Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2019 - 1. část


ikona
Mr. Hlad
alitaavengersbrad pittdisneyjohn wickjokerkeanu reevesmandalorianmartin scorsesemoviezonenejnej roknetflixonce upon a time in hollywoodready or notrobert downey jr.rok v kostce
Nejlepší herci, nejvydařenější soundtracky, nejefektnější bitky, nejbizarnější bizarnosti a spousta dalšího. 

Rok 2019 se v kinech docela povedl. Avengers přepisovali tabulky největších hitů všech dob, korejský Parazit se stal prvním neanglicky mluveným filmem, který vyhrál Oscara v kategorii Nejlepší film (i když samozřejmě až letos), rozjelo se další kolo streamovacích válek, Martin Scorsese omlazoval herecké legendy a Joaquin Phoenix ukázal, že comicsy fakt nemusí být jen pro děti. Zkrátka toho bylo dost a nejspíš už jsme to všichni zvládli i vstřebat. Takže je ideální čas na to, abychom se podívali i na první půlku našeho Roku v kostce. 

NEJLEPŠÍ HEREC

Redakční tip - Keanu Reeves


Vzpomínáte si, jak zhruba před dekádou dorazila McConaissance? Tak něco podobného loni zažil Keanu Reeves. Hvězda Matrixu a Johna Wicka upřímně nemá moc velké štěstí na role, jelikož na každého Constantinea připadá alespoň deset polobéček, které skoro nikdo neviděl. Když ale Keanu trefí střed terče, trefí ho mocně, a po roce 2014 (první John Wick) byl rok 2019 vyloženě uragánem. Třetí John Wick byl samozřejmě dlouho dopředu jistota. Keanu se ale náhle vynořil i jako skvělý Duke Kaboom ve čtyřce Toy Story, ovládnul herní svět výstupem na E3, z něhož máme hned dvě ikonické hlášky („Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn.“ a „You’re breathtaking!“) a nakonec si ještě geniálně zahrál sám sebe v romanci Vždycky budeš moje možná. Všude přitom podal stoprocentní výkon, takže... jo, Keanu je zpátky na vrcholu!

Osobní tip Civala: Brad Pitt - Brada Pitta žeru odjakživa, ale někdy kolem premiéry Moneyballu jsem si uvědomil, že navzdory své hvězdnosti jde o jednoho z nejméně doceněných herců posledních třiceti let. Hraje totiž vždy skvěle, přitom netlačí přehnaně na pilu. A navíc zatraceně často ve vynikajících filmech, velkých klasikách, které i leckdy jako producent tvoří. Takže sběr ocenění za novou tarantinovku, kde byl dokonale cool (jeho svlíkací scéna evidentně vždy dostala minimálně polovinu kinosálu), mě potěšil na max.

Osobní tip imfa: Adam Driver - Málokdo měl loni takovou koncovku jako Driver. Nejdřív skóroval v Marriage Story, pak na svých bedrech v podstatě donesl novou trilogii Star Wars do finále a ještě měl bokem snímek The Report, který byl způsobem návratem na začátek. Málokdo ví, že Driver se dal po 11. září k mariňákům a dva roky sloužil, až pak přišla na řadu herecká kariéra, ke které přistupoval se stejnou zabejčeností jako k armádním drilům. A zjevně se to vyplatilo. Kdo se ještě před pár lety posmíval, jak můžou někoho takhle ušatého pustit před kameru, tomu letos definitivně sklaplo.

Osobní tip KarlaR: Robert Downey Jr. - „And I… am… Iron Man.“ Marvel loni uzavřel jedenáctiletou pouť s Iron Manem a dovolím si říct, že Downey ve svojí roli nikdy nebyl lepší. Konečně totiž mohl využít všechny herecké schopnosti, které jsme třeba viděli třeba v Chaplinovi, a rozjet vedle hláškovacího uragánu i ten dramatický. Díky za všechno, Roberte, budeš v MCU chybět!

Osobní tip Mr. Hlada: Mark Dacascos - Vždycky jsem měl pro tohohle bouchače slabost, ať už krájel lidi v Plačícím drakovi, představoval světu capoeiru v Mistrovi neznámého boje nebo řádil v Šílené jízdě. Jenže pak zmizel a dokonce prohlásil, že akční filmy ho už nezajímají. Ale Stahelskimu a Reevesovi se „ne“ očividně neříká a Dacascos v posledním Johnu Wickovi ukázal nejen že mu to pořád kope, ale že má i sakra velký smysl pro humor. Takhle sympatického zloducha jsme v kinech neviděli už sakra dlouho.

Osobní tip Rimsyho: Joe Pesci - Staré pušky si to prostě zaslouží. Bez ohledu na množství dílčích výhrad vůči Irčanovi jsem si tyhle silné party pro Roberta De Nira, Ala Pacina a Joea Pesciho užil natolik, že aspoň toho posledního tu musím vyzdvihnout. Zatímco se totiž De Niro nepřímo vrací k Jimmymu Conwayovi a Pacino užívá několik full-retard momentů, nečekaně subtilní Pesciho výkon je tmelem rozvětveného opusu. Jeho nenápadný a upozaděný výkon je skvělým kontrastem k jeho předchozím vyhroceným sociopatům. Takovéhle návraty starých bílých mužů se musejí cenit! 

Osobní tip TedGeorge: Timothée Chalamet - Chalamet je Král a znovu potvrzuje, že talent má od pána boha. Netflixovský souboj anglického krále a francouzského prince (Pattinson je také čím dál lepší) sice na podzim trochu zapadnul pod dojmy vytoužené premiéry Irčana, ale o to příjemněji byli diváci překvapení historickou kvalitkou, ve které Chalamet jako Jindřich V. Plantagenet vyloženě vládnul. Timothée si roli mladého a pyšného panovníka vychutnal a my si přejme, aby v dalších letech nezačal blbnout (rozumějte fetovat, hrát v obskurní kapele, kamarádit s Shiou LaBeoufem) a my ho potkávali na plátnech kin a Netflixů i následující dekády. 

Osobní tip Spoonera: Christian Bale - Uznávám, Bale možná není dvakrát originální volbou a vlastně se jedná o jistotu, která se vyšvihne skvělým hereckým výkonem téměř každoročně. V Le Mans ´66 mě ovšem tentokrát bývalý Batman i chytnul za srdíčko. Jeho Ken Miles je totiž správným mixem sympatického charismatického borce za volantem a urputného neurvalce, který divákovi svou upřímností prostě přiroste k srdci. Bale tentokrát prvoplánově nekoukal po Oscarech, i přesto dal do role (i přízvuku) maximum a vytvořil jednu ze svých nejživějších a nejlepších postav vůbec.

Osobní tip do_oda: Joaquin Phoenix - Co dodat, Phoenixova krasojízda k Oscarovi byla prostě fenomenální, takže kdo jiný by si zasloužil tuhle poklonu, než právě on. Doby, kdy byl v Hollywoodu za největšího podivína, jsou už naštěstí pryč, stejně tak se herec neusadil čistě v nezávislých filmech, ale sem tam si zahraje i v áčkové produkci, nebo po boku jiné slavné hvězdy (zdravím western The Sisters Brothers), čili jeho génia mají možnost potkávat i obyčejní smrtelníci, jako jsem já nebo vy. Což je zkrátka dobře, protože jeho talentu by byla do malých filmů pro pět lidí a Rimsyho prostě škoda. Tak jen houšť a snad se do pár let střetne se svým Batmanem.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace