Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Übertéma: Co čekat od nového Vetřelce?


ikona
KarelR
témavetřelec
Doslova úplně všechno, co potřebujete vědět o Scottově Covenantovi. 

pozn. redakce: Následující text sepsal náš dlouholetý uživatel KARLOS, který se rozhodl vy-víte-komu ukázat, jak vypadá opravdu dlouhý článek...

---

Vítejte u epického shrnutí všech faktů a teorií, které lze na internetu najít k novému Prometh... ehm, pardon, Vetřelci. Proč marním svůj drahocenný čas sepisováním něčeho, co dost možná za dva a půl měsíce ztratí na veškerých kvalitách a ukáže se, že jsem jen obyčejný fanboy, který naletěl na "špek". Tak za prvé, jsem opravdu fanboy, který si chce odůvodnit ty hodiny strávené v hlubinách internetu, v komiksech, knihách a samozřejmě filmech. Rád bych tyto informace nějak uceleněji přetavil do zpočátku méně spoileroidního preview, přes geekovské šťourání se v mytologii a teoriích, až po neředěné spoileroidní hody. Nebojte, vše je koncipováno tak, že jakmile budete mít pocit už přespříliš informací kazících budoucí filmový zážitek, předem na ně bude upozorněno.

 

Od doby, kdy na MovieZone píše určitá osoba tematické články, se v těchto místech nachází tip na alkohol, který má otupit smysly a pozornost v daném textu. Já budu razit odlišný přístup a k četbě doporučuji trojité presso s mlékem a velký kus drobenkového koláče s jablky. Pravděpodobně to budete potřebovat v udržení koncentrace a sil číst dál - co si budeme namlouvat, jsem obrovský grafoman.

Veliké díky patří uživateli Sony, který mi udělal nezbytnou korekturu. Takže ještě jednou - díky!

David jako stěžejní postava nové série

Jsme téměř ve finále, ale ještě tu mám jednu velmi zajímavou věc – Davida. Jediný přeživší z Promethea byl posledních deset let na planetě, která měla být rájem, docela sám. Město plné mrtvol nenasvědčuje, že by měl nějakou společnost Inženýrů, byť drby praví, že se živých Rozsévačů života v Covenantovi dočkáme a možná nepůjde o flashback. Minimálně tu ale budou k dispozici mrtví Inženýři, se kterými si půjde hrát. Davidovi totiž během těch deseti let hráblo – buď se přespříliš nudil, nebo ho k tomu dohnala Elisabeth Shaw, kdo ví. Každopádně si ale začal pomalu hrát na Stvořitele sám. Tohle nejsou výcucy z prstu, to už je v podstatě hotová věc. Horké záběry z posledního traileru, kde v nějaké kryté místnosti na zemi leží bílá těla s rozkuchanými/rozervanými (?!) hrudníky, napovídají, že David začal experimentovat. A to cenzurovaná verze ještě přihazuje záběr, ve kterém je cítit jasná snaha napodobit výstavu Bodies v plné kráse.

 

Jak již zaznělo, Alien: Covenant má zřejmě představit tři typy monster. V každém uvolněném propagačním materiálu se ale objevují jen dvě. O obou se otevřeně mluví, filmaři si je dokonce jako trumfová esa filmaři nenechávají až do kina (dnes už se to příliš nenosí tak jako tak). To každopádně vede k jedinému závěru – následující řádky jsou dost dobře možné.

V prosinci proběhly první testovací projekce - především pro vybrané kritiky, kteří vesměs drželi jazyk za zuby. Drobné nenápadné leaky ale proběhly a fanouškovská základna si pomocí velmi složitých vzorců, na které jsou i štěpící rovnice krátké, dala jedna a jedna dohromady.

Abych konečně přestal chodit kolem horké kaše - David má být přímo zodpovědný za originál Xenomorpha. Nevím jak a nevím proč, ale nějakým způsobem zkombinuje nového androida Waltera (druhý Fassbenderův hrdina se nedávno dočkal moc pěkného virálu) s Protomorphem, celé se to zastřeší Akcelerantem (takže Akcelerant bude přítomen na druhou, už se v těch rovnicích vážně ztrácím) a výsledkem má být třetí a přímo korunní monstrum filmu – Xenomorph.

 

Tuto informaci Vás nenechám dlouho vstřebávat. To, že bude David hlavní záporná postava filmu, ostatně v plné kráse dokáže finále mého/našeho/vašeho počtení.

Tři celistvé scény v patnácti minutách...

... které se poslední čtyři měsíce promítaly na různých Conech, toho o Covenantovi říkají nečekaně dost. Velké množství střípků jste mohli vidět už v trailerech, následující popis vám ale dodá na celistvost ke všemu, co už bylo běžným internetovým divákem viděno.

První scéna ještě žádný velký ohňostroj neodpálila. Jde o sekvenci přistání posádky na planetě a krom toho, že má feeling přistání Nostroma na LV-426 (a značně se upomíná na výsadkový „Výtah do pekel“ ze dvojky), není moc o čem psát. Pěkné novozélandské záběry (ve filmu přítomné víc jak ze třetiny – zbytek materiálu pochází ze studií v Sydney) prý doplňuje hudba odkazující na Originál, víc toho fandové nezjistili.

 

Druhý střípek už je o něco zajímavější. Tahle scéna začíná navrátivší se posádkou Covenanta, nebo alespoň její části, zpátky na loď, takže jí muselo předcházet rozdělení skupiny. Z navrátivších jsou hned dvě osoby něčím nakaženy. Teče jim krev z úst, mají silně podlité oči a především – dochází u nich k zhoršujícímu se záchvatu.

Jeden manželský pár (celá posádka sestává z párů, neb v kolonii už to mají vážně na dožití), který doprovází medička, je zaveden na ošetřovnu. Ta ale rychle pochopí, že jsou její přátelé těžce infikovaní, a laboratoř izoluje. Přes okénko se dívá, jak se první oběti trhají záda a vylézá z nich Neomorph velikosti menšího psa. Z kaluže krve se vrhne po manželce oběti, která nemá na obranu nic lepšího než nůž. Neomorph okamžitě zabíjí další oběť a vrhá se proti dveřím. Medička bere nohy na ramena, chvíli pobíhá chodbami s příšerkou za zády, až konečně přiběhne do skladu, popadne plamenomet a udělá z Neomorpha mastný kyselinový flek.

 

Souběžně s touto scénou se v hangáru začne projevovat infekce i u další osoby, a byť tentokrát vše probíhá před zraky početnější skupiny, Neomorph stejného typu i velikosti bere nohy na ramena (v tomto případě to nejspíš bude platit doslovně) a vytratí se do otevřeného prostoru džungle. Toto zrození má mimochodem být vrcholným gore momentem nejen tohoto filmu, ale celé série. Neomorph si totiž nerazí cestu ven skrz hrudní koš nebo záda nebohé oběti, ale přímo přes její ústa. Materiál jsem (bohužel) neviděl, takže si dost dobře nedokážu představit, jak moc velký humus to bude a jak je něco takového vůbec proveditelné. Vím jen, že to je velmi explicitní, doslovná scéna, ve které budou stříkat fontány krve a je velkou neznámou, zda ji ve filmu pod eRkovým ratingem vůbec uvidíme. Má totiž mít silný náběh na NC-17 rating (který si Scott v kinech vážně nemůže dovolit za žádných myslitelných podmínek) a je tedy možné, že bylo conovské publikum teasováno na něco, co dostaneme až v nějakém unrated sestřihu na Blu-rayi.

No a ona poslední scéna z prezentované patnácti minutovky? V té konečně potkáváme Davida, na kterého naráží postava z druhé poloviny oné rozdělené skupiny. Zvědavý hrdina se dozvídá, kdo je David zač, jak je tu dlouho a čím se posledních několik let bavil. Následně je zaveden do jeho laboratoře, která je jedno velké panoptikum kreatur a polorozpitvaných Inženýrů, a dává na vědomí, že samotářský android pracuje na tvorbě nového života. David pro svůj finální pokus samozřejmě potřebuje poslední věc. A jak správně tušíte, obě postavy zamíří do přilehlé místnosti plné vajec...

 

Konec prezentované scény jsme již viděli v traileru, takže netřeba víc dodávat. Důležité je nicméně to, že nám jasně prozrazuje, že David nebude rozhodně kopat za ty, co chtějí vyváznout se zdravou kůží a neroztrhaným hrudníkem.

Tím jsme se úspěšně dostali na konec a mně nezbývá než poděkovat za pozornost. Pokud budete mít (vítanou) potřebu diskuze, pak mějte ohled na spoiler free čitatele MovieZone a vše z druhé poloviny tohohle článku dávejte do spoiler tagu. Pokud si s ním nebudete umět poradit, nejprve si jeho funkci vyzkoušejte, nebo se prostě zeptejte zkušenějších uživatelů.

 

Na tomto místě se asi mají psát veselé pozdravy na rozloučenou, ale já to ukončím jednoduchým doporučením – koukejte na filmy Ridleyho Scotta! Víc netřeba.

---

Vytáhni v hospodě: První Alien má speciální edici jen bonusovou, režisérský sestřih je ten původní. To samé platí i u čtvrtého dílu. Naopak je to u druhého dílu - režisérská verze je tam ta prodloužená. Trojka nemá ani prodloužený, ani režisérský sestřih. Speciální verze na DVD a Blu-Rayi je jen studiem vypracovaný Workprint podle původních poznámek Davida Finchera. Jedinou oficiální verzí trojky je tedy stále ta, která běžela v kinech a ve které se Vetřelec vylíhne ze psa. Jde jen o slovíčkaření, ale třeba pro mě je to vážně důležité.

KARLOS

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace