Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nezapomenutelných filmů z roku 2001


ikona
TedGeorge
alan rickmanalejandro amenábarbaz luhrmančerný jestřáb sestřelenčistá dušedavid lynchdonnie darkoeric banaharry potterharry potter a kámen mudrcůmijazakimoulin rougemullholland drivenicole kidmannostalgieorlando bloompán prstenůrichard kellyridley scottrussel croweshrekspolečenstvo prstenůstudio ghibliti druzítop 10
Vzpomínáme na deset filmů, které jsme před dvaceti lety vyhlíželi v kinech a na domácích nosičích 

V roce 2019 jsme na MovieZone odstartovali hezkou tradici: Vzpomínání na nejzajímavější bijáky vzniknuvší 20 let nazpátek. Na výjimečný ročník 1999 jsem si posvítil ještě sám, rok 2000 už se mnou prubla větší polovina redakce a dnes budeme společně vzpomínat na zásadní bijáky z roku 2001. Na nostalgickou notu jsme naposledy hráli minulý rok v létě, ale tentokrát tak dlouho čekat nebudeme. Kina jsou totiž ve stavu klinické smrti, na streamy míří především obsah pochybné kvality a tak je dnes více než kdy jindy aktuální hledat filmovou kvalitu nějakou tu dekádu nazpět.

Stejně jako v minulých článcích platí, že bijáky neřadíme za sebe podle kvality ani data české premiéry (v roce 2001 jsme často ještě čekali na největší hollywoodské fláky dlouhé měsíce). Jedná se o výčet nahazovaný za sebe podle „citu“ s tím, že jedinou výjimkou je hned první zástupce, o kterém se o pár řádků níže rozepsal imf. Co se nějakých „objektivních“ kvalit týče, je na tom samozřejmě o něco hůře, než zbytek. Zmínit ho však musíme, protože první díl dobrodružství mladého kouzelníka s cool kamarády byl pro celý filmový byznys velmi důležitý a jako jeden z prvních ukázal (pro někoho smutnou) budoucnost továrny na sny: obří filmové franšízy. Na úvod už to stačilo, ke čtení si dopřejte něco teplého k pití a jdeme na to. 

Harry Potter a Kámen mudrců

Rozpočet: 125 (milionů dolarů)
Celkové tržby ze světových kin: 1006,9
Poznávací znamení: Brýlatý klučina vymění kamrlík pod schody za Bradavice
KarelR krátce vzpomíná: Jasně, pozdější potterovské filmy jsou lepší, ale nebýt ultimátně kouzelné (ehm) jedničky, nikdy bychom je nedostali!
Vytáhni v hospodě: Rowlingová trvala na tom, aby roli Hagrida dostal Robbie Coltrane, profesorky McGonagalové Maggie Smith (také vás tak štve, když jsou jako profesoři oslovování lidé, kteří ani zdaleka nemají obhájené všechny habilitační práce, nebo jsem jenom kazišuk?) a Snapea legendární Alan Rickman. Právě Rickman dostal jako jediný z herců už na začátku natáčení přesné instrukce od spisovatelky a prý dokonce věděl, jak to se Snapem dopadne.

Omalovánky! Bezduchá ilustrace knížky! I takových odsudků se první Potter dočkal v době premiéry, paradoxně často od recenzentů, kteří si knížku jaksi nestačili přečíst. Christopher Columbus tehdy možná neohromil triky a v knižních adaptacích “prohrával” se Společenstvem, ale dokonale trefil obsazení dětských i dospělých rolí a povedlo se mu přikovat ke stříbrnému plátnu hned několik generací, co na filmových potterovkách znovu a znovu vyrůstají. Budování světa je tu příkladné a to pégéčko vlastně skvěle funguje. Až třetí díl ukázal, že od dětského dobrodružství lze požadovat víc a můžeme se donekonečna hádat, že “chlapec, který přežil” se vlastně dějem protluče spíš se štěstím. Uvědomte si ale, že se trefujete do knížky pro prcky, kterou se neúspěšně snažilo v tištěném i filmovém podání napodobit tucet velkohubých nástupců. A pohořeli úplně všichni.

Columbus si pohlídal kouzelnou atmosféru, Williams dodal nenapodobitelný soundtrack a studio velkoryse zaplatilo kulisy, jež lze nyní recyklovat donekonečna. Po dvaceti letech už v tom nikdo nevidí komerční kalkul (ok, možná v tom posledním dvoudílu), naopak čím dál tím silnější nános nostalgie pasuje i prvního Pottera k dětským klasikám s roztomilými a věčně vyplašenými dětmi. A je to tak dobře, protože ty škvrňata je potřeba něčím zabavit a každá relativně vyrovnaná série, co je dohromady delší než deset hodin, se počítá. (imf)

Shrek

Rozpočet: 60
Celkové tržby ze světových kin: 487,9
Poznávací znamení: I zlobři mají své dny
KarelR krátce vzpomíná: Nová éra animovaných filmů byla vystavěná kolem popkulturních odkazů a mě to teda bavilo neskutečně.
Vytáhni v hospodě: Mike Myers původně namluvil Shreka s kanadským přízvukem. V okamžiku, kdy mu však pustili nedokončenou verzi filmu, nebyl se svým výkonem příliš spokojený. Rozhodl se tedy, že zlobra namluví znovu, tentokrát se skotským akcentem (jeho matka mu s tímto přízvukem měla číst v mládí pohádky). IMDB tvrdí, že předabování jeho postavy stálo producenty extra 4 miliony babek. Taky si to Mike mohl vyzkoušet nanečisto a ušetřit milióny, že?

Začátkem tisíciletí byl králem na poli trojrozměrných animáků stále bezchybný Pixar. Disney zaspal, další konkurence se spíše rozkoukávala a studio se skákající lampičkou v roce 2001 potvrdilo svou dominanci parádními Příšerkami s.r.o. Jenže se jim v té době zároveň postavil první vážný rival. A taky dost zelený a nabroušený. Ano, obrovský úspěch Shreka od studia Dreamworks přišel trochu jako blesk z čistého nebe, ale jednalo se o megahit naprosto oprávněný. Příběh otráveného zlobra, hláškujícího osla a (do jisté chvíle) půvabné Fiony je totiž i po letech parádně nápaditou a zábavnou animovanou jízdou, která je nejen prvotřídní pohádkovou parodií, ale dělá si srandu i z tehdy trendy kousků. A kromě vděčné zábavy pro mladé publikum nabízí i nějaký ten dvojsmysl pro jejich rodiče. Prostě špičkový mix animované zábavy pro všechny generace, jenž ani po několikátém zhlédnutí neomrzí. A který ukázal, že trojrozměrné klasiky nemusí vznikat jen u Pixaru. Škoda, že tohle tempo tvůrcům moc dlouho nevydrželo a po stále fajn dvojce přišel hodně strmý a otravný pád. (Spooner)

Donnie Darko

Rozpočet: 6 podle BoxofficeMojo, 4,5 podle The-Numbers
Celkové tržby ze světových kin: 6,98 podle BoxOfficeMojo, 7,51 podle The-Numbers
Poznávací znamení: Králící nejsou tím, čím se zdají být
KarelR krátce vzpomíná: Neviděl jsem a stydím se za to.
Vytáhni v hospodě: První film Setha Rogena a jeho první věta v celovečerním filmu: „Líbí se mi tvoje kozy“. Během natáčení se měl Seth spřátelit s Jakem Gyllenhaalem a ti dva se prý na závěrečné party po skončení natáčení shodli na tom, že vůbec netuší, o čem to celé bylo. Snad jim to došlo alespoň po zhlédnutí samotného filmu, protože Donnie Darko je podle mého názoru ještě docela srozumitelný biják. Byť samozřejmě nabízí prostor pro vlastní teorie, jak to celé bylo. Lynche na ty dva.

Nikdy nepochopím, jako mohl Richard Kelly po parádním Donniem Darkovi tak moc vyhořet. Kelly je dodnes známý jako režisér jednoho filmu, protože Apokalypsa (Southland Tales) je skoro až nekoukatelná slátanina utopená v ambicích hrdého režiséra a The Box s Cameron Diaz snad ani nestojí za zmínku. Režisér je už jedenáct lety v tvůrčím limbu a tak nám nezbývá než vzpomínat na Donnieho. Naštěstí se vzpomíná moc hezky, protože hypnotický příběh o tom, že svět se řítí do pr*ele a ví to jenom jeden trochu pošahaný teenager, jehož všude pronásleduje děsivý králík, má grády i dnes. Realita a sny jedno jsou, Jake Gyllenhaal v hlavní roli jezdí na kole a hrají mu k tomu INXS, v kině dávají Evil Dead. Školu navštěvuje slizký Patrick Swayze, cool učitelka s tváří Drew Barrymore tuší, že je něco hodně špatně a já pořád nedokážu pochopit, jak to celé zvládnul ukočírovat jeden pětadvacetiletej kluk (Kelly). Pokud jste film doposud neviděli, nenechte se dále pobízet a kupujte. Pokud jste ho viděli a do repete se vám nechce, připomeňte si aspoň na Spotify ten výborný soundtrack. (TedGeorge)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace