Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2018


ikona
imf
avengers: endgamebohemian rhapsodycreed iigodzilla ii kral monstermission: impossible - falloutmynejlepsi traileryold man and the gunschindleruv seznamsklenenyzrodila se hvezda
Dvouminutové vzpomínky na největší pecky uplynulé sezóny. 

Vždycky když se vrhám do tohohle bilančního článku, zděsím se, jak rychle ta sezóna zase utekla. Aby taky ne, když se na nás dennodenně hrne několik nových videí s filmovou tématikou, ať už jde o trailery, klipy, zákulisní videa, ale třeba i videoeseje. Filmů a filmečků o filmu jako by bylo víc než filmů samotných, a i těch díky streamovacím platformám přibývá rychleji, než je stihneme konzumovat. Aby pak člověk viděl alespoň to nejdůležitější, že? A když už vám i redaktor filmového webu začne po dvou pivech přiznávat, že si není jistý, zda to nejdůležitější opravdu viděl, začnete pochybovat i sami o sobě. A je to tak správně. Kdo tvrdí, že viděl všechno, ten pěkně kecá. Berte proto naše bilanční žebříčky s nadhledem, občas nám zkrátka mezi prsty proteče něco většího, ale naštěstí se to stává maximálně jednou za deset let. A doufáme, že letos jsme byli v redakční sestavě dostatečně ostražití. Pod přehlídkou hlavní desítky najdete jako obvykle i sólové žebříčky aktivních redaktorů - tedy těch, co se těmi stovkami ukázek ročně probírají důkladně.

 

NEJLEPŠÍ TRAILERY 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010
2011 | 2012 | 2013
 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Jakkoliv to možná ze záplavy tříhvězdičkových hodnocení nevypadá, ke každému traileru se přistupuje s otevřenou myslí. A i po těch tisícovkách absolvovaných filmových reklam lze snadno rozeznat zrno od plev, stejně jako vypozorovat záchvěvy originality nebo špičkového řemesla. Někdy je to použitým materiálem, jindy ostrostí nůžek v konkrétním trailerhousu nebo kreativitou hudebního ředitele. A občas se to prostě sejde dohromady. Vězte, že stačí tři, čtyři takové ukázky a hned máte na dalších dvanáct měsíců pocit, že dává smysl si dobrovolně spoilerovat nejen nadcházející blockbustery, ale i malé, nenápadné filmy, které by vás bez traileru v kině dost možná smetly ještě víc. A my jsme jako obvykle dali dohromady hned desítku upoutávek, které byste zaručeně měli vidět. Kvůli takovým nás baví sepisovat ke každému traileru pár řádků prvních dojmů. Kvůli takovým jsme to tu před třinácti lety rozjížděli. Kvůli takovým nám nedošla pára a těšíme se na světlé zítřky.

9.-10. Old Man and the Gun - Trailer

Tohle prostě pohladí po srdci. Ukázka na Redfordova Staříka s bouchačkou jako by vypadla z jiného století. A nemluvím teď o dobových kulisách nebo hudební složce, tady prostě s prezentací nikdo nespěchá, stejně jako když si to Redfordův hrdina nakráčí do banky s odzbrojujícím úsměvem a jeho požadavkům se nelze bránit. Střihači stačí tradiční dvě a půl minuty, aby vás přesvědčil o tom, že to má tenhle osmdesátník v životě srovnané. Nejde mu o přežívání, ale o užívání. A vy byste to chtěli zkusit s ním, i kdyby to mělo znamenat houf červenomodrých houkaček v zádech. Hrozně příjemná a nevtíravá ukázka, kterou si do premiéry musíte párkrát pustit. To aby se to čekání na “posledního” Redforda dalo nějak vydržet.

9.-10. Schindlerův seznam - Re-release Trailer

Po staříkovi tu máme rovnou starý film. Ano, trochu podvádíme, ale re-release trailery jsou ideální příležitostí oprášit klasiky. Dřív jsme na to měli na MovieZone sekci Oldies, ale nutno poznamenat, že ne každý starší film má upoutávku, která by odpovídala dobovým nebo dokonce dnešním standardům. A Spielbergův jímavý opus si ji bezesporu zaslouží. Po čtvrt století se jí dočkal. Tam, kde by v devadesátkách byl burácející voice-over (now more than ever), se lesknou jen výmluvné zlaté mezititulky. Tam, kde by byla náhradní hudba z jiného velkého filmu, přesně sedí Williamsův soundtrack. Ano, občas je lepší dělat ukázku pětadvacet let poté a dokonale vypíchnout všechny přednosti snímku. To si pak uvědomíte, že podobné filmy je třeba si připomínat. Jde o jednoduché, ale velmi efektivní trailerové řemeslo - nic převratného, ani zpátečnického. Takhle “to” má vypadat.

8. My - Trailer

Jordan Peele je poklad. A nemuselo se vám nutně líbit Uteč, abyste se hned v úvodní scéně tohohle traileru naladili na jeho beat. Ten se z písničky geniálně přesune do minimalistického podkresu ukázky na horor, od kterého se jen těžko odtrhávají oči a hlavně tedy uši. Bubákem jsou totiž pro černošskou rodinku jejich vlastní alter-ega. Nebo je to úplně jinak? Dynamický trailer nabízí lekačky, adrenalin i líbivé záběry, především se v něm ale lze donekonečna pitvat a hledat druhá nebo třetí čtení, protože všichni tušíme, že Peele do kina nepochoduje s tradičním uchopením žánru. Málokdy člověku leze husina do několikacentimetrové výšky už tři měsíce před premiérou, ale nutno dodat, že loni jsme měli mimořádnou hororovou úrodu, ať už jde o Tiché místo (též velmi povedené trailery s důrazem na zvuk) nebo Děsivé dědictví.

7. Skleněný - Trailer 2

Vyvolený před skoro dvaceti lety ukázal, že Shyamalan pochopil komiksy dřív než většina Hollywoodu. A Skleněný teď v době marvelovské renesance zkouší dokázat, že médium lze znovu uchopit netradičně. Zapomeňte na netflixovské seriály, snažící se béčkové marveláky představit jako lidi z masa a kostí. Shyamalan jde v završení své trilogie ještě dál a bezchybně navazuje na Vyvoleného i Rozpolceného. Klouby mám celé bílé od toho, jak mu držím palce, protože právě druhá ukázka v sobě kombinuje neuvěřitelný tah na branku s mistrně rozehranou partií. Jako prvního skutečně vidíme Skleněného a pod tím afrem Samuela L. Jacksona jede geniální mozek na plné obrátky, aby světu konečně ukázal, že superhrdinové jsou skuteční a nepatří do blázince, nýbrž na titulní stránky novin. Způsob, jakým se jeho plán začíná už v ukázce naplňovat, bere dech, a přesto je oproti dnešním komiksovkám tak nevinný a komorní. K čertu se záchranou světa, chceme hluboké lidské příběhy. Zvlášť když jsou poutané takhle.

6. Avengers: Endgame - Teaser

Ale když se řekne A, musí se říct i B. Vedle Skleněného musí existovat i pomyslný vrchol marvelácké dekády. Film, co ukončí veleúspěšnou kapitolu - dost možná tu nejúspěšnější v hollywoodských dějinách - a začne psát novou. Nikdo netuší, co Marvel chystá do dalších let. Ale všichni vědí, co je v dubnu čeká v kinech. Velkolepé finále Avengers, rozluštění hádanky, kterou nám dali bratři Russoové před necelým rokem. A protože režisérská dvojice nesmí ani napovídat, vrací se teaser k tradičnímu, ale tak trochu opomíjenému ukázkovému žánru. Ne, není to pouhé odhalení názvu ve výrazném fontu, dostáváme plnotučnou dvouapůlminutovou ukázku. A přesto tvůrci jen opatrně nakračují kolem většiny palčivých otázek. Stačí dlouhý monolog, ve správný okamžik odpálený epický podkres a “borec na konec”. Láká to spolehlivě a přitom to vlastně nic neříká. I to je svým způsobem umění a v dnešní době “teaserů”, které chronologicky vyzvoní celý děj, je potřeba před tímhle přístupem smeknout. My totiž minimálně tentokrát chceme jít do kina nepřipravení.

5. Bohemian Rhapsody - Teaser

Loni jsme u jedné z ukázek (Atomic Blonde) psali, že když si dáte do hudebního podkresu Queeny, máte předem zaručené čtyři hvězdičky. Nastříhat materiál na Mercuryho je sranda, kterou zvládne pětileté děcko ve střihovém freewaru Windows XP. A co když máte film o Mercurym a můžete si už v první ukázce vystřílet všechny jeho hity? Teaser na Bohemian Rhapsody je celý poskládaný z úryvků písniček a jedné jediné dialogové přestřelky. A funguje dokonale, protože potvrzuje, co tvrdíme my. Totiž že skrz texty téhle kapely lze odvyprávět děj i s emocemi, aniž byste potřebovali voice-over nebo byť jedinou řádku scénáře. Další ukázky už šly trochu víc do hloubky, ale teaser nemohl být údernější. Ve svých sto sekundách i ty největší škarohlídy přesvědčil o tom, že se chystá něco velkého. A minimálně v Česku opravdu přemluvil k návštěvě kina všechny, což dokazuje (již brzy) milionová návštěvnost.

4. Creed II - Trailer 2

Jak se blížíme k čelu žebříčku, už asi tušíte, že se letos žádná velká řemeslná revoluce neodehrála. Vskutku, vyloženě originální a nečekané trailery by v mainstreamu člověk spočítal na prstech ruky Střihorukého Edwarda. Ale to neznamená, že si v trailerhousech patřičně nevyhráli s tempem a hudbou, tedy dvěma životadárnými tekutinami, které přímo ovlivňují duši každé ukázky. Když se spokojíte s evolucí místo revoluce, začnete si naplno užívat i druhou ukázku na pokračování Creeda, která po meditační první půlce šlápne do pedálů. Doslova lusknutím prstu se z rozvážného vypravěče stává rozhulákaný boxerský promotér, chrlící do publika tolik potřebné emoce. Přesně tuhle endorfinovou vlnu potřebujete, aby vás odnesla přímo k pokladně multiplexu. A Creed II moc dobře ví, jak si své fanoušky u ringu pojistit. Perkuse bijí do rytmu jako rukavice do boxerského pytle, každý střih je pečlivě načasovaný. Technické K.O. jako vyšité.

3. Zrodila se hvězda - Trailer

Jako by tuhle ukázku režíroval sám Bradley Cooper. To je rozhodně pochvala, protože jeho debut ohromil značnou část redakce, ale vlastně kritiků po celém světě a v neposlední řadě se zavrtal do srdíček diváků. Zpětně pak tahle první ukázka působí jako převyprávění celého příběhu. A přitom teď už všichni víme, že v osudech obou protagonistů je toho mnohem víc. Trailer působí jako takový ten hladivý životopis, co zamlčí rány života a vztahové výmoly. Jenže právě proto je tahle ukázka jednou z nejlepších. Dokonale vám prodá drajv a životní energii, která ze snímku sálá. A zároveň si schovává všechny trumfy, kterými vás pak v kině trefí jako rozjetý náklaďák. Je to nefér? Filmy občas lžou. Právě proto, aby vám o to důrazněji mohly vpálit pravdu do očí. Tady jste daleko od mělčiny, takže buď plavte, nebo se v tom jen tak pozvolna utápějte. Tohle je jedna z těch ukázek, které si čas od času pustíte jen tak. Občas při ní zavřete oči, ale stejně jí budete vnímat všemi smysly.

2. Godzilla II Král monster - Comic-Con trailer

Občas se stane, že vypustíte na začátku kampaně ukázku, kterou už nelze trumfnout. A Godzille se to myslím podařilo. Čert vem místy nedodělané triky, důležité je, že někdo dostal ten geniální nápad a místo “generické podkresové hudby #4548” sáhnul do archivu nikoliv pro vinyl, ale rovnou pro Debussyho. To není postmoderní raper, ale francouzský skladatel a zástupce impresionismu. A že jeho skladba Měsíční svit umí nějakou tu impresi skutečně vyvolat, zvlášť v kombinaci s obřími monstry, jež se rvou o nadvládu nad planetou Zemí. Debussyho jímavý kus začíná v podstatě jako originál, ale později se k němu přidá orchestr v podstatně filmovější variaci. Není to úplně remix, nicméně v kombinaci s epickým nářezem a ve vhodný okamžik přidanými nástroji, je výsledný efekt tak dokonalý, že zcela přestanete vnímat povědomé herecké tváře a jen si užíváte audiovizuální jízdu. Kam se hrabe Křižíkova fontána. Tohle je Godzilla a místo vody chrlí radioaktivní plameny. Nezávidím Bearu McCrearymu, protože tohle už na soundtracku k filmu netrumfne. Ale vlastně ani nemusí, tahle ukázka nám zůstane, ať už to s druhou celovečerní Godzillou dopadne jakkoliv.

1. Mission: Impossible - Fallout - Trailer 1

Tahle ukázka vyhrála v redakci s náskokem dvojnásobku. V jakémkoliv jiném ročníku by Godzilla neměla problém pokořit zbytek startovního pole, ale když se proti radioaktivní ještěrce postaví Tom Cruise, opravdu to není vyrovnaný souboj. Vlastně by stačila jen ta kolekce záběrů, které pro trailer vybral sám McQuarrie, jenže Tomíkův tým si řekl, že tentokrát otočí volume na jedenáctku a zkušeně rozebral hitovku Friction od Imagine Dragons. Je to skladba skoro zralá na rozstříhání, takže se snad autoři ani neurazili. Výsledný mash-up je kombinací tepavého pozadí, výrazného refrénu, ale také tradiční Mission: Impossible znělky a vlastního dunivého tracku, kde jsou beaty přesně načasované na záběry, v nichž někdo někoho nebo něčím praští. Výsledek šálí zrak i sluch, je to skutečně hypnotická blockbusterová montáž, které se nemůžete nabažit. Právě tahle ukázka je jedním z důvodů, proč Fallout nemohl v kinech dostát pověsti, jež ho předcházela. Tuhle nálož udržíte dvě minuty, ale rozhodně ne dvě hodiny. Proč bychom ale za to měli autory peskovat v kategorii, které rozumí jako snad nikdo jiný. Takhle zpětně zaráží snad jen hrstka záběrů, které ve filmu nakonec nejsou. To je bohužel daň sprintující doby (film se při propagaci ještě stříhá), ale z absolutního hodnocení a titulu pro šampióna to neubírá vůbec nic. Takhle se to má dělat, dámy a pánové. Emoce, efekty, ale hlavně příběh - vyprávěný tak, aby zaujal i toho nejospalejšího diváka.

Žebříčky jednotlivých redaktorů:

Cival:

Mission: Impossible - Fallout: Trailer, Schindlerův seznam: Re-release trailer, Godzilla II Král monster: Comic-Con trailer, They Shall Not Grow Old: Trailer, Syn Temnoty: Trailer, Mrazivá krutost: International trailer, My: Trailer, Smrtonosná past: Vánoční trailer, Zlatý podraz: Teaser, Roma: Teaser 2

imf:

Mission: Impossible - Fallout: Trailer, Bohemian Rhapsody: Teaser, Godzilla II Král monster: Comic-Con trailer, Skleněný: Trailer 2, Tiché místo: Trailer, Ralf a internet: Teaser, Zrodila se hvězda: Trailer, První člověk: Trailer, Avengers: Endgame: Teaser, Robin Hood: Final trailer

Mr. Hlad:

Mission: Impossible - Fallout: Trailer, Godzilla II Král monster: Comic-Con trailer, Creed II: Trailer 2, Sicario 2: Soldado: Trailer 2, Bohemian Rhapsody: Teaser, Zrodila se hvězda: Trailer, Avengers: Endgame: Teaser, Skleněný: Trailer 2, My: Trailer, První člověk: Trailer

KarelR:

Mission: Impossible - Fallout: Trailer, Old Man and the Gun: Trailer, Creed II: Trailer 2, Zlý časy v El Royale: Trailer, Godzilla II Král monster: Comic-Con trailer, Zrodila se hvězda: Trailer, Tomb Raider: Trailer 2, Vdovy: Trailer, Jak vycvičit draka 3: Trailer 2, Avengers: Endgame: Teaser

TedGeorge:

Mission: Impossible - Fallout: Trailer, Godzilla II Král monster: Comic-Con trailer, Zrodila se hvězda: Trailer, Sicario 2: Soldado: Trailer 2, Avengers: Endgame: Teaser, Aquaman: Extended trailer, Creed II: Trailer 2, Lví Král: Teaser, Suspiria: Trailer, Triple Frontier: Trailer

To nejlepší máme za sebou, takže je na čase spořádat i zeleninovou oblohu. Loni jsme v odstavci věnovaném dnu trailerové branže trochu naštvali české střihače, když jsme všechny tuzemské upoutávky hodili do jednoho pytle. To rozhodně dělat nelze, ostatně i letos jsme tu měli alespoň záblesky solidního řemesla (DomestikZlatý podrazNarušitel) a jako obvykle bychom mohli lovit i v televizních vodách a nacházet zajímavé kousky. Většina mainstreamových českých trailerů je ale pořád nemastná a neslaná a řemeslně pěkných pár let za Hollywoodem. Je to o chybějící odvaze producentů i penězích, které by nalákaly ty nejlepší kumštýře. A často samozřejmě i o materiálu, protože z některých substancí prostě bič neupletete. Z jiných to jde naopak samo, viz špičkový trailer na Pásky z Nagana, u něhož bylo jasné, že se můžete těšit na něco velkého. A pověsti tehdy naštěstí nelhaly, ačkoliv dobrým trailerům, které nám lžou do očí, často ledacos promineme.

Je šance, že se v těch posledních 72 hodinách ještě urodí nějaká supr dupr ukázka, která unikne našemu žebříčku? Možná. Nepochybujte o tom, že ji rozmázneme na hlavní stránce a případně vpašujeme do bilancování příští sezóny. Prosinec bývá už tradičně silný. Zatímco kina patří spíš last minute premiérám oscarových zápasníků, z hlediska trailerových kampaní jde o příležitost vystrčit blockbusterové růžky a poodhalit chystané letní hity. Už proto byste měli být v lednu a v únoru na pozoru, protože nás čeká pořádná nadílka. Takže si nás refreshujte pravidelně, ať vám nic neuteče.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (12)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace