Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2016 - 1. část


ikona
imf
mz nejrok v kostcetéma
Nejlepší herci, nejbizarnější scény, nejvtipnější momenty, nejlepší bitky a spousta dalších věcí... 

Nejlepší a nejhorší filmy roku 2016 už jsme probrali, takže je nejvyšší čas jít trochu do hloubky. Kteří herce loni nejvíc bodovali, které soundtracky posloucháme pořád dokola a které scény nám vytřely zrak? To všechno zjistíte v tradičním roku v kostce, který se ohlíží za loňskými bestovkami a přihazuje i osobní tipy eMZáckých redaktorů.

Redakční tip - Iron Man vs. Kapitán Amerika a Bucky

 

Na tenhle duel nás lákaly trailery od začátku - nezničitelný robotický oblek s narcistickým miliardářem pod kapotou vs. neústupný Mirek Dušín s neoblomným štítem a pocitem velké křivdy. Bitka na Sibiři si půjčila několik panelů z komiksu, oprášila Kapitánovu slavnou hlášku ("Tohle můžu dělat celý den.") a skvěle zapojila i Buckyho. Kombinace emočního a fyzického vypětí sama o sobě dělá z téhle "trojky" jeden z nejvýraznějších soubojů roku, ale choreografie taky trefuje hřebíček na hlavičku - např. moment, kdy Starkův palubní počítač analyzuje Steveův bojový styl a přizpůsobí se mu v jednom dlouhém kombu. Není to tak temné, jak jsme chtěli, ale je to dost špinavé a krvavé, aby to kohokoliv vytrhlo z letargie způsobené příliš učesanými marveláckými bitkami. Pecka!

 

Osobní tip Civala: Hrátky s realitou ve Strangeovi - Doctor Strange mě hodně bavil a ta Inception-like bitka strhla víc, než když s ní tehdy originálně začal Christopher Nolan. Krásná hra s prostředím, s triky, s vtipnými pointami. A souboj duchů v nemocnici byl taky super, přehledný, vynalézavý i technicky skvěle řešený. Derricksonovi palec nahoru.

Osobní tip Imfa: Letiště v Kapitána Ameriky - Pokud se mám držet vyloženě české kinodistribuce, musím zákonitě sáhnout po Občanské válce. Marvel znovu a znovu najímá ty nejlepší kaskadéry, ale hlavně si ve filmu vždy udělá místo na pořádnou akční scénu. V Občanské válce jich je mnoho - útěk Buckyho před policejním komandem (a Black Pantherem), finální duel Capa a Tonyho, ale středobodem snímku a trailerové kampaně byla samozřejmě bitka na letišti. Pro někoho možná až moc roztrhaná na jednotlivé duely a plná typického CGI bordelu, ale rozhodně měla svoje okamžiky (Ant-Man, Spider-Man) a dala dostatek prostoru kvalitní choreografii, ať už jde o Pantherův bojový styl nebo krátkou konfrontaci Capa a Spideyho. Zároveň šlo o důkaz, že s trochou fištrónu lze zkombinovat tucet superhrdinů s radikálně odlišnou úrovní superschopností.

Osobní tip KarlaR: Útěk v Assassin´s Creed - Adaptace slavné videoherní série měla zhruba tři světlé doby a vždycky šlo o akci z minulosti. Na trůnu přitom jasně sedí velký útěk z popraviště, v němž se skáče po střechách, běhá po lanech a vůbec parkouruje přesně jako ve hrách. Ano, mluví ze mě zarytý fanda. Právě tohle jsem ale chtěl v kině vidět a Kurzel to (na rozdíl od zbytku filmu) díky bohu nepohnojil.

Osobní tip Mr. Hlada: Finále Sedmi statečných - Na rozdíl od většiny diváků jsem si tenhle remake užil. Fajn herci, rychle to odsýpalo, ale hlavně se na konci šláplo na plyn takovým způsobem, že to vloni nemělo obdoby. Obrovská epická řežba, ve které došlo na pistole, pušky, nože, dynamity i kulomety. A celé se to neodbylo za tři minuty. Takhle si představuji akční finále.

Osobní tip TedGeorge: Tarzan vs. Akut - Mně se totiž Tarzan docela líbil, víte? Odborníci na bojovou choreografii teď obrací oči v sloup, ale scéna, ve které musí Tarzan projít územím goril a narazí na starého známého, mě hodně bavila. Bušení do hrudi, odhazování chudáka Tarzana deset metrů daleko a na závěr “Get on your knees and bow”. Třeba tuhle warneráckou Legendu diváci v budoucnu docení.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace