Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku MZ Live Speciál o Na Hromnice o den více a Filmy v síti na září

příspěvky 1 - 1 Napsat příspěvek
Fun fact: Jako trekkie, sjíždějící v druhé půlce 90s premiérové vysílání TNG u nás, jsem byl ve své době docela pobaven zjištěním, že se v jedné z epizod (konkrétně Cause and Effect) tvůrci ST inspirovali time loop synopsí z Groundhog Day, protože premisa Ramisova komediálního majstrštyku, který jsem měl už tehdy zařazen mezi totální žánrové klasiky, se do sci-fi prostředí hodila přímo geniálně, nemluvě o tom, že vysvětlit příčinu vzniku time loopu v žánru sci-fi bylo s pomocí technoblábolů naprosto jednoduché a v rámci možností "smysluplné". Až ze závěrečných titulků téhle epizody (která je mimochodem neméně povedená a s time loop pravidly si hraje podobně vynalézavě jako Ramisův film) jsem s překvapením zjistil, že se premiérově vysílala rok před uvedením Groundhog Day do kin a tudíž o žádnou poctu nebo inspiraci ze strany tvůrců ST nejde:D.

Nicméně přesto, že Ramis s Rubinem nebyli první, kdo s daným konceptem přišli, Groundhog Day je nestárnoucí pecka (s perfektním tuzemským distribučním názvem) a postavení etalonu mezi tematicky podobnými filmy (a seriálovými epizodami) napříč všemi žánry získala zcela zaslouženě. A vůbec nevadí, že příčinu vzniku time loopu ve filmu nijak nevysvětlili. Má to alespoň takový starosvětský punc zásahu shůry ve stylu A Christmas Carol:).   
879454
Fun fact: Jako trekkie, sjíždějící v druhé půlce 90s premiérové vysílání TNG u nás, jsem byl ve své době docela pobaven zjištěním, že se v jedné z epizod (konkrétně Cause and Effect) tvůrci ST inspirovali time loop synopsí z Groundhog Day, protože premisa Ramisova komediálního majstrštyku, který jsem měl už tehdy zařazen mezi totální žánrové klasiky, se do sci-fi prostředí hodila přímo geniálně, nemluvě o tom, že vysvětlit příčinu vzniku time loopu v žánru sci-fi bylo s pomocí technoblábolů naprosto jednoduché a v rámci možností "smysluplné". Až ze závěrečných titulků téhle epizody (která je mimochodem neméně povedená a s time loop pravidly si hraje podobně vynalézavě jako Ramisův film) jsem s překvapením zjistil, že se premiérově vysílala rok před uvedením Groundhog Day do kin a tudíž o žádnou poctu nebo inspiraci ze strany tvůrců ST nejde*:D*. Nicméně přesto, že Ramis s Rubinem nebyli první, kdo s daným konceptem přišli, Groundhog Day je nestárnoucí pecka (s perfektním tuzemským distribučním názvem) a postavení etalonu mezi tematicky podobnými filmy (a seriálovými epizodami) napříč všemi žánry získala zcela zaslouženě. A vůbec nevadí, že příčinu vzniku time loopu ve filmu nijak nevysvětlili. Má to alespoň takový starosvětský punc zásahu shůry ve stylu A Christmas Carol*:)*.   
4 -1
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se