Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2020 - 1. část


ikona
Mr. Hlad
ana de armascoviddaniel craiggentlemaniguy ritchiemizerovénetflixrok v kostcesacha baron cohenvlkochodci
Nejlepší herci, nejvtipnější scény, nejdůležitější události i nejbizarnější bizarnosti filmového světa 

Rok 2020 asi málokdo z nás strávil tak, jak by chtěl. Covid-19 zasáhl do životů lidí na celé planetě a samozřejmě se to dotklo i filmového průmyslu. Přesto bylo pořád na co koukat. Jen toho nebylo tolik a ta kvalita se musela trošku vyzobávat. I proto letos dostal Imf od Roku v kostce volno, protože zaplnit jednotlivé kategorie zajímavými vítězi bylo tentokrát opravdu náročné. Ale i tak jsme vloni v kinech a na streamu dostali dost důvodů k radosti. První díl Roku v kostce je tady a snad vám připomene, že ve všem tom covidovém marastu bylo i pár věcí, které se povedly. 

NEJLEPŠÍ BITKA

Redakční tip - Souboj jeden na jednoho ve Vyproštění


Chris Hemsworth byl ve Vyproštění strašlivý řezník. Vykosil největší zločineckou špínu Bangladéše, zkorumpované poldy i bývalého parťáka a prakticky každý, kdo se mu postavil do cesty, toho velmi brzy litoval. Výjimkou byla bollywoodská hvězda Randeep Hooda, který dovedl s Hemsworthem přinejmenším držet krok a když už dostali šanci změřit svoje síly, skončilo to remízou. Pistole, nože, ruce, bojové umění, svinské chvaty, absolutní odhodlání na obou stranách a totální fyzické nasazení. To všechno navíc natočené (jakoby) na jeden záběr. Jedno zabijácké eso je tu větší hrozba než dvacet sígrů z ulice. Skvěle se na to kouká. A navíc člověk tak trochu drží palce oběma. 

Osobní tip Civala: Šermovačky v Boss Level - Akčňák Boss Level mě mile překvapil. V téhle hravé jednohubce mě nejvíc potěšila monotónně hláškující Selina Lo s katanou. Šikovný ruce a dostatečná slovní zásoba. 

Osobní tip KarlaR: Finální duel Mizerů 3 – Will Smith se s Jacobem Scipiem střetnul hned dvakrát, jejich potyčka v hořícím baráků ale jednoznačně vede. Je totiž pořádně osudová, krvavá a kupodivu i vcelku napínavá.

Osobní tip Mr. Hlada: Útěk z policejní stanice ve Ztracené kulce – Nečekaně příjemné akční béčko z Francie sice sázelo hlavně na honičky, ale scéna, kdy hlavní hrdina utíká z policejní stanice, se mi přeci jen zapsala do hlavy o dost výrazněji. Je dravá, drsná a chytře vymyšlená, namísto efektně vypadající akce totiž sází na jistou praktičnost. Není to pěkná bitka, je to poctivá rvačka, při které se ve zbraň může proměnit všechno, co se hrdinům dostane pod ruku. A každá rána sakra bolí. Francouzi se tady předvedli v hodně pěkném světle.

Osobní tip Rimsyho: Závěr Bídníků - Těžké rozhodování. Finální bitka mezi Betty Gipin a Hilary Swank se pyšní poctivou choreografií a obstojně napsanými postavami, díky čemuž je jejich závěrečná konfrontace sympatickým střetem protichůdných světonázorů. Přesto bych svůj hlas nakonec na základě sympatií dal domovní přestřelce ve francouzských Bídnících. Jedná se totiž o mnohem lepší film a ačkoli obklíčení policistů ze strany rozvášněných pouličních gangů neobsahuje tolik eye-candy momentů, atmosféra utahujících se šroubů a osudové nevyhnutelnosti je cítit z každého zapáleného molotova.

Osobní tip Spoonera: Bitka v policejní skladišti v Birds of Prey - Ano, asi všichni se shodneme na tom, že komiksovka Birds of Prey byla zoufalá nuda, která pomalu zabila všechen potenciál diváky oblíbené Harley Quinn. Jeden světlý bod se zde ovšem našel a je trochu paradoxní, že za ním stojí úplně jiný režisér než za zbytkem filmu. Ano, bitku gangsterů s Harley Quinn má na starosti režisér Johna Wicka Chad Stahelski a na výsledku je to hodně vidět. Jinak naprosto mdlý a rutinní snímek v tu ránu sršel hezkými nápady, a když si hlavní hrdinka šňupne koks, najednou zde záporákům nejen solidně křupou kosti, ale navíc se na to hezky kouká. Škoda, že pak se vrátí za kameru zase Cathy Yan a s ní i režijní marnost.

Osobní tip do_oda: Časová bitka v Tenet - Ona vlastně samotná bitka protagonisty se zprvu neznámými protivníky není tak oslnivá jako některé jiné zmíněné, jakmile si ale uvědomíte, kolik choreografie do ní muselo jít, a jakým způsobem se k ní Nolan později ve filmu vrátí, je to zkrátka celé až příliš cool na to, aby to tady nikdo nezmínil.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace