Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Übertéma: Co čekat od nového Vetřelce?


ikona
KarelR
témavetřelec
Doslova úplně všechno, co potřebujete vědět o Scottově Covenantovi. 

pozn. redakce: Následující text sepsal náš dlouholetý uživatel KARLOS, který se rozhodl vy-víte-komu ukázat, jak vypadá opravdu dlouhý článek...

---

Vítejte u epického shrnutí všech faktů a teorií, které lze na internetu najít k novému Prometh... ehm, pardon, Vetřelci. Proč marním svůj drahocenný čas sepisováním něčeho, co dost možná za dva a půl měsíce ztratí na veškerých kvalitách a ukáže se, že jsem jen obyčejný fanboy, který naletěl na "špek". Tak za prvé, jsem opravdu fanboy, který si chce odůvodnit ty hodiny strávené v hlubinách internetu, v komiksech, knihách a samozřejmě filmech. Rád bych tyto informace nějak uceleněji přetavil do zpočátku méně spoileroidního preview, přes geekovské šťourání se v mytologii a teoriích, až po neředěné spoileroidní hody. Nebojte, vše je koncipováno tak, že jakmile budete mít pocit už přespříliš informací kazících budoucí filmový zážitek, předem na ně bude upozorněno.

 

Od doby, kdy na MovieZone píše určitá osoba tematické články, se v těchto místech nachází tip na alkohol, který má otupit smysly a pozornost v daném textu. Já budu razit odlišný přístup a k četbě doporučuji trojité presso s mlékem a velký kus drobenkového koláče s jablky. Pravděpodobně to budete potřebovat v udržení koncentrace a sil číst dál - co si budeme namlouvat, jsem obrovský grafoman.

Veliké díky patří uživateli Sony, který mi udělal nezbytnou korekturu. Takže ještě jednou - díky!

!!! Poslední a velmi varovný SPOILER, přesouváme se k novinkám !!!

„Ten nový design Aliena je nějaký moc digitální... a celkově vlastně čudný, není náhodou zase předesignovaný?“

Inu, je. To jste tak stručnou odpověď ani nečekali, že? Tak jednoduché to ale nebude a dostáváme se k těm největším chuťovkám. Ještě jednou a naposled – od teď už si nebudu brát servítky a napíšu všechno, co o novém Vetřelci vím. Opravdu všechno!

 

Ale abych se vrátil k tématu – digitální redesign není úplně správné označení. Z velké části je to „klasická“ maska, ve které zase jednou předvádí divy neviditelný gymnastický artista. Tento koncept je doplněn jen o několik málo digitálních úprav, jako je dynamičtější pohyb ocasu. Pokud se Vám to pořád nepozdává, pak máte pravdu. Do traileru se vybral jeden z mála záběrů, kde je naše potvůrka celodigitální. Co vedlo studio zrovna k tomuto kroku, samozřejmě nevím, ale tak to prostě je. Navíc se finální záběry dopilují, ne že ne.

Samotná metoda oživení „kultu“ je ovšem jen částečná odpověď na otázku, proč Xenomorph vypadá jinak. Redesign proběhl, a to ne díky tomu, že by někdo nebyl spokojený s původní podobou slavného díla Gigera...

 

„Těch potvor je v traileru nějak moc. Co to je všechno zač?“

V tuto chvíli je oficiálně neoficiálně potvrzeno, že nás ve filmu čeká představení hned trojího druhu Aliena a každý bude zplozen a zrozen jinou metodou. Nejprve je ale důležité si připomenout originál, jenž asi každý člověk, který dočetl až sem, zná pěkně z paměti. Jedná se o Xenomorpha („oficiální“ terminus technikus), což je humanoidní mimozemšťan s protaženou lebkou, dvojími čelistmi, ocasem, čtyřmi „trubicemi“ na zádech a kyselinou místo krve, který produkuje sliz a má celkově značně biomechanický design celkově. Vývojový cyklus začíná Královnou, která naklade vejce. Ty se v přítomnosti hostitele otevřou a organismus nakazí hostitele Facehuggerem, který oplodní oběť a poté umírá. Jakmile se embryo dovyvine, stává se z něj Chestburster, který při svém zrození nebohou oběť téměř vždy usmrtí (pokud není uměle kontrolován a vyňato ještě před tímto aktem) a po nezvykle rychlém růstu se z něj stává dospělý jedinec.

Ten si staví ze svých obětí kokony – a jak již bylo řečeno, je velmi pravděpodobné, že se v zájmu rozšíření druhu z kokonů opět vejce připravené k dalšímu koloběhu „života“. Také jsem naznačil, že Akcelerant pochází právě z vetřelce. A to je možná přesně ono vysvětlení, které potřebujeme znát pro pochopeni, jak na sebe každý jedinec bere příslušné rysy hostitele (viz třetí díl původní ságy), anebo to dává odůvodnění oné transformaci obětí ve vejce. Xenomorph oběť vždy infikuje, pokud nemá k dispozici další Facehuggery. A pokud je to tak, opět to vysvětluje, proč jí nikdy „nic neudělá“. Poslední věty jsou ovšem čistě spekulace, nejedná se o „kánon“.

 

Z traileru Covenanta máme ovšem povědomí o zcela jiných potvůrkách. A na tomto místě je naopak nutné přiblížit, jakým způsobem pracuje Ridley Scott. Ten totiž nápady neskartuje, ale ukládá pěkně do nějaké tajné místnosti, za jejíž navštívení bych obětoval obě ledviny. Právě tímto způsobem se vrátil k nepoužitým věcem z originálu už u Promethea. Využil pyramidy a objev hieroglifů se souřadnicemi na inkriminované místo, i mnoho nápadů spojených s Inženýry.

Původně měl být Prometheus plnohodnotný prequel Vetřelce a tím pádem mělo dojít na slavné monstrum. Mělo je ale víc než silné slovo – dostupné artworky ukazují velmi modifikovaný design a mělo dojít na několik druhů Xenomorphů, alespoň dle toho, co nám říká dostupný původní scénář (volně dostupný na internetech pod názvem Alien: Engineers). Že vám to zní povědomě? Podobnosti pokračují – v původním filmu měl být představen bílý Alien, mělo dojít k modifikaci Chestbustera a oplodnění v konkrétním případě proběhlo pomocí Akcelerantu... Ano, původní Ultramorph (vzniklý z Inženýra) je předchůdcem a nyní realizovaným Neomorphem (neoficiální název).

 

Bílý Neomorph je „něco“, co vznikne nákazou hostitele polypem, který v jednom případě oběť vdechne, ve druhém mu vletí do ucha. Ano, tyhle potvory budou dvě a v prvém případě se zrod uskuteční nikoli hrudníkem, ale zády, ve druhém... nechte se překvapit. Nebo čtěte dále, tuhle chuťovku si nechám až na úplný závěr.

Bílý mimozemšťan rozhodně nebude přátelsky naladěn. Má být velmi mrštný a byť menšího vzrůstu, o to agresivnější. Jeho vznik a odůvodnění obaluje pouze hromada nepodložených domněnek, které se veskrze opírají o Akcelerant kombinovaný s vegetací ráje. Poměrně logická domněnka hovoří o Derelictu a pod ním proudící řekou. Derelict je plný Akcelerantu a při řízené havárii Davida se mohla nějaká ta ampule uvolnit, vypustit Akcelerant do vody, ta si našla cestu k vegetaci... A výsledek jsme ve střípcích všichni viděli.

 

Co ale titulní monstrum? Inu, ani tentokrát nepůjde o „plnohodnotného“ Aliena aka Xenomorpha – půjde s velkou pravděpodobností o jeho předvývojový stupeň s (na internetu darovaným) provizorním názvem Protomorph. Ten bude mít všechny hlavní rysy originálního monstra, jen s tím, že tentokrát došlo na redesign zcela záměrný a odůvodněný. Pokud se pozorně podíváte, zjistíte, že ani vejce, ani Facehugger nejsou těmi, který byly představeny před 38 lety. A velmi pravděpodobně nebude stejný ani Chestburster.

Protomorph má být původní biologický druh (jak již potvrdil Scott), který s velkou pravděpodobností Inženýři používali jako zdroj Akcelerantu a zároveň ho zřejmě odloučená a radikální skupina Inženýrů z LV-223 uctívala jako „nástroj zkázy“ aka zbraň hromadného ničení, který mají vyobrazený ve svatyni s obří hlavou a nádobami s Akcelerantem. Tahle plastika celkově stojí za pozornost – už v době premiéry Promethea se hodně řešilo, co že je na ní vyobrazeno. Byl to Xenomorph, zároveň to ale Xenomorph nebyl. Chyběl tu totiž charakteristický biomechanický look a převládalo zvířecí vzezření.

 

A přesně takový look nakonec v trailerech vidíme. Vidíme i ony změny u vajec a Facehuggera. Protomorph je ve všech aspektech mnohem víc zvířecí – je pohyblivější a agresivnější a zbaven všech mechanických částí. Je šlachovitější, zároveň ale i méně inteligentní, než předchůdce/následovatel. Ten sice nemá nějaké zjevné rysy vysoké inteligence, je ale nepopiratelné, že je mnohem víc taktik, který své obětí stopuje a „hraje“ si s nimi. Navíc s přehledem řeší i řadu logických překážek. Suma sumárum – Protomorph sice naplní sny o návratu Vetřelce v novém filmu, nikoli však o návratu Xenomorpha. Nebo nás film nějak překvapí?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace