Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší filmy roku 2015


ikona
Cival
moviezonemz nejredakce
Jaké bijáky nám letos přivodily extázi? 

Svátky sice úplně neskončily a půlka národa zevlí, ale většina dárků už je rozbalena, což značí jediné: Už se nežije vánočním shonem, ale víc se bilancuje uplynulý rok a připravuje se na dvanáct měsíců příštích. My se ohlídneme samozřejmě za filmovou nadílkou, která nám rok co rok připadá vydatná. Díky dnešním distribučním možnostem si snad nikdo nemůže stěžovat na nedostatek kvalitních snímků, protože na dosah ruky máte velké trikové blockbustery, šílené nezávislárny i navoněné artovky, a to z jakéhokoliv koutu světa. Každý si najde to své.

My samozřejmě frčíme na Hollywoodu, což se muselo projevit i na letošním žebříčku, do nějž přispělo oldschoolové hardcore jádro. Jeho podobu razantně ovlivnila skutečnost, že Christopher Nolan tentokrát pauzíroval, takže k vavřínům za sezóny 2007, 2008, 2012 a 2014, kdy nás dostaly Dokonalý trik, Temný rytíř, Temný rytíř povstal a Interstellar, tentokrát triumf nepřidal. Mezi MZ smetánku, jíž tvoří i Království nebeské (2005), Potomci lidí (2006), Avatar (2009), Kick- Ass (2010), Drive (2011) a Rivalové (2013), se tak mohla přidat jiná lahůdka:

 

A samozřejmě se jí stal Šílený Max: Zběsilá cesta. Absolutní popcornový nářez získal v našem hlasování bezprecedentních 88 bodů z 90 možných (!!), když se čtyřikrát umístil na první příčce osobních žebříčků a dvakrát skončil stříbrný, přičemž jen já mu neudělil maximální příděl hvězdiček. Pardon. 

Max je každopádně naprostým zjevením, výjimečným nášlehem, který půjde těžko zopakovat - může ale sloužit jako inspirace pro všechny filmaře světa, že i v sedmdesáti jde realizovat nekompromisní vizi, radikální, střemhlavou a nesvázanou konvencemi, která se navzdory své ulítlosti dočká velké divácké odezvy i úcty kritiků a filozofoujících mudrců. George Miller vyrukoval s originální oslavou kinetiky, která je trikově perfektní, audiovizuálně opulentní a výtvarně absolutně dotažená. Fascinující postavy, ať už jimi je mlčenlivý frajer Max nebo emancipovaná Furiosa (nebo ten kytarista, u něhož by i Hendrix suše polkl), se prohánějí modro-oranžovou odyseou, jaká nemá obdoby. Ať už v ní budete obdivovat rychlost, zběsilost, tělesnost nebo živočišnou pudovost, těžko zpochybníte, že jde o naprosto výjimečný film ve všech myslitelných ohledech.

1. Šílený Max: Zběsilá cesta (88 bodů)
2. Whiplash (74,5)
3. Kingsman: Tajná služba (66,5)
4. Most špiónů (63)
5. Mission: Impossible - Národ grázlů (61)
6. Star Wars: Síla se probouzí (60,5)
7. Sicario: Nájemný vrah (59)
8. Straight Outta Compton (57,5)
9. Birdman (56,5)
10. Slídil (51,5)

Na Toma Hardyho, Charlize Theron a houf naspeedovaných hnusáků nestačil ani objev loňské oscarové sezóny, hudební drama Whiplash, ve kterém Miles Teller mlátí do bubnů, jak kdyby ho J. K. Simmons zbavil duše. Naprosto zasloužené zlaté sošky pro Simmonse a za střih i zvuk jen podtrhují, že i za málo peněz jde pořídit neskutečně intenzivní podívanou, co se navzdory své sevřenosti jen tak neokouká.

Neokoukal se nám ani styl Matthew Vaughna, jenž na medailové pozice v minulých letech procpal X-Meny i Kick-Ass. A ani jeho nová comicsová oddychovka Kingsman rozhodně nezklamala, protože byla natřískaná hláškami, vynalézavou akcí, hravostí se špiónským žánrem i jednotlivými sekvencemi. Třeba ten kostel... WOW! Pořád tvrdíme, že by mu ty Star Wars slušely. 

Právě Abramsovu pozvánku do předaleké galaxie tipovala řada z nás na letošní film roku, tak dokonale to ale neklaplo: Síla se nicméně probudila a noví záporáci i noví jediové přilítli v tak úžasně svižné i nostalgické epizodě, tentokrát bez toporných herců a trikové přepálenosti, že nejedno Lucasem zmožené srdíčko rázem pookřálo. Výš ale stavíme jednak Spielbergův Most špiónů, jenž je vypulírovanou starosvětskou klasikou o silném, přesto obyčejném jedinci mezi koly historie, a ohromně nás bavila pátá Mission: Impossible. I ta měla trochu oldschoolový punc, zároveň ale vyrukovala s tolika atrakcemi a takovou parťáckou chemií, že proti rychlé přípravě šestky nemůže nikdo nic namítat. Kam se na tyhle špionážní laskominy hrabe utahané Spectre...

Na oslavě desátých narozenin MovieZone nás ale uhranul i thriller Sicario: Nájemný vrah, v němž strůjci nového Blade Runnera, režisér Denis Villeneuve a geniální kameraman Roger Deakins, naservírovali náramně atmosférický a vnitřně drásavý krimithriller. Jeho poslední čtvrtina je čirá dokonalost a důkaz, že ani mainstreamový krvák nemusí být předvídatelný a dořečený. Hodně mile nás pak překvapila i živá, energická a produkčně nesmírně promakaná rapperská biografie Straight Outta Compton a do desítky se vešel také loňský oscarový triumfátor Birdman, vtahující obrazová exhibice s bolavými existenciálními přesahy, a ultratemná psycho-skoro-satira Slídil.

Samozřejmě že ani letos jsme kvůli oscarové sezóně neviděli všechny pecky s rokem výroby 2015. Hodně věříme dryáku REVENANT Zmrtvýchvstání a těšíme se na Creeda, ovšem na oba dojde v hlasování až za rok, i když jen kvůli několikadenní proluce. Za pozornost bude určitě stát i Sázka na nejistotu, oscarová želízka Carol a Spotlight nebo Tarantinova novinka Osm hrozných. Holt jindy.

Zásadních titulů se ale i letos urodilo požehnaně, jen jste je možná minuli. Tady je jejich významná část. Pravda, letos jsme se extrémně shodli, takže ten rozhodující balík se z velké části překrývá. Každopádně se inspirujte u osobních žebříčků, a pak samozřejmě v diskuzi, kde čekáme ještě před hlasováním uživatelů vaše tipy:

 

Civalův Top 10:

 

 

1. Birdman
2. Šílený Max: Zběsilá cesta
3. Ztraceni v Mnichově
4. Mission: Impossible - Národ grázlů
5. Straight Outta Compton
6. Kingsman: Tajná služba
7. Marťan
8. Sicario: Nájemný vrah
9. Whiplash
10. Most špiónů

Nevešlo se: Kobry a užovky, Star Wars: Síla se probouzí, Koza, Jurský svět, Everest
Nejzábavnější film: Mission: Impossible - Národ grázlů
Oblíbený film: Sedmero krkavců, Nenasytná Tiffany
Nejlepší film mimo distribuci: Hladová srdce, Špinavý prachy
Nejlepší český film: Ztraceni v Mnichově

 

imfův Top 10:

 

 

1. Šílený Max: Zběsilá cesta
2. Slídil
3. Mission: Impossible - Národ grázlů
4. Kingsman: Tajná služba
5. Kód Enigmy
6. Whiplash
7. Straight Outta Compton
8. Star Wars: Síla se probouzí
9. Jurský svět
10. Most špionů

Nevešlo se: Birdman, Everest, Muž na laně, Marťan, V hlavě
Nejzábavnější film: Kingsman: Tajná služba
Oblíbený film: Rychle a zběsile 7
Nejlepší film mimo distribuci: Winning: Racing Life of Paul Newman
Nejlepší český film: Nenasytná Tiffany

 

Top 10 KarlaR:

 

 

1. Šílený Max: Zběsilá cesta
2. Whiplash
3. Star Wars: Síla se probouzí
4. Most špiónů
5. Steve Jobs
6. Avengers: Age of Ultron
7. Slídil
8. Kingsman: Tajná služba
9. Jurský svět
10. Mission: Impossible - Národ grázlů

Nevešlo se: Marťan, Špión, Birdman, Milenci těch druhých, Popelka
Nejzábavnější film: Fakjů pane učiteli 2
Oblíbený film: Slow West
Nejlepší film mimo distribuci: The End of the Tour
Nejlepší český film: Nenasytná Tiffany


Shushikův Top 10:

 

1. Sicario: Nájemný vrah
2. Šílený Max: Zběsilá cesta
3. Whiplash
4. Most špiónů
5. Kingsman: Tajná služba
6. Ex Machina
7. Krycí jméno U.N.C.L.E
8. Marťan
9. Velká šestka
10. Mission: Impossible - Národ grázlů

Nevešlo se: Birdman, Popelka
Nejzábavnější film: Šílený Max: Zběsilá cesta
Oblíbený film: Slow West
Nejlepší film mimo distribuci: Bone Tomahawk
Nejlepší český film: Nenasytná Tiffany

 

Hladův Top 10:

 

 

1. Šílený Max: Zběsilá cesta
2. Whiplash
3. Kingsman: Tajná služba
4. Straight Outta Compton
5. Sicario: Nájemný vrah
6. Birdman
7. Star Wars: Síla se probouzí
8. Most špiónů
9. Píseň moře
10. Mission: Impossible - Národ grázlů

Nevešlo se: Marťan, Jurský svět, Popelka
Nejzábavnější film: American Ultra
Oblíbený film: Špión
Nejlepší film mimo distribuci: Bone Tomahawk
Nejlepší český film: Nenasytná Tiffany

 

k0C0URův Top 10:

 

 

1. Šílený Max: Zběsilá cesta
2. Whiplash
3. Star Wars: Síla se probouzí 
4. Most špiónů
5. Straight Outta Compton
6. Mission: Impossible - Národ grázlů
7. Kingsman: Tajná služba
8. Sicario: Nájemný vrah
9. Slow West
10. Ex Machina

Nevešlo se: V hlavě, Marťan, Velká šestka, Slídil
Nejzábavnější film: Špión
Oblíbený film: Nenasytná Tiffany
Nejlepší film mimo distribuci: Bone Tomahawk
Nejlepší český film: Kobry a užovky

 

Za hranicí první desítky skončil Marťan, který se všem zamlouval, ale nikomu vyloženě neurval hlavu, tak aby film nacpal vysoko do top tenu. Za pozornost tak stojí spíš skutečnost, že jsme letos viděli celkem dost českých filmů a nějakých pět šest se nám vyloženě líbilo. To je milá a hodně povzbudivá zpráva!

Čtenářské hlasování si necháme až po Novém roce, i tak nám ale rozhodně koukejte sdělit, jaké filmy vás nejvíc dostaly, co říkáte na letošní sbírku a jak moc jsme se vám naším žebříčkem trefili do noty.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (73)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace