Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 nezapomenutelných filmů z roku 2003


ikona
TedGeorge
arnold schwarzeneggerbill murraydwayne johnsonedward zwickhobithugh jackmankeira knightleylars von triermatrixnicole kidmanpán prstenůpaul bettanypeter bergpeter jacksonpeter weirpixarrockrussell crowetom cruisetop 11wolverinex-men
Výběr toho nejlepšího, na co jsme před dvaceti lety koukali v kinech a na domácích nosičích.  

Pokračujeme v hezké tradici, kdy si na MovieZone připomínáme kvalitní, důležité a nezapomenutelné bijáky staré dvacet let. Po letech 199920002001 a 2002 jsme se právě dostali k dalšímu dobrému ročníku. Rok 2003 byl ve znamení chlapských filmů (v žebříčku jich je skoro polovina), ale to neznamená, že jsme opomenuli i náročnější kouty kinematografie a když to bylo nutné, tak si pobrečeli u romantiky. Prostě jsme zase jednou nostalgicky zavzpomínali na to nej filmové pošušnáníčko, které nám dělalo radost před dlouhými dvěma dekádami.

Krátká organizační vsuvka. Na každého se nemohlo dostat a tady nastupujete vy. V diskuzi pod článkem nám můžete omlátit o hlavu, že jsme vynechali vašeho favorita, a já už asi tuším, který celovečerák budete zmiňovat nejčastěji. Za bernou minci každopádně znovu považujeme americké (nikoliv české) datum premiéry a neřadíme snímky od nejhoršího k nejlepšímu. Kdepak, jedenáctku pecek berte jako výčet, kde pořadí nehraje roli. Někdo však musel dát článek dohromady, takže s dovolením začnu svým nejoblíbenějším filmem vůbec.

Láska nebeská (Richard Curtis)
Rozpočet: 40
Globální tržby: 244,9
Hodnocení na CSFD/IMDb: 86 % a 7,6/10
V.I.M.: Už hodně dlouho
Poznávací znamení: Ultimátní romantická komedie, kterou samozřejmě viděl každý.
Vytáhni v hospodě: Minutové cameo Claudie Schiffer vyšlo tvůrce pěkně draho. Populární topmodelka si za vděčný štěk prý odnesla šek na 200 – 300 tisíc dolarů.

Většina současných tvůrců romantik je ráda, když ve svém filmu vyprodukuje jednu nezapomenutelnou scénu (nebo alespoň hlášku), která v divácích rezonuje a zajistí, že jejich rom com už týden po premiéře na Netflixu nezmizí v propadlišti dějin. Richard Curtis se s tím nepáral a před dvaceti lety vyslal do kin film, ve kterém se takových scén vyskytuje dobře tucet. Za všechny jmenujme slavné vyznání lásky Keiře pomocí karet nebo radostný taneček britského premiéra (Hugh Grant na natáčení scény nevzpomíná zrovna rád) v chodbách Downing Street. Novou vánoční klasiku však z ansámblového filmu neudělaly pouze popkulturou milované střípky.

Láska nebeská (napadlo vás někdy, jak povedený je český distribuční název?) je hotový uragán romantiky. Curtis do diváků pálí milostná vzplanutí od začátku do konce, přičemž do koktejlu happy endů umně míchá i nenaplněná vyznání a smutky, které každý z nás dobře zná. Emma Thompson ronící slzy při poslechu Joni Mitchell by mohla vyprávět. I dnes mi přijde neuvěřitelné, že ambiciózní mišmaš deseti příběhů se neutopil v patosu a po svižných dvou hodinkách nesmírně uspokojivě rozpletl láskyplnou pavučinu. Napsal to už John Lennon před 56 lety, v roce 2001 ho citoval Ewan McGregorMoulin Rouge a v podání Curtise působí ono zvolání pořád stejně nadčasově: „All you need is love“. (TedGeorge)

Old Boy (Park Chan-wook)
Rozpočet: 3
Globální tržby: 15,4
Hodnocení na CSFD/IMDb: 82 % a 8,4/10
V.I.M.: Zatím ne.
Poznávací znamení: Sekaná s kladivem.
Vytáhni v hospodě: Ve filmu vidíme telefonní číslo 08-6600330, které má patřit pěstounům dcery hlavního hrdiny/nešťastníka. Někoho v době premiéry očividně napadlo číslo vytočit, jinak bychom se nedozvěděli, že na druhém konci drátu zaznělo: „Na požadavek majitele číslo nefunguje“. Volající byli následně odkázáni na jiné číslo, které patřilo jihokorejské ambasádě ve Stockholmu.

Old Boy, to je víc než jen kladivo na chodbě. Ikonickou scénu s až fyzicky bolestivým rubáním si pamatuje snad každý, tahle momentka je však jen třešničkou na komplexním dortu o vině, trestu a pomstě. Tradičně jihokorejská slitina různých žánrů i inspiračních zdrojů (v čele s antickým dramatem Král Oidipus) mísí děsivou osudovost s černým humorem a erupcemi násilí, což pro diváka skýtá zábavu na povrchu i hluboko pod ním. No a hlavně – pro koho není kladivo, pro toho je chobotnice, že…

Film vznikl na základě japonské mangy, kterou o dekádu později adaptoval i Spike Lee do amerického remaku, jenž ale bohužel nic moc nového nepřidal. Opět se potvrdilo, že asijští filmaři jsou v líčení složitých vyprávění plných výpustek a nedořečeností mistry – což pro Park Chan-wooka platí dvojnásob. Old Boy je navíc prostřední částí Parkovy volné Trilogie pomsty, jejíž další části (Má je pomstaNebohá paní Pomsta) rovněž stojí za pozornost. Je až symbolické, že Velkou cenu poroty na festivalu v Cannes roku 2004 dostal Park od Quentina Tarantina, jehož tehdejší dvoudílná novinka Kill Bill se tématem osudové pomsty rovněž zabývala. (Rimsy)

Hledá se Nemo (Andrew Stanton, Lee Unkrich)
Rozpočet: 94
Globální tržby: 941,6
Hodnocení na CSFD/IMDb: 86 % a 8,2/10
V.I.M.: Není.
Poznávací znamení: Jeden z největších hitů Pixarů, kvůli kterému Bob Iger dost možná začal uvažovat o koupi skákající lampičky.
Vytáhni v hospodě: Navážu na předchozí bod s tím, že Hledá se Nemo je podle vícero zdrojů nejlépe prodávané dévédčko všech dob. Prý se prodalo více než 41 milionů kusů. Časy se mění a dnes má většina filmů problém prodat pouhý milion Blu-rayů a DVD dohromady.

V roce 2003 už mělo za sebou studio Pixar dvě Toy Story, Život brouka i Příšerky s.r.o., na pozici největšího animovaného giganta tehdejší doby a zároveň tvůrce velkých dětských klasik ho ale definitivně zacementovala právě nestárnoucí pecka Hledá se Nemo. Výlet do podmořského světa s až příliš starostlivým otcem Marlinem, malým Nemem a v neposlední řadě i zapomětlivou Dory je jedním z těch animáků, který díky svému stylu dokázal okouzlit všechny generace a ani po 20 letech neztratil nic ze své hravosti, nápaditosti a správně pohádkového feelingu, který ale funguje na diváka v každém věku.

Pixar nám zde předložil neuvěřitelně pestrý a promakaný vodní svět plný nezapomenutelných scének a gagů, u nichž se pobaví jak ratolesti, tak vzhledem k mnoha tématům či dvojsmyslům i dospěláci. K tomu si navíc přidejte na svou dobu opravdu nádhernou a vtahující animaci, v níž byla každá rybička i bublina zpracována tím nejpreciznějším způsobem. Andrew Stanton a Lee Unkrich pak dali tento snímek dohromady s tak neuvěřitelnou lehkostí, svižností a kadencí zábavných momentů, až se na první pohled zdá, že je vytvoření animované klasiky poměrně snadné. Nudnější a zbytečný druhý díl ovšem jasně ukázal, jak si při hledání Nema tehdy všechno neskutečně sedlo dohromady, a že takový zázrak už nejde jen tak zopakovat. (Spooner)

Matrix Reloaded (Lilly Wachowski, Lana Wachowski)
Rozpočet: 150
Globální tržby: 741,8
Hodnocení na CSFD/IMDb: 78 % a 7,2/10
V.I.M.: Cival se před sedmnácti lety postaral
Poznávací znamení: Keanu létá a objevuje smysl svojí existence.
Vytáhni v hospodě: V Americe se tenkrát jednalo o nejvýdělečnější eRkový (mládeži nepřístupný) film všech dob. Prvenství však Wachovským nevydrželo dlouho. O rok později je překonal Mel Gibson a jeho Umučení Krista. Uhodnete, který eRkový film je nejvýdělečnější k dnešnímu dni? Joker.

Jedna z mých nejoblíbenějších dvojek vůbec a vlastně i můj nejoblíbenější Matrix. První film otevřel filozofické brány světa, který není náš, a proto je třeba začít vzdorovat systému. Druhý Matrix pak tohle rozvinul směrem, jenž sice daleko více začal připomínat tradiční příběhové archetypy o vyvoleném, nevyhnutelnosti osudu a taky otravnosti namyšlených francouzských majitelů restaurací, zároveň však posunul hranice akce na zcela novou úroveň.

Choreografie bitek v Reloaded působí oproti jedničce jako na steroidech. Vše je dynamické, plynulé, zároveň je toho ale několikanásobně víc. Pravidelně jsme svědky bitky Neo vs. zástup lidí/agentů, v níž se lítá, kope, točí, zpomaluje a zrychluje čas podle potřeby, přičemž to neustále vypadá a díky perfektnímu soundtracku i zní famózně. Přidejte akci na dálnici, jednu z nejlepších filmových honiček všech dob, a máte zkrátka snímek, který fandům akčního žánru daroval žně, o jakých se jim předtím v mainstreamové tvorbě ani nesnilo. Ikonická líbačka s Monicou Bellucci už pak byla jenom třešničkou na dortu. (do_Od)

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (71)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace