Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Nejlépe placené hollywoodské hvězdy současnosti aneb bohaté streamy vyrážejí dech


ikona
TedGeorge
amazonblack widowbrad pittchris hemsworthdaniel craigdenzel washingtondisney+dwayne johnsongal gadothbo maxjames bondjennifer lawrencekeanu reevesleonardo dicapriomark wahlbergmatrixmatrix 4na noženení čas zemřítnetflixpán prstenůred noticerian johnsonrobert pattinsonryan reynoldsscarlett johanssontenkrát v hollywooduthe batmanthortom clancytom cruisetop gun: maverickwarner bros.wonder woman 1984
Víme, kolik dostal Robert Pattinson za Batmana. Opravdu si zaslouží herec proslavený sérií Twilight tak málo?  

Jako každý rok se Variety vytasilo s žebříčkem nejlépe placených herců a hereček současnosti. Letos jsou však obří gáže největších hvězd přece jenom trochu pikantnější a vítr vane od Scarlett Johansson (v žebříčku byla díky odkládané marvelovce minulý rok) soudící se o ušlý profit z Black Widow. Její situace související s původně neplánovanou hybridní premiérou v kinech a na Disney+ v ten stejný den byla rozebrána snad ve všech periodicích včetně britského plátku Pes a kůň, takže já už se jí znovu dopodrobna věnovat nebudu.

Zmínku hned na úvod si však aféra ScarJo vs. Disney+ zaslouží, protože obří platy diktuje více než kdy jindy platforma, na které se dotyčný snímek dočká premiéry. Před pár lety to byla skoro výhradně kina, dnes už je to komplikovanější. Zajímavá a často velmi nečekaná čísla si rozhodně zaslouží hlubší rozebrání a já se na závěr úvodu přimlouvám, abyste se při smutném pohledu na vlastní výplatní pásku raději ubránili nutkání otevřít dvanáctiletou whisky, kterou jste jistě také nedávno dostali k narozeninám. Svět holt není spravedlivý.

Letošním premiantem je Daniel Craig, který se už více než dva roky loučí se svou nejslavnější rolí – Jamesem Bondem. Podle posledních zpráv potvrzujících zářijovou premiéru Není čas zemřít ve Velké Británii by se měl na podzim konečně dočkat, protože studiu MGM a bondovské gardedámě Barbaře Broccoli (navzdory pořád zoufalé covid situaci) nezbývá nic jiného, než poslat Bonda konečně do kin. Svoji rekordní gáži si však Craig kupodivu nevysloužil za posledního Agenta jejího veličenstva .

Za něj měl podle vícero zdrojů dostat 25 milionů dolarů, které sice o něco narostou po ukrojení části koláče z hrubých tržeb v kinech, ale bude to podle všeho o dost méně, než si Daniel při podepisování tenkrát jistě velkorysé smlouvy vysnil. Mnohokrát odkládaný biják se musel potýkat s několikrát zastavenou reklamní kampaní, rostoucími úroky od financujících bank a tím pádem narostly náklady na samotný film (když teď nebudeme brát v potaz drahé reklamní kampaně z větší části financované Heinekenem a spol.) na docela krutých 314 milionů dolarů.

Kdyby si film došel po celém světě pro miliardu babek a drobné, což se ještě před dvěma lety očekávalo, tak by to nebyl až takový problém. Všechny zainteresované strany by jistě vydělaly velmi pěkné peníze. Při pohledu na pravidelně zoufalé víkendové tržby z kin však všichni tušíme, že miliarda nepadne. Bond, který se podle všeho už vážně znovu neodloží (mám radost), bude rád, když se zaplatí až za pár let po započítání čím dál nuznějších prodejů na domácích nosičích, licencování práv hotelům a aerolinkám a dalších vedlejších příjmů.

Daniel Craig a Rian Johnson dobře tušili, že možná procenta z kinotržeb jsou v současnosti sázka na nejistotu a na jaře se domluvili s Netflixem. Jejich zbrusu nová franšíza s detektivem Benoit Blancem se dočká dvou pokračování a největší streamovací síť zaplatila dechberoucích 450 melounů. S ročním rozpočtem atakujícím 17 miliard dolarů na obsah se necelá půlmiliarda v následujících letech nějak rozepíše a Netflix jistě dobře věděl, kolik diváků po celém světě si u nich licencované Na nože pustilo.

Podle zákulisních zdrojů přitom Netflix nechá tvůrcům naprostou volnost a pouze si vymínil, že každý z dvojice filmů bude mít rozpočet minimálně 40 mega (tedy stejně jako Na nože). Tím pádem tu máme stovky milionů dolarů, které si režírující (a produkující) Johnson, hvězdný Daniel a pár dalších rozdělí. Variety každopádně čerstvě uvádí, že Craig dostane za každý film více než 50 míčů předem, což ho katapultuje na piedestal nejvíce vydělávající herecké hvězdy v roce 2021.

U Netflixu ještě zůstaneme, protože Variety uvádí, že stříbrnou pozici mezi herci a herečkami bere Dwayne „The Rock“ Johnson díky akčnímu Red Notice, kde si zahraje po boku Ryana Reynoldse a Gal Gadot (oba prý inkasovali 20 mega). Již dříve bylo známo, že za snímek s obřím rozpočtem 200 milionů dolarů, jež míří na stream 12. listopadu, dostane Rock velké peníze, ale stejně je 50 mega překvapující a šokující numero. Zvlášť když se podíváme na nízké tržby jeho pořád čerstvé Expedice: Džungle. Proč tedy taková pálka do Johnsonovy kapsy?

Rock je jedním z producentů. Podle starších zdrojů to znamená, že dostal 30 mega na dřevo předem a pokud se film překulí přes (prozatím tajnou) hranici spuštění na streamu, dostane dvacku navíc. Variety už možné miliony navíc pro ex-wrestlera bere jako ložené a já s nimi vlastně souhlasím. Podzimní termín je luxusní, lidé na akčnáky promítané na streamu slyší násobně více než na ty, které míří do kin (John Wick je jedna z posledních kino-výjimek), a Dwayne není včerejší. Hranice přehrání pro extra 20 milionů babek do jeho kapsy bude pravděpodobně reálná a dosažitelná.

Z hlediska „dramaturgie“ článku se mi teď vůbec nehodí sdílené třetí (respektive čtvrté) místo, tedy dva pánové inkasující obří množství chechtáků za jediný film. S dovolením je na chvíli přeskočím, budu se jim věnovat na začátku další kapitoly a první list ukončím pohledem na páté a šesté místo. Leonardo DiCaprio a Mark Wahlberg totiž také díky Netflixu berou 30 mega. Začneme Leonardem, který čerstvě (a vyčůraně) začal slyšet na exkluzivní streamovací premiéry. Krásných 30 mega za Don´t Look Up režírované Adamem McKayem bude dost možná podobně tučné číslo jako gáže vyplacená za nový film Martina Scorseseho Killers of the Flower Moon připravovaného s rozpočtem 200 mega na příští rok pro Apple TV+.

Výplata pro Lea, jenž je u dekády v TOP 3 největších hollywoodských hvězd, mi nepřijde nijak šokující, protože lidé na něj do kin chodili a chodí. Dá se tedy předpokládat, že si ho budou houfně pouštět i na Neflixu a Applu. Tumpachový jsem však z vysoké gáže pro Wahlberga, jemuž Netflix poslal na účet 30 mega za hlavní roli v buddy komedii Spravedlnost podle Spensera (Variety biják z roku 2020 zmiňuje v souvislosti se mzdami za rok 2021, budiž). Mark se dočkal v uplynulých letech propadáků jako Deepwater Horizon, Všechny prachy světa, Den patriotů nebo Transformers: Poslední rytíř. Má však šikovné agenty a tak za každý z výše zmíněných bijáků stejně dostal obrovské peníze.

Kvalitou Spravedlnost podle Spensera nepřesvědčila, ale složité algoritmy Netflixu očividně zase jednou zafungovaly předem a ukázaly, že na podobné celovečeráky lidé slyší. Zmiňovaná Spravedlnost se dodnes objevuje v topce nejčastěji přehrávaných filmů na řešeném streamu a v kuloárech se dokonce šeptá o přípravách pokračování. Bez uzardění se přiznám, že Wahlberga nemám vůbec rád, ale Marky Mark a jeho agenti v tom umí chodit. Tušili, že studia jim kvůli předešlým propadákům znovu desítky milionů dolarů nedají a tak se domluvili s Netflixem. Dobře pro ně.

V druhé kapitole dáme konečně (alespoň na chvíli) vale Netflixu a budeme se věnovat přeskočeným hvězdám inkasujícím obří výplaty od Warnerů. Na přetřes konečně přijdou i herečky.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace