Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2022


ikona
imf
avatardoctor strangeindiana jonesmaverickMission: Impossiblestrážci galaxietop guntrailery
Deset důvodů, proč do kina nechodit pozdě. 

Rok se s rokem sešel, žebříčky nejlepších a nejhorších filmů už jsou dávno ve zpětném zrcátku, ale než se leden nachýlí, musíme ještě stihnout vyhlásit i nejlepší trailery. Každoročně to znamená příjemnou povinnost – brodit se desítkami nejlepších ukázek, co člověku utkvěly v hlavě. Paradoxně to jsou zas a znovu kinopremiéry. Ne, že by streameři nevěděli, jak sestříhat solidní trailerové řemeslo, ale jsou to pořád studia ve svých kampaních pro kina, kdo utrácí nejvíc peněz za ty nejlepší fachmany.

A dvouminutové fresky uvozující blockbustery zítřka jsou rozhodně víc řemeslem než uměním. V symbióze obrazu a zvuku, jemném tahání diváka za nos, dokonce i v žonglování s očekáváním a hotovými-nehotovými záběry lze jistě spatřovat do jisté míry umění, ale také si člověk musí uvědomit, že výsledný tvar je definovaný pinčesem mezi trailerovou dílnou a zástupci studia, desítkami poznámek u každé verze, vraždami dobrých úmyslů a finálním rozhodnutím, které je vždy na straně peněz. Tím si ale trailerovou branži nijak nemusíme kazit, ba právě naopak. Schopnost prodat ve vypočítavých kolážích nejen to nejlepší, v důsledku znamená, že se dočkáme i solidních ukázek na filmy, jež očekávání nedostojí. Vzpomínky však zůstávají. A to je rozhodující.

Letos jich bylo přece jenom trochu míň, protože marketingové kampaně se definitivně zkracují. Jak streameři (hlavně Netflix) často oznamují něco na poslední chvíli, musela se i velká studia přizpůsobit a startovat promo nikoliv šest měsíců, ale spíš šest týdnů předem. Studená fáze kampaně přestává existovat, vstupujeme rovnou do horké, v níž jsme poslední týden před premiérou bombardováni klipy a klípky, v nichž se ta trailerová message kapku rozmělňuje. Výjimky ale existují a řadu z nich ne náhodou najdete v naší topce. 

 NEJLEPŠÍ TRAILERY 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 2010 | 2011 | 2012 

2013 2014 2015 | 2016 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 

V čele s Top Gun: Maverick, který se málem – podobně jako minule Není čas zemřít - stal dvojnásobným vítězem, protože teaser jsme za ukázku roku vyhlásili… před třemi lety. Covid opět úřadoval a podobné „dvojáky” už se asi nebudou opakovat. Tom Cruise nakonec zajistil, aby se tato ostuda nestala a prohrál sám se sebou. Holt, co si nezařídíte osobně, to nemáte. Pojďme si každou ukázku v krátkosti rozebrat a připomenout si, že ačkoliv branže jako taková sází v posledních letech na stále stejné hodnoty, dokáže z nich talentovaný tým vykřesat pořádné jiskry. Kdo sleduje MovieZone denně, ten si může myslet, že sázíme tříhvězdy nalevo napravo, ale není tomu tak. Tahle desítka nás loni chytla za srdíčko a pouštíme si ji kolem dokola

10. - 11. Medvěd na koksu Trailer

Komedie o medvědovi, co sežere cihlu kokainu v národním parku a začne si myslet, že je král světa? V rámci novinového sloupku z osmdesátých let to vypadá jako královská zábava, ale dostat to do kin v neřezané formě, aby se i divák projel na drogovém obláčku, to si žádá, já nevím, Edgara Wrighta nejmíň! Medvěda na koksu režírovala Elizabeth Banks a buď si taky dala lajnu, nebo je autor ukázky naprostý génius, co v epesním sestřihu s tepající hudbou a hláškami na všech správných místech maskuje průměrný výsledek.

Rád bych věřil, že to bude stejný nástřel i v celovečerní stopáži. Tak či onak nám zůstane ukázka, co potěší na duši a v podstatě se jí povedlo „rozbít internet”, což jen dokazuje, že u podobně švihlých malých filmů se prostě trailery nesmí podcenit.

10. - 11. Šílená noc Trailer

Je příhodné že zkoksovaný medvěd a naštvaný Santa jsou na děleném desátém místě, protože jde o dva high koncepty (v medvědím případě doslova), které budou fungovat jen v rukou specifických tvůrců. Tommy Wirkola je sázkou na jistotu, ale jsou to i kung-fu eskapády frajerů, co mají zrovna pauzu mezi dvěma Wicky, jež vánoční eintopf uvařený ze Sám doma a Smrtonosné pasti, přesvědčivě prodávají jako akční komedii sezóny. Dobrá ukázka = redaktorský hype = předprodeje = zaplacená show o prvním víkendu = pokračování. Nestrhne to, že si někdo při natáčení druhé scény zlomil tři žebra, ale kulometná salva synchronizovaná na beat hudebního podkresu a best of nacamraného Harboura s bouracím kladivem.

Tahle upoutávka má v sobě víc svátečního spiritu než ojeté kopie Kevinových skopičin a vlije vám do žil adventní náladu klidně uprostřed července. Neprodává totiž jen třeskutou akci, ale i typicky wirkolovský humor utržený z kolejí, na který chcete být v kině první ve frontě, abyste pak mohli ty nejlepší frky říct zatepla kamarádům. Brilantní prácička. 

9. Strážci galaxie Vol. 3 Trailer

Co by to bylo za žebříček bez marvelovek? Je pravda, že i ten koncept špičkově vybraného materiálu s nějakým tím draze zaplaceným remixovaným songem v pozadí se občas přejí, ale James Gunn je soundtrackovým mágem a ve trojce Strážců hraje svou poslední partii, takže se na ty emoce opět brnká úspěšně, jakkoliv to na konci Drax shazuje ve scéně, která jako by byla zhmotnělou poznámkou od producentů ve stylu „kde je humor, Jamesi, nemůžeš tam na konec něco přilepit? Ať zas máme miliardu!”. Nenechme si to tou křečí zkazit, protože i ona je vlastně důvodem, proč je tahle ukázka etalonem soudobé trailerové tvorby, se vším dobrým i zlým, co k ní patří.

Navíc stejně jako u ostatních MCU projektů v ní donekonečna můžete hledat easter eggy, slepé uličky i podvody, jež si na nás Kevin Feige připravil. To je samo o sobě přidanou hodnotou, kterou jiné franšízy nenabízejí.

8. Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství: Trailer 2

A ještě jedna marvelácká chvála, ať to máme za sebou. Druhý Doctor Strange byl pro spoustu lidí zklamáním a nenaplněnou ambicí „zatřást” všemi vesmíry. Jeho trailerová kampaň, nebo spíš kobercový nálet tuctu kratších a delších ukázek, ale předvedla schopnosti marketingu v plné síle. Možná i pro multižánrovou povahu Raimiho snímku se povedlo upoutávkovým mágům navařit z jednoho materiálu hned několik filmů. Stačilo otočit pár čudlíků a tempo i tón prezentovaných záběrů přeskakovaly z akčňáku k hororu a z něj zas div ne do shakespearovského dramatu.

Nutkání udělat ze sólovky opět něco víc vyšlo jen napůl a hlad po dalších Avengers zůstal neukojen. Kampaň jako taková ale zaslouží pochvalu za superschopnost ukazovat to nejlepší v mnoha obměnách a roztočit divákům hlavu do všech světových stran.

7. Oppenheimer Trailer

Mistrovská hra s očekáváním. Upoutávka začíná majestátně, hudba jako kdyby zvěstovala příchod Supermana, největšího ze spasitelů. Divák ovšem ví, že ona vznešenost spěje k něčemu hrozivému. A že síla tisíce Sluncí tu neodkazuje k blahobytu a zelené energii pro všechny. Christopher Nolan zve do kina s předstihem a velkou suverenitou, což znamená i koktejl protichůdných emocí, po jehož vypití si zřejmě ukázku „nalijete znovu”. A pak ještě jednou. Nolanovy trailery, na něž si sám úzkostlivě dohlíží, tohle zvládají s velkým přehledem. Nedozvíte se toho moc, kromě faktu, že tohle prostě musíte vidět a zbytek vaší rodiny a všech kamarádů na FB taky, včetně těch několika botů, co se tam mísí s lidmi, co znáte osobně.

Tohle je showstopper, tohle je událost. Víte o filmu vlastně dost málo, jde o jeden monolog na paletě vymazlených záběrů, ale zároveň akt slibující, že v kinech zažijete moderní klasiku z řad těch, o nichž vám v mládí vyprávěli moudří kinofilové s plnovousem. Sahá Nolan po Oscarovi nebo po Kubrickovi? A co když je chytne pod krkem oba? Podobně vzrušující otázky nabízí jen jeden trailer ročně, tak si ho užijte.

5.-6. Babylon Trailer

Trailerová petarda, která momentálně ve tříhodinové stopáži rozděluje diváky na nadšené a zklamané, se snad snaží ten dobový Hollywood ve dvou minutách obejmout medvědím stiskem. Je to nadzvukově roztočená ruleta, mnohem pokleslejší, ale také pestřejší a odvážnější než Chazelleho spřízněný La La Land. Tvůrčí fascinace mnoha stránkami pomíjivé slávy a sonda do temných hlubin šoubyznysu, z nichž coby divák vnímáte jen třpytící se špičky hollywoodských kopců, čouhající nad hladinu rozvlněnou křivkou, jež tančí euforií a kocovinou, toho pro běžného diváka nabízí snad až moc.

Upoutávka je podobně široce rozkročená, ale hraje to v její prospěch, protože ohromuje měřítkem a zároveň nechá diváka v příjemné nejistotě, protože není úplně jasné, kam všechen ten cirkus vlastně míří. Prostě a jednoduše musíte do kina, abyste tu hádanku definitivně rozluštili. Naše recenze vám snad naznačila, že to za utracený čas rozhodně stojí. 

5.-6. Avatar. The Way of Water Trailer

Cameronův film a jeho kampaň jsou námětem na samostatný článek. Druhý Avatar v sobě ukrývá několik dějových linek a v podstatě tři samostatné filmy, takže upoutávky nebyly poskládané tradičním způsobem. Vedly odnikud nikam, plynuly jako voda a nechaly nás kochat se výjevy, oslavovat návrat na Pandoru a spoléhaly na auru eventu, který mluví v náznacích a jednoduše slibuje „velké věci”. V redakci jsme váhali, zda to bude fungovat. Těch třináct let odluky je opravdu hodně a většina lidí kouká na ukázky na mobilech, v lepším případě na displejích počítačů a notebooků.

Přitom upoutávky na druhého Avatara naplno vyniknou až na stříbrném plátně, kdy na vás konečně dýchne moderní audiovizuál, ale i jistá nostalgie daná cameronovskými trademarky i faktem, že se Jim téhle látce věnuje už dvě dekády v kuse. Bylo by snadné ze sebe udělat generála po bitvě a říct, že ta ukázka funguje, když film utržil v kinech přes dvě miliardy. Ono to ale skutečně správně tiká jen na tom velkém plátně. Tvrdohlavému Cameronovi se ten risk jako obvykle vyplatil, takže musíme smeknout a pokorně čekat na trojku, brblalům navzdory.

4. John Wick 4 Trailer

U marvelovek jsem psal, že všechny ty remixy a covery, všechny ty chirurgicky ostré střihy, alchymii souhry obrazu a zvuku, si musíte královsky zaplatit. Je to pravda, ale čas od času najdete někoho, kdo je schopný hrát extraligu a přesto si nechat platit v ojetých škodovkách. Tedy ne, že by Lionsgate nemělo pár dolarů navíc. Ne, že by čtvrtý Wick už rozpočtem neatakoval vyšší střední třídu, ale prostě je to v očích mnoha lidí jen taková malá žánrovka, takže mohou být překvapeni, nebo přímo šokování, jaké bomby se tu servírují.

Ona ta ukázka začíná opatrně, opět je nám předhozen kus vnitřního světa, ale Donnie Yen z úvodního kostelního rozhovoru se pak vrací na scénu až ve chvíli, kdy je upoutávka rozžhavená doběla a předvádí nám, jak má vypadat gun kata, co si kdysi někdo vysnil v Equilibriu. Tohle je, dámy a pánové, sebevědomé trailerové řemeslo respektující psaná i nepsaná pravidla. Kdo je ovládá, dokáže prezentovat dobré i mizerné trailery s takovou jistotou a samozřejmostí, že se nezmůžete než na typické Keanuovo “whoa”. A pak si pustíte ukázku na trojku, která byla ještě o fous lepší. 

3. Indiana Jones a disk osudu Trailer

Obrovská dávka nostalgie ve vizuálu až moc přejetém digitální rtěnkou? Pusťte si to podruhé, možná i potřetí, a začnete věřit, že tenhle návrat se povede. Nejen pro Mangoldovo jméno na režisérské sesli, ale i pro všechny ty odkazy poschovávané v jednotlivých záběrech, špičkové omlazování a snahu ještě jednou zvednout klobouk a provětrat bič, aby se zachránilo, co se dá. O samotném filmu si pořád ještě můžeme myslet cokoliv, ale jakmile se rozezní Williamsovo sólo a Jonesova motorka chytí druhou rychlost, má vás tenhle svět zase v hrsti.

Milujeme comebacky, ale musí nás uchvátit na první dobrou. Vím, s jakou hořkostí mnozí vzpomínají na Síla se probouzí, ale i tam jel trailerový hype train na plné obrátky. I tam se rozdávaly v roce 2015 medaile, dokonce na nejvyšším postu. Bronzová soška pro Indyho nemůže nikoho překvapit.

2. Top Gun: Maverick "Nový” Trailer

Stejně jako film je tahle upoutávka trochu archaická, pracuje s tempem jinak než soudobé trailery, přechází z defenzívy do ofenzívy hodně okatě a vlastně na stříbrném podnose servíruje to, co dostanete v kinech. Žádné vytáčky, maximálně nějaká ta vývrtka. Je srdcervoucí i dechberoucí, plná takových těch „čum na Cruise, to je machr” okamžiků, narcistních a sebestředných, a přesto dokonale padnoucích a dnes již téměř nevídaných. Včerejší legenda ve filmu, co seděl tři roky v šuplíku (opakuji, teaser jsme vyhlásili upoutávkou roku 2019!), prezentovaná způsobem, který přitáhnul publikum do kin a vydělal půl druhé miliardy navzdory všem chmurným předpovědím.

Tyhle upoutávky udělaly z Top Gunu „událost roku”. Časová kapsle ve dvou minutách, k níž se i podle statistik na YouTube lidé vracejí pořád dokolečka. Hledají ztracené mládí, pocit euforie z proražení zvukové bariéry, nebo se prostě jen opájejí posledními třiceti sekundami, kdy to jde všechno do stropu a skrz něj? Ne, počkat, to mluvím o ukázce z roku 2020 (Trailer 2). Ta „nová” je ještě lepší. Víc dramatu, víc srdíčka, víc moneyshotů, víc všeho. 

A vítězem se stává… Mission: Impossible Odplata - První část Teaser

I loni vyhrál film, co byl první částí ze dvou, ale tentokrát místo červů z Duny přijíždí… opět Tom Cruise. I po úspěchu Mavericka se sedmá Mission: Impossible stala horkým zbožím, ale řekněme si to na rovinu, Cruise spolu s režírujícím a píšícím Chrisem McQuarriem si všechna očekávání tvrdě oddřeli v předchozích dvou epizodách ze života Ethana Hunta. Natolik, že vlastně i ukázka ledabyle sestříhaná z útržků toho nejlepšího, zastřená hudbou a vlastně spíš obecným prologem, slibuje opět nejzajímavější akční jízdu roku, a tak trochu i osudové finále Huntových eskapád. I proto ji stavíme na piedestal, jakkoliv je tam ještě rezerva, která bude dozajista vyplněna materiálem v nadcházejících měsících.

Cruise a McQuarrie jsou totiž stoprocentní zárukou žánrové špičky, a tak se mohou v prvním výkopu soustředit na postavy a reminiscence, v té druhé pak dokonce vypustit záběry z natáčení, protože tuší, že právě zákulisí bláznivých kaskadérských kousků jejich film prodá lépe než sice brilantní, leč očekávaná koláž přestřelek, honiček a bitek. Sedmá Mission: Impossible možná v upoutávce nemá Cavilla nabíjejícího tlapy, ale slibuje hladovému publiku další porci jejich oblíbené krmě tak neomylně, že lidé začínají mlátit prázdnými talíři o stůl a nervózně předbíhají ve frontě. 

Žebříčky redaktorů:

Cival:

Top Gun: Maverick Trailer 2, Mission: Impossible Odplata - První část Teaser, Moonage Daydream Teaser, Oppenheimer Trailer, Avatar: The Way of Water Trailer, Indiana Jones a disk osudu Trailer, Thor: Láska jako hrom TeaserTÁR TrailerTed K TeaserErupce lásky Trailer

Nevešlo se: Trol Trailer a Doctor Strange v Mnohovesmíru šílenství Trailer

Mr. Hlad:

Mission: Impossible Odplata - První část Teaser, Top Gun: Maverick Trailer 2, Babylon Trailer, Indiana Jones a disk osudu Trailer, John Wick 4 Trailer, Medvěd na koksu Trailer, Dungeons & Dragons: Čest zlodějů Trailer, Šílená noc Trailer, Doctor Strange v Mnohovesmíru šílenství Trailer, Barbie Teaser

Nevešlo se: Oppenheimer Trailer, Ted K Teaser

KarelR:

Mission: Impossible Odplata - První část Teaser, Top Gun: Maverick Trailer 2, Indiana Jones a disk osudu Trailer, John Wick 4 Trailer, Babylon Trailer, Avatar: The Way of Water Trailer, Strážci Galaxie 3 Trailer, Šílená noc Trailer, Dungeons & Dragons: Čest zlodějů Trailer,Víly z Inisherinu Trailer

Nevešlo se: The Princess TrailerTři mušketýři: D´Artagnan Francouzský trailer

Spooner:

Indiana Jones a disk osudu Trailer, Mission: Impossible Odplata - První část Teaser, Avatar: The Way of Water Trailer, Doctor Strange v Mnohovesmíru šílenství Trailer, Top Gun: Maverick Trailer 2, Babylon Trailer, John Wick 4 Trailer, Strážci galaxie 3 Trailer, Šílená noc Trailer,Černý telefon Trailer 2

Nevešlo se: Na západní frontě klid Teaser, Oppenheimer Trailer

do_Od: 

Mission: Impossible Odplata - První část Teaser, Black Panther: Wakanda nechť žije TeaserNa nože: Glass Onion Teaser, Strážci Galaxie 3 Trailer, Top Gun: Maverick Trailer 2, Indiana Jones a disk osudu Trailer, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství Trailer 2, Men Teaser, Oppenheimer Trailer, Amsterdam Trailer

Nevešlo se: Dungeons & Dragons: Čest zlodějů Trailer

Čemu jste se možná vyhýbali a udělali jste dobře

Řekli jsme á, takže musíme v abecedě pokračovat až do konce, kde bydlí tuzemské trailery. Ale nejen ty. Tady bych rád uvedl na pravou míru to, o čem v téhle sekci mluvíme pokaždé. Totiž, že převážnou většinu těch skutečně nejhorších ukázek na MovieZone neuvidíte. Všechny ty předem jasné odpady odkláníme jinam a často se na ně ani sami nedíváme, protože si chceme zachovat soudnost. Třeba Top Gunner od Asylum vám servírujeme, protože jde do kin Top Gun: Maverick a my chceme ukázat, že to jde i jinak (mnohem hůř), ale to jsou skutečně jen výjimky. Z podobných exkrementů bychom dokázali vyskládat trailerové dno během dvou minut. Jenže to by byla nuda. 

České upoutávky to na MovieZone schytávají jednak proto, že jsme český web a domácí tvorbě se logicky hodně věnujeme, a jednak proto, že navzdory množícím se výjimkám z pravidla je tu pořád ještě přemíra rutinních komedií s rutinními upoutávkami, za něž si někdo zaslouží kartáč. A protože šlo letos do kin rekordních skoro pět desítek domácích produkcí, bylo rozhodně z čeho vybírat, ať už jde o poloamatérské Andílky za školou, tuctové Přání k narozeninám, překvapivě ostudné Po čem muži touží 2, nebo Ženy a život. Kde není brát, ani střihač výsledek nespasí. Radili jsme pár let zpátky, ale pokud si mladší generace tvůrců na ukázky nedohlédne, budeme se babrat v „tomhle”. Naštěstí se to postupně obrodí a třeba televizní trailerové řemeslo je solidní. 

 

A abychom nehanili jen české ukázky, tak třeba The Munsters od Roba Zombieho vypadaly z ukázek jako špatný vtip a dodnes nikdo nerozklíčoval, jestli to byl úmysl nebo křeč. Pak jsou tu bolesti jako remake Jestli se rozzlobíme, budeme zlí, ale tam píchá u srdce spíš záměr než řemeslo. Zvláštní podotek si zaslouží i Netflix za neschopnost prodat své filmy předem, resp. ukázkovou schopnost publikum předem odradit. I tady se ale najdou výjimky (pěkné trailerové řemeslo na Lost Bullet 2), ale jejich hrozně málo.

Tak a jsme u konce. Velké, a přesto vlastně malé, ohlédnutí za uplynulým rokem, protože těch upoutávek zase byly stovky a řada z nich jitřila naši fantazii, mobilizovala očekávání, natěšila nás a zároveň ujistila, že pořád ještě existuje ta filmová magie, co nás po civalovsku šimrá na všech správných místech. Cítili jste to šimrání u stejných trailerů, nebo máte nějaké netradiční favority? Podělte se v komentářích a pojďme společně vyhlížet světlé zítřky skrz křišťálovou kouli filmových ukázek.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace