Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Nejlépe placené hollywoodské hvězdy současnosti aneb bohaté streamy vyrážejí dech


ikona
TedGeorge
amazonblack widowbrad pittchris hemsworthdaniel craigdenzel washingtondisney+dwayne johnsongal gadothbo maxjames bondjennifer lawrencekeanu reevesleonardo dicapriomark wahlbergmatrixmatrix 4na noženení čas zemřítnetflixpán prstenůred noticerian johnsonrobert pattinsonryan reynoldsscarlett johanssontenkrát v hollywooduthe batmanthortom clancytom cruisetop gun: maverickwarner bros.wonder woman 1984
Víme, kolik dostal Robert Pattinson za Batmana. Opravdu si zaslouží herec proslavený sérií Twilight tak málo?  

Jako každý rok se Variety vytasilo s žebříčkem nejlépe placených herců a hereček současnosti. Letos jsou však obří gáže největších hvězd přece jenom trochu pikantnější a vítr vane od Scarlett Johansson (v žebříčku byla díky odkládané marvelovce minulý rok) soudící se o ušlý profit z Black Widow. Její situace související s původně neplánovanou hybridní premiérou v kinech a na Disney+ v ten stejný den byla rozebrána snad ve všech periodicích včetně britského plátku Pes a kůň, takže já už se jí znovu dopodrobna věnovat nebudu.

Zmínku hned na úvod si však aféra ScarJo vs. Disney+ zaslouží, protože obří platy diktuje více než kdy jindy platforma, na které se dotyčný snímek dočká premiéry. Před pár lety to byla skoro výhradně kina, dnes už je to komplikovanější. Zajímavá a často velmi nečekaná čísla si rozhodně zaslouží hlubší rozebrání a já se na závěr úvodu přimlouvám, abyste se při smutném pohledu na vlastní výplatní pásku raději ubránili nutkání otevřít dvanáctiletou whisky, kterou jste jistě také nedávno dostali k narozeninám. Svět holt není spravedlivý.

Ryana Goslinga jistě okouzlila Praha, když tu spolu s Chrisem Evansem (ten kupodivu není v letošním Variety žebřícku zmiňovaný) a dalšími pod vedením bratrů Russových natáčel 200 milionů drahou netflixovku The Grey Man. Ryan dostane, respektive už dost možná dostal, 20 mega. Stejnou výplatu si vysloužil i Chris Hemsworth za roli ve čtvrtém Thorovi. Zde bych byl však opatrný, protože bůh hromu režírovaný Taikou Waititim má jít do kin až v létě příštího roku a Chris snad už inkasuje nějaké bonusové miliony za výkonnost marvelovky v multiplexech.

Časy se mění, takže Tom Cruise nebo Keanu Reeves se do TOP desítky za rok 2021 nevešli. Reeves byl na absentování po neskutečně rentabilních Matrixech zvyklý (Hollywood Reporter spekuloval, že trilogie mu díky výhodným smlouvám souvisejícím s výdělky z kin vydělala čtvrt miliardy dolarů!), ale Cruise byl především díky Mission: Impossible v žebříčku pečený vařený a uváděných 13 mega předem za Top Gun: Maverick tentokrát nestačilo.

Jenom mimochodem – podobnou výplatu měl dostat Keanu za Matrix 4. Pevně doufám, že ta informace už není aktuální a Reeves obdržel po vzoru Denzela a dalších od Warnerů miliony navíc za hybridní kino / HBO Max premiéru. Ta je navzdory doposud absentujícím teaserům a trailerům pořád plánovaná na letošní Vánoce. Sympaťák vládnoucí poslední roky na plátnech kin především jako John Wick si každopádně zaslouží každý milion.

Přeskočím 15 mega pro Michaela B. Jordana za průměrnou clancyovku Bez výčitek (někdo mi musíte v diskuzi vysvětlit, proč nebyl Michael v žebříčku už za rok 2020) a Chrise Pinea, jenž by měl letos dostat na dřevo 11,5 milionů dolarů za chystanou fantasy podle populární stolní hry Dungeons and Dragons. Posledním řešeným hollywoodským milionářem bude herec proslavený rolí navždy bledého teenagera/upíra Edwarda v Twilight franšíze.

Robert Pattinson je v žebříčku jaksi navíc, protože víc než tři mega dostalo v roce 2021 za roli jistě mnoho herců a hereček. Jenomže mluvíme o Batmanovi a tak se (prý trochu problémový) herec zmínit prostě musí. Jsou tři melouny málo? Jak se to vezme. Vzpomeňme si na jeden milion pro Evanse za Kapitána Ameriku, půl milionu pro Downeyho za Iron Mana nebo dokonce pouhých 150 000 (zdroje se rozcházejí) vyplacených Hemsworthovi za prvního Thora.

Všichni „chudáci“ od Marvelu však už tenkrát věděli, že smlouvy jsou uzavřeny na více filmů a jejich jackpot měl teprve přijít. Warneři by rádi napodobili úspěch konkurence a kdo ví, jestli v tomto případě trochu nekopírují marvelovský model i co se týče mezd nových hvězd. The Batman odložený na začátek března 2022 stál podle všeho „pouhých" 100 milionů dolarů a všichni zúčastnění jistě doufají ve velký úspěch v pokud možno otevřených kinech (komiksovka tam bude mít k dispozici exkluzivních 45 dnů, než zamíří na HBO Max).

Můžeme jenom spekulovat, zda se vrátí časy, kdy největší hvězdy preferovaly procenta z kino-tržeb oproti jistým milionům předem z na první pohled bezedné kapsy velkých streamů. Disney+, HBO Max, Amazon a další podle zákulisních informací ještě nějaký ten pátek nebudou vydělávat nikomu, ale koho to zajímá... Je třeba krvácet, přeplatit konkurenty a Na nože nebo první sérii Pána prstenů za bezmála půl miliardy cpát vybíravým spotřebitelům do chřtánu bez toho, aby někdo řešil, jestli je předražená novinka rentabilní. Důležité je, že miliony potenciálních předplatitelů nezamíří ke konkurenci.

Na úplný závěr bych snad jenom zmínil stesk akcentovaný pomalu pod každým tržebním reportem na stránkách MovieZone. Čtenáře (často oprávněně) vzrušují obří 150milionové náklady vynaložené na Space Jam a další drahé filmy, které si takový budget na první pohled nezaslouží. Tvrdí, že jedním z hlavních poznávacích znamení současného hollywoodského marasmu jsou absurdně vysoké rozpočty zapříčiněné šílenými mzdami herců a hereček. Nesouhlasím. Stačí se totiž podívat do minulosti a všichni musí jasně vidět, že mzdy hvězd nerostou. Stejně tak nerostou ani samotné rozpočty blockbusterů. Spíše stagnují.

Těch důvodů je mnoho a já aplikuji imfovu berličku používanou především v MovieZone Live relacích, kde redaktor rád zmiňuje, že se o "problému" už dříve rozepsal. Zájemce odkáži na trochu starší (ale snad pořád aktuální) téma, kde rozebírám na jednotlivých příkladech, proč rozpočty hollywoodských blockbusterů ve skutečnosti nerostou, ale spíše klesají. Fakt, že Netflix a další přeplácí klasická hollyowodská studia, byl už v minulosti také rozebrán. Víc už k tématu vysokých mezd hollywoodských hvězd dnes nemám. Doufám, že jste si dobře početli a diskuze je samozřejmě otevřená. Díky za pozornost.

---

Poznámka pod čarou: Pořád nemůžete překousnout 40 mega pro Denzela a Willa? Vězte, že před devíti lety se Will Smith dočkal 100 milionů dolarů za Muže v černém 3.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace