Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Ethan Hunt sprintuje do kin. Pokoří Mission: Impossible miliardu?


ikona
TedGeorge
barbiebob igerčínadisneyethan huntfast xindiana jonesmaverickmission: impossiblemission: impossible - dead reckoning part onemission: impossible - falloutmission: impossible odplataoppenheimerparamountrychle a zběsile 10tom cruisetop gun: mavericktržbyvin diesel
Přílákají šílené kaskadérské kousky Toma Cruise do multiplexů dostatek diváků, nebo čeká Ethana Hunta studená kasovní sprcha?  

Tak konečně. Bezmála pět let po premiéře Mission: Impossible - Fallout se dočkáme mnohokrát odkládaného návratu Toma Cruise do jeho nejznámější role a podle prvních reakcí to zase bude stát za to. Herecká superhvězda jako již mnohokrát v minulosti intenzivně hazardovala se svým životem a nás již za pár dní  v kinech čekají eskapády z ranku skok na motorce z norského útesu, speed flyingu (ten „sport“ je tak šílený, že ani neexistuje český překlad) a snad i dalších, v trailerech opatrně inzerovaných kousků, které si nepojistitelná hvězda schovává pro kina.

Jak už jste však poznali z titulku, dnes se pobavíme především o tržbách. Z jistého pohledu jde i v tomto případě Cruiseovi, jenž je samozřejmě i producentem nezdolné franšízy, o život. Na začátek se ale na chvíli vraťme do poloviny minulého roku, kdy multiplexy po celém světě ovládnul Top Gun: Maverick. Miliardový blockbuster znamenal po covidu první velký závan naděje pro ztrápený filmový průmysl, který se jenom velmi pomalu hrabal z nejhoršího. Vzpomeňme třeba na finančně nijak zainteresovaného Stevena Spielberga, jak Tomovi děkoval.

Diváci unisono chválili kulervoucí návrat frajerského pilota do kin, analytici s povděkem kvitovali rozhodnutí studia (a herce) neprodávat již roky hotový snímek solventním streamům, a ze začátku nejistou sázku na exkluzivní premiéru v kinech. Snad skoro všichni jsme tenkrát chtěli víc Cruise. A to co nejdřív, protože čekání už bylo dost. Vždyť původně plánované datum premiéry Odplaty bylo stanoveno na 23. července 2021!

Jenomže studio Paramount se již na počátku minulého roku rozhodlo, že jeden Cruise ročně v kinech stačí a sedmý díl Mission: Impossible znovu odložilo. Tentokrát až na polovinu letošního roku. Pomiňme teď oficiálně uváděné důvody (Tom prý především chtěl, aby na sebe sedmička a pilně připravovaná osmička co nejvíce navazovaly) a pojďme si společně trochu zaspekulovat.

Podle mého názoru studio rozhodnutí o dalším odsunu trpce zalitovalo už někdy na konci června 2022, kdy se Maverick probil k dlouho neviděné miliardě z globálních kin a v dalších měsících přidal dalších 500 mega. Masakr je slabé slovo. Ne, vážně nikdo nečekal, že nebojácný instruktor s tzv. pilotkami Pete Mitchell bude v amerických kinech vyhrávat i patnáctý víkend po premiéře! A je úplně jedno, že ten byl velmi netypický,  protože v USA se poprvé slavil National Cinema Day a do úplně všech kin (včetně IMAXu) se celou sobotu chodilo za pouhé tři doláče. Už nějaký ten měsíc prostě bylo jasné, že Tom je naprosto zaslouženě králem světa a spokojení diváci by jistě už na podzim v davech zavítali na vyhlížený návrat Ethana Hunta.

Vzhledem k faktu, že právě minulý podzim bylo v multiplexech mrtvo a větší premiéry by člověk napočítal na zbylých prstech ruky nepálského šerpy, není úplně od věci předpokládat, že Cruise mohl sakum prásk překonat miliardu i se svým dalším očekávaným snímkem. Jenomže kdo mohl tenkrát na začátku roku tušit, že bude Maverick taková pecka, která rozbije kasy kin? Studio a opatrní producenti se navíc ještě na začátku minulého roku očividně obávali, že za rohem číhající a velmi pozvolna polevující covid se vrátí s další smrtelnou variantou, která na dlouhou dobu zavře většinu kinosálů po celém světě. Stejně jako další velcí studioví hráči holt nechtěli vsázet vše na jeden kvartál.

Máme tu léto 2023, covid je (snad) nadobro pryč a prchlivý Hollywood už se nebojí. V kinech se střídají drahé blockbustery s rychlostí kolegy KarlaR, spěchajícího na projekci námi milovaného Master & Commander ve Varech (zdravím tam většinu redakce). Na špatných kasovních výsledcích čerstvých bijáků je každopádně letní nátřesk vidět. Samozřejmě nemůžeme všechno svádět na přehršel premiér. To by z toho mizerný Flash a další vyšli příliš levně. Svoji roli však intenzivní a od začátku pandemie neviděná letní blockbusterová nálož v sálech hraje, což jistě budí ze spánku především toho Toma Cruise.

Superstar sice chválí a na první pohled podporuje konkurenci (otřesné kasovní výsledky Flashe a Indiana Jonese naznačují, že by toho možná měl nechat), avšak na ten druhý prý jenom velmi nelibě nese, že mu už týden po oficiální premiéře Mission: Impossible Odplata - První část  v Americe vyžere důležité IMAX sály Oppenheimer. Zatímco ještě před rokem bych napsal, že díky "momentum" Mavericka je miliarda u další Mise ložená, dnes si vůbec nejsem jistý. Těch kasovních zklamání bylo poslední týdny vážně hodně.

Velký optimismus navíc nevzbudila ani úplně první (a k dnešnímu dni už dost možná trochu zastaralá) reportovaná čísla  předprodejů vstupenek. Ta byla o celých 15 % nižší, než u Rychle a zběsile 10. Jenom připomínám, že rodinka Torettových odstartovala v amerických kinech s podvyživenými 67 miliony. Na první pohled trochu zvláštní srovnání s Vinem Dieselem je však nabíledni, protože rozpočet zběsilých řidičů byl stejně jako u Hunta vyšší než 300 milionů dolarů.

Pomiňme teď fakt, že utracené dolary jsou na první pohled vidět pouze u Mise. Oba snímky se holt musely vyrovnat se složitým a nákladným covidovým natáčením a, ehm, drahou naftou. Když tak kolemjdoucí pozoruje 50–60 milionové odhady Mission: Impossible otvíráku, tak musí sprásknout ruce a po Indym pomalu tušit další propadák. My modří však víme, že v případě Ethana Hunta je to vždycky trochu složitější. Netřeba stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko.

Tak předně – agenta IMF spojuje s rodinkou Dominica Toretta kromě vysokého rozpočtu i sázka na zbytek světa. Tím však rozhodně nezamlouvám zdánlivě trudný výhled tržeb z USA. Doposavad nejvýdělečnějším dílem 27 let staré franšízy, kterou v devadesátkách s velkým úspěchem odstartoval Brian De Palma, byl v zámoří Fallout, jenž v roce 2018 v zámoří otevřel za 61 mega a následně si došel pro pěkných 220 kulatých. Chválím navzdory faktu, že rozpočet šestky podle všeho nebyl oficiálně uváděných 178 melounů, nýbrž rovnou čtvrt miliarda. Zaklínají se tím především (povětšinou nikým oficiálně rozporovaní) insideři z Hollywood Reporteru.

Sami však vidíte, že spíše průměrný otvírák poslední Mise se povedlo násobit více než tři a půl krát, což u podobných blockbusterů rozhodně nebývá samozřejmostí. No a nebyl by to Cruise, aby si pro nás na poslední chvíli nepřipravil ještě jedno překvápko. Odplata měla podle původních plánů startovat stejně jako Mission: Impossible - Fallout v pátek – konkrétně 14. července. V květnu však Paramount na Cinemaconu oznámil, že se fanoušci letité série dočkají již o dva dny dříve.

Ani 12. červenec však nebyl konečný termín. Cruise, McQuarrie a spol vytěží (v současnosti) poloprázdné IMAXy a další prémiové sály už v sobotu večer. Ano, i u nás, a jestli zrovna nebudete ležet někde u vody, tak pokud skousnete kontroverzní manipulační poplatek Cinema City za včasnou on-line koupi, můžete si už teď zajistit ta nejlepší místa v IMAXu na Flóře.

Spěch samozřejmě dává smysl. Cruise a spol. nejsou slepí a už po rozporuplné premiéře Indyho v Cannes tušili, že i po sedmdesátce (respektive osmdesátce) akční archeolog v kinech zrovna velkou paseku nenadělá. Dedikovat mu hned dva víkendy za sebou v našlapaném létě je tedy vlastně zbytečné, tak proč na poslední chvíli trochu „nešvindlovat“, že? Do rovnice si přidejte již zmiňovanou exkluzivitu Oppenheimera na IMAXy a stejně jako já jistě vidíte, že last minute škatulata s datem premiéry jsou nejenom rozumná, ale vlastně i nutná.

 

Je na čase pomalu věštit z křišťálové koule a tipovat. Navzdory již zmíněnému faktu, že předprodeje zatím především v Americe rekordy rozhodně netrhají, prozíravý krok uspíšit premiéru podle mě přinese svoje ovoce a Odplata se v USA stane nejvýdělečnějším dílem ságy. K tomu by stačilo i 221 melounů a já si rovnou tipnu zámořský konec někde za čtvrtmiliardou.

Při pohledu na poslední zoufalé týdny možná troufalý odhad, ale nezapomínal bych na jednu věc, kterou nedávné propadáky spojovaly. Kromě spíše průměrných recenzí to bylo i zívání diváků, kteří Flashe, Indyho, Transformery a Mezi živly zrovna dvakrát halasně nedoporučovali. Něco takového podle všeho Mission: Impossible 7 nepotká a minimálně spokojenost (spíše bych si tipl nadšení) bude panovat na všech frontách.

Dobrá, tušená čtvrtmiliarda z USA je hezká, ale ta by sama o sobě při pohledu na mastnou 300+ milionovou produkci ani zdaleka nestačila. Prim bude znovu hrát zbytek světa, což samozřejmě dobře ví i Cruise a jeho kolegové, kteří už týdny obráží nejenom Evropu. Naposledy Tom osobně zdravil davy fanoušků v Jižní Koreji a Austrálii. Tím nejdůležitějším trhem však zase a znovu bude Čína, čímž se vracíme do reality a můžeme (pravděpodobně) pomalu zapomenout na vytouženou miliardu.

Ještě před rokem Čína Hollywood ostentativně ignorovala a až do nástupu Bob Igera do čela Disneyho v ní měli zapovězenou premiéru úplně všechny marvelovky. Dolary navíc z mocné orientální země koneckonců nezískal ani Maverick. Pro Cruise a Paramount je dobrá zpráva, že se tam Mission: Impossible vůbec dočká premiéry. Navíc to nebude s nějakým šíleným zpožděním, ale už 14. července. Otázkou samozřejmě je, pro kolik si tam vítaná náhražka absentujícího Jamese Bonda dojde.

Znovu vytáhnu čísla Rychle a zběsile 10 a dodám, že Diesel si letos v Číně přilepšil o 138 mega (pozor, do hollywoodských kasiček se pořád vrací jenom čtvrtina). Pro srovnání však zmíním, že osmička tam v roce 2017 trhla 392 míčů. Mission: Impossible - Fallout vydělal v Číně 181 melounů a Odplata by podobné numero brala všemi deseti. Uvidíme, jestli se v následujících týdnech Cruise v rámci nějakého PR stuntu náhodou znovu neprojde po Velké čínské zdi a nakonec nerozčísne recesi, kterou jsou hollywoodské bijáky poslední roky v miliardové zemi nuceny skousnout.

Dlužím vám ještě tip na globální tržby a tím článek zakončím. Miliardě nevěřím. Na to je tracking prozatím až příliš nízký a aktuální situace v kinech není z vícero důvodů úplně růžová. První pohled na těch pár prodaných vstupenek na Flóře také nevybízí k nějakému výskání. Stejně jako v případě Mavericka (a následně i Avatara) však doufám, že do kina po čase znovu zavítá i starší generace, která na rozdíl od teenagerů nepotřebuje vidět blockbuster hned první týden a celková čísla razantně vylepší.

Tím pádem říkám 800–850 kulatých, což je navzdory vysoce ospravedlnitelnému rozpočtu pořád cool. Pro franšízu by to byl rekordní výsledek a šedivějící Iger by za podobnou kasovní nadílku klidně vraždil. Jasně, v závětří číhá unikátní Barbenheimer (o dotyčném víkendu, kdy ve stejný den do kina zamíří Barbie a Oppenheimer, se také brzy rozepíšu), nicméně Tom je jenom jeden a Maverick nám jasně ukázal, že spolu s Leonardem DiCapriem jde o dost možná poslední velkou hollywoodskou hvězdu, na kterou se do kina chodí ve velkém tak nějak automaticky. Tak snad to bude platit i tentokrát.

---

Poznámka pod čarou: Diskuze je otevřená, tak se nenechte pobízet a nabídněte nám vaše tržební tipy.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (83)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace