Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku Pokračování Gladiátora je na cestě. Kdy ho Scott natočí?

příspěvky 21 - 24 Napsat příspěvek
reaguje na: Mr.Nobody
Když dělá na pokračování režisér prvního dílu, tak má "právo" vytyčit další směr. I kdyby to měl nakonec zprznit. Je to jeho tvůrčí vize a jeho zodpovědnost.
804271
Když dělá na pokračování režisér prvního dílu, tak má "právo" vytyčit další směr. I kdyby to měl nakonec zprznit. Je to jeho tvůrčí vize a jeho zodpovědnost.
804265
8 -2
reagují: Mr.Nobody
reagovat
Ale nebudem klamať akože to s tým Napoleonom s Phoenixom, to má láka dosť:+
804266
Ale nebudem klamať akože to s tým Napoleonom s Phoenixom, to má láka dosť*:+*
3 -2
reagovat
Tak jemu nestačilo že sprznil Votrelca tými pokračovaniami ale chce to urobiť aj u Gladiátora?? No ja silno pochybujem  že sa Russell Crowe vráti, naposledy čo som videl foto jak vyzerá,tak by mohol hrať skôr Santu jak gladiátora....a to som si myslel,že to su len také kecy,že chce natočiť dvojku a on to fakt urobí...brrr:(
804265
Tak jemu nestačilo že sprznil Votrelca tými pokračovaniami ale chce to urobiť aj u Gladiátora?? No ja silno pochybujem  že sa Russell Crowe vráti, naposledy čo som videl foto jak vyzerá,tak by mohol hrať skôr Santu jak gladiátora....a to som si myslel,že to su len také kecy,že chce natočiť dvojku a on to fakt urobí...brrr*:(*
8 -5
reagují: hanak_v_exilu
reagovat
Přemýšlím  v jakém románu, nebo filmu, nebo hře byla věrně představena taktika legií a napadá mne jen úvod v románu Já Claudius s komentářem, jinak velmi skeptického, hlavního hrdiny, že to byla jedna z mála chvil, kdy byl hrdý na Řím. A jaká, že to byla taktika?
Přirozeně ta se v historii měnila, tedy se podívám na dobu Markomanských válek, kdy legie byly již profesionální armádou a je dobou ve které se odehrává Gladiátor.
Klíčovým taktickým prvkem byla otevřená, nebo sevřená soustava. V sevřené soustavě (s rozestupem legionářů méně jek jeden metr) byla legie po kohortách (cca 500 mužů, v reálu po přihlédnutím k bojovým ztrátám atd 200-300) rozestavěna šachovnicově Triplex Acies. V tomto tvaru se však nebojovalo, ale vojsko se tak rozestavovalo do požadované formace: 4 kohorty včele 3 a 3 ve druhém a třetím sledu. V boji se legionáři v kohortě více rozestoupili, kdy vzdálenost mezi legionáři byla cca dvojnásobná a utvořil se tak ucelený šik - řada(!) kdy díky tomu v bitvě mohla Římská armáda uplatňovat svoji klíčovou taktiku. Na povel, po jedné, nebo dvou řadách rotovali řady kohorty, tedy i po dobu dlouhotrvající bitvy vždy v kontaktní řadě stáli čerství legionáři. V případě nutnosti se tímto způsobem vyměnili kohorty mezi první až třetí linií. Díky otevřené soustavě mohl legionář i užít a vrhnout pilum (které pro efektivní vrch vyžadovalo jistý prostor), kdy jeho účinek poskytl požadovaný čas pro kritický moment vystřídání se! Závěr: V šachovnicové formaci se po Sullově  a Máriově reformě již nebojovalo, ale pouze přesouvalo. Je zajímavé, že i Pan Kulhánek ve své historické práci "Římské války" toto vůbec nezmiňuje (otevřená - sevřená soustava) a mylně trvá na chybné představě vycházející z doby manipulární legie.
804264
Přemýšlím  v jakém románu, nebo filmu, nebo [url=https://www.youtube.com/watch?v=vSHa371gDxc]hře[/url] byla věrně představena taktika legií a napadá mne jen úvod v románu [url=https://www.databazeknih.cz/knihy/claudius-ja-claudius-38387]Já Claudius[/url] s komentářem, jinak velmi skeptického, hlavního hrdiny, že to byla jedna z mála chvil, kdy byl hrdý na Řím. A jaká, že to byla taktika? Přirozeně ta se v historii měnila, tedy se podívám na dobu Markomanských válek, kdy legie byly již profesionální armádou a je dobou ve které se odehrává Gladiátor. Klíčovým taktickým prvkem byla [url=http://hidejosi.kinosita.sweb.cz/legie.jpg][b]otevřená[/b], nebo[b] sevřená[/b][/url] soustava. V sevřené soustavě (s rozestupem legionářů méně jek jeden metr) byla legie po kohortách (cca 500 mužů, v reálu po přihlédnutím k bojovým ztrátám atd 200-300) rozestavěna šachovnicově [i]Triplex Acies[/i]. [b]V tomto tvaru se však nebojovalo,[/b] ale vojsko se tak rozestavovalo do požadované formace: 4 kohorty včele 3 a 3 ve druhém a třetím sledu. [b]V boji se legionáři v kohortě více rozestoupili, kdy vzdálenost mezi legionáři byla cca dvojnásobná a utvořil se tak ucelený šik - řada(!)[/b] kdy díky tomu v bitvě mohla Římská armáda uplatňovat svoji klíčovou taktiku. Na povel, po jedné, nebo dvou řadách rotovali řady kohorty, tedy i po dobu dlouhotrvající bitvy vždy v kontaktní řadě stáli čerství legionáři. V případě nutnosti se tímto způsobem vyměnili kohorty mezi první až třetí linií. Díky otevřené soustavě mohl legionář i užít a vrhnout pilum (které pro efektivní vrch vyžadovalo jistý prostor), kdy jeho účinek poskytl požadovaný čas pro kritický moment vystřídání se! Závěr: V šachovnicové formaci se po Sullově  a Máriově reformě již nebojovalo, ale pouze přesouvalo. Je zajímavé, že i Pan Kulhánek ve své historické práci "Římské války" toto [b]vůbec nezmiňuje[/b] (otevřená - sevřená soustava) a mylně trvá na chybné představě vycházející z doby manipulární legie.
3 -10
reagují: BlackAdder
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se