Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2023


ikona
imf
dead reckoningdunedungeons and dragonsguardians of the galaxymission impossiblenejlepší traileryoppenheimerthe creator
Filmová magie v nejmenším možném balení 

A jsme tu zas. Příště to bude podvacáté, ale já stejně jako kdykoliv jindy cítím to příjemné šimrání, kdykoliv mi na YouTube vyjede nový trailer. Nemusí to být ani velkolepý blockbuster, klidně něco menšího. V redakci si řídíme hodinky, abychom byli mezi prvními u toho, až vyleze něco zásadního, studia trailery u velkých projektů opatří datem premiéry, což samo o sobě vzbuzuje očekávání. 

Možná byste mohli mít oprávněný pocit, že po těch dvaceti letech už není co vymýšlet. Rychlá koláž, líbivá grafika, střih do zvukových efektů a zremakovaný riff slavné rockové balady. Ano, k pěti hvězdičkám existuje pár zaručených zkratek, ale stejně jako u filmů se v průběhu času mění divácký vkus a pozorujeme nejrůznější kombinace žánrů, i tady lze vnímat drobné odchylky. 

Navíc trailerové řemeslo nikdy nebylo cennější, zvlášť v době, kdy je zrovna zmíněný YouTube zahlcen nejrůznějšími fake trailery na “zaručeně chystané pecky” jako Iron Man 4, King Conan, Rambo 6… a takhle bych mohl pokračovat. Jejich tvůrci využívají vlastní i umělé inteligence, aby frankensteinovsky lepili dohromady záběry z různých filmů, podivné vizuální efekty a vygenerované oslí můstky. Občas to vypadá celkem věrohodně (mojí maminku by určitě přesvědčili, že se chystá pokračování Pretty Woman), ale naštěstí pořád ještě kostrbatě. Musíte mít materiál, musíte mít know-how a musíte mít tu zpětnou vazbu od kravaťáků. Až pak vzniká “umění”. 

 

 NEJLEPŠÍ TRAILERY 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 

 2010 | 2011 | 2012 | 2013 2014 2015 | 2016

2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022

Vznikalo naštěstí i loni, ač se nám kvůli mnoha odkladům (po Covidu přišly stávky) a dlouhým kampaním objevuje v žebříčku několik povědomých tváří jako Oppenheimer, Hunt a Quill. Zvlášť Tom Cruise byl opět nebezpečně blízko vítězství, podobně jako když loni skončil Top Gun: Maverick druhý (vyhrál v roce 2019). Být jeden rok první a druhý rok… druhý, to se nikomu zopakovat nepovedlo. Jen bondovka Není čas zemřít předvedla podobný kousek (2020, 2021), což jenom dokládá že Tom Cruise i tým stojící za agentem 007 si prostě trailerové kampaně umí pohlídat. 

Nejlepší filmy roku 2023

A když už jsme u toho opakování, letos vyhrála (opět) Duna. A protože upoutávky na dvojku jsou parádní i letos, není bez šance, že se s nějakou uvidíme i v žebříčku nejlepších ukázek za rok 2024. Není to nuda, je to jen důkaz toho, že v Hollywoodu trailerové řemeslo žije a vzkvétá. Tak se pojďme podívat, co se nám loni nejvíc líbilo.

10. Love Lies Bleeding: Trailer
Takhle se mají stříhat festivalové indie noiry. Divné účesy, mastná těla, zapadákovy, v nichž vládnou tvrdou rukou obstarožní mulleti, a do toho trochu té lásky, co má větší svaly, než akční hrdinové soudobých filmů. Love Lies Bleeding je queer kriminálka, což ostatně prozrazuje i hudební podkres Smalltown Boy. Je to nastříhané a odtitulkované líbivě a zároveň autenticky, takže máte pocit, že podobné tetle mechtle se v Novém Mexiku na konci osmdesátek skutečně děly. A chcete to vidět ne proto, že tu po sobě hezké herečky polezou jako milionáři po Mount Everestu, ale protože se tu každý každého pokusí podrazit, což je vždycky zábava. Skvělá práce s materiálem, tempem a očekáváním. Velkolepé ukázky zkrátka nejsou vyhrazené jen pro tříáčkové blockbustery.

9. Vyproštění 2: Teaser
Stejný tým, víc peněz, víc nepřerušovaných záběrů a taky všehoschopného Hemswortha, co si klestí cestu skrz nekonečné armády záporáků. Netflix věděl, že v tomhle případě sází na jistotu, když poslal Sama Hargravea a jeho tým natáčet někam do východní Asie (čti železniční trať Chomutov-Vejprty). Ukázka si vystačí s jednou jedinou scénou a k nesnesení gradujícím hudebním hlukem, což skvěle funguje jako ilustrace chaosu před kamerou. Velmi pečlivě organizovaného a vymyšleného chaosu, sluší se dodat. Ale protože u Vejprt padla za vlast helikoptéra, máme na závěr malý teaser v podobě moneyshotu. Čisté řemeslo, které neohroženě a bez vytáček láká přesně na to, co pak v celovečerním balení dostanete. 

8. Zabijáci rozkvetlého měsíce: Trailer
Sebevědomí. To je první slovo, co mě napadne, když na tuhle ukázku koukám znovu a znovu. Sebevědomí jištěné nádhernými záběry, tepavou hudbou s indiánským halekáním, prořezávanou jen občas tlesknutím rukou nebo štěkáním pistolí. Sebevědomí jištěné špičkovými herci i dechberoucí knižní předlohou. Sebevědomí tvůrce, který přesně ví, kde vás chce mít. Mártyho materiál a hbité ruce dnešních trailermakerů, to je osvědčená kombinace. Jistě, v kinech nebo doma pak dostanete rozvážnější vyprávění, ale ukázka zručně komunikuje ten Scorseseho “vibe”, takže určitě nejde o klamání zákazníka. Film jsem zatím neviděl (vím, jsem ostuda), ale tu ukázku si pouštím pravidelně, protože “takhle” se to má dělat. Klidně bych mohl před tabuli a hodinu všem vysvětlovat, proč je to všechno tam, kde to má být.

7. Dungeons & Dragons: Čest zlodějů: International Trailer
Mladej film pro mladý lidi s mladým trailerem. To nemusí být mantra hodná vysmívání, protože Čest zlodějů se prezentovala jako cool fantasy jednohubka napříč celou kampaní a vyplatilo se jí to. Lehkonohé dobrodružství nachytalo v kinech spoustu fanoušků, kteří věděli, do čeho jdou, protože ukázky s kytarovým riffem v pozadí si věří nejen v oblasti triků a tradičních atrakcí, ale International “unese” i celou rozmluvu s čerstvě vzkříšenou mrtvolou a snadno prodá Pineův komediálni timing a břitké dialogy. Návdavkem pak akční koláž a parádně utnutá hudba s finální stmívačkou, která vás donutí okamžitě zmáčknout replay.

6. Strážci Galaxie Vol. 3: New Trailer
James Gunn je soundtrackovým mágem a ve trojce Strážců hraje svou poslední partii, takže se na ty emoce opět brnká úspěšně, jakkoliv to na konci Drax shazuje ve scéně, která jako by byla zhmotnělou poznámkou od producentů ve stylu „kde je humor, Jamesi, nemůžeš tam na konec něco přilepit? Ať zas máme miliardu!” Tenhle úvod jsem zkopíroval z popisku v loňském vyhlašování, kde se Strážci taky umístili… to jen abyste věděli, že ta miliarda skoro padla a že to všechno klaplo. Infantilní humor se úspěšně smísil s osudovým zakončením ságy, diváci přišli a Gunn se epicky rozloučil. Plnohodnotná ukázka na to loučení brnkala ještě důrazněji, trochu v duchu Avengers: Endgame, protože v té záplavě seriálových a celovečerních MCU projektů bylo potřeba něčím vyčnívat. Mise splněna, i díky Gunnovi, který si ukázky hlídá a moc dobře ví, že vyzobané gagy, vypiplané moneyshoty a správně zvolený track jsou na krátké ploše jeho nejsilnější zbraní.

5. Stvořitel: Trailer
Sen o originální IP, velkolepé sci-fi, která se přesto odehrává za prahem našich dveří, na které klepe umělá inteligence. Stvořitel v ukázce nabízí fantasticky vypadající svět, jehož líbivý vizuál podtrhuje ikonická odrhovačka Dream On od Aerosmith, logicky v novém kabátku, nastříhaném přesně na trailerové beaty, tak jak to mají zhýčkaní uživatelé MovieZone rádi. Tohle je trefa do černého, bez ohledu na výsledek, který může být na stupnici “boží-minela-hezký, ale k hovnu”. V tom je kouzlo trailerových kampaní - natěší vás na všechno možné a vy pak vstupujete do kina, kde nákupem vstupenky roztáčíte ruletu. Schválně nám do komentářů napište, který z filmů letošní desítky byl pro vás největším zklamáním v kontrastu s jeho marketingem. 

4. Napoleon: Trailer
Kdybychom měli TrailerZone/MovieZone už v osmdesátých letech, vyhrával by Ridley Scott jednu trailerovou “sošku” za druhou. Jeho filmy mají ono nepopiratelné kouzlo, které je snadné zasadit do dvou minut fantastické “reklamy”. Stříbrné plátno pomalované krajinkami, v nichž se kosí tisíce figurek na špagátech ovládaných generály. Ostře nasvícené komorní scény, v nichž velcí muži v malých místnostech rozhodují o osudech národů. Ridley tohle umí zasmečovat bez ohledu na období, žánr nebo hereckou sestavu. Tady se navíc může zaklínat magickou aurou Joaquina Phoenixe, jehož fandovská základna se po Jokerovi dost možná znásobila. Napoleonovo tažení do kin působilo neomylně. Ukázky přetékající milníky, životními i kariérními, osudové bitvy, osudové ženy, osudové zvraty. Teď už víme, že toho možná bylo až moc, že i film samotný je jakýmsi trailerem Napoleonova pohnutého života. O to víc ta “best of” ukázka láká na to, co mohlo být a skoro bylo.

3. Oppenheimer: Trailer 2
Tohle je ta husí kůže na počkání, jak o ní mluvím v podtitulku. Oppenheimer je loňským soutěžícím, ale protože druhý trailer je ještě “nolanovější”, probojoval se do užšího vedení. Master class trailerového vyprávění, poskládaný plus mínus jen z Oppenheimerových myšlenek vyslovených nahlas. Murphyho odtažité herectví, nádherné záběry a gradující tenze, jež tryská z divákova vědomí, že je svědkem jedné z největších událostí v dějinách lidstva. Ukázka velmi chytře skrývá většinu dějových linií snímku a soustředí se jen a jen na vývoj bomby a Oppenheimerovo břímě. Možná i proto diváky v kinech nakonec překvapil košatější děj a především třetí akt snímku, jež se odehrává výhradně před lampičkami výslechových komisí. Zvukomalba traileru je fantastická, všechno tiká jako švýcarské hodinky, v závěru se to rozjede jako parní lokomotiva a vy pak jen do ztichlého prostoru vydechnete, protože jste právě mimoděk zadržovali dech celé tři minuty. Gratulujeme, dost možná je to váš osobák.

2. Mission: Impossible Odplata - První část: Trailer
Nespravuj, co není rozbité. Upoutávka na šestou Mission: Impossible je pro mě dodnes vrcholem trailerového řemesla a pouštím si ji nezdravě často. A vždycky se u ní znovu a znovu dojímám, protože je to ta zhmotněná bezchybnost, kdy všechno na sto procent klaplo. Máte pocit, že podobné věci se dějí jen ve vaší hlavě a jakmile se vydají do hrubohmotné reality, zákonitě cestou poztrácí trochu toho vybájeného kouzla. Tady se to nestalo. A druhá ukázka na sedmičku jde ve stejných stopách, protože McQ a Cruise moc dobře vědí, že osvědčené recepty jsou zkratkou k úspěchu. Škoda, že v celovečerním balení se touhle radou neřídili a snažili se nabídnout něco “jiného”. Hrany rozpaků čas obrousí, nadupaná ukázka zůstane. 

Oproti té ze šestky je tu patrný jeden zásadní posun. Tentokrát je to osudovější a temnější, kdežto pětka a šestka jsou takovým tím klukovským dobrodružstvím, kde jsou všechny překážky natěšené na to, až je někdo přeskočí. Kéž by se Ethan Hunt k tomuhle bezstarostnému skákání přes kaluže vrátil a nedělal stejnou chybu jako poslední bondovky. A víte co? Věřím, že s první ukázkou na osmičku se mi ta naděje zase vrátí. I kdyby to mělo být jen do premiéry, budu za ni vděčný.

A vítězem se stává… Duna 2: Trailer 2 a 3
Oddalované potěšení. I proto jsme se rozhodovali, jestli za vítěze korunujeme červencovou druhou upoutávku, nebo tu třetí z prosince. Těžké rozhodování, protože jsme na druhou Dunu skoro všichni (viď, Matěji) natěšení a víme, že prezentovaný materiál je pouhou ochutnávkou Villeneuvy snahy natlačit všechny Herbertovy knižní vize do celistvého kusu, trochu jako když v ranní špičce zaměstnanci tokijského metra ládují cestující do vagónů pod tlakem. Náboženství, politika, osud celého vesmíru, ale také láska, co zalézá za nehty jako neposedná zrníčka písku. Umí ještě někdo jiný v Hollywoodu točit takhle strhující velkofilmy, velkorysé vesmírné opery, co dostojí slibům z pompézních kampaní? Víme, že Denis to zvládne, protože tenhle trik už jednou předvedl a jeho opakování s sebou nese příslib pohádky, jež minule skončila v nejlepším. 

Třetí ukázka už trochu moc nakračuje na budování hypu k jarnímu eventu, kdežto druhá sází míň na atrakce a víc na emoce. Obě jsou parádní, ale z té druhé cítím víc předlohy a ducha Herbertova odkazu. Věřím v Paula. Věříš i ty?

Žebříčky redaktorů: 

Cival: 

Duna 2: Trailer 3, Napoleon: Trailer, Mission: Impossible Odplata - První část: Trailer, Saltburn Teaser, Vyproštění 2: Teaser, Love Lies Bleeding: Trailer, Oppenheimer: Trailer 2, Zóna zájmu: TrailerNech svět světem: TeaserSisu: Trailer

Mr. Hlad:

Stvořitel: Trailer, Mission: Impossible Odplata – První část: Trailer, Oppenheimer: Trailer 2, Napoleon: Trailer, Duna 2: Trailer 2, Dungeons & Dragons: Čest zlodějů: International Trailer, Kingdom Of The Planet of The Apes: TeaserSpider-Man: Napříč paralelními světy: Trailer 3Indiana Jones a nástroj osudu: TrailerJohn Wick 4: Final Trailer

KarelR:

Mission: Impossible Odplata – První část –Trailer, Stvořitel – Trailer, Duna 2 Trailer 2, Strážci Galaxie: Volume 3: Trailer, Indiana Jones a nástroj osudu: Trailer, Napoleon: Trailer, Policajt v Beverly Hills: Axel F: Teaser, Love Lies Bleeding: Trailer, Dungeons & Dragons: Čest zlodějů: International Trailer, Vyproštění 2: Teaser

Spooner:

Duna 2 Trailer 2, Napoleon Trailer, Oppenheimer: Trailer 2, Mission: Impossible Odplata – První část :Trailer, Strážci Galaxie: Volume 3: Trailer, Zabiják Trailer, John Wick 4 Final Trailer, Zabijáci rozkvetlého měsíce: Trailer, Vyproštění 2: Teaser, Rivalové: Trailer

do_Od:  

Strážci Galaxie Vol. 3 – Official Trailer, Oppenheimer – Trailer 2, Stvořitel – Trailer, Duna: Část druhá – Trailer 3, Mission: Impossible Odplata – První část –Trailer, Zabijáci rozkvetlého měsíce – Trailer, Love Lies Bleeding – Trailer, Nech svět světem – Trailer, On se bojí – Trailer, Rivalové – Trailer

TedGeorge: 

Duna 2: Trailer 3, Mission: Impossible Odplata – První část –Trailer, Oppenheimer: Trailer 2, Spider-Man: Napříč paralelními světy: Trailer 3, Dungeons & Dragons: Čest zlodějů: International Trailer, Vyproštění 2: Teaser, Tetris: Trailer, Zabiják: Trailer, Sisu: Trailer, Bod Obnovy: Teaser

krauset 

Zabijáci rozkvetlého měsíce: Teaser, Oppenheimer: Trailer 2, Duna II: Trailer 2, Chudáčci, Kingdom Of The Planet of The Apes: Teaser, Napoleon: Trailer 2, On se bojí, Zabiják: Teaser, Strážci Galaxie Vol. 3, Zóna zájmu 

Čemu jste se možná vyhýbali a udělali jste dobře

Mohl bych napsat čemukoliv českému a mít to hotové, ale to by nebylo fér, protože solidních a dokonce i skvělých českých ukázek se urodilo dost. Bod obnovy nebo Úsvit stojí hrdě proti záplavě stejně matných a marných romcomů a marných snah “dělat si to po svém”. A pak je tady pan Vachler a jeho zdánlivě nekonečná kampaň na Tajemství a smysl života, plná ukázek, rozhovorů, hudebních videoklipů, dalších ukázek a… v jednu chvíli jsme měli pocit, že ten přemoudřelý čmelák se zjeví ve špatném naklíčování i na povrchu naší ledničky. Kdo chtěl poznat Tajemství a smysl života, ten padnul do nepříliš důmyslné pasti. Kdo chce kam, jak se říká. Já chci věřit, že ten Úsvit nebo Bod obnovy jsou budoucností českého trailerového řemesla. I Bratři nebo Její tělo mají solidní ukázky, ta k Přišla v noci si alespoň hraje s timingem, i když je “poskvrněná” archaickými úryvky z recenzí. Jdeme správným směrem, ale stále potřeba vybírat obezřetně. Takže nedík za všechny Cool Girl! a příště to zas zkusíme o něco líp. Opakování je matka moudrosti!

Tak a jsme u konce. Velké a přesto vlastně malé ohlédnutí za uplynulým rokem, protože těch upoutávek zase byly stovky a řada z nich jitřila naši fantazii, mobilizovala očekávání, natěšila nás a zároveň ujistila, že pořád ještě existuje ta filmová magie. Jako obvykle napište do komentářů, co nejvíc semlelo vás, na co jsme možná zapomněli a na co byste naopak chtěli zapomenout vy. Na viděnou zase za rok!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace