Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku Vášně okolo Izraele a Palestiny dělají v Hollywoodu dusno

příspěvky 41 - 60 Napsat příspěvek
Palestina jako stát samostatně fungující vedle Izraele nebude hlavně dokud to nebudou chtít sami Palestinci - a majorita jich (obzvlášť v Gaze, ale nejen v ní... a evidentně nejen na blízkém východě) pořád jede to svoje from river to the sea.

Ale už to nejedou okolní státy typu Egypt a Jordánsko, protože Izrael je tolikrát agresivní obranou na hlavu porazil, že se museli smířit s tím že zničit ho nejde a musí jeho existenci akceptovat a naopak těžit z toho mírového soužití. A taky nabrali dost historických zkušeností aby zjistili že musí kašlat na Palestince, protože kdokoli jim kdy nabídl útočiště a pomocnou ruku, tak ti na jeho území rozjeli občanskou válku. Za vydatné podpory Iránu a dřív i Iráku jako hlavními hybateli, přesně jak říká MeaCulpa. Dokud neskončí extrémní Islámský radikalismus,  tak tam nikdy klid nebude.
Což je samozřejmě škoda, kdyby Gazu po zničení Hamasu zabral Egypt, vyřešilo by to hodně problémů. Ale on ji už odmítá. I když mu Izraelci prý dokonce chtěli platit za to že by ji kontroloval nebo anektoval.

Izrael i v tom současném konfliktu jede stejnou taktiku agresivní obrany jako dřív, ta je to jediné co mu kdy fungovalo. Co bude po ní je otázka... ale už jen zničení vojenské infrastruktury a mocenských struktur by mohlo dát Palestincům šanci vybrat si do vedení někoho kdo je nebude jen vysávat o zdroje pro válku která je zničí.
887703
Palestina jako stát samostatně fungující vedle Izraele nebude hlavně dokud to nebudou chtít sami Palestinci - a majorita jich (obzvlášť v Gaze, ale nejen v ní... a evidentně nejen na blízkém východě) pořád jede to svoje from river to the sea. Ale už to nejedou okolní státy typu Egypt a Jordánsko, protože Izrael je tolikrát agresivní obranou na hlavu porazil, že se museli smířit s tím že zničit ho nejde a musí jeho existenci akceptovat a naopak těžit z toho mírového soužití. A taky nabrali dost historických zkušeností aby zjistili že musí kašlat na Palestince, protože kdokoli jim kdy nabídl útočiště a pomocnou ruku, tak ti na jeho území rozjeli občanskou válku. Za vydatné podpory Iránu a dřív i Iráku jako hlavními hybateli, přesně jak říká MeaCulpa. Dokud neskončí extrémní Islámský radikalismus,  tak tam nikdy klid nebude. Což je samozřejmě škoda, kdyby Gazu po zničení Hamasu zabral Egypt, vyřešilo by to hodně problémů. Ale on ji už odmítá. I když mu Izraelci prý dokonce chtěli platit za to že by ji kontroloval nebo anektoval. Izrael i v tom současném konfliktu jede stejnou taktiku agresivní obrany jako dřív, ta je to jediné co mu kdy fungovalo. Co bude po ní je otázka... ale už jen zničení vojenské infrastruktury a mocenských struktur by mohlo dát Palestincům šanci vybrat si do vedení někoho kdo je nebude jen vysávat o zdroje pro válku která je zničí.
17 0
reagovat
reaguje na: MeaCulpa
S tím víceméně souhlasím, ale pojďme si říct, že ta destabilizace regionu začala právě instalací Izraele po WW2. Spousta Arabů to vidí tak, že původně ryze evropský problém "co s židovským státem" byl hozen na "jejich" hlavu a od té doby se to tam řeže s pauzami vlastně neustále. Nehledě na to, že Izrael slouží jako prodloužená ruka USA, kteří pro destabilizace regionu taky dělají, co můžou (ať už záměrně a nebo vlastní blbostí, viz poslední válka v Iráku).
Mně se jen nelíbí ten narativ, že je to válka hodného a civilizovaného Západu proti zaostalým ovcomrdům a náboženským fanatikům z Východu, což je názor, který má u nás drtivá většina lidí. V různých diskusích to vidím úplně jasně, Palestinci jsou vnímání jako zvěř nebo obtížný hmyz, jehož likvidace všem jen prospěje a jejichž smrt nikoho nedojímá, protože si za to přece můžu sami. A to se mi fakt nelíbí. 
887702
S tím víceméně souhlasím, ale pojďme si říct, že ta destabilizace regionu začala právě instalací Izraele po WW2. Spousta Arabů to vidí tak, že původně ryze evropský problém "co s židovským státem" byl hozen na "jejich" hlavu a od té doby se to tam řeže s pauzami vlastně neustále. Nehledě na to, že Izrael slouží jako prodloužená ruka USA, kteří pro destabilizace regionu taky dělají, co můžou (ať už záměrně a nebo vlastní blbostí, viz poslední válka v Iráku). Mně se jen nelíbí ten narativ, že je to válka hodného a civilizovaného Západu proti zaostalým ovcomrdům a náboženským fanatikům z Východu, což je názor, který má u nás drtivá většina lidí. V různých diskusích to vidím úplně jasně, Palestinci jsou vnímání jako zvěř nebo obtížný hmyz, jehož likvidace všem jen prospěje a jejichž smrt nikoho nedojímá, protože si za to přece můžu sami. A to se mi fakt nelíbí. 
887693
3 -16
reagují: HAL
reagovat
Nikdy som nechapal potrebe slavnych ludi, hlavne hercov za kazdu cenu sa vmiesavat do politiky. Rozumiem ak su napriklad z tej casti sveta ako napr Gal Gadot, to je jasne.
Ja napriklad zijem v krajine kde sa podpora jednej zo stran nahlas vyslovit nemoze, (progresivny raj Novy Zeland) a bol by som cancel keby som to urobil, tak proste drzim hubu a myslim si svoje. A to niesom ani slavny a dokazem sa ovladat :D
887699
Nikdy som nechapal potrebe slavnych ludi, hlavne hercov za kazdu cenu sa vmiesavat do politiky. Rozumiem ak su napriklad z tej casti sveta ako napr Gal Gadot, to je jasne. Ja napriklad zijem v krajine kde sa podpora jednej zo stran nahlas vyslovit nemoze, (progresivny raj Novy Zeland) a bol by som cancel keby som to urobil, tak proste drzim hubu a myslim si svoje. A to niesom ani slavny a dokazem sa ovladat *:D*
11 0
reagovat
reaguje na: Jerec
Samostatna Gaza samozrejme nikdy nebude. To si mysli jen levicaci na zapade. Tamni realie to proste nedovoli. Ten region je odsouzeny k ustavicnemu konfliktu a nestabilite, ktera se bude uklidnovat/eskalovat podle klesajiciho/zvetsujiciho kontaktu mezi Izraelem a Saudy. Cely ten region ma nabozensky problem v soupereni Saudu a Iranu. Dokud bude v Iranu teokracie, ktera ma jako jeden ze zakladnich bodu nenavist k Izraeli a jeho zniceni, tak Palestinci budou jen hrat roli uzitecnych idiotu v tomto geopolitickem souboji. Iranu vyhovuje a podporuje vojensky/financne/materialne vsechny destabilizujici prvky, ktere zvetsuji tenzi mezi Izraelem a zbytkem arabie.

Problem evropanu je ze k tomu konfliktu pristupuji racionálně (meli by se domluvit, udelat vlastni stat apod), ale to nefunguje ten problem je tam nejen geopoliticky, ale krome nej primarne nabozensky a tam jde logika stranou. 
887693
Samostatna Gaza samozrejme nikdy nebude. To si mysli jen levicaci na zapade. Tamni realie to proste nedovoli. Ten region je odsouzeny k ustavicnemu konfliktu a nestabilite, ktera se bude uklidnovat/eskalovat podle klesajiciho/zvetsujiciho kontaktu mezi Izraelem a Saudy. Cely ten region ma nabozensky problem v soupereni Saudu a Iranu. Dokud bude v Iranu teokracie, ktera ma jako jeden ze zakladnich bodu nenavist k Izraeli a jeho zniceni, tak Palestinci budou jen hrat roli uzitecnych idiotu v tomto geopolitickem souboji. Iranu vyhovuje a podporuje vojensky/financne/materialne vsechny destabilizujici prvky, ktere zvetsuji tenzi mezi Izraelem a zbytkem arabie. Problem evropanu je ze k tomu konfliktu pristupuji racionálně (meli by se domluvit, udelat vlastni stat apod), ale to nefunguje ten problem je tam nejen geopoliticky, ale krome nej primarne nabozensky a tam jde logika stranou. 
887680
15 -1
reagují: HAL, Jerec
reagovat
reaguje na: Mr.Nobody
Ale je to překvapivě v klidu :+
887692
Ale je to překvapivě v klidu *:+*
887684
1 0
reagovat
V tom prvom článku ktorý bol teda "prepísaný" som napísal že od 35. príspevku to nebude mať s filmom nič spoločné a ako tak pozerám tak som sa riadne sekol ?);)
887684
V tom prvom článku ktorý bol teda "prepísaný" som napísal že od 35. príspevku to nebude mať s filmom nič spoločné a ako tak pozerám tak som sa riadne sekol *?)**;)*
1 0
reagují: Barv666
reagovat
reaguje na: Jerec
OK, máš pravdu, vymlácením Hamásu odloží problém, na čas ho umenší. Což souvisí s tím "co s Gazou" (a vlastně i se západním břehem. Nikdo nemá řešení, a já si nemyslím, že bude mít.

Co se týče "hromadného likvidování", nikdy nikdo doopravdy neřekne jak jinak to udělat. Ono to totiž nejde, to je ten problém. A to ani když protivník není typ jako Hamás, který má z maximálních obětí civilistů vlastně radost.
887683
OK, máš pravdu, vymlácením Hamásu odloží problém, na čas ho umenší. Což souvisí s tím "co s Gazou" (a vlastně i se západním břehem. Nikdo nemá řešení, a já si nemyslím, že bude mít. Co se týče "hromadného likvidování", nikdy nikdo doopravdy neřekne jak jinak to udělat. Ono to totiž nejde, to je ten problém. A to ani když protivník není typ jako Hamás, který má z maximálních obětí civilistů vlastně radost.
887680
0 0
reagovat
reaguje na: Barv666
Řešením Hamásu nic nevyřešíš, pořád ti zůstane problém 2,5 miliónů lidí žijících v katastrofálních podmínkách, ve kterých ten extrémismus roste (navíc máš v oblasti x dalších militantních bojůvek typu Hizballáh nebo OOP). Pokud navíc při tom "řešení" hromadně likviduješ civilní obyvatelstvo, tak to není úplně dobrá taktika, protože zásadně poškozuje tvoje vztahy nejen v oblasti, ale celosvětově.
Jediným řešením je pravděpodobně Palestina jako samostatný stát, už x-krát to bylo na stole, a x-krát to z různých (často ne úplně jasných) důvodů spadlo. K tomu je ovšem potřeba nějaké dohodě alespoň trochu nakloněné vedení na obou stranách, což je nyní úplně v nedohlednu.
887680
Řešením Hamásu nic nevyřešíš, pořád ti zůstane problém 2,5 miliónů lidí žijících v katastrofálních podmínkách, ve kterých ten extrémismus roste (navíc máš v oblasti x dalších militantních bojůvek typu Hizballáh nebo OOP). Pokud navíc při tom "řešení" hromadně likviduješ civilní obyvatelstvo, tak to není úplně dobrá taktika, protože zásadně poškozuje tvoje vztahy nejen v oblasti, ale celosvětově. Jediným řešením je pravděpodobně Palestina jako samostatný stát, už x-krát to bylo na stole, a x-krát to z různých (často ne úplně jasných) důvodů spadlo. K tomu je ovšem potřeba nějaké dohodě alespoň trochu nakloněné vedení na obou stranách, což je nyní úplně v nedohlednu.
887678
6 -6
reagují: MeaCulpa, Barv666
reagovat
reaguje na: Derfel
Já jsem příznivce vyřešit Hamás jednou pro vždy. A ano, působí to brutálně, jako každá válka v zastavěné oblasti, obzvláště když domácí mají ne nulovou, ale zápornou snahu o ochranu civilistů. Válka není pěkná věc, nemůže být. Tahle situace se opakuje každých pár let a umírněnost vedla jen ke zhoršení. Co s Gazou pak nevím, a neví to pořádně nikdo.

A ano, Netanjahuova vláda je hrozná v mnoha ohledech. 
887678
Já jsem příznivce vyřešit Hamás jednou pro vždy. A ano, působí to brutálně, jako každá válka v zastavěné oblasti, obzvláště když domácí mají ne nulovou, ale zápornou snahu o ochranu civilistů. Válka není pěkná věc, nemůže být. Tahle situace se opakuje každých pár let a umírněnost vedla jen ke zhoršení. Co s Gazou pak nevím, a neví to pořádně nikdo. A ano, Netanjahuova vláda je hrozná v mnoha ohledech. 
887672
21 0
reagují: Jerec
reagovat
Jen bych doplnil, že na tento konflikt zřejmě doplatí i jedna z postav čtvrtého Kapitána Ameriky: Sabra. Jde o agentku z Izreale a její přítomnost ve filmu teď přitahuje nežádoucí pozornost, ve snaze film zachránit po katastrofálních testovacích projekcích tak po přetáčkách zřejmě Sabra skončí na podlaze střižny. 
887676
Jen bych doplnil, že na tento konflikt zřejmě doplatí i jedna z postav čtvrtého Kapitána Ameriky: Sabra. Jde o agentku z Izreale a její přítomnost ve filmu teď přitahuje nežádoucí pozornost, ve snaze film zachránit po katastrofálních testovacích projekcích tak po přetáčkách zřejmě Sabra skončí na podlaze střižny. 
0 0
reagovat
Přesdílet je teda hrozný slovo.
887675
Přesdílet je teda hrozný slovo.
1 -1
reagovat
reaguje na: Barv666
Jasně to nejde. Otázka je zda třeba na Západním břehu Jordánu můžeš kritizovat Hamás. Palestinci nejsou jen v Gaze. Já chápu že Izrael musel zaútočit na Gazu, jen nevím jestli to musí být tak tvrdě nepovažuju se za experta. Jedna z podle mě ale oprávněných kritik současné izraelské  vlády je že značná vojenská síla na Západním břehu Jordánu chránila nelegální židovské osadníky, kteří utočili na Palestince. Pak vojáci chyběli na hranicím pásma Gazy      
887672
Jasně to nejde. Otázka je zda třeba na Západním břehu Jordánu můžeš kritizovat Hamás. Palestinci nejsou jen v Gaze. Já chápu že Izrael musel zaútočit na Gazu, jen nevím jestli to musí být tak tvrdě nepovažuju se za experta. Jedna z podle mě ale oprávněných kritik současné izraelské  vlády je že značná vojenská síla na Západním břehu Jordánu chránila nelegální židovské osadníky, kteří utočili na Palestince. Pak vojáci chyběli na hranicím pásma Gazy      
887670
2 -7
reagují: Barv666
reagovat
reaguje na: Derfel
Jo, to je další z těch rozdílů, že i v Israeli jde tvrdě kritizovat Israel. Zkus třeba v Gaze kritizovat Hamás...
887670
Jo, to je další z těch rozdílů, že i v Israeli jde tvrdě kritizovat Israel. Zkus třeba v Gaze kritizovat Hamás...
887669
21 0
reagují: Derfel
reagovat
Lékaři bez hranic jsou borci. Hlavně že mají všichni čeští klávesnicoví válečnicí jasno. Izrael dělá  všechno skvěle a kdo si ho dovolí nějak kritizovat je lepším případně vypatlaný levičák v horším rovnou antisemita.  
887669
Lékaři bez hranic jsou borci. Hlavně že mají všichni čeští klávesnicoví válečnicí jasno. Izrael dělá  všechno skvěle a kdo si ho dovolí nějak kritizovat je lepším případně vypatlaný levičák v horším rovnou antisemita.  
7 -12
reagují: Barv666
reagovat
reaguje na: Derfel
Jo lékaři bez hranic jsou ti, co řeknou že pod nemocnicí nejsou tunely a pak IDF vydá video s tunelem pod sutinama nemocnice. :+
887668
Jo lékaři bez hranic jsou ti, co řeknou že pod nemocnicí nejsou tunely a pak IDF vydá video s tunelem pod sutinama nemocnice. *:+*
887667
20 -1
reagovat
Já občas dostávám maily od Lékařů bez hranic a ty Izraelskou armádu nechválí. V poslední době ještě předpokládám jsou na jejích stánkách články které mají formu autocenzury. Když se třeba asi obávají natvrdo napsat, že na nemocnici Al Awda na severu Pásma Gazy zaútočila izraelská armáda zabila tři jejich lékaře.  I když tam článek je v české verzi natvrdo to zmíněno není. Pokud jde o filmy tam určitý vývoj vidím. Stačí se podívat na dva o stejné proslulé operaci v Entebbe kde Izraelci osvobodili rukojmí z letadla  uneseného do Ugandy. Jedinou izraelskou obětí byl starší bratr dnešního premiéra Netanjahua Jonathan. Film z roku 1976 Raid on Entebbe  co si pamuju Charles Bronson kosí teroristy. Ve filmu z roku Opeace Entebbe 2018 je v podstatě hlavní hrdinou německý terorista a teroristka  ( Rosamund Pike)  z frakci RAF kteří spolu s Palestinci unesou letadlo.  Ani Fauda minimálně dvě první série nejsou úplně jednostranný.  
887667
Já občas dostávám maily od Lékařů bez hranic a ty Izraelskou armádu nechválí. V poslední době ještě předpokládám jsou na jejích stánkách články které mají formu autocenzury. Když se třeba asi obávají natvrdo napsat, že na nemocnici Al Awda na severu Pásma Gazy zaútočila izraelská armáda zabila tři jejich lékaře.  I když tam článek je v české verzi natvrdo to zmíněno není. Pokud jde o filmy tam určitý vývoj vidím. Stačí se podívat na dva o stejné proslulé operaci v Entebbe kde Izraelci osvobodili rukojmí z letadla  uneseného do Ugandy. Jedinou izraelskou obětí byl starší bratr dnešního premiéra Netanjahua Jonathan. Film z roku 1976 Raid on Entebbe  co si pamuju Charles Bronson kosí teroristy. Ve filmu z roku Opeace Entebbe 2018 je v podstatě hlavní hrdinou německý terorista a teroristka  ( Rosamund Pike)  z frakci RAF kteří spolu s Palestinci unesou letadlo.  Ani Fauda minimálně dvě první série nejsou úplně jednostranný.  
3 -14
reagují: esmo
reagovat
887665
[url=https://www.instagram.com/reel/Czny6aGM2ur/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==]From the river to the sea... [/url]
6 0
reagovat
Tak já klidně napíšu, že straním Israeli (ne Židům, oni tam totiž zdaleka nejsou je Židi), a moc dobře vím proč - protože, na rozdíl od bez výjimky všech zemí kolem něj, má demokracii (a ano, současná vláda je dost zparchantělá, ale je tam jen do voleb a pak se zas karty rozdají), svobodu slova, tisku, vyznání atd.
887664
Tak já klidně napíšu, že straním Israeli (ne Židům, oni tam totiž zdaleka nejsou je Židi), a moc dobře vím proč - protože, na rozdíl od bez výjimky všech zemí kolem něj, má demokracii (a ano, současná vláda je dost zparchantělá, ale je tam jen do voleb a pak se zas karty rozdají), svobodu slova, tisku, vyznání atd.
25 -4
reagovat
Prvně říkám že nestraním ani židům ani palestincům - jejich konflikt nijak neřeším. Tento přístup židů, že si je dle nich nikdo ani nesmí vzít do pusy, jinak je zle je ale přesně tím důvodem proč si hromadu lidí od sympatizování k nim odradí.
887660
Prvně říkám že nestraním ani židům ani palestincům - jejich konflikt nijak neřeším. Tento přístup židů, že si je dle nich nikdo ani nesmí vzít do pusy, jinak je zle je ale přesně tím důvodem proč si hromadu lidí od sympatizování k nim odradí.
1 -23
reagovat
reaguje na: Teodor_Tinham
Vzrůstající a bobtnající rasismus, respektive antisemitismus, vidím hlavně vůči Izraelcům. Opakuje se společenská nálada z počátku 30.let minulého století, kdy bylo nadávat na Židy strašně v módě a to i v intelektuálních kruzích. A předtím každé století furt dokola. Historie se prostě opakuje v cyklech, s tím se holt nedá nic dělat. A tím to ze své strany končím, nebudu tady politikou zasírat filmovej web.
887658
Vzrůstající a bobtnající rasismus, respektive antisemitismus, vidím hlavně vůči Izraelcům. Opakuje se společenská nálada z počátku 30.let minulého století, kdy bylo nadávat na Židy strašně v módě a to i v intelektuálních kruzích. A předtím každé století furt dokola. Historie se prostě opakuje v cyklech, s tím se holt nedá nic dělat. A tím to ze své strany končím, nebudu tady politikou zasírat filmovej web.
887657
29 -8
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se