Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2019 - 1. část


ikona
Mr. Hlad
alitaavengersbrad pittdisneyjohn wickjokerkeanu reevesmandalorianmartin scorsesemoviezonenejnej roknetflixonce upon a time in hollywoodready or notrobert downey jr.rok v kostce
Nejlepší herci, nejvydařenější soundtracky, nejefektnější bitky, nejbizarnější bizarnosti a spousta dalšího. 

Rok 2019 se v kinech docela povedl. Avengers přepisovali tabulky největších hitů všech dob, korejský Parazit se stal prvním neanglicky mluveným filmem, který vyhrál Oscara v kategorii Nejlepší film (i když samozřejmě až letos), rozjelo se další kolo streamovacích válek, Martin Scorsese omlazoval herecké legendy a Joaquin Phoenix ukázal, že comicsy fakt nemusí být jen pro děti. Zkrátka toho bylo dost a nejspíš už jsme to všichni zvládli i vstřebat. Takže je ideální čas na to, abychom se podívali i na první půlku našeho Roku v kostce. 

NEJLEPŠÍ BITKA

Redakční tip - John Wick s noži

John Wick 3 je super, ale má jednu zásadní vadu – jeho nejlepší akční scéna je ta první (ok, technicky druhá, ale knihovnu beru jen jako předehru). Čištění se psi, blbnutí na motorkách nebo Wick vs. Raid guys jsou samozřejmě špičkové podívané. Když ale Keanu Reeves hned zkraje příběhu zdrhá před padouchy a „jen tak mimochodem“ zabloudí do ráje nožů a seker, je z toho unikátní triumf pro fanoušky žánru. Dnešní Hollywood už na kontaktní a krvavé souboje moc nehraje – všude najdete hlavně digifackování, které unese celá rodina. A už proto je balet s čepelemi tak působivým a patřičně bolestivým prožitkem, který se z fleku může začít promítat na filmových školách.

Osobní tip Civala: Pattinson vs. Chalamet v Králi - Jak už jsem naznačil tady i ve výročním žebříčku, Král mě nadchnul. A nadchlo mě i veli originální řešení bitky mezi dvěma frackoidními vojevůdci na kluzkém bahně...

Osobní tip imfa: Rock a Statham čistí chodbu každý po svém v Hobbs a Shaw - Hobbs a Shaw se při opětovném zhlédnutí tak trochu rozpadá na kolekci lepších a horších okamžiků a přestává připomínat koherentní film, ale k tomu povedenému rozhodně patří momenty, ve kterých se oba protagonisté navzájem špičkují. A nikde to není zábavnější, než při paralelní bitce v proskleném koridoru. Zatímco Dwayne narazí jen na jednoho trolla, kterého sejme naučeným chvatem, Statham musí vybílit chodbu plnou pěšáků. A následně jim vytírat opuchlé obličeje na detektoru, aby prošel dveřmi. Banální? Ano. Efektní? Každopádně.

Osobní tip KarlaR: Konec šestého Terminátora - Šestý Terminátor strašně vyhořel na tom, jak moc diváky zklamaly dva předchozí díly. Pořád si ale stojím za tím, že se samotný film dost povedl a má přinejmenším nadprůměrnou akci. Co se povedlo nejvíc? Kdybych musel vybírat, sáhnu asi po finále na přehradě, kde se s Rev-9 řežou všichni pohromadě - a má to grády, napětí a potřebnou špetku emocí. Za konec robotí legendy se tak Cameron s Millerem vážně nemusí stydět.

Osobní tip Mr. Hlada: Souboj se superzombíky v Zombieland 2 – Ruben Fleischer umí točit, když mu do toho nikdo nekecá jako u Venoma. A v Zombielandu 2 to potvrdil. Nejen že si to evidentně užil stejně jako jeho herci, ale velká bitka s nabušenými nemrtvými, kterou natočil na jeden záběr a totálně v ní zlikvidoval celý barák, mi vyloženě udělala radost.

Osobní tip Rimsyho: Závěrečný masakr v Rambovi - Sám jsem návrat Ramba zařadil mezi největší loňská zklamání, holt tahle republikánská agitka je dnes přežitá a nudná i pro zaryté trumpovce. Důchodce s nejostřejším nožem se snažil vrátit k zádumčivé atmosféře prvního dílu, avšak více než hodinu se mu to nedařilo. Pak tedy musela přijít závěrečná řezničina, v níž Stallone na dolarech nešetřil a dal svým fanouškům přesně tu krvavou zábavu, na kterou čekali. Rozmanité pasti, přepálená úmrtí tuctů záporáků, spousta výbuchů, drsňácké hlášky a v centru apokalypsy zenový zabiják. Nedává to samozřejmě smysl, no a co?! Tahle dávka ultranásilí mě stejně nakonec dostala jako máloco. 

Osobní tip TedGeorge: John Wick bojuje ve stájích a na koňském hřbetu - Na akční parádu ve trojce Wicka si už posvítili redakční kolegové na předchozích řádcích a já tedy jenom doplním, že pronásledovaný Keanu hledající útočiště ve stájích je další z řady výborných scén povedeného sequelu dobrodružství Baby Yagy. Wick tu přesně mířenými údery ovládá nebezpečná koňská kopyta a vy mi teď neříkejte, že se vám na tváři nerozhostil blažený úsměv po nasednutí hrdiny na Šemíka, vyjetí ze stájí a cool likvidaci nebezpečných motorkářů. Ať už je tu čtyřka.

Osobní tip Spoonera: Anna vyvraždí restauraci - Upřímně, akční Annu od Luca Bessona jsem spíš odzíval a rádoby špionážní thriller dle mého ukazuje, že je bývalý „francouzský Spielberg“ už za zenitem. Jedna scéna mě ovšem dokázala naprosto probudit a aspoň na pár minut Annu postavit vedle Johna Wicka. A to, když jde hlavní hrdinka zlikvidovat svůj živý terč a musí se přitom vypořádat s nespočtem bodyguardů. A najednou to vypadá, jako by Besson utekl na oběd a předal režii Stahelskimu. Anna zde zabíjí své nepřátele vším, co jí přijde pod ruku a celá sekvence má parádní náboj, skvělou choreografii i slušnou porci nápadů. Škoda, že poté zase přijde utahaná nuda.

Osobní tip do_oda: John Wick, Sofia a psi vymlátí barák s dvorem - Už když jsem viděl první záběry z tréninku bývalé bondgirl a taky Catwoman (na to ale raději nevzpomínám) Halle Berry, říkal jsem si, že přesně tenhle element v této akční sérii chyběl. Vysmívaný pojem strong female character totiž v podání drsné Sofie nabírá úplně jiný rozměr, takže jakmile došlo k prvnímu střetu a začala velkolepá kosící sekvence, nemohl jsem se toho nabažit. Chtěl bych víc a chtěl bych to hned.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace