Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Übertéma: Co čekat od nového Vetřelce?


ikona
KarelR
témavetřelec
Doslova úplně všechno, co potřebujete vědět o Scottově Covenantovi. 

pozn. redakce: Následující text sepsal náš dlouholetý uživatel KARLOS, který se rozhodl vy-víte-komu ukázat, jak vypadá opravdu dlouhý článek...

---

Vítejte u epického shrnutí všech faktů a teorií, které lze na internetu najít k novému Prometh... ehm, pardon, Vetřelci. Proč marním svůj drahocenný čas sepisováním něčeho, co dost možná za dva a půl měsíce ztratí na veškerých kvalitách a ukáže se, že jsem jen obyčejný fanboy, který naletěl na "špek". Tak za prvé, jsem opravdu fanboy, který si chce odůvodnit ty hodiny strávené v hlubinách internetu, v komiksech, knihách a samozřejmě filmech. Rád bych tyto informace nějak uceleněji přetavil do zpočátku méně spoileroidního preview, přes geekovské šťourání se v mytologii a teoriích, až po neředěné spoileroidní hody. Nebojte, vše je koncipováno tak, že jakmile budete mít pocit už přespříliš informací kazících budoucí filmový zážitek, předem na ně bude upozorněno.

 

Od doby, kdy na MovieZone píše určitá osoba tematické články, se v těchto místech nachází tip na alkohol, který má otupit smysly a pozornost v daném textu. Já budu razit odlišný přístup a k četbě doporučuji trojité presso s mlékem a velký kus drobenkového koláče s jablky. Pravděpodobně to budete potřebovat v udržení koncentrace a sil číst dál - co si budeme namlouvat, jsem obrovský grafoman.

Veliké díky patří uživateli Sony, který mi udělal nezbytnou korekturu. Takže ještě jednou - díky!

Nostromo - klíč k prvým otázkám i odpovědím

Pusťme se, ale konečně do vlastního pitvání. Chtě nechtě musím začít pěkně od začátku, a to s prvým Alienem. To je film, který vznikl na základě jednoduché premisy "vyvražďovací horor ve vesmíru", jak ostatně dokládá i původní název „Star Beast“. Po převzetí projektu Scottem a implementaci Gigerova slavného designu film nabyl nových kontur, přibylo mysteriózna a vyvstalo plno dalších otázek.

 

Scott díky Gigerovi především implementoval propracovanější evoluční vývoj monstra a načrtl, že hluboký vesmír bude skrývat mnohá další nebezpečná tajemství reprezentovaná Space Jockeyem.
Co jsou oni chobotnatí obři zač, už (alespoň částečně) víme díky pět let starému Prometheovi.
Jak to ale bylo s vlastním Xenomorphem? Možná hloupá otázka díky druhému dílu, já vám ale říkám, že tak jednoduché to původně nebylo. Nezapomínejte, že Královna byla až Cameronovým přispěním sérii a především se pravděpodobně nenacházela ve skladovacích prostorech Dereliktu. Alespoň ne v prvním díle.

V tom byl Xenomorph vnímán jako biomechanický výtvor Space Jockeyů. Ano, pravděpodobně žádná královna. „Ale odkud pak všechna ta vejce?“ slyším Vaše otázky. Inu, odpověď je pravděpodobně nutno hledat ve Speciální „rozšířené“ verzi jedničky.

 

Když Ripleyová ke konci filmu jako poslední přeživší prchá chodbami Nostroma do záchranného modulu, ve speciální verzi filmu narazí na Bretta a Dallase v kokonech Vetřelce. Dallas ještě žije a komunikuje, ale očividně mu není moc dobře. Brett je naproti tomu už ve stavu, který má daleko do původního člena posádky. Dlouho se mělo za to, že se prostě rozkládá. Po Prometheovi je ale dost dobře možné, že spíš mutuje. Navíc je dle Dallase zjevné, že Xenomorph jednoho a pravděpodobně ani druhého nezabil, zcela proti předpokladům.

A teď ta veselá část. V jedničce se s žádnou Královnou nepočítalo – Xeno měl jednoduše mít schopnost „rozmnožovat“ se pomocí transformace z jiných tvorů, a to jak na úrovni zárodku, tak i Facehuggera. Navíc je nad slunce jasné, že mu tu schopnost propůjčovala dnes již známá látka z Promethea. Že si jí filmaři vymysleli až o třicet let později? Možná ano a možná taky ne.

 

Pokud si projdete původní artworky i několik verzí scénáře jedničky, zjistíte krom jiného velmi zajímavou věc. A to, že Prometheus v podstatě adaptoval všechny její nepoužité motivy a nápady (nebo alespoň velkou část) . Příkladem budiž děj filmu odehrávající se v pyramidě Inženýrů nebo objevení planety pomocí nástěnných maleb na další lidmi obsazené planetě. Je tedy více než pravděpodobné, že byla mytologie načrtnuta už tehdy a pokud by měl Scott prostor v původním druhém díle, dost možná bychom uzřeli i černou látku z Promethea.

Druhou podstatnou věc, kterou si musíme odnést z prvního dílu, je postava Ashe. Tento android byl ve filmu za hlavního „humanoidního“ záporáka a spolu s Matkou (ne Tede, nepotřebujeme vypočítat, jestli ji potkáš a vsázet se na to taky nebudeme) platí za možná větší sv*ni jak samotné monstrum. Scott má prvky umělých bytostí, jejich vnímání světa, lidstva a sebe sama moc rád a do detailu je ve svých filmech zkoumá. A hlavně k nim zaujímá velmi kritické stanovisko, zcela opačné než třeba Cameron, který z Ashe ve dvojce udělal jen jakýsi zastaralý poruchový model a z Bishopa klaďase do každého deštivého dne.

 

U Ashe je důležité uvědomění si vlastní osobnosti a neskrývaná náklonnost k Xenomorphovi. A nedělal to jen speciální rozkaz Společnosti, Ash ho opravdu obdivoval. Navíc na Nostromu dělal vědeckého pracovníka. To je další rys, byť z druhého plánu, který se zdá být u Androidů velmi důležitý. Co přesně to znamená, se dozvíte později.

Poslední otázka, která se váže na jedničku, je, zda Společnost o Derelictu věděla. Z filmu víme, že Nostromo na LV-426 přistálo na základě nouzového vysílání, které se posléze ukázalo jako varovné. Zároveň je však zřejmé, že Matka měla instrukce ohledně nalezení Xena a že o něm ví své i Ash. Nehledě na to, že byl jako android inkognito, což jak víme, rozhodně nebylo běžné.

 

Na druhou stranu je ale otázkou, proč se Matka nepokusila organismus dále získat i poté, co Nostromo „neuspělo“. Je vlastně docela možné, že se nepokusila Aliena získat otevřeně, a byť Nostromo nasměrovalo záměrně k LV-426, poté (či před tím) jí něco bránilo v tom, pokusit se ho znovu získat.

Buď jak buď, Scott měl s Vetřelcem své plány už tehdy a všechno mohlo být jinak, kdyby to Cameron...

Královský triumf mistra Camerona

...nepřekopal. Pěkně od základů a s gustem jeho vlastním. Je možné, že vizi Scotta neznal, ale mytologii vzal z gruntu a svým způsobem nenechal kámen na kameni. Což je sice super, protože jsme dostali do série prvky, které se v lepším případě parafrázují, v horším přímo nestydatě vykrádají v mnohých dalších sci-fi flácích, ale taky udělaly mírný mišmaš v tom, co jsem doposud psal.
Cameron z Xenomorphů předně udělal mnohem víc klasické biologické bytosti. Předložený vývojový cyklus uzavřel Královnou a celé to začalo dávat z lidského pohledu mnohem větší (biologický) smysl. Je ale taky nepopíratelné, že z Královny udělal korunní klenot všech monster tohoto filmu a ubral na síle menším pěšákům. A původní Alien tak ve světle dvojky ztratil hodně ze své děsuplnosti.

 

S tím je spojena další věc, že oproti jedničce už zcela jistě nejde o biomechanický výtvor Inženýrů a pokud ano, pak jen modifikovaný. A právě tohle je velmi důležitý bod. Byť bez výrazného spoileru, risknu to a řeknu – sám Ridley před nedávnem potvrdil, že Xenomorphové nejsou výtvorem Inženýrů. Tato mírná jobovka pro všechny, co doufali v opak (včetně mě, který tuhle teorii razil dlouhá léta), ale vlastně dává dokonalý smysl. Pokud by Inženýři vytvářeli biomechanickou zbraň, proč by vytvářeli mezistupeň v podobě Královny. Na druhou stranu to, co řekl Scott, nemusí být to, co si v tuhle chvíli možná myslíme... že si myslíme. Víc až později, v tuhle chvíli je jisté (a potvrzené) jen to, že „kořeny“ Xenomorphů nejsou tak přímé a syntetické jako během prvního dílu. A abych Vám zamotal hlavy ještě víc, možná to ani neznamená popírání teorií vypsaných u prvního dílu.

Cameron se (na)neštěstí (dle vlastních preferencí) rozhodl měnit i další věci - mezi nimi i design. Což se v tuto chvíli ukazuje jako spásné řešení pro celou novou sérii. Xenomorph z jedničky a Xenomorph ze dvojky rozhodně nejsou jedni a ti samí tvorové, byť před Covenantem jen po stránce formální. Po něm možná zjistíme, že opravdu stejní nejsou.

 

Tak jako tak – Vetřelci jako film a jejich změny plně náleží do „Rule Booku“ (jako kdyby někdo byť chvíli pochyboval) a Scott je ve svých nových filmech stoprocentně bude plně respektovat. Velmi pravděpodobně je hodně rozšíří a navíc bude některé formální prvky citovat. Především Colonial Marines mu zřejmě padli do oka a Covenant by měl alespoň částečně těmto tvrdým chlápkům a slečnám složit poklonu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace