Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Sebevražedný oddíl spáchal kasovní sebevraždu


ikona
Cival
black widowDCdwayne johnsonexpedice: džunglefast and furiousgreen knightharley quinnhbo maxjames gunnjungle cruisemargot robbiemarvelmatt damonrychle a zběsilesebevražedný oddílstillwatertržbywarner bros.
DC si připisuje propadák. Bohužel. 

Nedělá mi radost psaní těchhle článků, nedělá. I když česká kina mají taky dost svých problémů, jakýs takýs princip uspokojivého fungování tam vidím. Sice se novinky do velké míry vybíjejí mezi sebou a některé menší projekty v podstatě ani nezvládají sehnat místa na promítání, když je každý týden deset nových premiér, pořád se ale daří občas naplnit sály, z některých filmů se staly velehity a i některé hollywoodské nebo skromnější domácí projekty si dokáží přijít na své, když se jim podaří trefit směr.

 

Naproti tomu v Americe, orientované hlavně na velké blockbustery, sledujeme víceméně týden co týden hořké kasovní zklamání. Možná to umí hollywoodští cifršpióni vykládat optimisticky, ale mně aktuální situace přijde jako zoufalé ticho před zkázonosnou bouří, kdy bezmocně sledujeme to, jak jedna velkoprodukce za druhou nezadržitelně míří do červených čísel. A počítají se ztráty.

Jde teď z mého pohledu o to, jak brzo dojde Hollywoodu trpělivost. A jestli se ještě dočkáme v multiplexech Duny, Bonda a Venoma 2, nebo se budou revidovat distribuční plány. Nebo až v zimě... nebo až za rok... nebo prostě až na další sezóny.

 

Nebudu tu věštit z křišťálové koule - nějak to dopadne. V našem zájmu je ale určitě to, aby studia vydržela úpět nad výsledky co nejdýl, protože díky tomu jednak dostáváme do kin i špičkové popcornovky, zároveň souhra hollywoodských hitů s českými novinkami dovoluje udržovat domácí kina v chodu a tedy i při životě. 

Každopádně nový Sebevražedný oddíl to hodně zle odskákal. Je samozřejmě možné, že při jeho kvalitách půjde o trvalku jako svého času Strážci Galaxie, že film vydělá velké peníze na VOD a domácích nosičích, nebo dokonce výrazně pomůže Warnerům zabojovat během sezóny cen, a tudíž bude vnímán jako z jisté perspektivy prospěšný. My tu ale řešíme tvrdá čísla a ta hovoří jasně: Otvírák za 26 milionů je pro velkoprodukci za bezmála dvě stě melounů prostě průser. Protože jeho ziskovost je v nedohlednu. 

 

Nové želízko od DC navíc zaútočilo na většinu významných světových trhů a v nich připočetlo taky nikterak úžasných 45 mega. Sedmdesátimilionový globální start (srovnejte s miliardovým rozjezdem posledních Avengers!) je z ekonomického hlediska naprostou katastrofou. Důvodů je mnoho, od amerického strachu z mutace delta a vědomí, že v srpnu už se tolik na filmy nechodí jako od května do července, přes pocovidovou liknavost diváků všech zemí chodit do kina, až po zmatenou warnerovskou kampaň, která neměla průraznost prvního Suicide Squad, nevysvětlila, jak přesně film navazuje, ani neprodala film naplno fandům Harley Quinn (navíc se určitě projevily nekvality Birds of Prey a právě prvního Sebevražedného oddílu, byť ten je paradoxně americkými obyčejnými diváky hodnocen v tzv. cinemascore pozitivněji než nová verze).

Dost zásadní podíl ale bude mít na celkových tržbách i eRkový rating a hlavně paralelní uvedení na HBO Max a je mi celkem jasné, že zatímco film bude sbírat čile divácká hodnocení, výnosy v dolarech poletí nahoru výrazně pomaleji, protože spousta diváků bude sosat pirátské verze. Je to průser... a my se jen můžeme modlit, aby z něj Warneři, potažmo ostatní hollywoodští hráči nevyvozovali vážné závěry hned teď. 

 

Hodně děsivé je vědomí, že i dalších devět filmů v kasovním top tenu je vlastně dle starých pořádků komerčním zklamáním. Takže vlastně celý pořadník, když už z něj vypadlo Tiché místo 2... Fňuk. 

Expedice: Džungle alespoň nepadá nějak strmě - poloviční poklesy posunuly film na průběžných 65 mega z Ameriky a 121 celosvětově. Ziskové vody s potenciálem sequelu jsou ale sakra daleko. Nejen The Rock obvykle těží mnohem víc...

Bronzovou příčku drží Čas M. Nighta Shyamalana, který kupodivu nevyklidil pozice zdaleka tak rychle, jak se po slabých reakcích kritiků i diváků čekalo. Propad o 40% je relativně fajn a Shyův lobotomický thriller se díky nim posunul na 38 milionů z Ameriky a 65 celosvětově, což se dá snést.

 

Black Widow teď už taky spadla jen o třetinu, ale znamená to jen připočtení čtyř milionů - o pátém víkendu v distribuci už měla mít dávno vyděláno, teď přidává jen drobáky. Což nepotěší nejen Scarlett, ale ani právníky všech stran ve sporu se studiem Disney. Americký mezisoučet je na 174 milionech a celosvětově Black Widow eviduje 359 mega - takže taková třetina Captain Marvel, to by jeden zaplakal.

Pátá příčka patří Mattu Damonovi a novému dramatu oscarového Toma McCarthyho Stillwater. Víc než průběžné desetimilionové tržby mě mrzí dost vlažné přijetí, protože na McCarthyho poměry je průměrné hodnocení 6,6 z 10 docela slabé.

 

V druhé půlce žebříčku je komerčně nevýrazná, za kvality však velebená artovka Zelený rytíř v úhrnu s dvanácti miliony. Pak následují megapropadáky Space Jam 2 a G. I. Joe: Snake Eyes a neúspěšné pokračování Úniková hra: Turnaj šampiónů.

Na desátém místě nakonec dojíždí Rychle a zběsile 9, které má sice skoro třikrát nižší výtěžnost než sedmý díl série, pořád jde ale s 661 miliony o suverénně největší kinoudálost posledních dvou let. Zvykejte si na chudé časy, holátka. Nebo to Bond protrhne?

 

Kompletní žebříček tržeb zde.  

Za týden zkusí mizernou hollywoodskou sérii zvrátit hororová řezničina Smrt ve tmě 2, bláznivý Reynoldsův Free Guy a retro o Arethě Franklin Respect. Držme si palce, ať se alespoň něco chytí. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (73)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace