Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rekordně drahá Mission: Impossible kasovně zklamala, Sound of Freedom září


ikona
TedGeorge
ethan huntharrison fordindiana jonesinsidiousjames caviezeljames wanmalá mořská vílamission: impossiblemission: impossible - dead reckoning part onemission: impossible odplataoppenheimerparamountrychle a zběsile 10sony picturesspider-mantom cruisetržby
Odkládanému návratu Ethana Hunta do multiplexů nepomohly ani četné předpremiéry a obří 300milionový rozpočet bude agent IMF splácet dlouhé roky.  

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným. Kina už týdny zejí prázdnotou nejenom u nás (krajané si v pařácích raději skočí do vody než do multiplexu) a po Flashovi, Transformers, pixarovce Mezi živly a Indiana Jonesovi se podměrečných čísel dočkal i ten, od kterého se to ještě před pár měsíci čekalo nejméně: Miliardovým Maverickem posilněný Tom Cruise. Studio Paramount a některé zámořské webziny vám sice budou tvrdit, že je všechno v pořádku a Mission: Impossible Odplata - První část je globální hit, ale realita je bohužel trochu složitější.

Rozpaky začínají při bližším pohledu na americká čísla. Třídenní otvírák je 56 milionů. Pětidenní součet (ve skutečnosti spíše sedmidenní, protože první předpremiéry byly i v USA už minulou neděli) hlásí 80 mega a tím první dojmy příliš nevylepšuje. Studio se samozřejmě chlubí tím, že se jedná o nejmocnější prodloužený otvírák letité franšízy, který o milion překonává Mission: Impossible 2, startující během lukrativního Memorial víkendu v roce 2000. Koho přitom zajímá, že se nepovedlo pokořit ani schválně podstřelené predikce za 90 kulatých, kterými si studio a Tom už týdny před premiérou kryli záda...

V Americe dost možná nepadnou ani celková dvě kila. Mise totiž s největší pravděpodobností další víkend nenapodobí sympaticky nízké 40-50% propadáky, kterými se pyšnily předchozí kaskadérské kousky Ethana Hunta. Ne, kvůli konkurenci je výhled mnohem smutnější. Ve skutečnosti se mířilo mnohem výš a tzv. „damage control“ se samozřejmě okamžitě rozjela na plné obrátky.

Což o to, USA nikdy nebylo zrovna dvakrát Ethan Hunt pozitivní, což připomíná střídmý 55milionový otvírák Národa grázlů a nijak zázračných 61 mega, které si za první tři dny připsala šestka Fallout. Toma Cruise pokaždé zachraňoval zbytek světa a svým způsobem to platí i tentokrát. Více než 150 míčů ze zbytku světa a tím pádem celkový 235milionový globální otvírák vskutku není žádný hrozivý propadák. Problémem je obří rozpočet a nemilá skutečnost, že Mission: Impossible Odplata - První část není a nebude ten vytoužený hit, který Hollywood po zmiňovaných letních průserech potřeboval jako prase drbání.

Čert teď vem čínských 25 mega za první víkend, což je třetinový otvírák oproti Falloutu. Všichni víme, že miliardovou zemi poslední roky fakticky všechny novinky z Hollywoodu nechávají ledově klidnou. Srovnávat globální start s předchozími díly je vůbec ošidné. Sice tu máme 35 zemí, kde se Odplata dočkala v rámci série rekordního víkendu (včetně velkých trhů jako Velká Británie a Brazílie), ale to byly jiné časy, kdy samozřejmě Cruise nestartoval už s několikadenním předstihem, nýbrž až ve středu či pátek.

Důležité je také zmínit, že kromě Japonska, kde právě vládne Mijazakiho Ghibli animák How Do You Live, má už Mission: Impossible všechny starty za sebou. Fallout sice odstartoval „pouze“ za 154 míčů, ale to bylo bez čínského dopingu, který v případě předcházejícího dílu činil celkově 181 kulatých. Odplata tam dá tentokrát šedesát a hotovo. Tím úplně největším problémem však bude fakt, že Cruise jako mnohokrát dříve podle všeho nezachrání vytrvalost diváků, kteří v USA i ve světě násobili první numera více než třikrát.

S rozpočtem odhadovaným na hutných (a kvůli ve všech směrech zásadnímu covidu nabobtnalých) 300 milionů jsou chmurné vyhlídky docela problém. Na mysl se dere Rychle a zběsile 10 a není to jenom kvůli podobné drahotě a další automobilové naháněčce v římských ulicích. I ten Vin Diesel totiž vždy spoléhal na Evropu a především tu Asii v čele s Čínou, díky kterým si jeho desítka s rozpočtem 340 milionů dolarů došla pro globálních 703 mega.

Vyčerpávající přehled tržeb všech dílů Mission: Impossible zde

To by bylo mimochodem ještě před pár měsíci všeobecně bráno jako zklamání. V očích mnoha dokonce propadák. Pokud se nemýlím, tak Mise po podměrečných 235 milionech (naposledy připomínám fakt, že mluvíme o minimálně pětidenním otvíráku) nepřekoná ani těch sedm kil, což vzhledem k maximálním ambicím hraničí s průšvihem. Připomínám, že dobře o kilo lacinější Fallout si globálně došel pro 791 míčů.

Nikdy nepochopím, co Toma a Paramounty vedlo k tomu stanovit datum premiéry právě na polovinu července. Neberu jim, že po nečekaně megahitovém Maverickovi nechtěli vrhnout další Cruisovský blockbuster do kin už na podzim minulého roku, ale jít do přímé konfrontace s Oppenheimerem, jenž bude v kinech už za pár dní, mi přijde bláhové. Opravdu se nedalo předem tušit, že zrovna Nolan jim vyžere většinu IMAXů – ale i dalších prémiových sálů – po celém světě? V Americe teď bude mít Oppenheimer třítýdenní exkluzivitu - očekávali snad kasovní výbuch Nolanova velkofilmu a nebrali v potaz velmi podobnou cílovku?

Mission: Impossible Odplata se nerozumným datem premiéry ocitla v kleštích, kdy z jedné strany nechodí starší diváci (Cruise na ně vždy spoléhal snad ještě víc než na teenagery) zklamaní z Indiana Jonese, Flashe a dalších. No a v závětří číhá již zmiňovaný Nolan, jenž se navíc těší z extatických prvních reakcí.

Nemluvě o tom, že v Hollywoodu se už měsíce špitalo o stávce scenáristů, kvůli které nemohl Tom dělat vylomeniny v talkshows. Fakt, že se v pátek nepřekvapivě rozeběhla i stávka herců, která v tu nejnevhodnější chvíli zaplnila veřejný prostor a mluvilo se o ní mnohem víc, než o nějaké Mission: Impossible, je už jenom trpkou třešničkou na dortu.

Rotteny sice hlásí skoro rekordní spokojenost kritiků (96 % jich dává palec nahoru při průměrném hodnocení 8/10, takže jenom Fallout je o chlup lepší) a diváci samozřejmě udělují „áčka“, přičemž třeba na IMDb svítí parádních 8,1 z 10 a na ČSFD 86%, ale… kampaň jela až příliš dlouho. Co nakonec vůbec nevadilo u Mavericka, to naplno dostihlo CruiseMission: Impossible. První trailer se objevil už před čtrnácti měsíci, diváci se více než rok připravovali na norský skok do propasti. Na úplný závěr jako kdyby Tom už neměl čím vyrazit dech.

Falloutu se sice také měsíce před premiérou mluvilo především o odvážném HALO seskoku v Emirátech, nicméně v době premiéry se v recenzích jásalo především nad naháněčkou pařížskými ulicemi. Diváci tak měli oprávněný pocit, že to nejlepší si studio schovalo pro kina. Tady to finální momentum a nadšení nepřišlo, tuplem když jde o první ze dvou dílů, takže všichni tuší, že se v něm nic zásadního osudového stát vlastně nemůže.

 Imf sice hodnotí sedmičku sedmičkou (takže je na rozdíl od drtivé většiny kritiků spokojenější než v případě třetího dílu), ale celá redakce se shoduje, že nejenom Fallout, ale dokonce i trojkačtyřka a především V.I.M. pětka zůstávají nepřekonány. Snad až příliš dlouhým rozestupem mezi šestkou a sedmičkou si na sebe McQuarrie s Cruisem samozřejmě také upletli bič.

Ne, pod dojmem nízkých tržeb vážně nehrozí, že by Tom musel zastavit bankám svoje luxusní sídla a studio narychlo zařízlo pilně připravovanou Odplatu - Druhou část. Natáčení přímého pokračování se sice prý zastavilo, ale za to může „pouze“ aktuální herecká stávka. My se pokračování sedmičky v kinech samozřejmě dočkáme, byť to možná nebude už příští rok…

Nezbývá než doufat, že (závěrečná?) Mission: Impossible napodobí osud také zbytečně rozděleného Harryho Pottera 7. Jednak tím, že bude druhá půlka lepší a jednak (pokud budeme u Pottera brát v potaz pouze první uvedení v kinech) faktem, že poprvé vydělá v kinech miliardu. Cruise, kterému bude v době premiéry další Mise minimálně 62 let, by si ji za celoživotní dřinu v kůži Ethana Hunta zasloužil.

Stříbro bere Sound of Freedom. Tedy film s Jamesem Caviezelem, o kterém jsme ještě před dvěma týdny nikdo neslyšeli. Co zpočátku vypadalo jako další zapomenutelná křesťanská agitka/rychlokvaška, letící k desítkám milionů za první dny v kinech díky podpoře (v zámoří od nepaměti mocných) „right wing“ farářů a šílených skupin, které vám s vážnou tváří budou tvrdit, že liberálové v čele s Hillary Clinton zneužívají děti (googlujte na vlastní nebezpečí), z toho se zrodila překvapivě chválená trvalka, na kterou podle zámořských zpráv chodí v davech i diváci, kteří si nezapnou Fox News, jak je rok dlouhý.

Kdepak, spláchnout (prý napínavý a docela působivý) thriller jenom tím, že se zase jednou spojili Ježíše uctívající fundamentální zámořští pravičáci by bylo nefér. Druhý víkend v zámořských kinech se totiž rostlo o třetinu (!) a už tak obří numera nabobtnala díky dalším 27 milionů na neskutečných 85 míčů.

Zdaleka přitom nekončíme a kilo podle všeho bez problémů padne už příští víkend. Pokud bude nepravděpodobný fenomén pokračovat s podobnou intenzitou i nadále, můžeme klidně pokukovat po stopadesáti a více. Flash v zámoří padne určitě a kdyby se snad povedlo překonat i toho Indyho… dočkáme se snad časem (a poprvé v historii) premiéry podobného snímku i v ateismem promořeném Česku?

Co bronz? Hororový Insidious: Červené dveře sice oproti prvnímu víkendu padá o nevábných 61 %, ale díky solidním výsledkům ze všedních dnů má v USA na kontě už 58 mega a zdaleka nekončí. V součtu se zbytkem světa jsme na 122 melounech a to při šestnáctimilionovém rozpočtu prostě chcete. James Wan na producentské sesli to zase dokázal a to se bude ještě násobně více topit v dolarech na začátku září, kdy půjde do kin Sestra 2. Jenom připomínám, že jednička z rumunského kláštera s rozpočtem 22 mega trhla po celém světě těžko uvěřitelných 365 milionů.

Bramboru právě znechuceně vyplivnul Indiana Jones. Harrison Ford s režírujícím Jamesem Mangoldem sice překonali 145 mega v Americe a 300 milionů globálně, ale poklesy jsou i nadále tragické (v Americe minus 56 a ve světě 47 %), takže konečnou budou maximálně čtyři kila. Spíše méně. Pro závěrečný návrat milovaného dobrodruha, kterého Disney prý pořídil za absurdně vysokých 329 míčů, to je ostuda. Nebýt Flashe, který se s multiplexy po celém světě loučí u vyloženě směšných 265 milionů, tak je o největším propadáku roku už pomalu rozhodnuto.

Pětku bere pixarovka Mezi živly, která poslední týdny zachraňuje, co se dá. Další zanedbatelný pokles o 13 % posunul v zámoří animák za 125 mega (Rakeťák padnul) a zbytek světa se nenechává zahanbit s dalšími 186. Průběžný globální výsledek 311 melounů bychom sice mohli při pohledu na 29,5 za první americký víkend brát jako úspěch a důkaz toho, že nejnovější biják z dílny skákající lampičky se líbí, ale stačí si vzpomenout na 200milionový rozpočet a jsme zpět v kasovní nicotě. Mezi živly musí dál bojovat, a to ještě několik týdnů...

Co druhá polovina víkendové TOP 10? Za zmínku stojí snad jenom výjimečně úspěšný a povedený Spider-Man: Napříč paralelními světy, který při pohledu na 100milionový rozpočet a aktuálních 663 mega z celého světa (jenom v Americe má na kontě 369 melounů!) vládne všem okolo. Jedinou skvrnou na Slunci je fakt, že nejenom kvůli stávkám se trojky s největší pravděpodobností fakt nedočkáme už příští rok.

Pouze pro úplnost zmíním smutné globální výsledky průměrného Transformers: Probuzení monster (420), povedené komedie Nic ve zlým s Jennifer Lawrence (77), komedie Joy Ride (10,7 pochází především z Ameriky, protože do většiny světa se chválenou dámskou oddychovku nepovedlo studiu Lionsgate prodat) a konečně Malé mořské víly. Ta už je v USA pouhých 6 milionů dolarů vzdálená třem kilům a celosvětově ještě pokorně bere 547 mega. Než začnete nadávat nad nízkými výsledky disneyovky, tak si uvědomte, že plus mínus takový je souhrnný výsledek Indyho a Flashe. Mezi slepými jednooká královnou.

Kompletní žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend se budou diváci rozhodovat, jestli půjdou nejdříve na Barbie, nebo na Oppenheimera. Warnerům a Universalům jsou však divácké preference asi docela fuk, protože překvapivě mnoho lidí půjde na oboje a na mocném Barbenheimeru bude nejvíc tratit právě Tom Cruise.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (93)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace