Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší filmy roku 2022


ikona
Cival
james cameronmoviezonemz nejnejlepší filmyredakcetom cruisetop 10
Co jsou nejlepší snímky posledních dvanácti měsíců v českých kinech a na streamech? 

Konečně bez covidu a s naplno otevřenými kiny. Koronavirus ale bohužel urychlil to, co bylo asi nevyhnutelné, a zásadně změnil návyky diváků i parametry celého filmového byznysu. Takže si spousta lidí odvykla chodit do kina, studia nalila miliardy do streamovacích platforem a počet titulů distribuovaných do zámořských kin klesl skoro na polovinu – dolů se zhoupla oproti časům před covidem veškerá návštevnost, ještě více pak spadl zájem o menší tituly, ubylo blockbusterů a kinaři (i kvůli nárůstu cen energií) tak šíleně našponovali ceny, že se z výletu před plátno stala exkluzivnější záležitost než kdykoliv předtím. A ti, co zůstali kinům věrní, jsou kasírováni i za ostatní (připomíná to situaci, kdy se učitelka rozhlédne po poloprázdné třídě a zjebe za mizernou docházku žáky, kteří na rozdíl od flákačů a nemocných dorazili). 

Upřímně, nemám z aktuálních křivek vývoje moc dobrý pocit, jako ctitel hollywoodských blockbusterů a popcornové kinematografie se obávám, že dobře už bylo a že ty hody, které jsme si dodnes užívali, pomalu končí. A že bude těch megafláků míň, filmy budou muset být levnější a kina budou ještě prázdnější. Už teď jsme v situaci, kdy je zvládnou naplnit jen opravdu ty nejpompéznější podívané jako dvojky Top Gunu a Avatara. Okolo nich se ale samozřejmě urodila spousta báječných filmů, skromných i velkorysých, divokých i rodinně dojemných, nezávislých i skrz naskrz hollywoodských. A my si je všechny užili měrou vrchovatou.

Radost je o to větší, že jich letos bylo sakra moc povedených i z Česka – výjimečnou bilanci výborných domácích filmů korunuje historický úspěch toho nejdravějšícho z nich: BANGER. režiséra Adama Sedláka se stal za osmnáct let, kdy dáváme dohromady výroční žebříčky, vůbec prvním domácím filmem, který se dostal mezi čtyři nejsilnější filmy daného kalendářního roku! Já sám jsem ho viděl letos třikrát a pokaždé si ho náramně užil jako vrcholně progresivní, dynamickou, nekonvenční jízdu mezi pražskou omladinou, s jedinečným audiovizuálním uchopením a výjimečnou hereckou chemií, která udělala z dvojky Bendig/Mišík nejzábavnější tandem českého filmu od, ehm, Donutila s Polívkou v Pelíškách.

Čtěte také: NEJHORŠÍ FILMY ROKU 2022 

Nevíme, jestli BANGER. uspěje na cenách kritiky nebo na Českých lvech, i když by nepochybně měl (navzdory řadě kvalit Il Boemo nebo Arvéda), ale tohle domácí filmové zjevení mělo mnohem spíš reprezentovat českou kinematografii na Oscarech a na mezinárodním poli a zkusit se stát novou Nenávistí, Corpus Christi nebo Pusherem ze střední Evropy. Takhle výjimečný kousek u nás opravdu vznikne jednou za dekádu. 

 

Na vítězství to každopádně těsně nestačilo, i když Nolan, Fincher, Scorsese, Mangold, Villeneuve a Ritchie chystají své filmy až na příští rok, Tarantino a Cuarón pauzírují, Cameron skončil pod bednou a Spielberg těsně pod hranicí top desítky (Matthew Vaughn se k ní tentokrát vůbec nepřiblížil). Ale zjevila se spousta jiných výjimečných osobností a prvotřídních filmů, které rozšířily naše tablo dosavadních vítězů.

2005 - Království nebeské - OldBoy, Karlík a továrna na čokoládu, Constantine
2006 - Potomci lidí - Let číslo 93, Casino Royale, Mariňák
2007 - Dokonalý trik - Sunshine, Bourneovo ultimátum, Transformers
2008 - Temný rytíř - Speed Racer, Až na krev, Tahle země není pro starý
2009 - Avatar - Star Trek, Pařba ve Vegas, Gran Torino
2010 - Kick-Ass - Počátek, The Social Network, Lítám v tom
2011 - Drive - Opravdová kuráž, X-Men: První třída, Zrození Planety opic
2012 - Temný rytíř povstal - Patrola, Atlas mraků, Jeden musí z kola ven
2013 - Rivalové - Nespoutaný Django, Terapie láskou, Gravitace
2014 - Interstellar - Na hraně zítřka, Vlk z Wall Street, Captain America: Návrat prvního Avengera
2015 - Šílený Max: Zběsilá cesta - Whiplash, Kingsman: Tajná služba, Most špiónů
2016 - Příchozí - Osm hrozných, Ulice Cloverfield 10, Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
2017 - Logan: Wolverine - La La Land, Wind River, Dunkerk
2018
- Tísňové volání - Tři billboardy kousek za Ebbingem, Mission: Impossible - Fallout, Avengers: Infinity War
2019 - Avengers: Endgame - Manželská historie, Tenkrát v Hollywoodu, Le Mans ´66
2020 - Chicagský tribunál - Gentlemani, Vlkochodci, 1917
2021 - Duna - Poslední souboj, Spider-Man: Bez domova, Rozhněvaný muž

Je přitom úsměvné a paradoxní, že triumf Top Gun: Maverick není ani tak hlasitě spojován s režisérem Josephem Kosinskim, jako spíš s producentem a režijním supervizorem (a dvorním spolupracovníkem hlavní hvězdy) Christopherem McQuarriem, producentskou legendou Jerrym Bruckheimerem a samozřejmě s Maverickem samotným - zjevně nesmrtelným Tomem Cruisem! Paličatá superstar se jala dál překonávat hranice možného, naučila se pilotovat stíhačky, naverbovala mladé herecké hvězdičky a plácla si s armádou, aby se na velkém plátně mohly dít věci, co vypadají tak opravdově, a přitom jsou dosud nevídané. Výsledek nezestárl ani během několika covidových odkladů a je... prostě kulervoucí!

Cítit to přetížení nejen na tvářích herců a sledovat dopad fyzikálních sil na kokpity kmitající mezi stěnami kaňonů je fantastický zážitek. Trochu jiná, jedinečná show. Návrat Top Gun přinesl opulentní podívanou, která hravě překonává legendární jedničku a na plátně vám doručí tolik adrenalinu, atrakcí i klukovského nadšení z lítání, že se vám okamžitě vrátí veškerá víra v sílu a omamnost hollywoodských popcornovek. Ne nadarmo šlo o jeden z vrcholů tučného diváckého roku:

1. Top Gun: Maverick (100 bodů)
2. BANGER. (97,5 b.)
3. Elvis (88)
4. Trojúhelník smutku (82,5)
5. Všechno, všude, najednou (78,5)
6. Avatar: The Way of Water (78)
7. Seveřan (75)
8. Třináct životů (74)
9. The Batman (71,5)
10. Drive My Car (69 bodů)

Zmíněný BANGER. zaostal za Cruiseovým nářezem v našem hlasování přitom jen o dva a půl bodu! O fous větší odstup má jiná velká hollywoodská show: návrat režiséra mistrovského Moulin Rouge! Baze Luhrmanna do nejvyšších pater první ligy díky Elvisovi. Kostýmně i výpravou oslnivá podívaná prozkoumala legendárního Elvise Presleyho ve formálně grandiózním hudebním filmu, o němž uslyšíme na Oscarech i Glóbech díky hereckému obsazení, ještě víc fanfár by si však zasloužila fantastická střihová skladba a celková suverenita Luhrmannovy autorské vize. 

   

Smetánku doplňuje i miláček festivalu v Cannes Ruben Östlund s oficiálně nejlepším evropským filmem uplynulého roku Trojúhelníkem smutku. MrHlad approves this message. Östlund naservíroval takového Parazita letošní sezóny, jelikož propojil náročné festivalové publikum s konzumenty mainstreamu (v Česku už 72 tisíc diváků), satiru s kousavou společenskou reflexí a zároveň s lidově srozumitelnou komedii, která pobaví zvracením spolehlivěji než Team America.

O páté místo se perou dva filmy s přepálenou stopáží: Redakci ale rozdělilo jen vynalézavé Všechno, všude, najednou. Jeden z nejlépe hodnocených titulů roku a černý kůň oscarové sezóny je nepochybně jedním z nejživějších a neoriginálnějších titulů roku, zábavnou jízdou na pomezí sci-fi/fantasy/komedie a hravé psychedelie, ale jeho olbřímí stopáž a kadence nápadů půlku z nás umlátila... a některé nadchla jako nic jiného.

Cameronův Avatar: The Way of Water by nůžky taky nejspíš snesl a možná by se tím sequel přiblížil údernosti revoluční jedničky, pořád ale jde o výjimečnou, prakticky nenapodobitelnou podívanou, u které ucítíte na plátně každý dolar z půlmiliardové produkce. A připomenete si, proč je James Cameron král světa – tak skvělý těžkotonážní vypravěč – a proč nikdo jiný neumí s takovým sebevědomím otvírat dveře do jiných světů a v technicky precizní formě v nich přitahovat k archetypálním příběhům odvážných hrdinů. Maximální kinozážitek.

Asi nejpřekvapivější položkou výroční bestofky je Seveřan. Syrová fantasy oslavující pekáče buchet a barbarskou krutost se už propadla na ČSFD do modré barvy (podobně jako naši oblíbenci Speed Racer, Birdman nebo svého času Království nebeské), řízná vize divočáka Roberta Eggerse si ale našla v našich redakčních řadách hned několik zaťatých fanoušků. Časy Barbara Conana jsou dávno pryč, proto dík za tohle navázání!

Spolehlivý matador Ron Howard střídá docela pravidelně průměrné kousky se silnějšími momenty. Dramatická rekonstrukce skutečného boje o záchranu malých fotbalistů a jejich trenéra v dalekém Thajsku, před zraky médií celého světa, vytáhla Howarda znovu na vrchol. Třináct životů je strhující podívanou, které by plátno prospělo přeci jen trochu víc než obrazovka streamovací platformy Amazon Prime.

 

Malinko níž, než jak slibovaly trailery i první reakce, ale pořád mezi nejzásadnějšími tituly roku, bojuje temný The Batman. Neotřelé uchopení nejoblíbenějšího superhrdiny od DC Comics přineslo do rozpadajícího se komiksového univerza svěží temnotu z hutných sešitů s pátrajícím temným rytířem, i tady ale zapracovala přepálená stopáž a přeci jistá jednorozměrnost vize režiséra Matta Reevese.

Rimsyho a jeho huňatého jezevce pak moc potěší finální položka žebříčku, japonská libůstka Drive My Car, na jejíž tři hodiny s čechovovskými reminiscencemi neměla většina z nás koule, ale na první desítku to díky spokojenosti všech, co film viděli, přece jen stačilo.

Projeďte si naše osobní žebříčky, kde najdete spoustu dalších skvělých filmů:

 

Civalův Top 10:

 

1. Top Gun: Maverick
2. Elvis
3. Nejhorší člověk na světě
4. Moonage Daydream
5. BANGER.
6. Avatar: The Way of Water
7. Trojúhelník smutku
8. Fabelmanovi
9. Predátor: Kořist
10. Barbar

 Nevešlo se: Pinocchio Guilerma del Tora, Zkouška umění, Bod varu, The Batman, Nene, Hodně štěstí, pane Veliký
Oblíbený film: VAL, Párty Hárder: Summer Massacre
Nejzábavnější film: Šílená noc, Vyšehrad: Fylm
Film, který jsem neviděl a štve mě to: Podezřelá, All Inclusive, Blízko, Kousek nebe
Nejlepší český film: BANGER., Zkouška umění, Good Old Czechs, Kdyby radši hořelo, Il Boemo
Guilty pleasure: Kingsman: První mise, Black Adam

 

imfův Top 10:

 

1. Top Gun: Maverick
2. Apollo 10 ½: Dítě kosmického věku
3. Drive My Car
4. BANGER.
5. Elvis
6. Třináct životů
7. Pinocchio Guillerma del Tora
8. Fabelmanovi
9. Avatar: The Way of Water
10. Bullet Train

Nevešlo se: The Batman, Všechno, všude, najednou, Glass Onion: Knives Out Mystery, Predátor: Kořist, Životní trefa
Oblíbený film: RRR
Nejzábavnější film: Bullet Train
Filmy, které jsem neviděl a štve mě to: Zkouška umění, Nene, Seveřan
Nejlepší český film: BANGER.
Guilty Pleasure: Barbar

 

Top 10 KarlaR:

 

1. Top Gun: Maverick
2. Elvis
3. BANGER.
4. Všechno, všude, najednou
5. The Batman
6. Trojúhelník smutku
7. Třináct životů
8. Avatar: The Way of Water
9. Nejhorší člověk na světě
10. Seveřan

Nevešlo se: Lékořicová Pizza, Nene, Smrt na Nilu, Blondýnka, Ambulance
Oblíbený film: Krotitelé duchů: Odkaz
Nejzábavnější film: Vyšehrad: Fylm
Filmy, které jsem neviděl a štve mě to: Životní trefa, Pinocchio Guillerma del Tora, Zkouška umění
Nejlepší český film: BANGER.
Guilty Pleasure: Princezna

 

do_Odův Top 10:

 

1. The Batman
2. Top Gun: Maverick
3. Trojúhelník smutku
4. Elvis
5. Všechno, všude, najednou
6. Men
7. Fresh
8. Nene
9. BANGER.
10. Seveřan 

Nevešlo se: Avatar: The Way of Water, Zkouška umění, PSH: Nekonečný příběh, Predátor: Kořist, Životní trefa
Oblíbené filmy: Hodně štěstí, pane Veliký, Fucking Bornholm
Nejzábavnější film: Bullet Train
Filmy, které jsem neviděl a štve mě to: Když promluvila, All Inclusive, Menu
Nejlepší český film: BANGER.
Guilty Pleasure: Fall

 

Rimsyho Top 10:

 

1. Drive My Car
2. Zkouška umění
3. BANGER.
4. Síla
5. Všechno, všude, najednou
6. Avatar: The Way of Water
7. Elvis
8. The Batman
9. Kousek nebe
10. Fabelmanovi 

Nevešlo se: Good Old Czechs, Oběť, Krásné bytosti, Top Gun: Maverick, Il Boemo, V prach se navrátíš, Utama, Podezřelá
Oblíbený film: Athena, Utéct, Smrt na Nilu
Nejzábavnější film: Men, Trojúhelník smutku
Film, který jsem neviděl a štve mě to: Bullet Train, 13 životů, Pinocchio Guillerma del Tora, Svatý pavouk
Nejlepší český film: Zkouška umění, BANGER.
Guilty pleasure: Kingsman: První mise, To nic, drahá, Jan Žižka

 

Top 10 TedGeorge:

 

1. Top Gun: Maverick
2. Trojúhelník smutku
3. Avatar: The Way of Water.
4. Třináct životů
5. Seveřan
6. Elvis
7. Nejhorší člověk na světě
8. Barbar
9. Predátor: Kořist
10. The Batman

Nevešlo se:  Nene, Smrt na Nilu, Bullet Train, Fresh
Oblíbený film: Životní trefa
Nejzábavnější film: Šílená noc
Filmy, které jsem neviděl a štve mě to: BANGER., Fabelmanovi, Apollo 10 ½: Dítě kosmického věku, Drive my Car
Nejlepší český film: Poslední závod
Guilty Pleasure: Pes

 

k0C0URův Top 10:

 

1. Seveřan
2. Top Gun: Maverick
3. Třínáct životů
4. BANGER.
5. C´mon C´mon
6. Trojúhelník smutku
7. Úsměv
8. Bullet Train
9. Elvis
10. Fabelmanovi

Nevešlo se: Nejhorší člověk na světě, Životní trefa, Zkouška umění, Vřískot
Oblíbený film: Párty Hárder: Summer Massacre
Nejzábavnější film: Zkouška umění
Film, který jsem neviděl a štve mě to: Erupce lásky, Drive My Car
Nejlepší český film: BANGER.
Guilty Pleasure: Ulička přízraků


Hladův Top 10:

 

1. BANGER.
2. Trojúhelník smutku
3. Seveřan
4. Avatar: The Way of Water
5. Třináct životů
6. Fabelmanovi
7. Apollo 10 ½: Dítě kosmického věku
8. Top Gun: Maverick
9. Predátor: Kořist
10. Životní trefa 

Nevešlo se: Zkouška umění, Bullet Train, Vřískot, Athena, Zlouni, Poslední závod
Oblíbený film: Smrt na Nilu
Nejzábavnější film: Párty Hárder: Summer Massacre
Film, který jsem neviděl a štve mě to: Drive My Car, Nezanechat stopy
Nejlepší český film: BANGER.
Guilty Pleasure: Denní směna

 

Spoonerův Top 10:

 

1. Všechno, všude, najednou
2. BANGER.
3. Avatar: The Way of Water
4. Elvis
5. Trojúhelník smutku
6. Top Gun: Maverick
7. Nejhorší člověk na světě
8. Pinocchio Guillerma Del Tora
9. Seveřan
10. Třináct životů

Nevešlo se: Fabelmanovi, Apollo 10 ½: Dítě kosmického věku, PSH, Bod Varu
Oblíbený film: Šílená noc
Nejzábavnější film: Barbar
Filmy, které jsem neviděl a štve mě to: Zkouška umění, Drive My Car
Nejlepší český film: BANGER.
Guilty Pleasure: Ztracená kulka 2

Zajímavé je, že toliko oblíbené marvelovky letos znovu naprosto utřely a zástupce tohohle komiksového vesmíru můžete očekávat spíš v článku, který mapuje největší letošní prohřešky. Ani animákům pšenka nekvetla tak jako v časech pixarovské nadvlády – holt Disney to patlá skoro na všech frontách, nejen co se týče Star Wars filmů a komiksáren – takže nejsilnější žánrovou položkou se staly překvapivě dva osobní i osobití vyslanci z Netflixu: Okouzlujícího Pinocchia Guillerma del Tora i s jeho vyspělým, půvabným a atmosférickým vypravěčstvím ještě těsně trumflo vychytané Vyprávěj/Retro Richarda Linklatera v rotoskopické nostalgické fantasy Apollo 10 ½: Dítě kosmického věku. Na Netflixu jedny z nejlepších položek!

Opravdu těsně pod hranou desítky se ale objevil ještě jeden hodně nečekaný domácí vyslanec – český dokument Zkouška umění! Nečekaně vtipná, ale i významově komplexní reflexe přijímaček na AVU podtrhuje spolu s vtahující válečnou rekonstrukcí Good Old Czechs další skvostnou sezónu českých dokumentů.

 

Kvůli odsunu premiéry se až letos vysoko umístila skandinávská romantika Joachima Triera Nejhorší člověk na světě, jako stabilní jistota se pak tak jako každý druhý rok přihlásil Steven Spielberg, tentokrát s nostalgickými Fabelmanovými (jako předfilm k nim doporučujeme dokument o mistrovi z HBO). 

Povedených filmů ale bylo letos požehnaně, a za to jsme zatraceně rádi. Čtenářské hlasování si necháme až na leden, i tak nám ale rozhodně koukejte sdělit, jaké filmy vás nejvíc dostaly, co říkáte na letošní nadílku a jak moc jsme se vám naším žebříčkem trefili do vkusu.

A pokud se vám naše práce líbí, neváhejte nás podpořit/předplácet na Patreonu.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (71)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace