Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nezapomenutelných filmů z roku 1999


ikona
TedGeorge
american beautybrad pittdavid fincherkeanu reeveskevin spaceym. night shyamalanmatrixnicole kidmansam mendestom cruisetop 10
Přelom tisíciletí s sebou přinesl nezapomenutelné filmové pecky. Chcete si zavzpomínat? 

Počítáte správně, letos je tomu opravdu 20 let od premiéry Matrixu. Tedy toho filmu, který zase jednou pořádně změnil Hollywood a rozjel zlatou horečku, která v továrně na sny trvala celé desetiletí. Myslím, že úplně stačí jmenovat Potterovky, druhý a třetí díl Hvězdných válek, Pány prstenů, Piráty z Karibiku, Shreky nebo Pixarovky v čele s Hledá se Nemo. Tou nejsladší třešničkou na dortu byla pro Hollywood extrémně rentabilní DVDčka, která v době své největší slávy leckdy generovala více peněz než samotné tržby ze vstupenek do kin. Zajímá vás, který film tuhle deset let trvající mánii po stříbrných nosičích naplno rozjel? Tušíte správně, byl to Matrix, a já se díky tomuto oslímu můstku vracím zpátky do roku 1999.

 

Byl bych velmi nerad, kdyby tento článek vyzněl jako přehnaně nostalgické hledání ztraceného času a filipika na současnou továrnu na sny, která nám servíruje čím dál více pokračování a komiksových filmů. Kdepak, každá doba má to svoje. Byť se ta současná vyznačuje hrstkou čím dál víc masivnějších filmů (z ranku komiksovek a sequelů), pořád se jen tak z plezíru nedá říci, že se v roce 1999 točily „lepší“ filmy, než v roce 2019. Faktem nicméně je, že byla před dvaceti lety v kinech naprosto výjimečná sezóna a my si na ni (při pohledu na desítku nezapomenutelných filmů) společně zavzpomínáme.

10. Klub rváčů

Rozpočet: 63 (milionů dolarů)
Celkové tržby ze světových kin: 101
Poznávací znamení: Nikdy nemluvte o Klubu rváčů (psát o něm však můžete)
KarelR krátce vzpomíná: V roce 1999 mi bylo dvanáct, takže nemůžu říct, že by pro mě šlo o nějak formativní film. Klub rváčů jsem určitě viděl až později a... jo, je to pecka!
Vytáhni v hospodě: Brad Pitt se kdysi vyjádřil v tom smyslu, že vážně nechtěl, aby Klub rváčů viděli jeho rodiče. Ti si však nedali říct a prý alespoň část viděli. Svým způsobem je to stejné, jako to slavné pravidlo zakazující mluvit o Klubu. Nikdo samozřejmě neodolal a všichni o něm mluvili. 

Co k tomuto filmu napsat, abych neopakoval už stokrát řečené? Zkusím to takhle – tentokrát se vážně není třeba přehnaně ohlížet na tržby. Jedna z těch hlavních změn, kterou Hollywood za poslední dvě desetiletí prošel, je ta, že biják sice mohl propadnout v kinech, ale následně se dočkal resuscitace na trhu s DVD. Nemluvě o nespočtu televizních premiér, které často přinesly do kasiček hollywoodských producentů další desítky milionů dolarů. Klub rváčů v kinech jenom profičel, ale stal se z něj naprostý kult, který prodal milióny domácích nosičů po celém světě a ty miliony (byť už v samozřejmě mnohem menší míře) vydělává díky Netflixu a dalším streamovacím sítím dodnes.

 

9. Šestý smysl

Rozpočet: 40
Celkové tržby ze světových kin: 673
Poznávací znamení: Ta pointa!
KarelR krátce vzpomíná: Ehm, když jsem na Šestý smysl koukal poprvé, tak mi (netuším proč) hrozně brzo došla pointa. Možná je to důvod, proč mě ten film nikdy moc nebavil.
Vytáhni v hospodě: Když se M. Night Shyamalan poprvé pokoušel napsat scénář, postava Malcolma Crowea (Bruce Willis) měla být fotografem, kterého si najímá policie, aby zvěčnil místa činu. V konečné verzi, kterou jsme si všichni užili v kinech a na domácích nosičích, byl Malcolm psychologem. 

Manoj Night Shyamalan natočil v roce 1999 horor, který díky popkulturním odkazům široce překročil hranice filmového média a divákům nabídnul jeden z těch filmů, který redefinoval hororový žánr. Velký obdivovatel režisérů Stevena Spielberga a Alfreda Hitchcocka se překonal precizním mysteriózní hororem, který tenkrát naprosto všem vyrazil dech nečekanou (ano, tenkrát to vážně nečekal nikdo) pointou. A byť v redakci MovieZone nepanuje shoda, který film talentovaného Inda je ten nejlepší, pro mě je Šestý smysl číslo jedna (Vyvolený je těsně za ním), a lidé, kteří na filmových databázích machrují s tím, že to celé rozlouskli po dvaceti minutách, jsou… pozéři.

 

8. Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba

Rozpočet: 115
Celkové tržby ze světových kin: 1027
Poznávací znamení: Závod kluzáků a midichloriany
KarelR krátce vzpomíná: Táta mě vzal do Multikina Galaxie a dodnes si pamatuju moment, kdy jsem (při příletu stíhačky do záběru) poprvé zažil prostorový zvuk. Epizodu I jsem pak strašně žral, protože... už jsem říkal, že mi tehdy bylo dvanáct?
Vytáhni v hospodě: Dodnes není jisté, kde všude hraje princeznu Amidalu Natalie Portman a kde si jí vystřihla Keira Knightley. Byl to záměr George Lucase? To víte, že byl. V době premiéry totiž studio vypustilo ven informaci, že Natalie Portman hrála celou dobu obě postavy. Doufám, že jste právě také tak zmatení. 

Když se v roce 1999 chystala do kin první Epizoda I, lidé byly schopni kempovat týdny před kiny a chodit do multiplexů na filmy jenom kvůli tomu, že před nimi běžel exkluzivní trailer na vyhlížené dětství Anakina Skywalkera. Co na tom, že je rok 1999 v srdcích většiny filmových fandů nakonec zapsán především jako „rok Matrixu“. Je pravda, že na Epizodu I se dnes vzpomíná spíše posměšně a naprostá většina diváků pochválí pouze závod kluzáků a závěrečný souboj s Darthem Maulem. Výchova zlobivého Darth Vadera v jedné předaleké galaxii začala opravdu neslavně, Ewan McGregor ale zahrál Obi-Wana skvěle a na Star Wars se čekalo opravdu hodně dlouho, takže…. Další zářez pro výjimečný rok?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace