Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2020 - 1. část


ikona
Mr. Hlad
ana de armascoviddaniel craiggentlemaniguy ritchiemizerovénetflixrok v kostcesacha baron cohenvlkochodci
Nejlepší herci, nejvtipnější scény, nejdůležitější události i nejbizarnější bizarnosti filmového světa 

Rok 2020 asi málokdo z nás strávil tak, jak by chtěl. Covid-19 zasáhl do životů lidí na celé planetě a samozřejmě se to dotklo i filmového průmyslu. Přesto bylo pořád na co koukat. Jen toho nebylo tolik a ta kvalita se musela trošku vyzobávat. I proto letos dostal Imf od Roku v kostce volno, protože zaplnit jednotlivé kategorie zajímavými vítězi bylo tentokrát opravdu náročné. Ale i tak jsme vloni v kinech a na streamu dostali dost důvodů k radosti. První díl Roku v kostce je tady a snad vám připomene, že ve všem tom covidovém marastu bylo i pár věcí, které se povedly. 

NEJVĚTŠÍ UDÁLOST ROKU

Redakční tip - Covidová pandemie


Tohle je samozřejmě nepřehlédnutelný fenomén napříč vší lidskou činností. A můžeme jen doufat, že do kostky za rok 2021 pandemie promluví jen částečně, jakkoliv se teprve letos v létě snad filmový průmysl trochu oklepe. V březnu 2020 se Hollywood zadrhnul a zastavil a s ním v podstatě i globální tvář filmu, jak ji známe. Producenti i kinaři se sice chvilku snažili tvářit statečně, ale i oni po pár měsících začali volat o pomoc. Vítězem nakonec byly VOD platformy zažívající prudký nárůst zájmu a Čína, která se z pandemie začala oklepávat nejrychleji, ač bychom jejím astronomickým boxoffice číslům rozhodně neměli důvěřovat bez důkladnějšího prověřování. Kdybych měl dostat dolar pokaždé, když se mě loni někdo zeptal, kdy se kina zmátoří, možná bych si mohl dovolit zasponzorovat Jáklovi natáčení Žižky. Rozumnou odpověď by ze mě ale nikdo nedostal. Snad už vidíme světlo na konci tunelu, ale škody na produkční a distribuční infrastruktuře budou nemalé.

Osobní tip Civala: HBO MAX premiéry - Doufám, že jde o výjimečné, přechodné řešení, dobré jen pro tenhle rok, přesto jsem v tý blockbusterový bídě při zavřených kinech za paralelní nasazování warnerovských popcornovek do kin i do domácností zatraceně vděčnej. Alespoň nějakej ten velkej flák si můžeme v koronashitu užít. Díky za každou takovou příležitost.

Osobní tip KarlaR: Smrt Chadwicka Bosemana – Rok 2020 byl plný smutných událostí, odchod samotného Black Panthera v pouhých 43 letech ale vyloženě celým otřásl Hollywoodem. Spousta malých kluků přišla o superhrdinský vzor a my o elitního herce, který doslova zhmotňoval jednu legendu za druhou.

Osobní tip Mr. Hlada: České filmy a Netflixu – Ne že bych si dával každý druhý týden opáčko Špindlu nebo tak, ale rozhodně musím chválit Netflix za to, že se snaží kupovat filmy i od domácích filmařů. Nejen proto, že se pak o dost snadněji vysvětluje starší generaci, co to ten Netflix je a proč by si ho měli pořídit, ale bude to i sakra důležitá zbraň v boji o diváka, až se u nás letos objeví HBO Max a Disney+. My se sice můžeme těšit na Dunu, ale vašim rodičům bude záležet spíš na tom, kde najdou Na samotě u lesa, to víme všichni.

Osobní tip Rimsyho: Rušení festivalů - Uherskohradišťská Filmovka loňský rok ustála aspoň zkráceným režimem, Finále Plzeň se z jara přesunulo na září, Jihlavský dokumentární svátek se přesunul až do online prostředí. Nic z toho není ideální, přesto pořadatelé těchto událostí dopadli mnohem lépe než jejich kolegové z Karlových Varů. Po zrušení největšího filmového svátku byla v plánu aspoň náhradní listopadová varianta, jež nakonec padla také. A společně se zrušením nejslavnějšího festivalu v Cannes je tedy jasné, že ani fanoušci náročnějších filmů to loni neměli lehké.

Osobní tip Spoonera: Zavřená česká kina - Situace, u níž asi nikdo nepředpokládal, že někdy nastane. A že tady s námi bude skoro celý rok. Loni v březnu se kvůli počínající pandemii koronaviru u nás na několik měsíců nekompromisně zavřela všechna kina a i když jsme si v letních měsících pak mohli s rouškami zajít aspoň na Tenet či pár výtečných MZ projekcí, na podzim začal zmar všech kinařů nanovo a trvá dodnes. A bohužel ještě několik týdnů evidentně trvat bude. Můžeme nadávat na kroky vlády či zabedněnost některých lidí dlouhé hodiny, faktem ale zůstává, že tento depresivní stav vážně nemá obdoby. A trvá už opravdu příliš dlouho.

Osobní tip do_oda: Adaptace The Last of Us - Asi bych to mohl rozvést na obecný boom herních adaptací, od Uncharted až po Ghost of Tsushima, kdy Hollywood zřejmě definitivně hodlá zlomit prokletí tohoto proklínaného žánru. Jenže já jsem skromný kluk, a tak se pro mě největší loňskou událostí (vedle všech zmíněných) stalo oznámení adaptace The Last of Us. Moje (a miliony dalších lidí) nejmilovanější hra se totiž dočká seriálu od HBO, a vedle jejího tvůrce Neila Druckmanna na ni dělá taky Craig Mazin, scenárista výtečného Černobylu. Navíc už máme i herce v hlavních rolích, a byť jsem si představoval silnější duo než Pedro Pascal a Bella Ramsey, stejně se už nemůžu dočkat, jak s tímhle parádním, komplexním a zatraceně smutným příběhem filmaři naloží.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace