Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší filmy roku 2019


ikona
Cival
moviezonemz nejredakcetop
Proberte se nejlepšími filmy uplynulého kalendářního roku... 

Rok se s rokem sešel a my se zase můžeme probírat filmovou nadílkou, která byla stejně tučná jako obvykle. Vůkol je spousta skvělých filmů, mainstreamových i zaťatých artovek, stačí jen koukat s otevřenýma očima i hlavou. Hledat je snazší než kdykoliv předtím. Když si projedete osobní žebříčky níže, najdete tipy minimálně na třicet dobrých filmů. Vyhrát v tradiční výroční hitparádě ale může jen jeden...

Letos to u nás zase vyhrál comics. Scorsese by se posral. My ale na comicsech frčíme už dlouho. Logicky i na těch filmových, protože když frčíte na hollywoodských popcornovkách, musíte si užívat i comicsárny. A že už jich několik skvělých bylo - pro nás velká comicsová revoluce proběhla už dávno a rozhodně ji nezpůsobil zaměnitelný Black Panther, jak se domnívá oscarová Akademie.

V letech 2008 a 2012 to u nás vyhráli Temný rytíř a Temný rytíř povstal Christophera Nolana, v roce 2010 Kick- Ass Matthew Vaughna a předloni se dostal na piedestal Logan Jamese Mangolda. Žánrově jde sice o zrnko v moři necomicsových bijáků, které jsme doporučovali jiné roky (projeďte si žebříčky za léta 2005, 200620072009, 201120132014, 20152016 i 2018), je dobré to ale zmínit. Letos se nicméně poprvé raduje nejmocnější hráč ze všech: Marvel. 

Ano, zase nám budou spílat do MarvelZone, ale počty jsou jednoznačné. Zakončení dvacetidílné superhrdinské filmové série Marvel Cinematic Universe jménem Avengers: Endgame nám přišlo v podstatě dokonalé. Ne kvůli vršení odkazů a pomrknutí pro fanoušky, ale spíš kvůli provazování osudů hrdinů a linek rozehrávaných v sólovkách i týmovkách s otiskem geniálního nebožtíka Stana Lee a jejich dotažení k perfektnímu finále.

Avengers: Endgame je strhující megafilm, který baví v jednotlivých akčních scénách, komediálních miniaturách i filigránských pasážích, které ohýbají pravidla košatého comicsového univerza, hlavně ale nabízí brilantní rozuzlení celé té osudové story s prvními Avengery a Thanosem, lemovaný odzbrojujícími emotivními zastávkami (srovnej se Star Wars). Endgame je splněným fanouškovským snem, neskutečně našlapanou blockbusterovou podívanou, oslnivou ukázkou možností vypravěčství i technologií. Nikdo jiný než bratři Russoové by tuhle katarzi takhle parádně neustál – protože tihle borci umí špičkově akci, trikové orgie, paralelní vyprávění příběhu i mačkání emocí, které dojme stejně tak snadno osmiletého klučinu jako okoralého padesátníka.

1. Avengers: Endgame (85 bodů)
2. Manželská historie (84)
3. Tenkrát v Hollywoodu (77)
4. Le Mans ´66 (76,5)
5. Dva papežové (75,5)
6. John Wick 3 (70,5)
7. Parazit (69)
8. Král (65,5)
9. Irčan (63)
10. Na špatné straně (62)

Avengers jsou definicí možností aktuální kinozábavy, jak ostatně napovídají přebité kasovní rekordy Avatara, je ale vrcholně symbolické, že náš žebříček z poloviny tvoří filmy uvedené primárně na VOD. Hned čtyři skvostné zářezy doručil na sklonku roku do duší filmových fajnšmekrů Netflix a revoluční posuny v distribuci podtrhuje i ocenění Zahlerovy kriminálky Na špatné straně, jíž hrozilo vyšumění v multiplexech, a tak jí nechali producenti vyšumět na digitálních videoslužbách. Svět se mění a my s ním… ale skvělé filmy nikdy nezemřou. A dokážou dojmout i na malé obrazovce počítače, i když byste jinak přísahali, že kino a krásy jeho kolektivních prožitků nikdy nic nenahradí. Pojďme si na ně posvítit: 

Nejvýš z netflixovského pozdního sběru jsme vytáhli Manželskou historii. Baumbachův posun od roztěkaných newyorských intoušů k univerzálnější vztahové výpovědi rozdrtil nejedno redakční srdéčko. V rámci sezóny cen bude tenhle koncert citlivého autora, který našel svůj ideální výraz, a skvělého hereckého ansámblu, s parádními příležitostmi pro Adama Drivera a Scarlett Johansson,  určitě naším favoritem.

Druhé netflixovské želízko ale nebude o moc pozadu, protože Dva papežové jsou odzbrojující konverzačkou, brilantntní souhrou dvou hereckých matadorů, jiskřivé scenáristiky a režisérského vedení Fernanda „ani jsme nedoufali, že režisér Města Bohů ještě někdy zvládne natočit takovou lahůdku“ Meirellese.

Ještě o bodík víc si v naší hitparádě vysloužil Quentin, ač v redakci přijat se svou novinkou rozporuplně, nakonec více tlačen a adorován než znuděně odzíván. Fantastická evokace Hollywoodu na sklonku šedesátých let vyrukovala s opojnou metaforou o ztrátě (a záchraně?) americké nevinnosti a krvavém rozdupání jejích nablýskaných nadějí. A vytáhla se s nejvíc cool postavami roku a atmosférou, pro kterou by stálo za to umřít.

Také parádním retrem, ale z úplně jiného soudku, je pak Le Mans ´66, velkorysá dobovka s vůní benzínu a hereckého nasazení Christiana Balea. Režisér James Mangold nemá svůj osobitý vytříbený styl, přesto poctivou a zanícenou prací na velkých chlapáckých storkách roste v ryzího klasika.

No a pak je tu John. Ten slavný a proslulý Jooohn Wick. Ikona, co sice sotva chodí, ale přesto zase v poklusu posunula hranice akčních možností o level výš. Festival zabijáckých řemesel s dokonale zmáknutou choreografií, perfektní kaskadérkou ekvilibristikou a stále pilně sloužícím Keanu Reevesem je ryzí žánrovou radostí, s jedinečným vizuálním rukopisem a odvážným rozšiřováním mytologie. I čtyřka bude v téhle sestavě pecka!  

I v našem redakčním kolokviu zažehla velkou porci nadšení korejská pecka Parazit, kterou čeká v únoru dost pravděpodobně hodně příjemná oscarová noc… a zaslouženě. Parádní příklad zábavné jízdy pro všechny divácké generace i intelektuální vrstvy funguje skvěle jako sociální satira i zábavným mix thrilleru a černohumorné komedie. Dokonale srozumitelný import s přesahem i kritickým ostnem a příklad neskutečně suverénní režie, která umí přeskakovat mezi žánry s nevídanou lehkostí a samozřejmostí. 

Úctyhodné režijní vize (byť prezentované jen VOD kanály) samozřejmě desítku doplňuje i v podobě vtahujícího historického dráma Král, které oslňuje kamerovými kompozicemi, neokázalou hudbou i charismatem Thimothéeho Chalameta. Z něho bude nový DiCaprio.

Právě absence DiCapria a nutnost vsadit na omlazovací trikové technologie u De Nira, Pacina a Pesciho nejspíš zabránili dost možná k výskoku na vyšší pozici Irčanovi, jinak mistrně zorchestrované mafiánsko/odborářské fresce, v níž své nejslavnější grify hrdě předvádí král Martin Scorsese.

A pak ještě ten skvělý zářez S. Craiga Zahlera, drsná a nepoddajná krimi Na špatné straně, ve které táhlé parťácké povídačky eskalují v další brutální řežbu, v níž rachot kostí a nábojnic řekne víc než tisíc slov. Tohle Zahler umí jako nikdo jiný.

Projeďte si naše osobní žebříčkyy:

 

Civalův Top 10:

 

 

1. Parazit
2- Avengers Endgame
3. Tenkrát v Hollywoodu
4. John Wick 3
5. Na špatné straně
6. Král
7. Manželská historie
8. Zelená kniha
9. Le Mans ´66
10. Devadesátky

Nevešlo se: Slunovrat, Irčan, Kde je moje tělo?, Joker, Párty Hárd, Rocketman
Nejzábavnější film: Good Boys
Oblíbený film: Mystify: Michael Hutchence
Film, který jsem neviděl a štve mě to: Free Solo, Srážka s láskou, Portrét dívky v plamenech
Nejlepší český film: Párty Hárd, Staříci

 

imfův Top 10:

 

 

1. Manželská historie
2. Avengers: Endgame
3. Tenkrát v Hollywoodu
4. Le Mans ´66
5. Dva papežové
6. Joker
7. John Wick 3
8. Irishman
9. Zelená kniha
10. Jmenuju se Dolemite

Nevešlo se: Alita: Bojový anděl, Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw, Krvavá nevěsta, Parazit
Nejzábavnější film: Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw
Oblíbený film: Free Solo
Film, který jsem letos neviděl a štve mě to: Devadesátky
Nejlepší český film: Staříci

 

Top 10 KarlaR:

 

 

1. Avengers: Endgame
2. Le Mans ´66 
3. Ad Astra 
4. Manželská historie 
5. Dva papežové 
6. Star Wars: Vzestup Skywalkera 
7. Yesterday 
8. Terminátor: Temný osud 
9. Free Solo 
10. John Wick 3

Nevešlo se: Irčan, Zlatokopky, Arctic: Ledové peklo, Pašerák, Devadesátky
Nejzábavnější film: Srážka s láskou
Oblíbený film: Šprtky to chtěj taky
Film, který jsem neviděl a štve mě to: Žena na válečné stezce, Doktor Spánek od Stephena Kinga
Nejlepší český film: Vlastníci

 

TedGeorgeův Top 10:

 

 

1. Tenkrát v Hollywoodu
2. Dva papežové
3. Avengers: Endgame
4. Le Mans
5. Manželská historie
6. Irčan
7. Král
8. Srážka s láskou
9. John Wick 3
10. Rocketman

Nevešlo se: Slunovrat, Ad Astra, Downton Abbey, Krvavá nevěsta,
Nejzábavnější film: Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw
Oblíbený film: Yesterday
Film, který jsem neviděl a štve mě to: Parazit
Nejlepší český film: Vlastníci

 

Rimsyho Top 10:

 

 

1. Manželská historie
2. Nikdy neodvracej zrak
3. Parazit
4. Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie
5. Slunovrat
6. Kde je moje tělo?
7. Na špatné straně
8. Irčan
9. Portrét dívky v plamenech
10. Král

Nevešlo se: Dva papežové, Zelená kniha, Vlastníci, Sbohem, synu, Staříci, Tenkrát v Hollywoodu, U Zlaté rukavice, Joker, Favoritka, Nabarvené ptáče
Nejzábavnější film: Yesterday
Oblíbený film: Karel, já a ty
Film, který jsem neviděl a štve mě to: Toy Story 4, Šprtky to chtěj taky
Nejlepší český film: Vlastníci, Komunismus a síť, Dcera 

 

Hladův Top 10:

 

 

1. Avengers: Endgame
2. Le Mans ´66
3. John Wick 3
4. Dva papežové
5. Na špatné straně
6. Král
7. Parazit
8. Devadesátky
9. Irčan
10. Terminátor: Temný osud 

Nevešlo se: Arctic: Ledové peklo, Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw, Srážka s láskou, Tenkrát v Hollywoodu, Manželská historie
Nejzábavnější film: Alita: Bojový anděl
Oblíbený film: Souboj s rodinou
Film, který jsem neviděl a štve mě to: Nikdy neodvracej zrak
Nejlepší český film: Staříci

 

Shushikův Top 10:

 

 

1. Tenkrát v Hollywoodu
2. Manželská historie
3. Ad Astra
4. Dva papežové
5. Král
6. John Wick 3 
7. Parazit
8. Le Mans ´66
9. Na špatné straně
10. Irčan

Nevešlo se: Joker, The Mustang, Terminátor: Temný osud, Kořist, Good Boys, The Peanut Butter Falcon, Slunovrat

 

Těsně za hranou redakční desítky zůstala meditativní sci-fi Ad Astra, kterou Brad Pitt potvrdil svou výlučnost a s ním i režisér James Gray, jenž se zvládá neprvoplánovým způsobem chopit prakticky jakéhokoliv žánru.

Už s větším odstupem bojuje o přízeň Joker, jenž je sice vítanou spásou chaotického DC univerza a velmi působivou existenciální odyseou, působivou reflexí duše rozpadlé v odcizeném velkoměstě, tenhle rip-off velkých klasik sedmdesátých a osmdesátých let ale vyloženě nadchl jen pár z nás. Asi jsme už viděli moc filmů, aby nás tenhle destilát popkulturních ikon poslal vyloženě do kolen, a ne jen mile potěšil. 

Zvláštní uznání si zaslouží i Zelená kniha, proti jejímuž oscarovému ocenění jsme kdovíjak hlasitě neprotestovali, protože jde o precizně vystavěné, zahrané i odkroucené drama, byť s až příliš medovým poselstvím. Z loňských zbytků, co k nám dopluly až letos, nás silně oslovily i nostalgické Devadesátky, ve kterých Jonah Hill naznačil, že může být jedním z nejzajímavějších amerických autorů let příštích. Jedním z nich už přitom je Ari Aster, jehož Slunovrat je režijně nesmírně suverénní hororovou vizí, která je dokonale promyšlená, přísná i precizní od prvního do posledního záběru.

Český lev pro nej domácí film roku by rozhodně neměl jít za Václavem Marhoulem, ale buď za ansámblovou komedií Vlastníci nebo ještě lépe za Staříky - pořád velká škoda, že tohle skvělé drama bez přívlastků i kompromisů nedostalo prostor v karlovarské soutěži a nemohlo vystřelit víc do světa.

Čtenářské hlasování si necháme až na leden, i tak nám ale rozhodně koukejte sdělit, jaké filmy vás nejvíc dostaly, co říkáte na letošní nadílku a jak moc jsme se vám naším žebříčkem trefili do vkusu. A pokud se vám naše práce líbí, neváhejte nás podpořit/přeplácet na Patreonu.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (129)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace