Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 největších kasovních hitů za rok 2022


ikona
TedGeorge
a24avataravatar 2avatar: the way of waterbaz luhrmandisneyhororjames cameronjim carreymaverickmission: impossibleparamountrobert pattinsontom cruisetom hankstop 10tržbywarner bros.
Desítka úspěšných filmů, která minulý rok zachraňovala kina. Uhodnete vítěze?  

Po největších kasovních failech za rok 2022 se můžete začíst do topky těch úspěšnějších filmů startujících minulý rok. Jaký je největší rozdíl oproti roku 2021? Konečně se našlo deset filmů, které se bez výjimky zaplatily už z kin, a já tedy nemusel mezi největší kasovní hity zařazovat bijáky končící v červených číslech (viz třeba Duna nebo Rychle a zběsile 9, kde Vina Diesela klasicky zachraňovala Čína). Pomalu odcházející covid přece jenom dal prostor hrstce filmů zazářit a naštěstí se nepotvrdilo, že většina snímků se už měsíc a půl po kinopremiéře objeví na Disney+, HBO Max, Paramout Plus a dalších streamech.

Kdepak, u největších filmů mluvíme spíše o dvou měsících a více (Maverick a Avatar si dokonce užívali a užívají déle než tři měsíce trvající kinoexkluzivitu). Jinak filmový průmysl s výjimkou covidem znovu postižené Číny rostl všude dvouciferným tempem a trend by měl pokračovat i letos. Hollywood však ani zdaleka není z nejhoršího venku a za oběť složitým časům ještě dost možná padne nějaký moloch (především Warneři v současnosti balancují na hraně propasti). Světýlko na konci tunelu je však čím dál viditelnější.

Zase a znovu platí obligátní výzva, abyste se nedívali pouze na rozpočty a tržby. Berme v úvahu i širší kontext uvedení a často docela překvapivý úspěch níže zmíněných. Především třetí místo bude na mnoho z vás působit jako červený hadr na býka, ale pokusím se vysokou pozici povedeného a úspěšného snímku obhájit. Na úvod stačí, dejte se do čtení.

3. Elvis
Rozpočet: 85
Tržby v USA: 151
Tržby ve světě: 136,3
Tržby celkem: 287,3
Studio: Warneři
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Fenomenální hudební jízda, která mě v IMAXu dvě a půl hodiny zařezávala do sedačky.
Vytáhni v hospodě: Nejedná se o první snímek, ve kterém postava hraná Tomem Hanksem potká mladého Elvise. Na rozdíl od Forresta Gumpa však (tentokrát obtloustlý) Hanks neučil krále rock´n´rollu svoje cool pohyby.

Jednotící linkou roku 2022 v kinech byl nezájem starší generace zamířit po covidu zpátky do multiplexů. Odnesla to především dramata, která v uplynulých dvanácti měsících propadla skoro všechna (kromě již zmiňovaného Babylonu stojí z konce roku za zmínku i Tár, jež vyšla na 35 milionů a v Americe navzdory ódám kritiků končí někde u pěti melounů). Ne zrovna levný Elvis je optikou smutného statusu quo v kinech skoro až zázračným vzedmutím. Warneři na něm sice ani zdaleka netrhli 100 a více milionů, ale Luhrmanův osobitý vhled do života další americké ikony (posvítí si příště režisér na nějakého současníka, nebo ještě jednou zamíří do minulosti?) se už v kinech minimálně zaplatil, což je vzhledem k cílovce skoro až zázrak.

Opojně frenetický, nadčasový a znovu jedinečný náhled do života Presleyho vyhrál na všech frontách. Nejenom redakce MovieZone ho z fleku zařadila mezi nejlepší filmy uplynulého roku. Baz Luhrman navzdory obsazení nehvězdného Austina Butlera do hlavní role v Americe překonal tržby Velkého Gatsbyho, na něhož šla většina lidí kvůli DiCapriovi, a vůbec bych se nedivil, kdyby se Elvis dočkal i slušné nadílky na Oscarech. Nebýt Avatara, tak by v audiovizuálních kategoriích musel brát snad vše. Jinak neexistuje spravedlnost.

2. Avatar: The Way of Water
Rozpočet: 350-460
Tržby v USA: 517 (stav k 8. lednu)
Tržby ve světě: 1191
Tržby celkem: 1708
Studio: 20th Century Studios, které vlastní Disney
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Opulentní návrat na Pandoru, který sice nezastínil údernější jedničku, ale i tak je jasně nadprůměrným blockbusterem. James Cameron zkrátka neselhává!
Vytáhni v hospodě: James Cameron před premiérou pokračování Avatara řekl, že aby se jeho epické sci-fi zaplatilo, musel by být 3.-4. nejvýdělečnější film všech dob. To fakticky znamená dvě miliardy globálně. V nedávném rozhovoru s Chrisem Wallacem však režisér a producent zacouval, tak trochu slovíčkařil a řekl, že je to ve skutečnosti méně. Možná ani nemusel, protože The Way of Water by dvě miliardy mělo překonat bez větších problémů.

Nerad bych to zakřiknul, ale pokud Avatar: The Way of Water následující týdny nějak zásadně nezkolabuje, měl by končit někde u hranice 2,2 miliardy. Tím pádem by v top čtyřce globálně nejvýdělečnějších filmů všech dob měl James Cameron hned tři zástupce. Po prvním víkendu se přitom ozývali škarohlídi, kteří predikovali konec pouti za dolary jenom kousek za miliardovou hranicí, načež dost možná nejdražší film všech dob z fleku posílali do červených čísel. Jenomže Vánoce znovu ukázaly, proč je mezi studii vždycky bitka o exkluzivní premiérový slot. Nejenom Star WarsJumanji a překvapivě miliardový Aquaman nám v minulých letech jasně ukázali proč.

Po druhé projekci jsem sice chvílemi cítil, že pokračování Avatara klidně mohlo být o půl hoďky kratší, a trochu se bojím, že se potvrdí zvěsti o ohnivém kmenu ve trojce (Cameron podle mě ve dvojce oheň moc nezvládl), ale spokojenost převažuje. Železný Jim je pořád úplně jinde. Třetí díl je každopádně už v pokročilých fázích produkce, takže na pokračování už nebudeme čekat dalších třináct let a dost možná se opravdu dočkáme už na Vánoce 2024.

Budou tržby znovu atakovat dvě miliardy? Nejsem o tom úplně přesvědčen. Kouzlo dvojky Avatara přece jenom umocnilo dlouhé čekání a v minulosti bychom našli mnoho příkladů, kdy trojka svými tržbami nenapodobila první pokračování. Zrovna blockbuster z Pandory však všechny tržební poučky už podruhé zadupává do země, takže se nechme překvapit. Bob Iger by byl každopádně blázen, kdyby Jimovi nesnesl modré z nebe a nedonutil ho natočit alespoň čtvrtý a pátý díl. Disney po neslavném konci Star Wars, paběrkování Pixarů a rozpačitých výsledcích posledních marvelovek návraty na Pandoru potřebuje jako nikdy. Gigantické tržby Avatara každopádně na prvenství nestačily, protože...

1. Top Gun: Maverick
Rozpočet: Podle původních zpráv 152, později se uvádělo spíše 170-200
Tržby v USA: Neskutečných 718,7, což Mavericka řadí na páté místo historických tabulek.
Tržby ve světě: 770
Tržby celkem: 1488,7
Studio: Paramounti by měli Cruisovi postavit sochu.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nejlepší film roku 2022. Mohl bych na to koukat pořád dokola.
Vytáhni v hospodě: Jak jistě všichni víte, Val Kilmer už dlouho bojuje s rakovinou hrtanu a kvůli tomu nemůže mluvit. Herec v roce 2021 oznámil, že pro něj společnost Sonantic vyvinula software, díky kterému můžeme v Maverickovi slyšet jeho hlas. Společnost využila speciální algoritmus a s pomocí hodin archivních záznamů mu alespoň na ploše jednoho celovečeráku vrátila hlas.

Sebemrskačsky se přiznám, že když jsem na konci listopadu 2019 napsal článek o deseti filmech, které příští rok zaútočí na miliardu, hodně jsem se v následujících měsících chytal za hlavu a nadával si. V té době jsem sice ještě nemohl tušit, že americká CIA zanedlouho vypustí z čínské laboratoře virus, jehož úkolem bude redukovat populaci lidstva (žertuji, proboha), ale stejně jsem byl (jako mnohokrát v minulosti) přehnaně optimistický. V textu jsem mezi kandidáty opatrně uvedl i Top Gun: Maverick, který měl podle původních plánů zamířit do kin už 26. června 2020 a právě u návratu leteckého esa jsem se tenkrát styděl snad nejvíc. Jak by mohl návrat osmdesátkového kultu v dnešní komiksové době závislé na teenagerech zaútočit na miliardu, říkal jsem si později s čistou hlavou.

Znovu jsem si sypal popel na hlavu na začátku dubna 2022, kdy jsem v dalším článku predikoval, že Maverick bude v kinech hit, který se bez větších problémů zaplatí a bude patřit mezi největší hity roku nejenom v USA, ale i ve světě. Bál jsem se, že jsem znovu až příliš velký optimista. No a pak přišla premiéra. KarelR chvíli po novinářské kolegy informoval, že něco tak geniálního tu už dlouho nebylo a na konci brečel (sorry, Karle), Imfparádní recenzi suše udělil desítku a většina redakce včetně mě následující dny vrněla v multiplexu blahem. Globální kasovní uragán, který následoval, jsme v tržebních článcích na MovieZone rozebírali dlouhé měsíce.

Tom Cruise. Skoro až děsivě nestárnoucí hollywoodská hvězda je tím hlavním důvodem, proč je Mav na prvním místě a na návrat Petea Mitchella se do kina chodilo pořád. Šedesátiletý (!!!) herec na stará kolena ani trochu nepolevuje, ignoruje nástup čím dál levnějšího VFX a ve spolupráci s Chrisem McQuarriem a Josephem Kosinskim servíruje postaru natočený blockbuster, který donutil zamířit do kin opakovaně skoro všechny správné fanoušky akčního filmu. Cruise však ani zdaleka nekončí.

Letos se konečně dočkáme první poloviny sedmého dílu Mission: Impossible a když tak člověk sleduje čím dál šílenější kaskadérské kousky herecké hvězdy, tak se pomalu obává, aby ho nějaká budoucí eskapáda nepřipravila o život. Tom dobře ví, že nalákat dnes diváky do kina je extrémně složitý a nevděčný úkol, takže jeho Ethan Hunt musí i nadále zvyšovat sázky a pokud to znamená skákat na motorce z útesu v Norsku, tak se holt nedá nic dělat. Něco mi říká, že Mission: Impossible Odplata - První část příští rok Mavericka nenapodobí a bude ještě ráda za miliardu a penetraci mezi pět nejúspěšnějších bijáků roku (uvidíme, jak se filmu bude dařit v nevypočitatelné Číně), ale u Cruise člověk vážně nikdy neví. Držím mu palce skoro stejně jako Harrisonu Fordovi.

---

Poznámka pod čarou: Hotovo. Diskuze je otevřená, tak dejte dohromady vlastní TOP 10 největších kasovních hitů za uplynulý rok. A pokud se vám bude chtít, klidně zkuste věštit z křišťálové koule a podělte se o tipy na největší hity roku 2023.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace