Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 důvodů, proč HBO Max nebude zabijákem Netflixu


ikona
TedGeorge
disney+friendshbohbo gohbo maxjustice leaguelooney tunesnetflixridley scottseriálysnyder cutstreamováníwarner broszack snyder
Netflix nedává spát konkurenci a po Disney+ v zámoří odstartoval další velký stream. Jak velkou mají Warneři šanci na úspěch?  

V Americe před pár dny odstartovala svoji pouť za miliony předplatitelů služba HBO Max. Dlouho chystaná konkurence Netflixu má za zády telekomunikačního giganta AT&T (takže vlastně Warnery) a před sebou trnitou cestu. V koronavirem ztrápeném zámoří sice rozumnější lidé pořád dodržují karanténu, nechodí do kina a tím pádem je filmová a seriálová zábava servírovaná přes internet v té nejlepší možné výchozí pozici, ale konkurence má velký náskok.

Před třemi měsíci jsem vyhejtil streamy jako takové a dnes budu desetkrát negativní právě v souvislosti se zámořským startem HBO Max. Samozřejmě znovu platí, že nic není černobílé a Warneři rozhodně mají se svým streamem už od začátku co nabídnout. Jenom mám takový pocit, že na čím dál více rozoraném poli streamovacích válek nebudou hrát prim a nic na tom nezmění ani parádně načasované promo v podobě oznámení Snyder Cutu na rok 2021. Vy už se teď pohodlně usaďte, ke čtení si dopřejte lahodný Merlot nabízený pod značkou Poker Wines a jdeme na to…

 

10. Budeme u nás zase muset čekat roky?

Nadával jsem už u šnečího startu Disney+ ve světě, ale ústa si vypláchnu i zde. Zatímco myšák alespoň disponoval nějakou globální strategií a divákům chtivých jeho exkluzivního obsahu svítá naděje někdy na začátku příštího roku, HBO Max mlčí. Respektive oznámili, že prioritou pro ně budou trhy v Latinské Americe a Evropě. S tím, že Jižní Amerika může se startem služby počítat v roce 2021. O nějakém rozvrhu pro Evropu, natož pro Asii ani slovo. Situace je trochu složitější kvůli vlastním HBO službám, které především v Evropě už nějaký ten rok vesele a úspěšně fungují (více v bodu níže), ale stejně je to nemilé.

Opravdu hodlají Warneři svět takhle zanedbávat? Hodně napoví jejich plány na počet předplatitelů. Zatímco Disney+ dosáhnul na číslo 50 milionů předplatitelů už v dubnu, pět měsíců po startu svého streamu (vůbec bych se nedivil, kdyby už během příštího roku atakoval 100 mega), HBO Max je mnohem více při zemi. Jeho provozovatel WarnerMedia totiž chce dosáhnout 50 milionů předplatitelů v USA až v roce 2024 a schválně si teď tipněte, kolik jich chtějí celosvětově. Máte? Tak to číslo ponižte o 30 milionů a následně si tipněte znovu. Celosvětově chtějí ti troškaři v roce 2024 „pouhých“ 75 milionů a znovu opakují, že cílí především na Latinskou Ameriku. No, a abych vám hlavu zamotal úplně maximálně tak doplním, že slavnou Home Box Office kabelovku si celosvětově pořád předplácí 140 milionů lidí a je otázka, jestli WarnerMedia vůbec chce expandovat do světa, kde jim tak pěkně vydělává právě jejich kabelová televize.

9. Now Go Sky, Ziggo?

Ona je totiž otázka, jestli se u nás někdy HBO Max vůbec dočkáme. HBO nikdy nemělo jednu univerzální platformu a dá se říct, že každý pes jiná ves. Vy jistě všichni znáte (a hodně z vás i využívá) HBO GO, ale to není žádný globální konkurent Netflixu. Jedná se o specialitku, která funguje v hrstce zemí, především ve východní Evropě, a kromě našeho malého trhu slaví úspěch především v Polsku a na Ukrajině. Jak už nadpis napovídá, ve Velké Británii nebo Itálii je za klenoty HBO zodpovědná kabelovka Sky, v Nizozemsku jisté Ziggo, ve Skandinávii HBO Nordic atd. V Americe je situace snad ještě komplikovanější, pokud to vůbec jde. Doposud tam totiž se slušným úspěchem fungovala služba HBO Now, jež však rozhodně není americkým ekvivalentem HBO GO. Nejlépe ten bordel rozseknuli redaktoři z webu Vulture.

Dá se říct, že v USA máte několik možností. První je, že si platíte pouze kabelovku HBO. Pokud si ji pořídíte v jednom z balíčků nabízených v zámoří majitelům televizí (pozor, ne ve všech!), dostanete k němu zdarma přístup k HBO GO. To si však v zámoří nemůžete pořídit samostatně. Pokud nechcete mít kabelovou HBO a chcete pouze internetem svištící stream, musíte si tam koupit HBO Now a to rovnou za 15 babek. HBO tuto možnost Američanům nabídlo v roce 2015 jako variantu pro ty zákazníky, kteří si nechtějí pořídit předplatné kabelovky. Jde vám z toho hlava kolem a říkáte si, že HBO Max tohle všechno v zámoří k dnešnímu dni ruší a konečně to bude jednoduché? Kdepak. Americká HBO tímto neruší americké HBO GO (bože jak já je nenávidím), nechává možnost službu si ponechat tak, jak teď funguje a pouze nabízí různé (více či méně výhodné) možnosti, jak na HBO Max přestoupit. S tím, že HBO Max bude nově obsahovat i doposud separátní DC Streaming Universe, Crunchyroll.... Asi k tomu nemám co víc dodat.

8. Vysoká cena a nízká kvalita

V přechozích odstavcích jsem rozebíral zmatky ohledně streamování podle HBO a pevně doufám, že pokud se někdy dočkáme něčeho jako HBO Max i u nás, bude rozdílný přístup k jednotlivým trhům platit i v souvislosti s naceněním služby. Těch amerických 14,99 dolarů je totiž docela slušná pálka a dá se předpokládat, že u nás bychom se nemuseli vejít ani do 300 Kč za měsíc. Jistě teď zmíníte Netflix, jehož 4k plán stojí 319 korun. Toto porovnání však kulhá na obě nohy. Jednak Netflix pořád umožňuje sdílení na až 4 zařízeních (také se tomu divím) a hlavně – už takhle drahé předplatné HBO Max nebude ve 4k!

Pánové z WarnerMedia, pokud si tyto řádky čtete nebo vám je překládá Siri, jsme v roce 2020! Vzpamatujte se proboha a nechte si ty trapné výmluvy, že vše plánujete do budoucna. Není vám hloupé konkurovat s Full HD obsahem? Není vám trapná absence HDR a hudebního Atmos ráje? Vážně vám musím připomínat, že Disney+ to vše má, byť ne u všech filmů a seriálů? A vážně musím dodávat, že stojí 6,99 dolarů, tedy méně než polovinu? Alespoň že jste v zámoří nasadili vysoký bitrate a tamní diváci tak nemusí přemýšlet o harakiri stejně jako ti čeští u HBO GO, kteří se podle různých zdrojů „těší“ z dokonce ještě nižší kvality, než je Full HD. Fuj.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace