Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2019


ikona
imf
avengers: endgameemmagodzilla ii kral monsterjohn wick 3jokerrychle a zbesile: hobbs a shawstar wars: vzestup skywalkeratentkrat v hollywooduthe kings man: prvni misetop gun: maverick
Další sezóna filmů v kostce pomalu mizí za obzorem. 

Vzpomínám si, jak jsme před dvaceti lety na každou novou ukázku čekali jako na velký svátek. Na serverech typu Dark Horizons se většinou objevovaly jen jednou týdně, to když s pátečními premiérami do kin zamířily nové upoutávky a slavnostně se vystavily na webu Applu, který díky nim vpašoval přehrávač Quicktime do spousty počítačů. Na ploše velikosti dvou poštovních známek jste pak sledovali okno do budoucnosti - první záběry z chystaných trháků. Dneska vychází několik trailerů, spotů a klipů denně, hltáme je většinou za pochodu na HD displejích telefonů, často v co možná nejvyšší kvalitě a se zvukem pumpovaným přímo do uší. Zhlédneme a šup šup na další obsah. A přitom jsou tu každoročně ukázky, které si zaslouží velkou obrazovku nebo rovnou plátno. Zároveň i patřičný rozbor, ať už jde o krátký popisek, robustní skalpel nebo nějakou tu medaili na konci roku.

A od toho je tu náš tradiční sumarizační článek. Vlastně ani nevím, jak dlouho už v tom moři krátkých formátů lovím (ok, je to od roku 2005), ale první upoutávky velkých filmů nebo překvápka, v nichž se střihači a dramaturgové vyřádili či se rozhodli vydat novým, neokoukaným směrem, mne vždycky upřímně potěší. Pořád je to svátek a ukázka možná stagnujícího, ale přeci jenom špičkového řemesla. A díky YouTube máme i možnost srovnání, protože dneska jste jen pár úderů do kláves od toho, abyste si pustili to nejlepší z trailerů devadesátých let a zjistili, jak moc se tahle branže pohnula kupředu.

NEJLEPŠÍ TRAILERY 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010
2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Pojďme tedy obrátit další list a ponořit se do toho nejlepšího, co trailery letos nabídly. Určitě si nevzpomeneme na všechno, takže si milerádi vyslechneme v komentářích vaše favority. Pod úvodní topkou pak jako obvykle najdete i osobní žebříčky aktivních redaktorů, kteří pilně skoro všechny (a kombinovaně úplně všechny) letošní trailery viděli. Je to těžká práce, ale někdo ji udělat musel. I proto na závěr přikládáme odstavec věnovaný tomu nejhoršímu, co nás letos potkalo, protože kde jsou umělci, tam jsou i patlalové, nebo prostě lidi, co mají pocit, že se ke kvalitnímu výsledku lze dopracovat i s minimem času, peněz a úsilí.

10. Emma - Teaser

Řeknu vám, nebýt redakčních sojek práskaček, tak se na tu ukázku ani nepodívám. Adaptace děl Jane Austenové mne nechávají většinou chladným (ačkoliv se najde řada výjimek), a i když herecké schopnosti Anyi Taylor-Joy uznávám nade vše, ani kombinace jejího talentu a dobové látky by mne asi do kinosálu nedostala. Jenže tady se po úvodním vtípku sází na velkou razanci a skvěle použitou hudební klasiku (kdo říká, že skladby dávno mrtvých géniu nemají patřičný drajv, stačí jen najít tu správnou). Jasně, nebude to Pýcha a předsudek od Wrighta. A už vůbec ne Pýcha a předsudek vs. zombie, ale takhle naservírovaná ukázka často funguje i na toho, kdo knihu nezvedne, co je rok dlouhý. Víc takových překvápek, které působí jako živá voda.

9. Tenkrát v Hollywoodu - Trailer

Tohle se stříhá samo, dámy a pánové. Ať už ve vás zanechala poslední tarantinovka jakýkoliv dojem, její druhá ukázka vás přenesla do zlatých šedesátých od hlavy k patě. A pak vás po necelých třech minutách vyplivla zpátky do vaší časové linie. Kdo by se nechtěl alespoň na chvilku vrátit zpátky? Rychle stříhaný trailer zklidňuje jednolitý podkres, který drží celých 150 sekund a plejáda hvězd a zvratů, které během nich pochodují zleva doprava i naopak je až příliš oslňující, než aby to s vámi nehnulo. A je úplně jedno, že nikdo z nás tu dobu nezažil, protože Tarantino umí obrazem i zvukem v rámci traileru vyprávět tak, že máte hned nutkání zajít si s DiCapriem a Pittem na pivo, abyste si poslechli jejich nejšťavnatější historky. Tam kde ukázky jiných tarantinovek tlačí na pilu a servírují hlášky, tam jede Tenkrát v Hollywoodu absolutní chill od začátku do konce. Ekvivalent masáže lávovými kameny.

8. Godzilla II Král monster - Pětiminutový trailer

Let Them Watch. Od Godzilly v režii Michaela Doughertyho jsem asi čekal příliš. Výsledek je nakonec vlažný, ale stále vhodný jako technologické demo. Jenže jak sestříhat to nejefektnější dohromady, aby to na vašem domácím kině co nejlíp vypadalo a znělo? Stačí nakrmit televizi a repráky tímhle pětiminutovým mackem, kterého studio vypustilo v panice z toho, že diváci už na Godzillu nejsou zvědaví. Tenhle finální záškub marketingové kampaně možná nepomohl (podobně jako ruský IMAX trailer na Terminátora), ale notoričtí hltači trailerů jsou za něj samozřejmě rádi, protože v tomhle je úplně všechno - nejpatetičtější hlášky i nejefektnější akce. Přimhouříme oko nad tím, že jsou to vlastně dva trailery v jednom, přičemž ten druhý - podbarvený krásnou instrumentální verzí Nessun Dorma - je o dost efektnější. Málokdo z nás chce totiž druhou Godzillu vidět podruhé, ale tuhle ukázku si všichni pustíme rádi. A to myslím mluví za vše.

7. The King´s Man: První mise - Trailer

Trailery na Kingsmany u nás mají místo v top tenu předplacené. Co naplat, jsme jednodušší. Stačí první světovou osolit zpomalovačkami, nonstop akcí a Ozzyho ječákem z éry Black Sabbath, a my rovnou máváme bílou vlajkou. Jak to ten Matthew Vaughn dělá, že má tak hezké hračky? Snad z toho tentokrát nebudou sr… no a zbytek už znáte. Uválet z retrobondovky atraktivní trailerový materiál není sranda, ale ještě náročnější je udržet nastolené tempo skoro dvě hodinky. Jakkoliv mi první světová k srdci nikdy nepřirostla a můj názor nezměnila ani první Wonder Woman, tady se chystám do kina v první linii. Proč? Protože tenhle puntíčkářský přístup k akčnímu řemeslu se vším všudy je potřeba ocenit, než se definitivně rozplyne jako pára nad hrncem. Trailery většinou lžou, ale u vaughnovek si tím nejsem úplně jistý. Tady jsou prostě ty prachy a nápady vidět na první dobrou.

6. Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw - Trailer 2

Kdyby měla tahle ukázka jen úvodních čtyřicet sekund, dostali bychom od ní všechno, co jsme si toužebně přáli. Hobbse a Shawa v nejlepším možném světle. Bonusové tři (!) minuty ale představují i černošského Supermana Idrise Elbu a tolik akce, že by z ní šlo uplést pět solidních žánrovek. Ano, je to klasický střih na hudbu, burácející basové smyčky “vroom” a “vžůům” a do toho spousta splašených pěstí, loktů, kolen, jedniček a nul. Jenže přesně tohle blockbusterové těsto zadělávají traileroví dramaturgové nejraději. A tady se ani nemuseli strachovat, že by to nějak přepálili nebo tam toho dali hodně. Ono je to takhle nastavené už z výroby, takže proč ten plyn neprošlápnout skrz podlahu. Hobbsovi a Shawovi v trailerech odpustíte cokoliv, ve filmu samotném už méně, ale to kampaň nijak nesráží na kolena. Naopak. Tady chcete maximální anarchii a taky ji dostanete. Jedna z nejdelších ukázek roku a přesto uteče jako voda tryskající z právě protržené přehrady.

5. Avengers: Endgame - Trailer 2

Jsme citlivky. Stačí úderná marvelácká hudba, selektivní barvy naznačující velké sumarizování a nějaké to jubileum na krku signalizující konec éry. Rázem nás Kevin Feige má tam, kde nás chce mít. A vlastně jsme i rádi, že místo střílení dalších a dalších všeprozrazujících záběrů jsme se dočkali tohohle nostalgického ohlížení. Na rozdíl od bramborového postu (viz níže) totiž to bilancování po dvaceti celovečerácích vypuštěných během deseti let funguje líp, protože tne do živého. Pocit velkého eventu je prostě hmatatelný a z kontextu vytrhané a za sebe poskládané soundbites znějí osudově, jakkoliv nedávají dohromady moc smysl. Tuhle mainstreamovou manipulaci si necháme líbit. Dostaňte nás do kin, přepište historické tabulky, poražte Thanose. Whatever It Takes.

4. Star Wars: Vzestup Skywalkera - Trailer 2

Přesně půlka ukázky na nejnovější Star Wars je mistrnou koláží předchozích dílů, do které jen nesměle brnká best of Johna Williamse. To je ten vesmír, ve kterém bychom chtěli žít až navěky. Ten, kterému budeme s růžovými brýlemi na nose sázet pětihvězdy od boku, jen co zaslechneme první dvě noty hlavního hudebního motivu. A ten zbytek? Ten slibuje zdánlivě nesplnitelné, ale jakmile jste nalomení vzpomínkami a jedete na Skywalker vlně, budete ochotni uvěřit čemukoliv. Je to podraz? Náramný, ale trailerové kampaně přece musíme hodnotit i podle toho, jak úspěšně své zboží prodávají. A tohle je mistrovský tah, protože jakkoliv na nostalgii jede celá aktuální trilogie, tady se povedlo ještě naposled maximálně přitopit pod kotlem. Snad jen ten laciný závěr se zlou Rey se mi příčí v krku, ale kdo by traileru odepřel jedno z největších klišé - nesouvisející cliffhanger, o kterém všichni víme, že není tím, čím se zdá být.

3. Joker - Teaser

Už jsme na bedně a bavíme se o ukázkách, které musí ocenit snad každý, bez ohledu na to, zda ho výsledný produkt oslovil či nikoliv. Joker je v tomhle směru celkem polarizující - někdo ho považuje za černého koně oscarové sezóny, jiný za vykrádačku Scorseseho Taxikáře nebo další důkaz rozporuplnosti nové DCčkové tvorby. Plnokrevný dvouminutový teaser však představuje hlavního “hrdinu”, ať už se jmenuje Joker, Arthur nebo jakkoliv, tak dechberoucně, že se obřím tržbám v USA i jinde opravdu nelze divit. To není jen o Phoenixovi, který do postavy dává maximum, zas a znovu tu máme brilantní kombinaci úryvků z filmu, záběrů a hudby střižených chirurgicky přesně na tu správnou notu. Vypadá to nenuceně a lehce, ale právě v tom je ta největší dřina. Navíc proměna písničky Jimmyho Duranta Smile v epickou až operně znějící instrumentálku je snad nejefektnější podkresová metamorfóza letošní trailerové sezóny. Můžu to poslouchat znovu a znovu a znovu. Leckdo se bál tragédie, ale tahle ukázka byla jako světlo na konci tunelu. Světlo, které patřilo buldozeru, který většinu publika v kinech převálcoval se vším všudy. Proč? Protože trailer naznačoval potenciál, aniž by vykecal některý ze zvratů nebo si pomáhal vedlejšími postavičkami komiksového univerza.

2. John Wick 3 - Trailer

And Away We Go… John Wick 3 má podle mnohých v sobě až příliš akčních scén, což je samozřejmě pro trailerové mágy požehnání. Celá kampaň nám ukázala, že kolotoč přestřelek, honiček a bitek šlo nastříhat několika způsoby a s různými hudebními vložkami - a pokaždé z toho vylezla čtyřhvězdičková paráda. Jenže pětihvězda, jak vám náš vrchní hoteliér TedGeorge potvrdí, to musí být ťip ťop. A tak hned první ukázka rozkopává bránu diváckého očekávání falešným Sinatrou (Andy Williams - Impossible Dream) a důvod, proč tenhle článek vychází o dvě hodiny později je ten, že jsem se u tohohle traileru zas nějak nezdravě zaseknul. Přesně to, o čem jsem v úvodu mluvil. Některé trailery jsou jednorázové spotřební zboží. Jiné si pouštíte proto, aby se vám dostaly do krve a mohli jste na ně vzpomínat kdykoliv, když zavřete oči. Tak to schválně zkuste… To fight for the right. Without question or pause. To be willing to march. Into hell for a heavenly cause.

1. Top Gun: Maverick - Teaser

Top Gun má dodnes jedny z nejlepších leteckých scén vůbec, víme? Protože Jerry Bruckheimer byl tehdy tak drzý, že šel za výrobcem stíhaček F-14 Tomcat a zeptal se, kolik by to stálo, vyrobit na ty stíhačky držáky na kamery. Tom Cruise byl tehdy malý pívo a při premiérovém letu na místě kopilota vytapetoval kokpit svačinou. O třicet let později a pár let po smrti Tonyho Scotta marně přemítáte, proč se vlastně dvojka točí. Ale jen do chvíle, než uvidíte tenhle trailer. Tom Cruise se naučil pilotovat stíhačky nejen proto, aby světu dokázal, že je největší blázen pod sluncem, ale proto, aby konečně ty letecké záběry spolu s Josephem Kosinskim trumfnuli. Moderní look, jak ho umí jen režisér Oblivionu nebo druhého Trona si tu podává ruku s absolutním retrem a poklonou všem pilotům z masa a kostí. Dvacet vteřin s Cruisem za kniplem a už jste přesvědčení o tom, že to bude fungovat. Tomu říkám sales pitch! Kdo si navíc pustí Kosinskiho hasičskou parádu Hrdinové ohně, ten rychle pochopí, že i zbytek filmu bude v cajku. Takže odhoďte předsudky a nechte se unášet nadzvukovým výletem do minulosti. Nebude to dlouho trvat, než tenhle druh hrdinů a filmů definitivně vymře, ale poslední salvu je třeba vypálit na vrcholu. A že vyhrál dvakrát po sobě Cruise? Co dodat? Ten kluk je perfekcionista a Cameron nebo Fincher se na to letos zase vykašlali.

Žebříčky jednotlivých redaktorů:

Cival:

Top Gun: Maverick - Teaser, Star Wars: Vzestup Skywalkera - Trailer, Hobbs a Shaw - Trailer 2, Joker - Teaser, Avengers: Endgame - Trailer 2, John Wick 3 - Trailer, Emma - Teaser, Král - Trailer, Wonder Woman 1984 - Teaser, Ad Astra - Trailer 2

imf:

Top Gun: Maverick - Teaser, John Wick 3 - Trailer, Hobbs a Shaw - Trailer 2, Godzilla 2 - Pětiminutový trailer, Avengers: Endgame - Trailer 2, Star Wars: Vzestup Skywalkera - Trailer, Není čas zemřít - Teaser, Arctic: Ledové peklo - Trailer, Antlers - Teaser, 6 Underground: Tajné operace - Trailer na Itálii

KarelR:

Joker - Teaser, King´s Man: První mise - Trailer, Top Gun: Maverick - Teaser, Star Wars: Vzestup Skywalkera - Trailer, Avengers: Endgame - Trailer 2, John Wick 3 - Trailer, Jojo Rabbit - Trailer, Není čas zemřít - Teaser, Krvavá nevěsta - Necenzurovaný trailer, Anna - Trailer

Mr. Hlad:

Top Gun: Maverick - Teaser, John Wick 3 - Trailer, Star Wars: Vzestup Skywalkera - Trailer, Joker - Teaser, Hobbs a Shaw - Trailer 2, Avengers: Endgame - Trailer 2, Godzilla 2 - Pětiminutový trailer, King´s Man: První mise - Trailer, Emma - Teaser, Tenkrát v Hollywoodu - Trailer

TedGeorge:

Top Gun: Maverick - Teaser, King´s Man: První mise - Trailer, Joker - Teaser, Tenkrát v Hollywoodu - Trailer, Tenet - Trailer, John Wick 3 - Trailer, 1917 - Trailer 2, Antlers - Trailer 2, Král - Trailer, Život v Heights - Trailer

No a teď samozřejmě to nejhorší. Minule jsem českým filmům a jejich trailerům věnoval odstavce dva, dneska to bude jen jeden. Jakkoliv se tu a tam objevují záblesky pozitivna a noví tvůrci k trailerovým kampaním přistupují zodpovědněji a zvládnou si vydupat alespoň ukázku západního střihu (druhá věc je, zda ji mají čím naplnit), v “blockbusterové” tvorbě na jistotu převládají rychlokvašky, ze kterých akorát tak bolí hlava. Kultura uspěchaných ukázek, v nichž musí být vždy pět hlášek pro lidové vrstvy, nějaká ta postelová scéna, záběr z dronu a povinný product placement, je smutným zrcadlem formy i obsahu domácí tvorby. Zvlášť zimní komedie Špindl 2Ženská na vrcholu a Šťastný nový rok tvoří zlověstnou Triádu a pomyslnou hořkou třešničku na shnilém dortu letošní sezóny. Tohle skutečně na otevírání šampaňského není, a to v očích všech, kdo mají oči. Doufejme, že si nastupující režisérská a producentská generace v tomhle nelže do kapsy a zkusí na to jít jinudy. Ještě nejsme tak staří, abychom se lepších zítřků nedožili.

A to je vše, přátelé. Teď je řada na vás, abyste diskuzi vytapetovali vašimi tipy a dojmy. Těšme se na nové přírůstky, aby bylo zas napřesrok o čem psát. Další velká pecka může být hned za rohem a právě tohle radostné očekávání je jedním z hnacích motorů MovieZone.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace