Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku Poslední akční hrdina: V.I.M.

příspěvky 1 - 20 Napsat příspěvek
Ja som to skúsil včera večer pozrieť znova, lebo nostalgia je silná. Po anglicky, lebo v pôvodnom znení som to nikdy nevidel. Bez českého dabingu to proste nie je ono.

Ten film objektívne asi je celkom sračka (a Austin O'Brien je maximálne otravný), ale ktoré klasiky detstva sú objektívne také dobré ako si ich pamätáme? MZ VIM je tak nejako na pomedzí medzi "legit" vecami a "srdcovkami". Toto je asi holt tá "srdcovka".

Zase dá sa na tom asi aj čo-to filmovo poanalyzovať, keď by človek chcel a ten film získal časom punc menšej kultovky. Celý ten meta, self-referential aspekt aj trochu predbehol svoju dobu. Dnes ho má v stráviteľnejšej forme každá druhá marvelovka, alebo každý ďalší diel F&F, Expendables, ale Arnold a McTiernan to v 1993-tom skúsili vyhuliť na maximum, resp. tak aby zostali len krok, dva od crazy paródie ako Hot Shots. A najbližšie k takejto salve popkultúrnych odkazov pri súčasnej snahe stáť na vlastných nohách má asi len Ready Player One. A asi to bolo na divákov celé trochu moc, alebo ten film proste nevyšiel moc dobre.

Plus to možno bolo predsa len aj priskoro, Arnold bol v tom čase na scéne ako akčná hviezda len cca 10 rokov, diváci mu to stále žrali a asi nemali záujem vidieť ho v takejto polohe...bol to aj ego trip a bolo to aj trochu trúfalé to skúsiť. 
862725
Ja som to skúsil včera večer pozrieť znova, lebo nostalgia je silná. Po anglicky, lebo v pôvodnom znení som to nikdy nevidel. Bez českého dabingu to proste nie je ono. Ten film objektívne asi je celkom sračka (a Austin O'Brien je maximálne otravný), ale ktoré klasiky detstva sú objektívne také dobré ako si ich pamätáme? MZ VIM je tak nejako na pomedzí medzi "legit" vecami a "srdcovkami". Toto je asi holt tá "srdcovka". Zase dá sa na tom asi aj čo-to filmovo poanalyzovať, keď by človek chcel a ten film získal časom punc menšej kultovky. Celý ten meta, self-referential aspekt aj trochu predbehol svoju dobu. Dnes ho má v stráviteľnejšej forme každá druhá marvelovka, alebo každý ďalší diel F&F, Expendables, ale Arnold a McTiernan to v 1993-tom skúsili vyhuliť na maximum, resp. tak aby zostali len krok, dva od crazy paródie ako Hot Shots. A najbližšie k takejto salve popkultúrnych odkazov pri súčasnej snahe stáť na vlastných nohách má asi len Ready Player One. A asi to bolo na divákov celé trochu moc, alebo ten film proste nevyšiel moc dobre. Plus to možno bolo predsa len aj priskoro, Arnold bol v tom čase na scéne ako akčná hviezda len cca 10 rokov, diváci mu to stále žrali a asi nemali záujem vidieť ho v takejto polohe...bol to aj ego trip a bolo to aj trochu trúfalé to skúsiť. 
4 0
reagovat

:(

Ufff, Imfe. Normálně mě bavíš, ale dnes jsem měl co dělat to dočíst. Až příliš jsi kroužil ve vodách vnitřní filosofie a o filmu vlastně neřekl skoro nic. Tohle bylo V.I.M. Imfova nitra, ne posledního akčního hrdiny. :)
862717
Ufff, Imfe. Normálně mě bavíš, ale dnes jsem měl co dělat to dočíst. Až příliš jsi kroužil ve vodách vnitřní filosofie a o filmu vlastně neřekl skoro nic. Tohle bylo V.I.M. Imfova nitra, ne posledního akčního hrdiny. *:)*
:(
7 0
reagovat
Mně se to líbilo už tehdy, protože jsem to jako reflexi žánru nechápal - užil jsem si to jako komedii. Arnie žádnou reflexi žánru neměl zapotřebí, protože v době kdy to točil, byl ještě bezpečně na vrcholu. Kdyby s tím přišel po Batmanovi a Robinovi, tak by to dávalo větší smysl. Takhle mi připadá, že se pokoušel prorazit s další komedií, která se jen shodou okolností ukázala prorockou. Film je ovšem super. 
862716
Mně se to líbilo už tehdy, protože jsem to jako reflexi žánru nechápal - užil jsem si to jako komedii. Arnie žádnou reflexi žánru neměl zapotřebí, protože v době kdy to točil, byl ještě bezpečně na vrcholu. Kdyby s tím přišel po Batmanovi a Robinovi, tak by to dávalo větší smysl. Takhle mi připadá, že se pokoušel prorazit s další komedií, která se jen shodou okolností ukázala prorockou. Film je ovšem super. 
2 0
reagovat
Do V.I.M.ka by som to rozhodne nezaradil, rovnako ako Frist Class ktory je uzasny iba tym ze prisiel po tragickej trojke, ale ak tento film niekoho minul tak proste nevidel ziaden akcny film alebo co :D A to si este myslim, ze tento film zasadne straca dabingom, kedze tam je na konci ako Smrt Ian McKellen. 
862693
Do V.I.M.ka by som to rozhodne nezaradil, rovnako ako Frist Class ktory je uzasny iba tym ze prisiel po tragickej trojke, ale ak tento film niekoho minul tak proste nevidel ziaden akcny film alebo co *:D* A to si este myslim, ze tento film zasadne straca dabingom, kedze tam je na konci ako Smrt Ian McKellen. 
3 0
reagovat
reaguje na: fr3ak
Tak zrovna Armageddon sice není úplně oscarovej film, ale proti LAH je to teda furt paráda, která si VIMko zaslouží minimálně proto, že byla (mega)úspěšná - a v rámci žánru ničím neurazila. A X-Man First Class je jednoznačnejch 10/10, u toho stížnost na VIMko už vůbec nechápu. 
862686
Tak zrovna Armageddon sice není úplně oscarovej film, ale proti LAH je to teda furt paráda, která si VIMko zaslouží minimálně proto, že byla (mega)úspěšná - a v rámci žánru ničím neurazila. A X-Man First Class je jednoznačnejch 10/10, u toho stížnost na VIMko už vůbec nechápu. 
862659
2 -4
reagovat
reaguje na: Gorecki
Na svoju obranu… v dabingu je ten for inak “zady, zada”
862685
Na svoju obranu… v dabingu je ten for inak “zady, zada”
862675
3 0
reagovat
Ok, tak povinnost vrátit vesmíru rovnováhu beru na sebe. Spoiler alert: žádná adorace se na následujících řádcích konat fakt nebude:D. Naposledy viděno někdy v 90s (přičemž na tom nehodlám nic měnit) a kromě vtipného posteru na T2 se Stallonem v hlavní roli si z celého filmu pamatuju jen to neskutečné zklamání nad promarněným potenciálem, které jsem nechápal tehdy a nechápu jej doteď. Hrdinové mého dětství McTiernan s Blackem za kamerou, Arnie před kamerou a originální nápad s oblíbeným buzzwordem "meta" v době, kdy to ještě nebylo free-cool-in a přitom z toho vznikl tak nudný žánrový kočkopes, který se na konci doslova rozpadne jako domeček z karet (sorry jako8)).
 
Podobný Cravenův meta pokus A New Nightmare na poli hororu o rok později dopadl v podstatě stejně (tj. přinejlepším průměrně). Každý ať si samozřejmě preferuje co chce, ale zrovna tady ty názory o tom, že tohle je nějaký skrytý žánrový klenot, který měl jen smůlu, protože přišel příliš brzy, fakt nechápu. Scream o tři roky později uspěl ne proto, že stačilo jen přijít v pravý čas, ale protože to byl sakra zábavný a kvalitní film, který měl hlavu a patu s bonusem navíc v podobě zmíněné meta úrovně od fanoušků daného žánru pro fanoušky daného žánru. McTiernan tady a Craven před tím měli v ruce jen ten bonus navíc v podobě meta úrovně dtto. Sakra zábavný a kvalitní film, který by měl hlavu a patu, se jim oběma tehdy bohužel ztratil někde po cestě. Takže ne, i kdyby oba filmy přišly v ten pravý čas (ať už tohle sousloví pro kohokoliv znamená cokoliv), žádnou díru do světa by neudělaly a dopadly by úplně stejně - jako polozapomenuté žánrové záležitosti se slibnou myšlenkou, ale nepovedeným provedením. Někdy "ne-dost-dobrý" je zkrátka jen "ne-dost-dobrý". Minimálně tady to platí beze zbytku.
 
Pokud bych si měl vybrat, zda se z daného roku na poli policejních meta akčních komedií podívat znovu na tohle nebo na Loaded Weapon 1, tak je volba naprosto jasná (a to jsem tuhle parodii taky viděl naposledy někdy na přelomu milénia). Sorry not sorry:D. Jediné plus v tomto případě je asi jen to, že po (zaslouženém) obřím finančním výbuchu tohoto projektu si McTiernan spravil chuť parádní trojkou Die Hard a Arnie s Cameronem spolu upekli peckovní True Lies, čímž bylo v případě obou pánů ze strany obecného publika (mě nevyjímaje) vše odpuštěno. Konec hlášení:).  
862683
Ok, tak povinnost vrátit vesmíru rovnováhu beru na sebe. Spoiler alert: žádná adorace se na následujících řádcích konat fakt nebude*:D*. Naposledy viděno někdy v 90s (přičemž na tom nehodlám nic měnit) a kromě vtipného posteru na T2 se Stallonem v hlavní roli si z celého filmu pamatuju jen to neskutečné zklamání nad promarněným potenciálem, které jsem nechápal tehdy a nechápu jej doteď. Hrdinové mého dětství McTiernan s Blackem za kamerou, Arnie před kamerou a originální nápad s oblíbeným buzzwordem "meta" v době, kdy to ještě nebylo free-cool-in a přitom z toho vznikl tak nudný žánrový kočkopes, který se na konci doslova rozpadne jako domeček z karet (sorry jako*8)*).   Podobný Cravenův meta pokus A New Nightmare na poli hororu o rok později dopadl v podstatě stejně (tj. přinejlepším průměrně). Každý ať si samozřejmě preferuje co chce, ale zrovna tady ty názory o tom, že tohle je nějaký skrytý žánrový klenot, který měl jen smůlu, protože přišel příliš brzy, fakt nechápu. Scream o tři roky později uspěl ne proto, že stačilo jen přijít v pravý čas, ale protože to byl sakra zábavný a kvalitní film, který měl hlavu a patu s bonusem navíc v podobě zmíněné meta úrovně od fanoušků daného žánru pro fanoušky daného žánru. McTiernan tady a Craven před tím měli v ruce jen ten bonus navíc v podobě meta úrovně dtto. Sakra zábavný a kvalitní film, který by měl hlavu a patu, se jim oběma tehdy bohužel ztratil někde po cestě. Takže ne, i kdyby oba filmy přišly v ten pravý čas (ať už tohle sousloví pro kohokoliv znamená cokoliv), žádnou díru do světa by neudělaly a dopadly by úplně stejně - jako polozapomenuté žánrové záležitosti se slibnou myšlenkou, ale nepovedeným provedením. Někdy "ne-dost-dobrý" je zkrátka jen "ne-dost-dobrý". Minimálně tady to platí beze zbytku.   Pokud bych si měl vybrat, zda se z daného roku na poli policejních meta akčních komedií podívat znovu na tohle nebo na Loaded Weapon 1, tak je volba naprosto jasná (a to jsem tuhle parodii taky viděl naposledy někdy na přelomu milénia). Sorry not sorry*:D*. Jediné plus v tomto případě je asi jen to, že po (zaslouženém) obřím finančním výbuchu tohoto projektu si McTiernan spravil chuť parádní trojkou Die Hard a Arnie s Cameronem spolu upekli peckovní True Lies, čímž bylo v případě obou pánů ze strany obecného publika (mě nevyjímaje) vše odpuštěno. Konec hlášení*:)*.  
4 0
reagovat
reaguje na: Gorecki
Mea culpa!

(Kdysi jsem samozřejmě PAH viděl, ale tuto pasáž, natož větu si vskutku nepamatoval. ;))
862679
Mea culpa! (Kdysi jsem samozřejmě PAH viděl, ale tuto pasáž, natož větu si vskutku nepamatoval. ;))
862675
3 0
reagovat
reaguje na: fr3ak
Troskoviny nevyd criterion. Armageddon vydal a tym padom jentonoficialne hodnotnybfilm :)
862676
Troskoviny nevyd criterion. Armageddon vydal a tym padom jentonoficialne hodnotnybfilm :)
862674
4 -2
reagovat
reaguje na: Douglas
To bol taky insider joke a maly test na tych, kto to videl a kto nie.
Ty ani pepo ste asi nepresli.8)
link
862675
To bol taky insider joke a maly test na tych, kto to videl a kto nie. Ty ani pepo ste asi nepresli.*8)* https://www.youtube.com/watch?v=Jo1OjI4Yfv8
862662
5 0
reagují: pepo, Douglas
reagovat
reaguje na: Cival
Ale bacha, já proti První třídě zas tak moc nemám. Jen mi ta MTV verze prvních dvou filmů přijde všechno možný, jen ne dospělá tvl :D a spíš takovej spotřebák, co není ničím zásadní (až na triky, který byly hnusný už tehdy, radši ani nevidět jak vypadaj dnes).

Nechci se pouštět do debaty jestli je tenhle film lepší, nebo horší, protože už si ho skoro nepamatuju. Za to Armageddon si bohužel pamatuju celkem dobře a cpát takovej blábol do V.I.M. mi přijde... no... to už sem za chvilku rovnou můžete dávat nějaký Troškoviny...

Přijde mi, že dřív to síto kterým filmy do téhle sekce procházely bylo trochu důkladnější.

Jo a samozřejmě vám zase nefunguje CSFD link ;)
862674
Ale bacha, já proti První třídě zas tak moc nemám. Jen mi ta MTV verze prvních dvou filmů přijde všechno možný, jen ne dospělá tvl *:D* a spíš takovej spotřebák, co není ničím zásadní (až na triky, který byly hnusný už tehdy, radši ani nevidět jak vypadaj dnes). Nechci se pouštět do debaty jestli je tenhle film lepší, nebo horší, protože už si ho skoro nepamatuju. Za to Armageddon si bohužel pamatuju celkem dobře a cpát takovej blábol do V.I.M. mi přijde... no... to už sem za chvilku rovnou můžete dávat nějaký Troškoviny... Přijde mi, že dřív to síto kterým filmy do téhle sekce procházely bylo trochu důkladnější. Jo a samozřejmě vám zase nefunguje CSFD link *;)*
862664
6 -8
reagují: pepo
reagovat
Tenhle film je geniální a vždycky byl. Jako děcko totální wish fulfillment fantasy, jako teenager supr zábava se sexy Bridgette Wilson, a jako dospělej zas doceňuju tu tunu sarkasmu, celkovej metarozměr a dokonalýho Charlese Dance.

10/10
862671
Tenhle film je geniální a vždycky byl. Jako děcko totální wish fulfillment fantasy, jako teenager supr zábava se sexy Bridgette Wilson, a jako dospělej zas doceňuju tu tunu sarkasmu, celkovej metarozměr a dokonalýho Charlese Dance. 10/10
3 0
reagovat
Otocit nazor o 360 stupnov je slovensky popkulturny humor, vychadzajuci z kapitana Danka. Teda aspon dufam, ze to tak gorecki myslel 8)
862666
Otocit nazor o 360 stupnov je slovensky popkulturny humor, vychadzajuci z kapitana Danka. Teda aspon dufam, ze to tak gorecki myslel *8)*
4 0
reagovat
reaguje na: fr3ak
Tak zrovna X Men jsou top. A Armageddon furt lepsi nez tohle :)
862664
Tak zrovna X Men jsou top. A Armageddon furt lepsi nez tohle :)
862659
2 -1
reagují: fr3ak
reagovat
reaguje na: Gorecki
"nazor som otocil o 360 stupnov"

Hm, to teda musela být názorová změna!
862662
"nazor som otocil o 360 stupnov" Hm, to teda musela být názorová změna!
862646
11 -2
reagují: Gorecki
reagovat
reaguje na: Cival
Faktem je, že si V.I.M. poslední dobou sami degenerujete, když sem plácáte veledíla jako je Armagreddon apod... :D

Až si říkám že dřív, když se V.I.M. objevil jednou za uherák, tak to možná bylo i lepší a byla to taková menší událost. Číst tu jak je X-Men První třída dospělej film celkem zabolí :D
862659
Faktem je, že si V.I.M. poslední dobou sami degenerujete, když sem plácáte veledíla jako je Armagreddon apod... *:D* Až si říkám že dřív, když se V.I.M. objevil jednou za uherák, tak to možná bylo i lepší a byla to taková menší událost. Číst tu jak je X-Men První třída dospělej film celkem zabolí *:D*
862648
8 -7
reagují: curfew, Cival
reagovat
Pokud si dobře pamatuju, film šel do kin přímo proti Jurskému parku, což tehdy tvůrci kupodivu považovali za dobrý nápad. No, opravdu nebyl. Film sejmula kritika a diváci se hrnuli na revoluční ještěrky. Hodnocení je dodnes hodně rozporuplné.
862649
Pokud si dobře pamatuju, film šel do kin přímo proti Jurskému parku, což tehdy tvůrci kupodivu považovali za dobrý nápad. No, opravdu nebyl. Film sejmula kritika a diváci se hrnuli na revoluční ještěrky. Hodnocení je dodnes hodně rozporuplné.
5 0
reagovat
Sem se dostane taky kazda sracka :(:D
862648
Sem se dostane taky kazda sracka *:(**:D*
6 -7
reagují: fr3ak
reagovat
Mám Imfa rád, ale po recenzi RRR je tohle další podivně trucovitej úlet :) Když něco vypadá jako slepice, kdáká to jako slepice, snáší to vajíčka a natřásá se před kohoutem, tak to nejspíš bude slípka, i když by možná bylo cool zkoušet dokázat, že je to krokodýl nebo lední medvěd ;) LAH je prostě totální šlápnutí mimo, a napsat, že přišel "předčasně", je jenom přelakování téhož. A ne, nevěřím, že by z toho filmu byl po nějaký kampani dneska někdo nadšenej. Ani omylem :) Imf je redakční hledač slepých uliček :)
862647
Mám Imfa rád, ale po recenzi RRR je tohle další podivně trucovitej úlet :) Když něco vypadá jako slepice, kdáká to jako slepice, snáší to vajíčka a natřásá se před kohoutem, tak to nejspíš bude slípka, i když by možná bylo cool zkoušet dokázat, že je to krokodýl nebo lední medvěd ;) LAH je prostě totální šlápnutí mimo, a napsat, že přišel "předčasně", je jenom přelakování téhož. A ne, nevěřím, že by z toho filmu byl po nějaký kampani dneska někdo nadšenej. Ani omylem :) Imf je redakční hledač slepých uliček :)
2 -11
reagovat
Ako zasran som sa nechal ovplyvnit nazormi kamosov, ktori to nepobrali a dlhe roky som sa tomu filmu vyhybal. Ale potom som v telke pri prepinani zachytil scenu so Smrtkou, dal si to od zaciatku a nazor som otocil o 360 stupnov.:+ 
Velka a bohuzial nedocenena pocta zanru.
862646
Ako zasran som sa nechal ovplyvnit nazormi kamosov, ktori to nepobrali a dlhe roky som sa tomu filmu vyhybal. Ale potom som v telke pri prepinani zachytil scenu so Smrtkou, dal si to od zaciatku a nazor som otocil o 360 stupnov.*:+*  Velka a bohuzial nedocenena pocta zanru.
4 -1
reagují: Douglas
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se