Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2020


ikona
imf
batmanblack widowjames bondkingsmanmoviezonenobodytenettrailery
V kinech toho chybělo hodně, ale mezi trailery se urodilo dost 

Jak tenhle tradiční úvod začít? Píšu ho už pošestnácté, ale tentokrát mám pocit, že jsme skutečně viděli mnohem, mnohem víc trailerů než filmů v kinech. A některé blockbusterové ochutnávky jsme zažili na stříbrném plátně, abychom se pak s nimi museli spokojit na malé obrazovce. Neveselá to doba, ale protože v online prostoru je ještě důležitější umět na sebe správně nalákat, dařilo se trailerům a klipům stejně jako kdykoliv jindy. Někdo může tvrdit, že řemeslo v posledních letech trochu usnulo na vavřínech, ale když se vám do hledáčku přikutálí ta správná upoutávka, zacinká vám poslušně většina smyslů. Střihači, dramaturgové a doktoři přes hlavu prostě vědí, co na naší první signální funguje, a tak není divu, že se i letos našla desítka výjimečných ukázek, které si v dnešním článku rozebereme.

Nějaké vyloženě nové poznávací znamení, jež by uplynulou sezónu výrazněji definovalo, bychom hledali marně. Porušování nepsaných pravidel je vidět spíš u indie produkcí, které neútočí naučenou trailerovou strukturou, na níž se mohou spolehnout blockbustery plné atraktivních money shotů. Menší filmy sází na gradaci emocí a dovedou na krátkém prostoru dvou minut diváka dokonale vyšťavit (viz hned desátá příčka v dalším odstavci). Jinak se opět potvrdilo, že prosinec je silný měsíc, takže se nevyplatí dělat žebříčky předčasně, viz Nikdo (Nobody). Nejsmutnější je, že řada filmů s povedenými trailerovými kampaněmi se odsunula neznámo kam. Na druhou stranu to znamená, že až se přiblíží jejich premiéra, bude potřeba sestříhat další trailery. Filmový marketing si rozhodně na nedostatek práce stěžovat nebude. Proto sledujte MovieZone, ať vám žádná z potenciálních pecek neuteče.

10. Střípky

Už koncem ledna do nás HBO Max napere krimi thriller Střípky s Denzelem "nikdo nezvládne hrát zapálenýho poldu líp jak já" Washingtonem a Ramim Malekem v hlavních rolích, přičemž slizkého padoucha jim ztvární Jared Leto. A první trailer nás celkem semlel. Zaprvé je automaticky radost vidět Washingtona zase v nějakém diváčtějším projektu, zadruhé to má celé tak trochu fincherovský vibe (kéž by se víc tvůrců pokoušelo o vlastních Sedm), a zatřetí - zatřetí je to prostě celý tak nějak šmrncovní. Jasně, furt se z toho může vyklubat průměrná kriminálka, i kdyby to však byl ten případ, tenhle trailer svoji práci zvládl na jedničku. S hvězdičkou. Dvakrát podtrženou. (do_Od)

9. Tiché místo: Část II: Trailer

Tahle ukázka vyšla prvního ledna 2020. Tenkrát ještě nikdo netušil, že ten pravý horor nás nečeká v kinech, ale mimo ně. Pokračování strhujícího malého hororu začíná velkorysým flashbackem, v němž je možná víc akce, než v celém prvním filmu dohromady. Kdo se obával, že Krasinski bude po komorní jedničce svůj svět budovat příliš překotně, ten musel po téhle ukázce udělat sám sobě pšššt, protože to vypadá, že “part 2” je součástí jednoho natáčení. Všichni do svých rolí vklouzli bez zaváhání a trailer sází především na lidské okamžiky, ačkoliv CGI bubáků je všude dost. Minimální prodleva a stejný tvůrčí tým bývají zárukou úspěchu. V tomhle případě i trailermajstři dokazují, že vědí, co si publikum od dvojky žádá. Občas to není jen o dobrém materiálu a ctění pravidel. Vychytat svojí focus groupu a překvapit ji tím, že přesně víte, kde ji pohladit po srsti, je samo o sobě velkým uměním. 

8. Kingsman: První mise: Trailer 2

Poctivá nálož. Předvídatelná? Ano. Efektní? Určitě. Období kolem první světové války nemá tu správnou šťávu - auta jsou pomalá, kvéry podivně tvarované, kníry a sukně příliš velké a celkově ten production design nemusí každému sednout. Jenže když dovedou tohle období v cool stylu prodat ve videohrách a dokonce i Wonder Woman se ve zpomalovačkách probíjí první linií, není pro Matthew Vaughna problém navařit dvě, tři minuty videoklipové extáze, která nejen že odkazuje ke komiksovým kořenům Kingsmanů, ale ke kořenům jako takovým. Ano, místo originu bych si radši dal trojku, která by s Eggsym v hlavní roli zalepila ještě krvácející rány po nemastné dvojce, ale s každou další ukázkou jsem téhle retrobondovce přicházel na chuť. Všechny ingredience a know-how z předchozích Kingsmanů tu jsou v bohaté míře, takže by vlastně bylo překvapení, kdyby se tahle organizace do naší topky nedostala. Z takového materiálu se ukázky stříhají samy, což potvrzuje i fakt, že první trailer na film se umístil v žebříčku už loni.

7. Black Widow: Final Trailer

Pro někoho možná nuda, ale kdyby takhle vypadaly všechny ukázky na blockbustery, asi se nebudeme zlobit. Nebo možná jen trochu, protože trocha té pestrosti nikdy neuškodí. Pásovou výrobu, rozeznatelný vizuál a trochu těch vtípků v poslední scéně, to od Marvelu jednoduše očekáváme. A Black Widow musí jako prequelová sólovka sázet na jistotu a co nejširší publikum, takže si nemůže dovolit dva tucty malých klípků jako právě startující WandaVision na Disney+. S tou si trailerhouse vyloženě vyhrál, ale tady se jede podle příručky, a vůbec to není na škodu. Čím víc na to koukám, tím víc tam vidím střípků kvalitní akce i castingové souhry. Hrňte to na nás, hned jak kina otevřou.

6. Tenet: Trailer 2

Tohle je panečku oříšek. Ukázka je fajnová, nikoho nemůže překvapit, že je v půlce našeho žebříčku, ale… o filmu samotném vám vlastně nic moc neprozradí. Nolanova bondovka s obracením času? Schválně se na trailer podívejte po zhlédnutí filmu. Některé scény jsou puštěné pozpátku, ačkoliv ve filmu byly normálně. Jiné tak vypadají. Z jiných jsou ustřiženy konce a přearanžovány do nových kompozic. Pro střihače jedinečná možnost trollit publikum. Nebo že by sami nevěděli, o čem to vlastně je a dostali tak volnou ruku poskládat za sebe efektní záběry a osudové útržky dialogů? Těžko říct. Z upoutávky Tenet vychází hravěji než celovečerní verze a možná nabízí i iluzi postupného se noření do záhad nového světa. Jinými slovy se ho studio snaží prodat jako výrazně diváčtější film, aniž by cokoliv prozradilo, protože už tím samotným by tuhle tenkou roušku (eh) tahání publika za nos (eh, eh) pravděpodobně porušilo. Říkejte si tomu běhání kolem horké kaše nebo chození po špičkách, i tohle podvádění k trailerové branži jednoznačně patří.

5. Judas and the Black Messiah: Trailer

Připravte si hlasivky a prsty. Obojí vás po necelých dvouminutách bude bolet, protože se tu hodně řve a luská. Do rytmu. A je to kouzelné. Z filmu o Černých panterech se díky neuvěřitelné práci se střihem a zvukem daří vykouzlit něco, na co se budete těšit víc než na další tucet zaměnitelných životopisů s mnohem slavnějšími jmény v názvu. Produkující Ryan Coogler se tu opírá o talent režiséra jménem Shaka King. Zní to jako postava z Kokosů na sněhu, ale tenhle pán je pravděpodobně na prahu hvězdné kariéry, protože s partou povědomých tváří z Uteč přichází ve správný čas se správným filmem, který trailerová kampaň prodává nad rámec předvídatelné cílovky. Tohle chci vidět hned teď. Věta, kterou si každý markeťák ochotně zarámuje místo diplomu z Ivy League obchodky.

4. Duna: Trailer

Zimomriavky (nebo spíš zimmeromriavky?) jsou zas tady. Villeneuve stejně jako u Blade Runnera umí jedním tahem vystihnout váhu eposu skrytého za silnou značkou a druhým ujistit fanoušky předlohy i Lynchovy adaptace, že má načteno i nakoukáno. “Okopírované” záběry přitom vůbec nepůsobí jako patolízalství nebo autorská impotence, naopak svědčí o master plánu, v němž se zdánlivě nemůže nic pokazit. Co na papíře působilo riskantně, šlape v trailerové formě jako hodinky. Space opera kalibru Star Wars, komplet s písničkovým coverem od Floydů, unikátními gesty (stačí tři pohyby mečem a máte materiál na gify!), ovšem stále seriózní patinou látky, která se neutrhne k laciným akčním kolážím a rozvážně střídá komorní scény a velkolepé výjevy. Ten červ je na konci je tu vlastně navíc, působí jako úlitba studiu, ale těsně po něm se s nástupem finálního loga vrací Zimmerův cover a vše je zas jak má být. Zenový trailer, který si budete pouštět znovu a znovu.

3. Nikdo: Trailer

Kolikrát už jsem tuhle ukázku viděl? Asi čtyřicetkrát. Spekulovali jsme v redakci, jestli se film odehrává ve stejném světě jako John Wick? Ano! Někdo se mě nedávno zeptal, zda chci, aby všechny americké akčňáky vypadaly jako John Wick nebo Atomic Blonde. Rozhodně ne, ale Leitch a Stahelski rozhodně churavějícímu žánru dali transfuzi a navíc ukázali, že akční hvězdu dovedou vyrobit bez CGI (plus mínus) z kohokoliv. A Nikdo je dalším důkazem, protože Boba Odenkirka jako elitního zabijáka čekáte v podobném snímku asi tak jako Španělskou inkvizici. A přitom je skvělý, protože k nepopiratelným hereckým schopnostem po drsném tréninku přidal i jistotu v třaskavějších scénách. No a pak je tu oko Ilji Naishullera, režiséra Hardcore Henry. Nebojím se říct, že se tu schází to nejlepší z obou světů, ale především vzniká neokoukaný vizuál, ze kterého by nastříhal parádní ukázku i šestiletý vnuk mého souseda, co právě objevil mikrosoftí Movie Maker. Cítím v tom trochu Východní přísliby a Odenkirk jako doutnající sopka, co na konci skrz končetiny i hlavně chrlí lávu, je naprosto neodolatelný. A že ve scéně v autobuse vidím pořád ty samé ksichty/kaskadéry jako ve Wickovi? To je jako když na mě vykoukne v každém filmu s Arniem jeho kámoš Sven-Ole Thorsen. Dobří holubi se zkrátka vracejí!

2. The Batman: Teaser

Některé zvuky z trailerů se automaticky stanou součástí vašeho audiokatalogu. Třeba takový ten zimmerovský brum, rychlé perkuse ve spojení s žiletkovým střihem nebo cinknutí mikrovlnky načasované do exploze nebo pořádné vypínací rány do frňáku. A teď si k tomu přidejte trhání izolepy v novém Batmanovi, který se evidentně něco přiučil během sledování Kutila Tima a MacGyvera, ačkoliv všemocnou izolačku tu na obličeje obětí používá někdo jiný. Reevesova verze představuje úspornější a možná ještě temnější verzi netopýřího muže. Opět je u toho slavná písnička, ale tentokrát žádný cover, ale originál od Kurta Cobaina a Davea Grohla. Bude z toho stylová detektivka s postavami v úsporných kostýmech, ale s nadměrnými ambicemi, které budou po zásluze potrestány? Tolik otázek ukázka přináší, ale tolik pochyb naopak zvládá umlčet. O náročném natáčení jsme slyšeli, ale jestli si Reeves hraje na Finchera úspěšně, mohl by nás čekat film, který jsme nečekali. A to je v dnešním Hollywoodu poměrně raritní komodita.

1. Není čas zemřít: Trailer 2

Dámy a pánové, s velkým náskokem dnešní trailerové dostihy vyhrává další z ukázek na novou bondovku. Už jsme si mysleli, že to bude poslední trailer a jeho grády jsme připisovali snaze vyložit karty na stůl. A vězte, že po jeho zhlédnutí, by se člověk šel podívat na účet, jestli se mu tam neválí zbytečných 600 milionů dolarů na uvedení filmu, nebo rovnou pět a půl miliardy na koupení celého studia MGM. Pronájem vhodného kinosálu by v téhle transakci byl už jen kapkou v moři a třešinkou na dortu. Proboha už nám to někdo pusťte, protože ten materiál je lahůdkový a všichni to asi Craigovi přejeme, aby se s tou rolí rozloučil ve velkém stylu a zároveň Jamese Bonda pustil dál po vodě tak, abychom se těšili i na případnou další verzi s novou tváří. Akčnění tu hezky navazuje na to nejlepší z craigovské éry, na režijním vedení je zas vidět pomyslný návrat před Mendese, ačkoliv musí Fukunaga zašněrovat všechny jeho otevřené konce. Je v tom hodně věštění z křišťálové koule, nicméně kdo by se nenechal svést takhle sexy materiálem! Před uvedením do kin už se nemusí nic nového stříhat, prostě jen pouštějte dokolečka tuhle upoutávku a fronty budou za roh! Osobně mám ještě o chlup radši teaser, který jsem měl v osobním žebříčku loni, ale v traileru je víc věcí, nad kterými si lze do premiéry lámat hlavu a finální koláž je prostě top. Tak snad nebudeme mít Není čas zemřít v žebříčku i za rok. Odmávněte tu misi už někdo, safra!

Žebříčky jednotlivých redaktorů: 

imf:

Není čas zemřít: Trailer 2, Duna: Trailer, Judas and the Black Messiah: Trailer, Nikdo: Trailer, The Batman: Teaser, Vlkochodci: Trailer, Tiché místo 2: Trailer, The Beatles: Get Back: Sneak Peek, Neviditelný: Trailer 2, Kingsman: První mise: Trailer 2.

Nevešlo se:  Nomadland teaser, Freaky: Trailer, Ďábel: Trailer, Smrt na Nilu: TrailerPromising Young Woman trailer 

Cival:

Není čas zemřít: Trailer 2, Duna: Trailer, Nikdo: Trailer, The Batman: Teaser, Tiché místo 2: Trailer, Tenet: Trailer 2, Judas and the Black Messiah: Trailer, Nomadland: Trailer, Wonder Woman 1984: Trailer, Borat 2: Trailer.

Nevešlo se: Mank:  Reddit Teaser, Vlkochodci: Trailer, King of Staten Island: Trailer, Freaky: trailer, Zelený rytíř: Trailer, Neviditelný: Trailer 2

Mr. Hlad:

Není čas zemřít: Trailer 2, Judas and the Black Messiah: Trailer, Nikdo: Trailer, Duna: Trailer, Kingsman: První mise: Trailer 2, The Batman: Teaser, Black Widow: Final Trailer, Tenet: Trailer 2, Nomadland teaserVlkochodci: Trailer.

Nevešlo se:  Neviditelný: Trailer 2, Freaky: Trailer, Tiché místo 2: Trailer, Ďábel: Trailer, Promising Young Woman trailer, Rychle a zběsile 9: Trailer

KarelR:

Není čas zemřít: Trailer 2, The Batman: Teaser, Tenet: Trailer 2, Duna: Trailer, Nikdo: Trailer, Kingsman: První mise: Trailer 2, Judas and the Black Messiah: Trailer, Black Widow: Final Trailer, Tiché místo 2: Trailer, The Beatles: Get Back: Sneak Peek.

Nevešlo se: Rychle a zběsile 9: TrailerNeviditelný: Trailer 2, Freaky: Trailer, Ďábel: Trailer, Smrt na Nilu: Trailer

Do_Od:

The Batman: Teaser, Judas and the Black Messiah: Trailer, Není čas zemřít: Trailer 2, The Little Things: Trailer, Duna: Trailer, Nobody: Trailer, Promising Young Woman: Trailer, Black Widow: Final Trailer, Tiché místo 2: Trailer, Wonder Woman 1984: Trailer.

Nevešlo se: Nomadland: Teaser, Freaky: Trailer

Spooner:

Není čas zemřít: Trailer 2, Tenet: Trailer 2, The Batman: Teaser, Nikdo: Trailer, Black Widow: Final Trailer, Neviditelný: Trailer 2, Kingsman: První mise: Trailer 2, Wonder Woman 1984: Trailer 2, The Little Things: Trailer, Judas and the Black Messiah: Trailer.

Nevešlo se: Duna: Trailer, Vyšinutý: Trailer, Freaky: Trailer, Projekt Power: TrailerLet Him Go: Trailer

Povinný odstavec pro nejhorší z nejhoršího? Casting na lásku a Ženská pomsta. Rádi bychom řekli, že to ani nebolelo, ale bolelo to hodně. Tady jsem nechal výjimečně hlasovat kolegy a ukázky si pouštím až teď při psaní, abych se tak nějak navnadil. Casting na lásku jsem tedy viděl už dřív, protože to je prostě úkaz v jiných končinách nevídaný. Dušan Rapoš u Ženské pomsty ale statečně kontruje. U obou ukázek zůstává rozum stát a jejich dvouminutový (a zdánlivě nekonečný) závod, kdo se dostane dřív na dno, naznačuje, že zpátečnictví v mnoha ohledech je u nás oslavováno a honorováno. Dokud to tak bude, snesitelný český trailer bude spíš anomálií než standardem. Bohužel.

A to je vše, přátelé. Teď je řada na vás, abyste diskuzi vytapetovali vašimi tipy a dojmy. Těšme se na nové přírůstky, aby bylo zas napřesrok o čem psát. Další velká pecka může být hned za rohem a právě tohle radostné očekávání je jedním z hnacích motorů MovieZone. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace