Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 hejtů na filmové a seriálové streamování nejenom v Čechách


ikona
TedGeorge
akta xamazonappleapple tv+baby yodadisneydisney+googlehuluirishmanitunesjokerlvi kralmandalorianmanzelska historienetflixpán prstenůpeacockstreamovací válkywarner bros.
Předplácíte si Netflix nebo jeho konkurenci? V tom případě klady převážily a vy se těšíte z neustále rostoucí nabídky jejich obsahu streamovaného přímo do vašich domovů. Není však všechno zlato, co se třpytí.  

Ještě než začneme a vy se začtete do desatera výtek směřovaných směrem ke streamovacím gigantům, můj úvod samozřejmě musí reagovat na současnou situaci související s nástupem koronaviru. Už jste se jistě doslechli, že se v Čechách ruší všechny kulturní akce s účastí více než 100 osob a toto omezení se týká i kin. Byť některá (Cinestar už zavřel krám úplně) sveřepě trvají na projekcích v malých sálech, velká většina diváků zůstane doma a místo kina si raději pustí Netflix.

Pomiňme teď fakt, že jeho akcie už pomalu šplhají nahoru a pojďme si na ty "šťastné" posvítit trochu negativní baterkou. Volně navazuji na starší dvojici článků hejtujících hollywoodskou továrnu na sny a tentokrát nenechám nit suchou na streamovacích sítích. Ke čtení článku si umyjte ruce a já už teď povoluji stavidla svojí nenávisti.

10. Kvalita 4K by měla být v roce 2020 standard

Já vím, že HBO GO je relativně levné a nabízí prakticky kompletně počeštěný obsah. Ale nezlobte se na mě, jejich filmová a seriálová full HD kvalita (v některých případech to vypadá, že je rozlišení dokonce ještě nižší!) je v roce 2020 tak trochu ostuda. Je mi jasné, že občas jimi nabízený obsah ve 4K prostě neexistuje, ale proč už dobře rok nenabízeji novější filmy a seriály v tom nejvyšším rozlišení? Opravdu je ten zakopaný pes jenom ve složitém jednání s distributory a vlastníky práv? Přitom se nedávno zdražovalo ze 129 korun na 159 kaček a právě to měla být ta správná chvíle začít nabízet alespoň ten nejexkluzivnější obsah v té nejlepší kvalitě.

Že se zpovzdálí směje Netflix, který 4K obsah předplatitelům nabízí? Ne tak rychle, streamovací gigante. Za nejvyšší kvalitu si člověk musí připlatit, a ono (ne)slavné trojí předplatné nabízející za 199 kaček pouze Basic s tragickou (a snad jenom pro mobily vhodnou) SD kvalitou je také už nějaký ten rok přežité. Kdepak, 4K kvalitka by prostě měla být standard a díky bohu za Disneyho, který se na podobné veletoče s naceněním svého obsahu vybodnul a po celém světě bude základem nejvyšší kvalita vhodná pro vaše nové televize. Třeba se s jeho plánovaným celosvětovým 4K nástupem chytnou za hlavu nejenom u HBO.

9. Netflix dohání českou lokalizaci, Amazon se (ne)stydí

Ještě před rokem byla česká lokalizace u Netflixu velká tragédie. Naštěstí se na podzim minulého roku manažeři zodpovědní za malou středoevropskou republiku chytli za hlavu a konečně se "něco" začalo dít. Tím něčím myslím přidávání nových filmů a seriálů nejenom s českými titulky, ale často i s českým dabingem. Nemluvě o neustále rostoucí nabídce tuzemských filmů, která obsahuje i takové pecky jako Pelíšky a Tmavomodrý svět. Netflix zaplatil tým překladatelů, kteří se kromě lokalizace nových pecek snaží průběžně doplňovat i starší resty a já bych si v případě starších kvalitek dovedl představit ještě krapet vyšší tempo, protože nám i k dnešnímu dni nabízí stovky filmů a seriálů bez české lokalizace. Všechno je však na nejlepší cestě a tím pádem si tento hejt Netflix vysloužil především za ty roky, kdy na nás kakal.

Kéž by se za nos chytli i u Amazonu, který je s cenou 5,99 euro za měsíc sice velmi levný, ale českou podporu má jenom pár zanedbatelných procent jejich obsahu a zbytek si užijí pouze konzumenti vládnoucí angličtinou. Přitom to jednu chvíli vypadalo, že se Prime Video se svým The Grand Tour rozjede i ve světě a nebude (nejenom střední) Evropu zanedbávat. Uvidíme, jestli se konečně nedočkáme zvýšeného zájmu o náš trh v souvislosti s ambiciózním seriálovým Pánem prstenů, jenž by se premiéry mohl dočkat „už“ na Vánoce příštího roku.

8. Disney+ zahálí s premiérou své služby ve světě

Netflix je streamovací fenomén už několik let a ono zaspání konkurence bylo donebevolající failem už před třemi roky. Nechápu, proč tolik let zahálející myšák nespustil svoji službu po celém světě najednou a nadrženým fanouškům Mandaloriana nyní sděluje, že jejich oblíbený seriál si budou moci pustit (v lepším případě) až v létě. V tom horším až příští rok. To by nebylo to nejhorší. Vyloženou drzostí z jejich strany je potom tvrdohlavé uvolňování jejich Star Wars seriálu pro méně štastné státy se stejným týdenním rozestupem, jako v době podzimní americké premiéry.

Nevím, jestli nám tím chtějí naznačit, že pirátství je vlastně v pořádku, nebo je jim to v případě Mandaloriana jedno. Vážně si Disney myslí, že v dnešní době budou diváci čekat roky (!), aby se konečně legální cestou podívali na první seriál ze světa Star Wars? Proč by si lidé po celém světě vlastně měli kupovat jejich předražené cetky s Baby Yodou, když vlastně ani nemohou tušit, co je ta značka zač? Beru to jako políček všem divákům, kteří by si velmi rádi zaplatili za košer možnost sledovat očekávaný seriál. Fuj, to jsem se rozčílil.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace