Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2016 - 1. část


ikona
imf
mz nejrok v kostcetéma
Nejlepší herci, nejbizarnější scény, nejvtipnější momenty, nejlepší bitky a spousta dalších věcí... 

Nejlepší a nejhorší filmy roku 2016 už jsme probrali, takže je nejvyšší čas jít trochu do hloubky. Kteří herce loni nejvíc bodovali, které soundtracky posloucháme pořád dokola a které scény nám vytřely zrak? To všechno zjistíte v tradičním roku v kostce, který se ohlíží za loňskými bestovkami a přihazuje i osobní tipy eMZáckých redaktorů.

Redakční tip - Ples v Příchozích

 

Milujeme v redakci, když ve filmu všechno zaklapne. Finální vysvětlovačka nebo zvrat jsou sice poměrně ohrané nástroje (v rukou některých dokonce až otravně, ano mluvím o tobě, Shyamalane), ale už od dob seriálového Columba člověk cítil takové to zvláštní uspokojení, když Peter Falk na konci všechno "vybalil". Denis Villeneuve v Příchozích trousí indície postupně, ale v poslední pětiminutovce otočí příběh naruby tak dokonale, že vás po cestě z kina donutí přemýšlet nad obecnou konstrukcí vyprávění jako takového. Někteří po skončení Příchozích začnou v celém nápadu hledat díry, jiní vidí netušený potenciál. My jsme viděli sklenici poloplnou, takže nás scéna plesu, kdy i těm pomalejším docvakne, jak se vlastně tenhle příběh odvíjí, dokonale převálcovala.

 

Osobní tip Civala: Hledání chlupáče v Tonim Erdmannovi - Z Toniho Erdmanna jsem vyloženě neuchcával. To jednohlasné uctívání německé dramadie s kousavým sociálním/satirickým přesahem jako nejlepšího evropského filmu roku jsem úplně nesdílel (Boj byl taky super), ale finále s chlupáčem, které je dojemným setkáním (nebo míjením?) dcery s tátou, mě hodně zasáhlo. Klidně bych to tam ukončil.

Osobní tip Imfa: DiCaprio vs. kdokoliv (ale hlavně medvěd) - Revenant ve mne rostl, až vyrostl do filmu, který si určitě znovu rád pustím už jen kvůli té atmosféře. Před rokem jsem prorokoval, že jestli Leo toho Oscara dostane, už se od něj letos dalšího tahu na branku nedočkáme. A vidíte, DiCaprio má splněno a radši honí emisní zločince v dokumentech, než aby obhajoval svůj trůn. Ale ono mu zase vyhládne a bude zpátky. Za jeho konfrontaci s medvědem, ale i Tomem Hardym (taky medvědem, jen o něco méně chlupatým) si zaslouží mou nominaci v téhle kategorii, protože jakkoliv můžete o zbytku filmu mluvit jako o samoúčelné autorské exhibici, tyhle boje na život a na smrt jsou krásně hmatatelné a vlezou vám pod kůži tak moc, že po návratu z kina budete hledat obývák s krbem a šálkem horkého čaje. Prostě takové to pohodlíčko, které vás donutí zapomenout na nehostinnou atmosféru filmu. Mise splněna, Alejandro.

Osobní tip KarlaR: Představení Fantastických zvířat - Od návratu do potterovského světa jsem čekal maximálně průměrný odvar. Rowlingová ale schopně kouzlila od začátku filmu, no a pak vybalila titulní ZOO, jejíž představovačka je tak magický krásná, až z toho potterofilům musela pukat srdíčka radostí. Přesně tuhle imaginaci jsme letos potřebovali jako sůl, protože jinak se v blockbusterech čarovalo jen výjimečně.

Osobní tip Mr. Hlada: Destrukce v Deepwater Horizon - Tenhle film možná velké prachy nevydělal a Peter Berg s Markem Wahlbergem si budou muset napravovat své komerční renomé, ale ta druhá půlka plná explozí byla jednoduše boží. Oni to totiž kluci vzali poctivě a postavili model ropné plošiny, který byl skoro stejně velký jako originál. A pak ho rozsekali na kusy. Tomu se říká filmařina!

Osobní tip TedGeorge: V zajetí démonů 2 (Valak v obraze) - Mám rád režiséra Jamese Wana, mám rád horory, mám rád lekačky a mám rád první díl V zajetí démonů. Takže tahle volba je pro mě opravdu hodně jednoduchá. Wan je hororový bůh a dnes v Hollywoodu prostě není lepší mainstreamový režisér tohoto pořád přehlíženého žánru. Mohl bych z fleku vybrat dobře 10 scén, které na mě ve dvojce velmi silně zapůsobily. Dobrá, chcete slyšet jenom jednu? Málem jsem se s prominutím pos_al, když se paní Warrenová rozhodla následovat přízrak démonického Valaka, jenom aby uviděla stín pomalu se blížící k děsivé malbě. Brrr.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace