Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 nezapomenutelných filmů z roku 2003


ikona
TedGeorge
arnold schwarzeneggerbill murraydwayne johnsonedward zwickhobithugh jackmankeira knightleylars von triermatrixnicole kidmanpán prstenůpaul bettanypeter bergpeter jacksonpeter weirpixarrockrussell crowetom cruisetop 11wolverinex-men
Výběr toho nejlepšího, na co jsme před dvaceti lety koukali v kinech a na domácích nosičích.  

Pokračujeme v hezké tradici, kdy si na MovieZone připomínáme kvalitní, důležité a nezapomenutelné bijáky staré dvacet let. Po letech 199920002001 a 2002 jsme se právě dostali k dalšímu dobrému ročníku. Rok 2003 byl ve znamení chlapských filmů (v žebříčku jich je skoro polovina), ale to neznamená, že jsme opomenuli i náročnější kouty kinematografie a když to bylo nutné, tak si pobrečeli u romantiky. Prostě jsme zase jednou nostalgicky zavzpomínali na to nej filmové pošušnáníčko, které nám dělalo radost před dlouhými dvěma dekádami.

Krátká organizační vsuvka. Na každého se nemohlo dostat a tady nastupujete vy. V diskuzi pod článkem nám můžete omlátit o hlavu, že jsme vynechali vašeho favorita, a já už asi tuším, který celovečerák budete zmiňovat nejčastěji. Za bernou minci každopádně znovu považujeme americké (nikoliv české) datum premiéry a neřadíme snímky od nejhoršího k nejlepšímu. Kdepak, jedenáctku pecek berte jako výčet, kde pořadí nehraje roli. Někdo však musel dát článek dohromady, takže s dovolením začnu svým nejoblíbenějším filmem vůbec.

Poslední samuraj (Edward Zwick)
Rozpočet: 140
Globální tržby: 454,6
Hodnocení na CSFD/IMDb: 85 % a 7,8/10
V.I.M.: Rest snad časem napravíme.
Poznávací znamení: Tom Cruise a jeho Statečné srdce.
Vytáhni v hospodě: Cruise je šílenec, což nám pravidelně připomínají jeho čím dál odvážnější eskapády při natáčení Mission: Impossible. Často si v redakci říkáme, kdy mu nějaký odvážný kousek bude osudný (samozřejmě doufáme, že nikdy). Tom však měl namále už při natáčení Posledního Samuraje, kdy ho kolega Hiroyuki Sanada málem dekapitoval mečem. Kvůli technické závadě mechanického koně zastavil Sanada čepel jenom centimetry od Cruisova krku.

V kariéře Toma Cruise je obrovské množství hitů, a tak člověk snadno nějaký přehlédne. Možná i proto se Poslední samuraj nezmiňuje často, když se mluví o největších peckách, které Cruise natočil. Ale rozhodně by se zmiňovat měl. Poctivý historický velkofilm natočil Edward Zwick, jenž s tímhle žánrem měl zkušenosti už v Glory, a Cruise tu jako bývalý bojovník z americké občanské války míří do Japonska, aby pomohl modernizovat tamní armádu. Jenže nakonec se postaví na stranu samurajů, kteří jsou v očích nové vlády reliktem minulosti a přišel čas je převychovat, nebo vyhladit.

Ve světě tradic, cti a bojovníků, pro něž by byl život v hanbě horší než smrt, začne postupně nacházet sám sebe. A po boku nových přátel vyrazí do své možná poslední bitvy. Poslední samuraj vypadá i po dvaceti letech nádherně, je výpravný, má úchvatné kostýmy a Hans Zimmer složil jen málo takhle dobrých soundtracků. Cruise tu navíc – i když byl zdaleka největší hvězdou – nechává dost prostoru japonským hercům a Ken Watanabe nebo Hiroyuki Sanada si tu řekli o pozvánku do Hollywoodu, které zatím platnost nevypršela. (Mr. Hlad)

Ztraceno v překladu (Sofia Coppola)
Rozpočet: 4 (fakt)
Globální tržby: 118,7
Hodnocení na CSFD/IMDb: 81 % a 7,7/10
V.I.M.: Ještě aby ne
Poznávací znamení: Comeback Billy Murrayho do první hollywoodské ligy.
Vytáhni v hospodě: Jaký je váš nejoblíbenější film Billa Murrayho? Herec samotný v tom má jasno – právě Ztraceno v překladu. Pokud si ještě vzpomínáte na bonusy na DVD, tak natáčení vypadalo skoro idylicky, přičemž Sofie a Bill si natáčení vyloženě užívají. Jejich sentiment však nesdílí Scarlett Johansson, pro níž nebylo natáčení úplně jednoduché. Rozpovídala se u Howarda Sterna.

Živě si pamatuju, jak Návrat krále v roce 2004 ovládl Oscary – dokonce bodoval i v kategorii nejlepší adaptovaný scénář, což je z dnešního pohledu docela úsměvné. Filmy, které se rvaly o cenu za nejlepší originální scénář, před ním každopádně byly v bezpečí. A i díky tomu si mohla pro sošku dojít Sofia Coppola, jejíž maličká konverzačka s Billem Murraym a Scarlet Johansson se stala nečekaným hitem i naprosto esenciální podívanou pro všechny milovníky filmu.

Ztraceno v překladu je vlastně snovým projektem. Vezmete postarší a vycházející hvězdu, necháte je za pár dolarů chodit po japonském hotelu a povídat si, a voila, je z toho ultimátní klasika, v níž je víc nenápadných životních mouder než ve dvaceti podobných filmech dohromady. Opakovaná zhlédnutí tomu všemu navíc jen přidávají, a i kdyby Sofia už nikdy nenatočila žádnou pecku (jakože se jí už přes 15 let moc nedaří), vždycky bude mít tuhle komorní dramedii s nezapomenutelným koncem. Až budete chtít relaxovat… udělejte si čas na Ztraceno v překladu! (KareR)

X-Men 2 (Bryan Singer)
Rozpočet: 110
Globální tržby: 407,7
Hodnocení na CSFD/IMDb: 82 % a 7,4/10
V.I.M.: Bylo už tři roky po premiéře
Poznávací znamení: Spolu se Spider-Manem 2 dost možná nejlepší komiksárna vůbec.
Vytáhni v hospodě: Neil Patrick Harris se ucházel o roli Nightcrawlera, ale nedopadlo to. Možná dobře pro něj, protože Alan Cumming musel pokaždé strávit mnoho hodin v maskérně. Vrcholem byla scéna v kostele, na kterou ho několik dnů po sobě připravovali neskutečných deset hodin.

X-Meni jsou spolu se Spider-Manem tím filmem, který Hollywoodu ukázal, že ke komiksům se dá přistupovat seriózně a cílovka nejsou jen divní nerdi ulítlí na superhrdiny v divných hadrech. Pokračování ale patří k těm několika málo případům, kdy sequel kvalitativně překonal první díl. Singer dostal víc peněz, sehnal si další skvělé herce (Brian Cox je úžasný záporák) a hned v úvodní scéně v Bílém domě ukázal, že co se akce týče, hodlá do toho oproti komorní jedničce pořádně šlápnout. Navíc točil podle skvělého scénáře, který si hodně hraje s šedou zónou mezi dobrem a zlem a nutí hrdiny a záporáky i přes jejich odlišnosti spolupracovat, i když je všem jasné, že každý sleduje své vlastní cíle.

Hugh Jackman už měl Wolverina zmáknutého, Patrick Stewart s Ianem McKellenem herecky zářili a Singer měl tolik režijních nápadů, že by si s nimi vystačil na tři filmy. Magneto a jeho útěk z vězení, útok na Xavierovu školu, komplikovaný osud Rogue, Wolverine v módu berserka, jenž své nepřátele doslova přejíždí, a do toho všeho snaha nabídnout i pár témat, která by mohla v divácích rezonovat i po skončení titulků. X-Meni 2 jsou dodnes právem považovaní za jeden z vůbec nejlepších komiksových filmů. A jeden z nejdůležitějších. (Mr. Hlad)

Pán prstenů: Návrat krále (Peter Jackson)
Rozpočet: 94 
Globální tržby: 1 140,7
Hodnocení na CSFD/IMDb: 91 % a 9/10
V.I.M.: Je pořád ještě docela čerstvé
Poznávací znamení: Hobiti došli na konec a zaslouží si poklonu.
Vytáhni v hospodě: Napůl žertem se traduje, že skoro každý Novozélaňdan se zúčastnil castingu na nějakou roli v Pánovi prstenů. Věděli jste však, že o part se kdysi ucházela (dnes už skoro bývalá) premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardern? Rozpovídala se v talkshow u Colberta.

Vyvrcholení ságy, které přepsalo definici slova epičnost. Peter Jackson před dvaceti lety uzavřel trilogii Pána prstenů s takovou neuvěřitelnou okázalostí, že se z toho tajil dech. Nikdy předtím se na velkém plátně neděly takové věci, v takovém měřítku, s tak vymazlenými digitálními triky i praktickými efekty a v tak hutné atmosféře točící se kolem osudu celého světa, jako tady. Co víc, nikomu to se nepodařilo zreplikovat ani o dvacet let později.

Návrat krále měl vše, co správný závěr trilogie má mít. Postavy, na kterých vám záleží a jež vám přirostly k srdci pomalu víc jak vlastní sourozenci (té mé tehdy byly asi 4 roky). Děj, co pomalu ale jistě sváděl všechno a všechny do jedné závěrečné bitvy. Herecké výkony, ze kterých vám tryskaly z očí slzy. Hudbu, z níž vám běhal mráz po zádech a zároveň zaplavovala váš mozek endorfinem. No a konečně taky nezapomenutelný happy end, díky němuž se ten ikonický příběh nesmazatelně zapsal do historie jako perfektní ukázka hrdinství, přátelství a odvahy, které společně dokážou porazit i to největší zlo. Co bych dal za to, aby mi zase bylo 11 a mohl to znova vidět poprvé v kině. (do_Od)

---

Poznámka pod čarou: Diskuze je otevřená a nás zajímá vaše vlastní topka těch nejlepších filmů z roku 2003. Pomalu už můžete zároveň začít přemýšlet o tom nejlepším, co se urodilo v roce 2004. Za rok si povíme.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (71)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace