Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší filmy roku 2017


ikona
Cival
christopher nolanDunkerkguy ritchiehugh jackmanjames mangoldkrál artušKrál Artuš: Legenda o mečiLa La LandloganLogan: Wolverinemz nejredakceryan goslingstar warstaylor sheridanWind Riverwolverine
Co nás letos nejvíc rozemlelo? 

Letošní filmová nadílka byla silná. SIlnější než v letech minulých. Sice se nám tu neurodila žádná ryzí desítka, filmů, u kterých jsme přemýšleli o maximálním hodnocení a nechali se jimi rozemlít, ovšem byla spousta. Klidně i pět šest kusů na osobu, což se třeba v minulém kalendářním roce nepoštěstilo.

Trefili se nám do chuti loňské oscarovky, některé mohutné blockbustery, ale i radikálnější projekty z britských ostrovů, zasněženého amerického zapadákova nebo z traumatizované černošské kolektivní paměti. Jen české filmy letos chyběly - upřímně, byl to možná nejhorší rok novodobé české historie, což je dvojnásob ostudné tváří v tvář velebení politiky odcházejícího ministra kultury a nějakým těm dotačním injekcím posledních let. Nová vlna se tak koná leda v mokrých snech... aktuálním výsledkem je mizérie, kterou je lepší radši nesledovat. Pardon, ale je to tak. 

Po světě ale byla spousta radosti. Z hlediska žebříčkování je zajímavé, že tohle byl jeden z těch výjimečných ročníků, kdy Christopher Nolan na MovieZone nevyhrál metál za nejlepší film roku. Tentokrát mu to stačilo jen těsně na bednu, takže k vyznamenáním za sezóny 2007, 2008, 2012 a 2014, kdy nás rozsekaly pecky Dokonalý trik, Temný rytíř, Temný rytíř povstal a Interstellar, tentokrát další nepřibylo. Mezi MZ zlatý fond, jenž tvoří i Království nebeské (2005), Potomci lidí (2006), Avatar (2009), Kick- Ass (2010), Drive (2011), Rivalové (2013), šílený Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) a Villeneuvovo scífko Příchozí (2016), se tak mohla přidat trochu jiná laskomina:

 

Ano, zatímco se disneyovský Marvel přetahoval o stamiliony s warnerovským DCčkem (a po kolapsu Ligy spravedlnosti se na kasovní nadvládu vlastně ani moc nenadřel), kvalitativní triumf si nečekaně připsali Foxové díky velkolepé rozlučce Wolverina. Je zajímavým paradoxem, že ani teď bychom netvrdili, že James Mangold je kdovíjak úžasný režisér a Hugh Jackman fenomenální herec, díky moudře zvolenému konceptu ale tahle bezútěšná rozlučka s jedním z nejoblíbenějších hrdinů comicsové scény dokonale zabrala.

Fyzický nádech a funkční postapo rámec dodali filmu působivý naturel, do kterého když všichni zúčastnění tvůrci vložili maximum energie a ono otřepané, leč nezbytné srdíčko, mohla se zrodit plnokrevná comicsovka, mocná ve všech důležitých aspektech. Jackman s Mangoldem si tenhle úspěch zatraceně odmakali, skvěle jim píchl i poloodepsaný skladatel Marco Beltrami a do mozaiky parádně zapadla i maličká debutantka Dafne Keen. A díky nekolika možná riskantním, ale ve výsledku dokonale spásným rozhodnutím (krvavý R-rating, digitální omlazení Jackmana apod..) se zrodila nová žánrová klasika. Nemusíme si nalhávat, že se tu zjevil druhý Temný rytíř, pokud ale Logan bude na Oscarech chybět v desítce nej filmů roku, bude to chyba. Protože tohle je letošní jednička.

1. Logan: Wolverine (103,5 bodů)
2. Wind River (93)
3. - 4. La La Land (91,5)
3. - 4. Dunkerk (91,5)
5. Král Artuš: Legenda o meči (89)
6. Blade Runner 2049 (84)
7. Ztracené město Z (71,5)
8. Star Wars: Poslední z Jediů (71)
9. Místo u moře (67,5)
10. Uteč (66)

Druhý flek uchvátila mrazivá kriminálka Wind River s Jeremy Rennerem. Už nikdy se nám asi nepovede vytasit se na narozeninovém večírku s předpremiérou takové pecky. Scenárista skvělého Sicaria a Hell or High Water se díky Wind River prosadil i do první režisérské ligy, a i když nejde o komerční velehit nebo oscarového dravce, tahle syrová a ideově velmi přímočará kriminálka, bude jedním z těch mála filmů, které přežijí víc než jen jednu sezónu.

La La Land dlouho vypadal na celkového triumfátora, kvůli poslední redakčním hlasům se ale sesunul až na dělený bronz, čímž zamezil rostoucím podezřením o naší homosexualitě. Výtvarně vypucovaný muzikál s Emmou Stone a Ryanem Goslingem je realizačně i emočně pestrou lahůdkou se zpěvy a tanci, která zachytila mladičkého režiséra Damiena Chazella nejspíš v absolutním kreativním rozpuku. V něm se samozřejmě stále nachází i Christopher Nolan, jehož tísnivá a dokonalou audio složkou poháněná válečná studie Dunkerk, je navzdory svému neprvoplánovému vyprávěcímu řešení divácky velmi vděčná a co do výsledného efektu prvotřídní.

Král Artuš se objevuje ve všech myslitelných kategoriích našeho bilancování. Málokdy se totiž stává, aby námi milovaný projekt tak tvrdě sepsuli zámořští kritici a aby šlo o jeden z největších komerčních propadáků roku. Jaký jiný film by si ale, sakra, zasloužil víc pokračování, než tenhle nabušený rozjezd nové potenciální fantasy ságy? Dravě odvyprávěný a mistrovsky střižený blockbuster Guye Ritchieho je nedoceněným mistrovským dílem, za které ještě budeme dál kopat. 

Blade Runner 2049 pro nás byl nejočekávanějším filmem roku. A i když se obecně dá říct, že jsme od něj čekali trochu víc, mezi nejzásadnější tituly sezóny se nepochybně řadí - díky svému progresivnímu přístupu ke světu inspirovaném dílem Ridleyho Scotta a Philipa K. Dicka si získal náš obrovský respekt. Není to jen exkluzivní designový fetiš a fantastický vizuální showreel, ale plnokrevný sci-fi sequel.

A Charlie Hunnam ještě jednou: Ten letošní dvojtakt s Artušem a Ztraceným městem Z se mu povedl v některých aspektech ještě líp než svého času Samu Worthingtonovi, když ten se uvedl zaráz v Terminátorovi s Avatarem. Úžasně nasnímané dobodružství, jehož starosvětské půvaby kolega Rimsy bohužel stále nepochopil (zavání to další deportací z MZ Live!), je náramnou, neokázalou podívanou z jiných časů, kdy hrdinové byli sveřepější, džungle neprostupnější a filmy méně vlezlé. 

 

Do celoredakční topky se probojoval i Poslední z Jediů. Johnsonova luxusně technicky, trikově i výtvarně vyvedená osmá epizoda rozdělila i náš kolektiv na dva zhruba stejně početné tábory,  takže na pokus o pořádný žebříčkový masakr si Kylo Ren musí ještě dva roky počkat. Uvidíme, co s ním ve finále J. J. Abrams provede. 

Z loňských oscarovek se prosadilo ještě Místo u moře - zjevně se občas rádi vyrácháme i v beznadějné depresi. Radost mám pak z prosazení hororu Uteč, z mého pohledu jedné z nejoriginálnějších hororových vizí moderní doby, která epesním způsobem tematizuje traumata a fóbie vepsaná do afroamerického podvědomí. Opravdu kousavá satirická sonda navíc úžasně vypadá, proto si zaslouží každý aplaus.

Zásadních titulů se ale i letos urodilo požehnaně, jen jste je možná minuli. Dál se můžete inspirovat u osobních žebříčků, a pak samozřejmě v diskuzi, kde čekáme ještě před hlasováním uživatelů vaše tipy:

 

Civalův Top 10:

 

 

1. Král Artuš: Legenda o meči
2. Logan: Wolverine
3. La La Land
4. Dunkerk
5. Wind River
6. John Wick 2
7. Uteč
8. Ztracené město Z
9. Blade Runner 2049
10. Spider-Man: Homecoming 

Nevešlo se: Mlčení, Pěkně blbě, Místo u moře, Barry Seal: Nebeský gauner, Dobrý časy
Nejzábavnější film: Rychle a zběsile 8
Oblíbený film: Rozpolcený
Nejlepší film mimo kinodistribuci: Odnikud
Nejlepší český film: -

 

 

imfův Top 10:

 

 

1. Logan: Wolverine
2. Blade Runner 2049
3. Král Artuš: Legenda o meči
4. Wind River
5. To
6. Válka o planetu opic
7. La La Land
8. Uteč
9. Spider-Man: Homecoming
10. Rozpolcený 

Nevešlo se: Dunkerk, Rychle a zběsile 8, Pěkně blbě, Zabiják & bodyguard, Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta
Nejzábavnější film: Zabiják & bodyguard
Oblíbený film: Barry Seal: Nebeský gauner
Nejlepší film mimo distribuci: Případ Sloane, The Disaster Artist, Wheelman
Nejlepší český film: neviděl jsem
 

Top 10 KarlaR:

 

 

1. Logan: Wolverine
2. Dunkerk
3. Star Wars: Poslední z Jediů
4. matka!
5. Uteč
6. Wind River
7. Strážci Galaxie Vol. 2
8. Blade Runner 2049
9. Král Artuš: Legenda o meči
10. La La Land

Nevešlo se: Ztracené město Z, Vražda v Orient expresu, Místo u moře, Barry Seal: Nebeský gauner, T2 Trainspotting
Nejzábavnější film: Zabiják & bodyguard
Oblíbený film: Rychle a zběsile 8
Nejlepší film mimo distribuci: Případ Sloane, Trestanec
Nejlepší český film: -

 

TedGeorgeův Top 10:

 

 

1. Král Artuš: Legenda o meči
2. La La Land
3. Logan: Wolverine
4. Pěkně blbě
5. Ztracené město Z
6. To
7. Dunkerk
8. Spider-man: Homecoming
9. Piráti z Karibiku: Salazarova Pomsta
10. Annabelle: Zrození

Nevešlo se: Blade Runner 2049, Thor: Ragnarok, Wind River, Lék na život, Valerian a město tisíce planet
Nejzábavnější film: John Wick 2
Oblíbený film: Uteč
Nejlepší film mimo distribuci: Případ Sloane
Nejlepší český film: Po strništi bos

 

Rimsyho Top 10:

 

 

1. La La Land
2. Wind River
3. Dunkerk
4. Místo u moře
5. matka!
6. Blade Runner 2049
7. Zabití posvátného jelena
8. O těle a duši
9. Čtverec 
10. Star Wars - Poslední z Jediů

Nevešlo se: 120 BPM, Uteč, Král Artuš: Legenda o meči, Válka o Planetu opic, T2: Trainspotting
Nejzábavnější film: Janička, Zabiják & bodyguard, Král Artuš: Legenda o meči
Oblíbený film: Rock’n Roll, Druhá strana naděje
Nejlepší film mimo kinodistribuci: Přízrak, Brawl in Cell Block 99, Arytmie
Nejlepší český film: Přes kosti mrtvých (který není tak úplně český) a dokumenty Červená, Sama, Nerodič a Svět podle Daliborka

 

Hladův Top 10:

 

 

1. Logan: Wolverine
2. Wind River
3. Dunkerk
4. Král Artuš: Legenda o meči
5. La La Land
6. Místo u moře
7. Blade Runner 2049
8. Ztracené město Z
9. Válka o planetu opic
10. Star Wars: Poslední z Jediů 

Nevešlo se: Rychle a zběsile 8, T2: Trainspotting, Spider-Man: Homecoming, Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta
Nejzábavnější film: Atomic Blonde: Bez lítosti
Oblíbený film: Vražda v Orient expresu
Nejlepší film mimo kinodistribuci: Trestanec, Brawl In Cell Block 99, Wheelman
Nejlepší český film: Po strništi bos. A to jen proto, že jinak jsem viděl jen Bajkery a Špindl. 

 

Shushikův Top 10:

 

 

1. Blade Runner 2049
2. Logan: Wolverine
3. StarWars: Last Jedi
4. Král Artuš: Legenda o meči
5. Wind River
6. Válka o planetu opic
7. Dunkerk
8. Ztracené město Z
9. Mlčení
10. Vražda v Orient expresu

Nevešlo se: Místo u moře, Vetřelec: Covenant
Nejzábavnější film: John Wick 2, Atomic Blonde: Bez lítosti
Oblíbený film: Barry Seal: Nebecký gauner
Nejlepší film mimo kinodistribuci: Trestanec, Wheelman, Brawl in Cell Block 99
Nejlepší český film: nic jsem neviděl

 

k0C0URův Top 10:

 

 

1. Wind River
2. Logan: Wolverine
3. La La Land
4. Dunkerk
5. Ztracené město Z
6. Noční zvířata
7. Naprostí cizinci
8. Blade Runner 2049
9. Uteč
10. John Wick 2  

Nevešlo se: Baby Driver, Rozpolcený
Nejzábavnější film: Thor: Ragnarok
Oblíbený film: Barry Seal: Nebeský gauner
Nejlepší film mimo kinodistribuci: Brimstone, Trestanec, Brawl In Cell Block 99
Nejlepší český film: -

Evropské artovky nám do celkového pořadí tentokrát nepřistály, asi i proto, že Akinovo drama Odnikud jde do kin až v roce 2018. Do druhé desítky se tak vešly zase vesměs hollywoodské kusy - kvalitu držící Válka o Planetu opic, dojemná konverzačka Pěkně blbě o romantických utrpeních jednoho komika, hororový velehit To nebo šílená Aronofskyho matka!, kterou si KarelR s Rimsym prosadili navzdory kroucení hlavou zbytku redakce. Stane se.

 

Čtenářské hlasování si necháme až na leden, i tak nám ale rozhodně koukejte sdělit, jaké filmy vás nejvíc dostaly, co říkáte na letošní nadílku a jak moc jsme se vám naším žebříčkem trefili do vkusu.

P.S.: Pověst MarvelZone zachraňují Spidey a KarelR. :) 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (91)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace