Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Vášně okolo Izraele a Palestiny dělají v Hollywoodu dusno


ikona
do_Od
cenzuraHollywoodMelissa BarreraSusan SarandonTom CruiseVřískot
Hvězda série Vřískot je bez práce poté, co vyjádřila podporu Palestině. A není sama. 

Článek byl po domluvě se zbytkem redakce upraven, aby přesněji odrážel současnou situaci. Pardon. 

Na antisemitismus byl Hollywood odjakživa citlivý. V posledních letech byl sice relativní klid, dokonce i Mel Gibson zažil comeback, teď se ale laťka citlivosti opět posunula a sebemenší náznak antisemitismu začínají velké společnosti okamžitě potírat. Důvodem je pochopitelně izraelsko-palestinský konflikt. Právě kvůli reakcím na něj se teď dvě herečky (a jedna významná agentka) ocitly tzv. „na mušce“.

Melissa Barrera ze série Vřískot přišla čerstvě o práci a roli v sedmém filmu poté, co na svém Instagramu uveřejnila příspěvky nejen o tom, že válka je špatná, ale i že genocida je špatná (tedy jasný propalestinský výklad událostí) a že ji mrzí, že když cokoli o tomto konfliktu hledá v médiích, najde pouze věci z izraelské strany. Link na screenshoty jejích IG stories máte tady. Leckdo si to každopádně vyložil jako antisemitismus (ačkoliv herečka dále psala, že miluje své židovské přátele...), což společnosti Spyglass Media stačilo, aby ji vyhodila. Režisér Christopher Landon k tomu později napsal pouze: „Všechno stojí za ho*no. Přestaňte křičet. Nebylo to moje rozhodnutí.“ Příspěvek ale později smazal. Jenna Ortega, další hvězda série, je taktéž pryč, ta to ale tvůrcům údajně dala vědět ještě před začátkem stávek. Sérii tak čeká s největší pravděpodobností kreativní reset.

Druhou hvězdou v potížích je veteránka Susan Sarandon. Ta se nyní ocitla bez zastoupení, United Talent Agency od ní totiž dala ruce pryč poté, co herečka promluvila na propalestinské demonstraci. Sarandon prohlásila, že se nyní v Americe spousta lidí bojí být Židy, a tudíž poznávají, jak těžké je být muslimy. Záhy pak ještě na Twitteru přesdílela některé příspěvky od Putinova fanboye Rogera Waterse z Pink Floyd, což obecně není nikdy dobrý nápad.

Poslední příběh, ilustrující eskalující emoce, pak opět vykresluje Toma Cruise jako poslední opravdovou hollywoodskou hvězdu s výrazným vlivem. Minulý měsíc totiž agentura CAA vyhodila Mahu Dakhil, jednu ze svých šéfek poté, co na Instagramu přesdílela příspěvek na podporu Palestiny. Té se rychle začala hroutit kariéra, Cruise ale okamžitě zakročil, osobně do agentury napochodoval a přesvědčil vedení, aby Dakhil mohla alespoň nadále pracovat jako jeho agentka.

Na všech příkladech je nicméně jasné, jak citlivý začíná na určité věci Hollywood být, a že je někdy lepší raději mlčet. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (72)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace