Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší filmy roku 2020


ikona
Cival
mz nejredakcetop
Patřil tenhle rok znovu Nolanovi s Fincherem? 

Byla to bída, co si budeme nalhávat. Koronáč kina v podstatě zavřel na tři čtvrtiny roku, takže dostali diváci jednu z nejslabších filmových nabídek za mnoho posledních desetiletí, možná až od druhé světové. Pecky jistě vznikly, ale spousta z nich se šoupla do trezoru a posunula minimálně o rok, takže jsme přišli třeba o Dunu, Andersonovu Francouzskou depeši, Top Gun: Maverick, Spielbergovo West Side Story, Godzilla vs. Kong, prequel Kingsmanů, devítku Rychle a zběsile, komiksovky Eternals, Black Widow a Venom 2, další Tiché místo, nový Halloween, Saw i Conjuring, bondovku Není čas zemřít, historické drama The Last Duel od Ridleyho Scotta nebo českého Zátopka. Proto když srovnáte letošní úrodu třeba s nabušeným rokem 2014, může se vás zmocnit jistá lítost.

I tak na nás ale udeřila spousta báječných filmů, zejména díky silnému začátku roku v českých kinech a zesílené snaze nejrůznějších streamovacích platforem uzmout si svoje místo na výsluní a prolomit hegemonii Netflixu. Já sám jsem dost skeptický, co se týče brzkého konce koronavirové krize a otevření kin, takže každý nový biják servírovaný na sítích kvituju, protože proč furt dokola sjíždět staré pecky. 

Třeba takový Christopher Nolan nám jich už naložil ve své kariéře požehnaně, proto jsme dali nejvýš ve výročních žebříčcích jeho Interstellar, oba Temné rytíře nebo Dokonalý trik, Tenet mezi ně ale počítat nebudeme. Tenhle vrcholně originální, ale přeci jen méně vtahující a bezmála narcistní thriller, se tentokrát totálním hitem nestal, takže do zlatého fondu k níže uvedeným kvartetům top filmů minulých let přidáváme jiné koně.

2005 - Království nebeské - OldBoy, Karlík a továrna na čokoládu, Constantine
2006 - Potomci lidí - Let číslo 93, Casino Royale, Mariňák
2007 - Dokonalý trik - Sunshine, Bourneovo ultimátum, Transformers
2008 - Temný rytíř - Speed Racer, Až na krev, Tahle země není pro starý
2009 - Avatar - Star Trek, Pařba ve Vegas, Gran Torino
2010 - Kick-Ass - Počátek, The Social Network, Lítám v tom
2011 - Drive - Opravdová kuráž, X-Men: První třída, Zrození Planety opic
2012 - Temný rytíř povstal - Patrola, Atlas mraků, Jeden musí z kola ven
2013 - Rivalové - Nespoutaný Django, Terapie láskou, Gravitace
2014 - Interstellar - Na hraně zítřka, Vlk z Wall Street, Captain America: Návrat prvního Avengera
2015 - Šílený Max: Zběsilá cesta - Whiplash, Kingsman: Tajná služba, Most špiónů
2016 - Příchozí - Osm hrozných, Ulice Cloverfield 10, Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
2017 - Logan: Wolverine - La La Land, Wind River, Dunkerk
2018
- Tísňové volání - Tři billboardy kousek za Ebbingem, Mission: Impossible - Fallout, Avengers: Infinity War
2019 - Avengers: Endgame - Manželská historie, Tenkrát v Hollywoodu, Le Mans ´66

Netflix má za sebou navzdory velkým seriálovým úspěchům znovu dost nevyrovnaný filmový rok, lemovaný hned několika faily nebo zklamáními od slavných autorů (Clooneyho Půlnoční nebe v tomhle ohledu trumflo i Fincherova Manka a Bratrstvo pěti Spikea Lee), nejlepší film roku bychom ale přesto našli v jeho nabídce. Sorkinovo parádní soudní drama Chicagský tribunál, které jako by točil sám mistr Steven Spielberg, totiž trefilo streamovací hřebíček přímo na celuloidovou hlavičku.

Nejrespektovanější scenárista současnosti se sám chopil svého zatím nejvyspělejšího textu, který důvtipná slova kombinuje s adekvátní porcí dramatických momentů, takže je výsledkem parádní a ve všech ohledech vyspělý kus, jenž nebude mít problém stát se novou žánrovou klasikou. Rytmicky vyvážené drama pracuje s výtečně načrtnutými postavami, které nechá Sorkin (tentokrát i v pozici režiséra) vyniknout jak herecky, tak i svým zasazením do příběhu. Ten přitom drnká na aktuální strunu politického a společenského aktivismu, barvitě a vynalézavě ty tóny ale převádí do komplexního kusu poctivé filmařiny.

Výsledkem je dokonalý crowd-pleaser, jenž je výkladní skříní Hollywoodu nejen z hlediska řemesla, ale i silnou výpovědí o jedincích zatlačených do kouta zkostnatělým systémem, za který bouchá do stolu arciboomer Frank Langella. Chicagský tribunál je čistá práce. A je moc dobře, že nám mohla zpříjemnit podzimní karanténu.

1. Chicagský tribunál (84 bodů)
2. Gentlemani (76,5)
3. Vlkochodci (72)
4. 1917 (71)
5. Na nože (70,5)
6. Mizerové navždy (66,5)
7. Ďábel (62,5)
8. Drahokam (62)
9. - 10. Neviditelný (61,5)
9. - 10. Žaluji! (61,5)

Díky Netflixu se mezi výrazně větší množství diváků, než kteří stihli film vidět v kině, dostali i Gentlemani. Nová Ritchieho gangsterka si však i během svého skromného uvedení zvládla vydobýt ohromné renomé a navzdory úspornému rozpočtu se zařadila mezi Ritchieho legendární žánrové kousky Sbal, prachy a vypadni a Podfu(c)k. Tepající britský klasik sice formálně malinko zvolnil, o to víc si ale vyhrál s postavami, pročež by většina diváků rozhodně ocenila, když by došlo na dvojku a alespoň někdo z hvězdné party McConaughey - Farrell - Hunnam - Grant se podobně stylově na plátna vrátil.

Bronzový animák Vlkochodci od zkušených tvůrců Písně moře se stane hlavním oscarovým želízkem pro Apple TV+, protože téhle lahůdce nemůže snad ani proslulý Pixar odolat. Úchvatná výtvarná stránka, suverénní vypravěčství, vtahující atmosféra a výsledkem je fantasy jako lusk, která by si mohla přes oceán podat ruku s Princeznou Mononoke. Naprostá lahůdka.

Tradiční pozdní sběr předchozího roku reprezentuje válečné drama 1917 a kriminálka Na nože. Oba krásné příklady funkčnosti studiového systému i toho, že filmy chtějí velká plátna, koneckonců oba tituly pozitivně šokovaly před rokem vysokými tržbami z kin. Mendesovo 1917 se na Oscarech nakonec sice muselo sklonit před Parazitem, jako ukázka kameramanské virtuozity Rogera Deakinse ale tenhle vtahující průlet první světovou funguje i na menší obrazovce skvěle. Ostatně proto si ho můžete hned teď pustit na Netflixu, stejně jako už zmíněné Na nože, fantastickou poirotovskou variaci od Riana Johnsona, jenž si po rozklížené Epizodě 8 touhle hitovkou výrazně zlepšil pošramocenou reputaci. Těšíme se na pokračování.

Jako poslední záchvěv starých dobrých kinočasů se pak do našeho žebříčku dostali i Mizerové navždy. Sequel, jehož se všichni soudní diváci báli, se zvládl chopit dědictví Michaela Baye a přinést stále stejně energickou buddy jízdu s Willem Smithem a Martinem Lawrencem. Nečekali jsme takovou trefu, díky níž se Mizerové stali nejúspěšnějším americkým bijákem v pokladnách světových kin, ale pod vedením téže mladé dvojice režisérů bychom si s klidem dopřáli ještě jednu akci.

Ďábel a Drahokamem jsou pak už netflixovky ryzí, a i když za nimi nestojí tak slovutní tvůrci, jakým je třeba už zmíněný David Fincher, jejich výsledné tvary se zapíší do dějin dost výrazně. Krutá jižanská sonda Ďábel se zaryla svými nehty pod kůži nejen Pedru Almodóvarovi, ale i většině redakce, takže newyorský producent a režisér Antonio Campos může v klidu připravovat svůj další řeřavý projekt. V první lize a dokonce mezi nejprogresivnějšími a nejvlivnějšími filmaři současnosti se nachází i bratři Safdieovi, jejichž neurotický Drahokam s Adamem Sandlerem rozdělil diváckou obec přeci jen výrazněji, zejména u imfa s Karlem ale našel obří zastání.

Já osobně jsem hodně rád za vysokou pozici Neviditelného, jenž vrátil do hry jednu z nejslavnějších frančíz studia Universal. Kupodivu to ale tentokrát šlo bez halasného oznamování hororového univerza, jen s relativně skromnými náklady, které vytěžil nesmírně vynalézavý režisér Leigh Whanell do posledního centu (ano, po Upgrade přišel s další peckou). Omšelé téma, a přesto úžasně našlapaný a v mnoha ohledech originální thrillerový bonbónek.

Desítku pak uzavírá legenda evropské kinematografie Roman Polanski se svou úctyhodnou dobovkou Žaluji!, která bez exhibic, ale s o to suverénnějším režijním vedením ohledává nechvalně proslulou Dreyfusovu aféru. Jde o vyloženě skvostné od drama mistra ze staré školy, jehož kvality nelze zpochybnit, ať už si o Polanskiho trestním rejstříku myslíte cokoliv.

Projeďte si naše osobní žebříčky:

 

Civalův Top 10:

 

1. Gentlemani
2. Chicagský tribunál
3. David Attenborough: Život na Zemi
4. Žaluji
5. Chlast
6. Příběh Beastie Boys
7. Na nože
8. Neviditelný
9. Vlkochodci
10. Palm Springs

 

Nevešlo se: Tenet, Frčíme, Moje učitelka chobotnice, Corpus Christi, Helmut Newton: Nestoudná krása, Christo: Chůze po vodě
Oblíbený film: Boss Level
Nejzábavnější film: Palm Springs
Film, který jsem neviděl a štve mě to: Drahokam, Sekerka
Nejlepší český film: V síti
Guilty pleasure: Lov

 

imfův Top 10:

 

1. Na nože
2. Chicagský tribunál
3. Vlkochodci
4. Palm Springs
5. Greenland: Poslední úkryt
6. 1917
7. Gentlemani
8. Mizerové navždy
9. Drahokam
10. Chlast


Nevešlo se: Mank, Ztracená kulka, Moje učitelka chobotnice, Země medu, V síti
Nejzábavnější film: Ztracená kulka
Oblíbený film: Mizerové navždy
Film, který jsem neviděl a štve mě to: Corpus Christi, Sekerka
Nejlepší český film: Šarlatán
Guilty pleasure: Pod vodou

 

Top 10 KarlaR:

 

1. Drahokam
2. Gentlemani
3. Mizerové navždy
4. Sound of Metal
5. Malé ženy
6. Vlkochodci
7. 1917
8. Chlast
9. Chicagský tribunál
10. Tenet


Nevešlo se: Neviditelný, Na nože, Richard Jewell, Frčíme, Justice League Dark: Apokolips War
Nejzábavnější film: Palm Springs
Oblíbený film: The King of Staten Island
Film, který jsem neviděl a štve mě to: Králové videa, Ďábel
Nejlepší český film: Šarlatán
Guilty pleasure: Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

 

do_Odův Top 10:

 

1. Chicagský tribunál
2. Ďábel
3. 1917
4. Neviditelný
5. Asi to ukončím
6. Tenet
7. Mizerové navždy
8. Gentlemani
9. Na nože
10. Borat 2

 

Nevešlo se: Vidíš měsíc, Danieli, Nechte ho jít, Chlast, Drahokam
Nejzábavnější film: Ježek Sonic
Oblíbený film: Ježek Sonic
Film, který jsem neviděl a štve mě to: Vlkochodci, Šťastné a veselé, Žaluji!
Nejlepší český film: Havel
Guilty pleasure: Vyšinutý

 

Rimsyho Top 10:

 

1. Asi to ukončím
2. Skrytý život
3. Drahokam
4. Bídníci
5. Žaluji!
6. Corpus Christi
7. Na nože
8. Gentlemani
9. Neviditelný
10. 1917

 

Nevešlo se: Králové videa, Bratrstvo pěti, Frčíme, Země medu, Pro Samu, Králíček Jojo, Jeho dům, Richard Jewell, Chlast, Vlkochodci, Palm Springs, Tenet, Mank
Nejzábavnější film: Neviditelný
Oblíbený film: Naděje, Psi nenosí kalhoty, Nechte je všechny mluvit
Film, který jsem neviděl a štve mě to: Proxima, Vysoká dívka, První kráva, Sekerka
Nejlepší český film: Šarlatán, V síti
Guilty pleasure: Případ mrtvého nebožtíka, Ta druhá


Hladův Top 10:

 

1. 1917
2. Vlkochodci
3. Chicagský tribunál
4. Na nože
5. Palm Springs
6. Ďábel
7. Mizerové navždy
8. Neviditelný
9. Králíček Jojo
10. Gentlemani


Nevešlo se: Králové videa, Vyproštění, Příběh Beastie Boys, Šarlatán, Tenet, V síti, Drahokam
Nejzábavnější film: Ztracená kulka
Oblíbený film: Kdybys jen tušil
Film, který jsem neviděl a štve mě to: Richard Jewell, Corpus Christi, Vidíš měsíc, Danieli
Nejlepší český film: Šarlatán
Guilty pleasure: Pod vodou

 

Spoonerův Top 10:

 

1. Chicagský tribunál
2. Gentlemani
3. Vlkochodci
4. Ďábel
5. Mizerové navždy
6. V síti
7. Žaluji!
8. Malé ženy
9. Na nože
10. Králíček Jojo


Nevešlo se: 1917, Šarlatán, Neviditelný
Nejzábavnější film: Palm Springs
Oblíbený film: Vyproštění
Film, který jsem neviděl a štve mě to: First Cow, Králové videa
Nejlepší český film: V síti
Guilty pleasure:
Ztracená kulka

Těsně za hranou redakční desítky zůstala Kaufmanova originální depresárna Asi to ukončím, kterou handicapovalo to, že ji většina redakce pořád neviděla. Uvidíme, jestli se rozličné akademie a komise pochlapí víc a film splní své ambice na nejrůznější scenáristické ceny.

Naopak všichni jsme viděli Palm Springs a tenhle hravý update Na Hromnice o den více s Andym Sambergem si jaksepatří užili. Zábavy, hravosti a romantiky má za dva filmy, takže jen víc takových letních komedií!

 

Zvláštní uznání si zaslouží i Chlast. Oficiálně nejlepší evropský film v našich duších sice zaostává třeba za Vinterbergovou Rodinnou oslavou i Honem, pořád ale jde o jeden z nejpůsobivějších a nejinspirativnějších filmů roku.

Hodně se lze samozřejmě hrabat i v už zmíněném Tenet, na nový nezpochybnitelný opus to Nolanovi ale tentokrát nestačilo. Alespoň podle nás.

Český lev pro nej domácí film roku by rozhodně měl jít poprvé v historii za dokumentem, a to za snímkem V síti, protože ať už je Vít Klusák jakýkoliv (a má jakkoliv tupý merch), jeho antipedofilní novinka je do detailu dotažená. Hodně pozitivní pozornosti si dále vysloužili nadšenečtí Králové videa a z hraných snímků Šarlatán Agnieszky Holland.

Čtenářské hlasování si necháme až na leden, i tak nám ale rozhodně koukejte sdělit, jaké filmy vás nejvíc dostaly, co říkáte na letošní nadílku a jak moc jsme se vám naším žebříčkem trefili do vkusu. A pokud se vám naše práce líbí, neváhejte nás podpořit/předplácet na Patreonu.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (68)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace