Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2021


ikona
imf
batmanbonddunakingsmanmatrix 4není čas zemříttrailery
Výběr z dvouapůlminutových hroznů. 

S mírným zpožděním sepisuji svou tradiční přehledovku filmových ukázek, což je disciplína, na které kořeny MovieZone stojí. Fascinace svébytnou disciplínou filmového marketingu je prorostlá do našich redaktorských osudů.

To, co jiní považují za otravnou součást reklam před filmem, je pro nás dodnes fascinující nahlédnutí do budoucnosti, první zhmotnění textových zpráviček o připravovaném projektu, lakmusový papírek potenciálních kvalit, ale i neprávem přehlížený sňatek obrazu a zvuku, které šikovný střihač a dramaturg dokáže povýšit na umění. Ano, zní to – trochu úmyslně – velmi majestátně, což rozhodně není pocit, jenž máte po zhlédnutí ukázky na Po čem muži touží 2, ale oddělování zrna od plev je věčným údělem nás, dělníků filmové žurnalistiky. A když už najdeme nějaký ten zlatý nuget, rádi rozhazujeme hvězdičky plnými hrstmi a ještě se k němu vracíme v téhle výroční zprávě o stavu filmových trailerů v roce 2021.

Loni jsem svůj text uzavíral povzdechem nad tím, že nejsmutnější je, že řada filmů s povedenými trailerovými kampaněmi se odsunula neznámo kam. Na druhou stranu to znamená, že až se přiblíží jejich premiéra, bude potřeba sestříhat další trailery. Bylo to velmi nostradamovské, protože řada laureátů z loňského roku se umístila v žebříčku nejlepších upoutávek i letos, byť s novými zářezy ve svých epických kampaních. Nechybělo mnoho a Není čas zemřít by byl prvním filmem v historii, který by vyhrál dvakrát!

NEJLEPŠÍ TRAILERY 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 2010 | 2011 | 2012 | 2013 
2014 2015 2016 2017 2018 2019 | 2020

Nakonec ho s jistým náskokem převálcovala Duna, u níž pro pár nešťastníků trailery zůstaly po zhlédnutí jedinou útěchou a zároveň důkazem, že Villeneuve umí obrazem i zvukem nádherně kouzlit. V samotné trailerové branži se už pár let nic zvláštního neděje, přesně v duchu hesla “nespravuj, co není rozbité”. I tak si myslíme, že jde pořád o skvělé a poctivé řemeslo, na rozdíl od čím dál tím víc flákaných filmových plakátů, které mnohdy plní už jen informační funkci. Posuďte sami z redakčního top tenu, že bylo na co koukat a z čeho čerpat těšení na dlouhé měsíce dopředu.

10. Lékořicová pizza: Trailer

Novinku Paula Thomase Andersona v českém výhledu premiér odsunuli o tři měsíce, takže se dál musíme konejšit jejím peckovým trailerem, ze kterého stříkají emoce a Bowieho soundtrack. Je to typický PTA nejen settingem v San Fernando Valley, ale i typickým příběhem o dospívání a snahou o autenticitu prostředí. Dokonce natolik, že okoukané celebrity tu střídají začínající herci, v čele s talentovanou Alanou Haim, jejíž sestry hrají její sestry a jejíž rodiče hrají… no dál už si to jistě domyslíte. Na Hollywood poměrně punk, ale PTA sype jeden ikonický záběr za druhým, až máte pocit, že koukáte na mashup spřízněných filmů několika tvůrců. Že je toho zkrátka příliš, v duchu prapodivné pochutiny v názvu snímku. Zámořské recenze mluví o tvůrčím vrcholu, my nemáme důvod mu nevěřit, protože už tuhle ukázku lze pouštět pořád dokolečka, přivírat oči a vzpomínat na ztracené mládí. Když střih v závěru zrychlí do klusu, je to nádhera poprvé i podesáté.

9. Poslední noc v Soho: Teaser

Upoutávky jsou občas skutečně mikrofilmy žijící svým vlastním životem. Teaser na Wrightovu Poslední noc v Soho je úchvatným důkazem, protože s pomocí vkusného coveru písničky Downtown od Petuly Clark představuje plíživý thriller ozdobený výletem napříč érami. Wright je mistr audiovizuální malby a z jeho záběrů se ukázky skládají “samy”, přičemž je pověstný tím, že si na výrobu trailerů sám dohlíží a dlouho dumá nad vhodným podkresem, protože videoklipové koláže jsou jedním z jeho trademarků. Kdo ho sleduje na Twitteru, ten ví, že každoročně o Vánocích vydává mnohapoložkové playlisty “nové” hudby, kterou během uplynulého roku objevil. Vždyť tenhle člověk hází po zombících elpíčka a dělá z akčních filmů muzikály! Poslední noc v Soho je tedy na ploše dvou minut neuvěřitelně přesvědčivou pozvánkou k hlavnímu chodu. Natolik, že možná slibuje nesplnitelné, protože nechává naši fantazii pracovat na plné obrátky. 

8. Halloween zabíjí: Trailer 1

Velká stylovka, která zpětně získává hořkou pachuť. On totiž Halloween zabíjí funguje jen v téhle klipovce, očištěný o všechen scenáristický nános a snahu uhnout jinam. David Gordon Green oproti komorní jedničce přitlačil na nůž, což paradoxně pomáhá trailerovému střihu, jenž lze vyšperkovat fotogenickými killy nebo berserkem až videoherního stylu. Ve filmu jde o kapitolu vytrženou z kontextu, ale nemluvím teď o falešných slibech trailerové kampaně, tady šlo všechno k čertu tak moc, že si i tvůrci sypou popel na hlavu. Ukázka, ať už ji stříhal někdo ve snaze zahladit nemoc celovečeráku, nebo prostě jen dělník nadšený z kvality a vhodnosti některých materiálů, je jásavým gejzirem brutality. Takovým, který není nepodobný tomu, co si zhrzelí fandové z filmu vyřežou, aby se utěšovali alespoň tím, že když už Michael přišel o duši, nechybí mu alespoň jistá ruka a dobrá muška. A bonus? Ono prokleté “Evil Dies Tonight” tu zazní jenom jednou. To jsme si ještě říkali, jak je to šťavnatá hláška. 

7. Klan Gucci: Trailer

Trailerová muzika je definitivně mrtvá, ať už šlo o vykrádání starších instrumentálek nebo nákup temptracků (takových, co hrály v průběhu pětiletky klidně v tuctu trailerů). Studio dnes už při nákupu písničkových licencí počítá s trailerovou kampaní, resp. na její audio vyhradí samostatný budget. A v případě Gucci se plácá přes kapsu (nebo i po zádech), protože na módních ikonách se zkrátka nešetří. Ikonická písnička nebo její cover, co má podtrhnout dobovou atmosféru se pak rozkrájí do vhodných beatů a pocukruje Scottovým vizuálním velikášstvím. Kvalita materiálů (pun intended) na vás dýchne už z ukázky. Jestli něco dvouapůlhodinový Klan Gucci povyšuje, tak je to rukodělnost všeho, co na place vidíte a Scottův smysl pro detail. Je to poutavý příběh ve světě, který dýchá. A vy si ten svět krásně osaháte už v první ukázce. Co může být pádnější pozvánkou do kina než tenhle závan retra, který chcete inhalovat plnými doušky bez ohledu na to, že móda vás nezajímá a nevyznáte se v něm?

6. Seveřan: Trailer

Tady dokonce odpouštím i ten pokus o trailer na trailer, který proflákne moneyshot hned v první sekundě. To je prostě daň doby, po níž se na vás vyvalí celá řada slavných tváří (Hawke, Kidman, Dafoe), které však účinkují v něčem, co nepůsobí jako hollywoodská středověká limonáda. Lidé jsou špinaví, vypadají jako psychopati, vše je temné a jaksepatří zlé. Režisér Majáku a Čarodějnice, Robert Eggers, se rve jako lev s tradičním zadáním: Jak zůstat věrný své vizi a zároveň nalákat do kina víc než pět a půl diváka. Místy vypadá jako arthousový Conan, jinde se propadá do toho dnes již tradičního a omamného eggersovského šílenství, na které se já osobně po Majáku i těším. Po zveřejnění ukázky se lidé modlili k bohům brutality a učitelé dějepisu v diskuzích vykřikovali, že konečně ti vikingové dostanou na stříbrném plátně, co si vždycky zasloužili. Obávám se, že jedno máchnutí sekerou a trochu bahna ulpívajícího na rekvizitách a břišácích Alexandra Skarsgarda není tím, co by Eggerse naplňovalo. Přesto je Seveřan a jeho kampaň doslovným ekvivalentem hesla “vlk se nažral a koza zůstala celá”. Tleskám a těším se do kina, i když pravděpodobně na něco úplně jiného. Právě tady mě tahle nejistota baví a nevnímám ji jako vykalkukovaný podvod, který je obecně nedílnou součástí trailerového řemesla.

5. Kingsman: První mise: Necenzurovaný trailer

Pár fucků, pár useknutých hlav a střízlivější stopáž. Ano, tohle jsme potřebovali, abychom se na třetí (nebo nulté) Kingsmany opět začali těšit. Musím připomenout, že ukázky z téhle kampaně se v našem žebříčku umístily už loni a PŘEDLONI. Tenhle hattrick už asi nikdy nikdo nezopakuje, ale je celkem příznačné, že Matthew Vaughn zvládá ze svých filmů vyvařit další a další ukázky. Třešničkou na dortu může být doslovný hudební podkres u Rasputina, na který jsme čekali od prvních zveřejněných záběrů. Hned po úvodní hlášce (Důležitá rozhodnutí dělám jen když je můj žaludek plný nebo moje koule prázdné), ukázka odpaluje ohňostroj, který nešetří střelným prachem do poslední sekundy. Jak jsem psal minule: Předvídatelné? Ano. Efektní? Určitě. Vaughn prodává první světovou povrchně a nerealisticky a zřejmě by teen publiku podobně servíroval i ty vikingy (viz Seveřan), takže by z něj dějepisáři dostali psotník. Pro účely trailerových kampaní je prostě ten člověk hotové požehnání.

4. Matrix Resurrections Trailer 2

Prolnutí starých záběrů s novými, Neo stojící v divadle, pozorující sama sebe ve dvacet let starém představení. Ano, v trailerovém podání celkem originální a osvěžující úhel pohledu, chytře navazující na těch 187 bambiliónů variant prvního teaseru, které chytrá matrixovská A.I. generovala na vlastním webu. Nastartovat buzz se skutečně povedlo, protože plnotučná ukázka na Matrix Resurrections dělá přesný opak toho, co dělaly upoutávky na původní trilogii. Pracuje s příslibem, jinotajem a náznaky. Neláká, jak bývá v marketingových kampaních zvykem, na první signální a neservíruje fotogenické atrakce. Honičky a bitky jsou tu skrývané, vidíme z nich jen drobné fragmenty, zatímco v ukázkách na předchozí filmy jsme se mohli znovu a znovu rochnit v audiovizuálu, tady se jitří naše mysl a rozfoukává se ta malá jiskřička v podvědomí. Co kdyby se mohlo povést navázat na odkaz původního Matrixu, nebo dokonce vystoupit z jeho stínu. Je to odvážná šachová partie a tahle ukázka je tah jezdcem, po němž je soupeř zmatený a vyčkává. Klobouk dolů před Warnery, snažili se na jedničku.

3. The Batman: Trailer

Ikonický cover? Máme. Osudový voice-over hlavního protagonisty? Máme. Vychytaný sound design? Samozřejmě. Jenže nový Batman není jen líným odškrtáváním soudobých trailerových trendů. Tady je totiž “ten” materiál, který je požehnáním každého stříhače. A je ho tu hodně, jak se ukázalo, protože do kin míří tříhodinový macek, sesekaný ze čtyřhodinové pracovní verze. Vy nás ale zásobujete, pane Reeves, muselo se ozývat z trailerhousů, co dostaly tuhle zakázku do pracek. Už teaser nás před rokem ohromil na první pohled banálním, ale efektivním nápadem zalepit každý střih v doslovném duchu. Ten zvuk už z hlavy nedostanu, ale teď se vedle něj nastěhoval vizuál, kvůli němuž tu ukázku jedu každý den při čištění zubů. Reeves se při natáčení s látkou mazlil a stejně tak se mazlí machři, co stříhali tohle. Každá hláška přesně pasuje do díry v podkresu, přestřelky jsou rozstříhané na malé střípky a znovu slepené tak, že obalují zvukové efekty jako latex přiléhá ke Catwoman. Představení nového Batmobilu je malou symfonií a celé to působí hrozně nařvaně a epicky. Tohle je největší husina, možná i proto, že od nás byla v době premiéry ukázky nejvíc vzdálená. Třetí místo? Ano. Ale v době vydání tohoto článku je Batman tím posledním, kdo se nám má z téhle soupisky na stupních vítězů představit. Pro mnohé je to nejočekávanější komiks roku a první blockbusterový výstřel sezóny. Za tuhle výsadu může děkovat nejen slávě netopýřího muže, ale především trailerové kampani.

2. Není čas zemřít: Final Trailer

Čekání je u konce. Vítěz loňské ankety v sobě našel druhou mízu a ve finální ukázce nás uchvátil ještě jednou. A tentokrát hrál víc na city než na klasické bondovské propriety, což se bezesporu cení. Není čas zemřít z téhle ultimátní upoutávky totiž působí jako všechny craigovky protřepané do okouzlujícího koktejlu. Všechny emoce, všechna akce, všechny osudové zvraty a všechny peníze světa utracené za padnoucí obleky, rychlá auta, nejlepší alkohol a nejkrásnější ženy. Svůdné a luxusní, napínavé a neutuchající, tu a tam s drobnou hláškou coby kudrlinkou připomínající, kým James Bond kdysi dávno byl. Především si ale Není čas zemřít i po několika letech lákání a oddalování Craigova návratu uchovalo auru nevyřčených tajemství a zůstalo na vrcholu blockbusterového řemesla. I proto jsme se znovu maximálně těšili a vytáhli poslední ukázku skoro až na absolutní vrchol. Někdo považuje bondovky jen za akční filmy s luxusní patinou, jiní je pasují na blockbusterovou šlechtu. Ať už si o Craigově šichtě myslíte cokoliv, Není čas zemřít jen upevnilo silnou pozici agenta 007 ve světě filmového mainstreamu, kterému vládne hrstka neporazitelných franšíz. 

A vítězem se stává… Duna: Trailer 2

Fire everything! Snad se Warneři báli, že jejich hybridní distribuční model pohoří. Snad měli pocit, že dali Villeneuvovi příliš peněz a volnosti. A tak vypouštěli v rámci kampaně ukázky dlouhé tři a víc minut. Jedna z nich skórovala loni, druhá vyhrává letos. Je ekvivalentem koření v Herbertově fantastickém světě. Komu připadala celovečerní Duna příliš roztahaná, pro toho je upoutávka koncentrovanou dávkou, po níž vám zmodrají zorničky a začnete mít nejrůznější výjevy. Tady se nešlape na plyn, tady už pedál dávno propadnul díru v podlaze, kterou jste tím dupnutím vytvořili. Jestli byla předchozí ukázka zenovým cvičením, tohle je best of v rockovém stylu. Možná až příliš rozvášněným oproti rozpoložení samotného filmu, ale to už je holt osud filmového marketingu, který divákům v košatých kampaních plných ukázek a spotů často předestírá alternativní vesmíry, jenž se tu drobně, tu výrazně liší od hlavní linie. Můžeme se dlouze dohadovat o tom, co chybí nebo přebývá filmové Duně, ale věřte, že téhle upoutávce ani ten nejpádnější argument neublíží. Je to jeden z deseti důkazů toho, že trailerové řemeslo prospívá a rok za rokem nám přináší radost i naději, ať už jde o konkrétní filmy nebo mainstreamovou kinematografii jako takovou.

Žebříčky redaktorů:

Cival:

Duna: Trailer 2, Není čas zemřít: Final Trailer, Matrix Resurrections: Trailer 2, Spider-Man: bez domova trailer, Kingsman: První mise: Necenzurovaný trailer, Batman: Trailer, Klan Gucci: Trailer, Halloween: Trailer, Lékořicová pizza: Trailer, C´mon C´mon: Trailer

Nevešlo se: Val: TrailerMalířka a zloděj: TrailerK zemi hleď: TrailerLáska pod kapotou: TrailerSíla: Trailer

Mr. Hlad:

Duna: Trailer 2, Klan Gucci: Trailer, Poslední noc v Soho: Teaser, Není čas zemřít: Final trailer, Halloween zabíjí: Trailer 1, Matrix Resurrections: Trailer 2, Kingsman: První mise: Necenzurovaný trailer, The Batman: Trailer, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství: TeaserOperace Fortune: Ruse de Guerre: Trailer

Nevešlo se: Ambulance: TrailerSpider-Man: Across the Spider-Verse (Part One): TeaserBez výčitek: Trailer 2

KarelR:

Duna: Trailer 2, Klan Gucci: Trailer, Není čas zemřít: Final trailer, The Batman: Trailer, Kingsman: První mise: Necenzurovaný trailer, Matrix Resurrections: Trailer 2, Operace Fortune: Ruse de Guerre: Trailer, Belfast: TrailerKrotitelé duchů: Odkaz: Trailer 2, Seveřan: Trailer 1

Nevešlo se: Ambulance: Trailer, Poslední noc v Soho: Teaser, Spider-Man: Across the Spider-Verse (Part One): Teaser, Sebevražedný oddíl: Trailer 1, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství: Teaser

Spooner:

Duna: Trailer 2, Batman: Trailer, Matrix Resurrections: Trailer 2, Mortal Kombat: Necenzurovaný trailer, Není čas zemřít: Final Trailer, Seveřan: Trailer, Armáda mrtvých: Trailer, Lékořicová pizza: Trailer, Kingsman: První mise: Necenzurovaný trailer, Halloween zabíjí: Trailer 1

Nevešlo se: Ambulance: Trailer, Spider-Man: Bez domova: Trailer 1, Poslední souboj: Trailer, Sebevražedný oddíl: Trailer 2, The Tragedy of Macbeth: Teaser

do_Od:

The Batman: Trailer, Seveřan: Trailer, Sebevražedný oddíl: Trailer, Policejní film: Trailer, Matrix Resurrections: Trailer 2, Král Richard: Zrození šampiónek: TrailerEternals: Trailer, Ambulance: Trailer, The Tragedy of Macbeth: Teaser, Operace Fortune: Ruse de Guerre: Trailer

Nevešlo se: Duna: Trailer 2, Není čas zemřít: Final Trailer, Kdo mi jde po krku: TrailerUlička přízraků: Trailer, Bez výčitek: Trailer 2

TedGeorge:

Není čas zemřít: Final trailer, Duna: Trailer 2, Poslední noc v Soho: Teaser, Kingsman: První mise: Necenzurovaný trailer, C´mon C´mon: Trailer 1, Seveřan: Trailer, West Side Story: Teaser, Halloween zabíjí: Trailer 1, The Batman: Trailer 2, Lékořicová Pizza: Trailer

Nevešlo se: Sebevražedný oddíl: Trailer 1, Ada: Trailer, Matrix Resurrections: Déjà Vu Trailer, Mortal Kombat: Necenzurovaný trailer, Spider-Man: Bez domova: Trailer 1

A teď všechno nejhorší…

Tady se budeme trochu opakovat, protože… no protože trailerové řemeslo už je několik let vystavěné na stejných základech, takže nelze dokola omlouvat české ukázky nějakou opožděností. Dokonce ani tradiční trojčlenkou, co dokazuje, že “rychle, levně a kvalitně” neexistuje. Pusťte si upoutávky na Tady hlídáme myMstiteleV létě ti řeknu, jak se mám, nebo Štastný nový rok 2. Nehodlám být arbitrem dobrého vkusu, rozhodně ne ve stádiu upoutávek, kdy může občas platit “dobrý film, špatný trailer” a naopak. Nicméně v naší kotlině bohužel už od trailerů víte, jak bude příběh dál pokračovat. Dobrý materiál skrz upoutávky prosvítá (Zátopek, Chyby, Okupace, ale třeba i Láska pod kapotou) stejně výrazně jako ten špatný.

Nehodláme nikomu radit, ale důvodem, proč se v téhle kategorii objevují domácí flákoty je ten, že čeští tvůrci nebo producenti ještě nepochopili, že občas je dobré se materiálem nechlubit, ale naopak ho schovávat a šetřit si ho až do kina. Některé tuzemské ukázky zkrátka neobhájí tu dvouminutovou stopáž, ale obstojně by fungovaly při poloviční. Takže nebát se tnout do živého a stříhat. Ideálně nejen v případě ukázek. Svět pak bude veselejší. A když ne, tak alespoň my diváci zabijeme o poznání méně času. 

A to je vše, přátelé. Teď je řada na vás, abyste diskuzi vytapetovali vašimi tipy a dojmy. Těšme se na nové přírůstky, aby bylo zas napřesrok o čem psát. Další velká pecka může být hned za rohem a právě tohle radostné očekávání je jedním z hnacích motorů MovieZone. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace