Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Übertéma: Co čekat od nového Vetřelce?


ikona
KarelR
témavetřelec
Doslova úplně všechno, co potřebujete vědět o Scottově Covenantovi. 

pozn. redakce: Následující text sepsal náš dlouholetý uživatel KARLOS, který se rozhodl vy-víte-komu ukázat, jak vypadá opravdu dlouhý článek...

---

Vítejte u epického shrnutí všech faktů a teorií, které lze na internetu najít k novému Prometh... ehm, pardon, Vetřelci. Proč marním svůj drahocenný čas sepisováním něčeho, co dost možná za dva a půl měsíce ztratí na veškerých kvalitách a ukáže se, že jsem jen obyčejný fanboy, který naletěl na "špek". Tak za prvé, jsem opravdu fanboy, který si chce odůvodnit ty hodiny strávené v hlubinách internetu, v komiksech, knihách a samozřejmě filmech. Rád bych tyto informace nějak uceleněji přetavil do zpočátku méně spoileroidního preview, přes geekovské šťourání se v mytologii a teoriích, až po neředěné spoileroidní hody. Nebojte, vše je koncipováno tak, že jakmile budete mít pocit už přespříliš informací kazících budoucí filmový zážitek, předem na ně bude upozorněno.

 

Od doby, kdy na MovieZone píše určitá osoba tematické články, se v těchto místech nachází tip na alkohol, který má otupit smysly a pozornost v daném textu. Já budu razit odlišný přístup a k četbě doporučuji trojité presso s mlékem a velký kus drobenkového koláče s jablky. Pravděpodobně to budete potřebovat v udržení koncentrace a sil číst dál - co si budeme namlouvat, jsem obrovský grafoman.

Veliké díky patří uživateli Sony, který mi udělal nezbytnou korekturu. Takže ještě jednou - díky!

Konečně vytoužené odpovědi z Promethea

Prometheus. Jako fanoušek a člověk, kterému se krom drobných detailů líbil, zde nebudu rozebírat jeho kvality, ale ani nebudu obhajovat zcela zřejmé hlouposti (sundání přileb v cizím prostředí je stále absurdita na eNtou). Spíš se přímo zaměřím na to, že Vám předložím byť domnělé, ale z posledních ukazatelů dost dobře možné odpovědi na některé otázky, které pět let starý kousek předložil.

 

Co je to ten černý „maglajz“ zač a jak funguje? (Prozatím (snad) bez spoilerů z Covenanta)

Akcelerant. Tento terminus technikus zamotal hlavu nejednomu divákovi Promethea. Zřejmé je jen to, že nějakým způsobem podporuje mutaci a vývoj biologického materiálu. Nejtíživější je nicméně otázka, proč jednou funguje na člověka tak a podruhé jinak.

Velmi pravděpodobně nejde o látku, která by oplývala vědomím a rozhodováním, jak někteří fandové naznačují. Pokud by látka vědomí měla a transformovala lidi podle toho, zda byli hodní (fake Hardy v podání boyfrienda Rapace – efekt toho, že se začne „jenom“ rozpadat, spolu se schopností oplodnit svou girlfriend velkou bílou chobotničkou), nebo zlí (velký křivý zombík, co má potřebu všem rozbíjet lebky – nevím jak vy, ale tahle možnost mi pořád přijde přijatelnější), pak nechci ani pomyslet na to, jak zlé byly ty žížaly, když je Akcelerant přetransformoval na „vagíny s křídly a dlouhým ocasem“.

 

Ne, naopak jde o to, jak konkrétně se s ní nakládá. Geolog, který spadne do sajrajtu, s ním přijde do kontaktu v obrovském množství a velmi pravděpodobně v „neředěné“ (či jinak nefiltrované podobě). To samé žížaly, které si daly lázeň ve stejné látce a množství. Naopak fake Hardy dostal jen minimální množství a filtrované pomocí té zelené vnitřní ampule, kterou David vytáhne z kamenné dózy. A pokud jde o Inženýra na začátku filmu, tak tam je látka zase v jiném „skupenství“. Alespoň se mi to tak jeví.

Ve výsledku mi z toho vychází, že množství určuje rychlost transformace, jeho úprava pak finální výsledek. Jednoduché.

Na tenký led se pouštím se zdrojem onoho slizu, ale myslím, že je to nakonec velmi zřejmé. Pokud Inženýři nevytvořili Xenomorphy, pak museli vytvořit Akcelerant. A také velmi dobře víme, že byla v komnatě s ampulemi s Akcelerantem úplně vzadu freska s Alienem. Nikoliv něčeho, co jsme viděli na konci filmu, ale prakticky Aliena tak, jak ho známe dlouhá léta. A před sebou má oltář, na kterém leží...

 

... zelený krystal. Což nám nic moc neřekne do té chvíle, než zjistíte, že místo krystalu tam ležela miska nepodobná té, ze které v úvodu filmu pil Inženýr (pokud někdo nevěří, tady máte celou vystřiženou scénu). Počítejte se mnou – očividně to bylo tak důležité a do očí bijící, že to ve filmu předělali. Miska leží pod plastikou Vetřelce. Vetřelec nebyl vytvořen Inženýry. A samotná „přítomnost“ Aliena v místnosti plné látky, která dokáže jak tvořit, tak ničit (a nikoli vytvářet vyobrazenou bytost), mě vede k jedinému rozumnému výsledku – původ Akcelerantu je ve Vetřelcích, pravděpodobně se z nich přímo "vyrábí". Ještě je někomu nejasné prohlášení před samotným natáčením, že „Prometheus bude film s kapkou vetřelčí DNA“?

Návaznost Akcelerantu na Vetřelce se pak poměrně hezky dovysvětluje přes hologram viděné chování Inženýrů, „díry“ v hrudnících u hromady jejich mrtvol, i v kryobuňkách na Derelictu. Je téměř jisté, že se na LV-223 (lokace Promethea) nacházeli i Alieni a velmi pravděpodobně i během děje vlastního filmu. Posádka na ně jen prostě nenarazila. Jaká to škoda.

 

Proč chtěli Inženýři před dvěma tisíci lety vyhladit planetu Zemi?

Na tomto místě započneme text, ve kterém se velmi pravděpodobně budou objevovat spoilery nebo alespoň něco, co by za spoilery být bráno mělo. Tato otázka nicméně nabízí vícero interpretací a pustím se nejprve do těch, které by neměly ještě moc škodit. Po velkém a důrazném spoilertagu už nikomu, kdo chce jít do kina tabula rasa, nedoporučuji číst dál.

Vysvětlení první, dost možná jen filozofické, ovšem Scottem před pěti lety často naznačované

Ridley Scott je ateista. Tahle pro běžného diváka bezpředmětná informace je ale zajímavá ve chvíli, kdy zjistíme, že ho svým způsobem fascinuje náboženství a k nim navazující příběhy a myšlenky.
Krom celé řady dalších filmů je těmito prvky a náznaky protkán i celý Prometheus. V prvé řadě je značná část zápletky založená na hledání otázek kolem (nejen) našeho stvoření. Na začátku filmu vidíme doslovný obraz vzniku života. Dále tu máme přímo hledání smyslu víry, její zpochybňování, i plné oddání. Jsou to sice jen symboly a mnozí by možná namítli, že má jít pouze o prokreslení postav a příběhu (včetně mě), jenže tato symbolika jde mnohem dál. Prometheus se totiž odehrává o Vánocích a je zde cyklicky zobrazován motiv oběti.

 

Celé je to nakonec rámováno tím, že se měl určující moment odehrát před dvěma tisíci lety. To vše jasně naznačuje křesťanskou symboliku. A Scott navíc po filmu neváhal přijít s vysvětlením, které má ovšem do oficiálního (myšleno "kánonového") objasnění daleko. Předložil ho jen v jednom rozhovoru, ale neučinil tak závazně. Řekl, že pokud Inženýři rozsévali po galaxii život, také se o něj starali. Nejprve ho vychovávali a jakmile tento život dosáhl inteligence schopné soběstačnosti, jen ho už hlídali a usměrňovali.

Alespoň tak lze brát za vysvětlení ony nástěnné malby. Na začátku našeho letopočtu ale začalo docházet k rozpínání Římského impéria, které mělo k filozofii Inženýrů hodně daleko, a tak byl na Zemi poslán dalšího z řady "učitelů", kteří byli vždy chápáni za bohy, aby situaci uklidnil a opět lidem připomenul původní hodnoty. No a oni ho... vy víte co.

 

Velmi přímá narážka na středobod křesťanství je v této interpretaci plně funkční, filmem navíc naznačovaná a pro mnoho lidí se stala i konečnou. Za sebe ale říkám, že je to až příliš přímé a "jednoduché". A nevysvětluje to celou řadu dalších otázek, vlastně si to s nimi přímo protiřečí. Domnívám se, že v tomto případě se jednalo o načrtnutou myšlenku, která zůstala nevyužita a její segmenty prostě jen přispěly k budování další vrstvy mysteriózna. Nabízí se totiž i další možnosti.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace