Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co všechno ovlivňuje kvalitu streamovaného videa


ikona
imf
mz livenetflixstreamingvod
Vidíte kostičky? Vidíte duchy? Povíme vám, o čem jste neměli tuchy 

Všichni nejen v Evropě teď mluví o poklesu kvality u streamovacích služeb. Netflix, Disney Plus, HBO Go, ti všichni snížili datové toky, aby celosvětovému internetu trochu ulevili. Aby ne, když Netflix a spol. tvoří víc než třetinu veškerého internetového provozu.

A někteří samozřejmě začali nadávat, že mají zaplacené 4K a že to by tak hrálo, aby byli omezovaní. Proto mě napadlo, že opráším téma, na které jsem už před lety chtěl napsat hrozně dlouhý Filmtech plný matematických vzorečků, propočtů a dalších zbytečností. Vy máte štěstí, alespoň zatím, že to odbudeme “krátkým”’ videem, kde si rozebereme alespoň základy. A začneme u toho Netflixu. Ten si za 4K žádá příplatek, ale zároveň vám umožní streamovat filmy a seriály na víc zařízení. A to je mnohem důležitější, protože to opravdové 4K mají jen někteří z nás. Nevěříte mi?

 

Pokud jste na desktopu nebo na notebooku, jako my pamětníci, zkuste při přehrávání Netflixu zmáčknout Ctrl Shift Alt D… magické zaklínadlo vám ukáže datový tok, kterým k vám Netflix posílá obsah. Ten se samozřejmě liší podle kvality vašeho internetového připojení. Dost možná tak koukáte na své 4K televizi na Full HD nebo v horším případě na 720p a ještě si při tom chrochtáte, jak to máte lepší než soused. Díky chytrým algoritmům se vám ta kvalita může klidně měnit za chodu a vy to nepoznáte. Proč? Protože nejste ti praví geekové a gurmáni. Nestyďte se za to, takhle to má většina populace. Ve videu řešíme hlavně proč byste měli datový tok upřednostnit nad rozlišení, alespoň do určité míry. A také že “pixelování” není vždycky pixelování, ale často jde o tzv. macroblocking. Cožeto? Po zhlédnutí videa ho uvidíte úplně všude, zvlášť pokud doma máte některou z tuzemských kabelovek, takže doporučuji pouštět si náš rychlokurz jen na vlastní nebezpečí.

A pusťte si rovnou ještě dovětek, protože při všem tom zobecňování a tancování kolem kodeků a příčin špatné kvality jsem úplně zapomněl, že Netflix vám přiškrtí kvalitu sám od sebe, pokud mu dáte tu možnost. Mít mizerný internet je samozřejmě příčina všeho (vyzkoušejte měřák na Fast.com, ten je nejlepším ukazatelem toho, jak rychle můžete Netflix využívat), ale je potřeba mít také v nastavení vašeho účtu na Netflixu zaškrtnutou kvalitu playbacku na HIGH. A hlavně mít ten správný prohlížeč.

Detaily se dozvíte ve videu, já jen přidám informaci, proč tomu tak je. Chrome, Firefox nebo Opera totiž používají velmi mírnou formu DRM a kvůli vysoké šanci zkopírování obsahu prostým snímáním oken prohlížeče si hollywoodská studia vymínila, že Netflix v jejich prostředí nepoběží ve vyšším rozlišení než 720p (1280x720). Existují rozšíření, která to umí obejít a pustí vám plné HD (1920x1080), ale musíte si zkontrolovat, že je máte nainstalovány. Jednodušší varianta je mít oficiální Netflix aplikaci z Windows Storu, nebo používat alternativní prohlížeče, ideálně Microsoft Edge, který dokonce s tím správným procesorem a HDMI kabelem umí i 4K, kterým se Netflix tak rád chlubí.

Omezení se dále netýká aplikací pro televize, herní konzole a další zařízení, ale vždy je dobré použít Google a zjistit si, jak se věci mají. Důvody, proč koukáte na mizernou kvalitu, ačkoliv vaše zobrazovadlo i internet jsou v nejlepší formě, jsou zkrátka občas opravdu hloupé. Tak pozor na to, zvlášť v téhle době, kdy jsme na streamovaný obsah tak nějak odkázaní všichni.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace