Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 důvodů, proč HBO Max nebude zabijákem Netflixu


ikona
TedGeorge
disney+friendshbohbo gohbo maxjustice leaguelooney tunesnetflixridley scottseriálysnyder cutstreamováníwarner broszack snyder
Netflix nedává spát konkurenci a po Disney+ v zámoří odstartoval další velký stream. Jak velkou mají Warneři šanci na úspěch?  

V Americe před pár dny odstartovala svoji pouť za miliony předplatitelů služba HBO Max. Dlouho chystaná konkurence Netflixu má za zády telekomunikačního giganta AT&T (takže vlastně Warnery) a před sebou trnitou cestu. V koronavirem ztrápeném zámoří sice rozumnější lidé pořád dodržují karanténu, nechodí do kina a tím pádem je filmová a seriálová zábava servírovaná přes internet v té nejlepší možné výchozí pozici, ale konkurence má velký náskok.

Před třemi měsíci jsem vyhejtil streamy jako takové a dnes budu desetkrát negativní právě v souvislosti se zámořským startem HBO Max. Samozřejmě znovu platí, že nic není černobílé a Warneři rozhodně mají se svým streamem už od začátku co nabídnout. Jenom mám takový pocit, že na čím dál více rozoraném poli streamovacích válek nebudou hrát prim a nic na tom nezmění ani parádně načasované promo v podobě oznámení Snyder Cutu na rok 2021. Vy už se teď pohodlně usaďte, ke čtení si dopřejte lahodný Merlot nabízený pod značkou Poker Wines a jdeme na to…

 

3. Přátelé se vrací domů, bude nový speciál. A?

To je zase jednou marketingová bublina. Při četbě fantastických titulků a rozmlouváním s tou hrstkou zbylých a neuvědomělých kamarádů by jeden nabyl dojmu, že Warnerům se podařil majstrštyk století a ultra-tučnými šeky přiměli k návratu do svých nejslavnějších rolí Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisu Kudrow, Matthew Perryho, Davida Schwimmera a Joeyho. Realita je taková, že si nazpět koupili pouze americká práva na vysílání dekády starého seriálu a až jim to Covid dovolí, natočí s nimi slezinu, kde se všichni znovu poplácají po zádech, jistě ukápne nějaká ta slzička a možná to celé natočí v nově postavených kulisách Central Perk.

Přátelé jsou každopádně jedním z těch hlavních lákadel HBO Max a mě při té příležitosti napadlo následující – nevykopali si v uplynulých letech Warneři se svým licencováním domácího zlata a stříbra tak trochu hrob? Doteď jim Netflix platil 60-100 milionů dolarů ročně (vážně) za licencování dost možná nejpopulárnějšího seriálu všech dob, ale představte si, jaká by byla sháňka po HBO Max, kdyby se tak poslední roky nedělo a vyhladovělým americkým divákům se seriál nabídnul exkluzivně až právě letos? To stejné platí s DC filmy (najde se někdo, kdo nekoukal na Nolanovy Batmany na Netflixu do aleluja?) a mnoha dalšími korunovačními klenoty, jež jsou teď s velkou parádou prezentovány jako ta největší lákadla právě pro novou streamovací službu. Vždyť už jsme je všichni viděli někde jinde. A kolikrát.

2. Snyder Cut existuje. Respektive bude existovat.

Imf ve svém článku napsal to nejzásadnější, takže se na tomto místě nebudu pokoušet ho trumfnout a spíše se zaměřím na fakt, že v marketingovém oddělení WarnerMedia pracují géniové a je úplně jedno, jestli to dobrodružství bude opravdu stát 30 mega (spíše ne). Jak většinou beru s rezervou nálady obyvatelů internetu a všechny ty hashtagy, petice a virtuální defenestrace provázející každý druhý popkulturní fenomén, tak v tomto případě musím uznat, že o Snyder Cutu už náhodou musel slyšet i váš pes slyšící jinak pouze na povel „sedni“ a Warnerům se to celé vyplatí. I kdyby to nakonec stálo 300 mega (což samozřejmě nebude).

Abych řekl pravdu, tak mě moc nebudou zajímat všechny ty drby, kontroverze a návraty známých tváří do pláštěnek a kostýmů, jichž se v následujících měsících dočkáme nespočet. Spíše si počkám na to, jak se to celé vyvrbí, a jaké bude přijetí hotového projektu. Nabízí se tu totiž nebezpečný precedens, který (pokud Snyder uspěje) ještě více oslabí sílu kinozážitku a diváci místo toho, aby řešili do zemdlení kvality bijáku, budou po opuštění kinosálu spekulovat nad tím, kolik skvělého materiálu zůstalo na podlaze střižny. Vlastně mě to začalo štvát už v souvislosti s Peterem Jacksonem a jeho Hobity, které takto apologetové bránili. Trochu se bojím, že HBO Max a jejich režisérská verze vážně hodně mizerného blockbusteru to v budoucnu posune až do absurdních výšin. Ne, vážně nechci vidět Abrams Cut posledních Star Wars.

1. Netflix už nemůže nikdo zabít

Prokousali jste se až k poslednímu bodu a je na čase si trochu zabilancovat a na dvou odstavcích vám sdělit to, co už vlastně nějaký ten pátek dobře víte. VOD je budoucnost filmové a seriálové zábavy. Kina to (až do nástupu koronaviru) nějak dávala, klasické televizní stanice a domácí nosiče už méně. Ještě před pár lety se živě řešilo, kdo koupí Netflix (dnes už nekoupí nikdo, má akcie dražší než Disney), případně kdo ho nadobro sundá ze streamovací mapy. Nástup Disney+ a jeho 50 milionů předplatitelů za prvních pár měsíců už nadobro ukázal, že pozice Netflixu je neotřesitelná a pokud ho nikdo nevytuneluje nebo nezadluží o dalších 20 miliard, tak tu s námi bude i za deset let.

Nebo jste si snad všimli, že by se nárůst jeho předplatitelů podpořený epidemií COVID-19 (až na jeden krátký zásek) nějak v uplynulých měsících zastavil? Navzdory tomu šíleně úspěšnému nástupu Disney+? Velmi dobře to ví i Warneři, jejichž plány na již dříve zmíněných 75 milionů uživatelů celosvětově během následujících 4 let zní snad až příliš střízlivě. Za oběť Disney+, HBO Max, Apple TV a chystanému Peacocku nepadne Netflix, ale domácí nosiče a klasické televizní stanice. Přežijí to kina? Pevně doufám, že ano. Akorát už do nich asi nebudeme tolik chodit na romantické komedie, dramata, animáky a další.

---

Poznámka pod čarou: Diskuze je otevřená. Napište nám, co vám přijde na chystaném HBO Max vůbec nejlákavější a dodejte, co vás na něm kromě pozdního (pokud vůbec) tuzemského startu už teď nejvíc štve. Díky za pozornost.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace