Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2019 - 1. část


ikona
Mr. Hlad
alitaavengersbrad pittdisneyjohn wickjokerkeanu reevesmandalorianmartin scorsesemoviezonenejnej roknetflixonce upon a time in hollywoodready or notrobert downey jr.rok v kostce
Nejlepší herci, nejvydařenější soundtracky, nejefektnější bitky, nejbizarnější bizarnosti a spousta dalšího. 

Rok 2019 se v kinech docela povedl. Avengers přepisovali tabulky největších hitů všech dob, korejský Parazit se stal prvním neanglicky mluveným filmem, který vyhrál Oscara v kategorii Nejlepší film (i když samozřejmě až letos), rozjelo se další kolo streamovacích válek, Martin Scorsese omlazoval herecké legendy a Joaquin Phoenix ukázal, že comicsy fakt nemusí být jen pro děti. Zkrátka toho bylo dost a nejspíš už jsme to všichni zvládli i vstřebat. Takže je ideální čas na to, abychom se podívali i na první půlku našeho Roku v kostce. 

NEJVĚTŠÍ UDÁLOST ROKU

Redakční tip - Spuštění Disney+ a protiofenziva Netflixu

15 miliard dolarů na obsah v roce 2019 a rovnou dvacet letos. Netflix pálí stodolarovky obrovským tempem a je to vidět. V podstatě každý den má u něj premiéru nějaký velký film nebo televizní seriál z vlastní produkce. Červené eNko se tak chytře jistí před nástupem hollywoodských stařešinů, kteří chtějí své katalogy streamovat na vlastním písečku. Náskok má slušný, ale tohle je maraton a nikoliv sprint, takže je otázka, jak to bude všechno vypadat za pár let. Stačí jedna, dvě slabší sezóny a Netflix nebude mít z čeho splácet dluhy. Disney+ může tahat z rodinné kasičky miliardy libovolně dlouho a jeho raketový start v USA dokázal, že nostalgie a snaha zabavit děti jsou dvě konstanty, na které je spoleh. A to globálně, takže až to Myšák rozjede i v Evropě, začne se v tom zpětném zrcátku současného lídra hodně rychle zvětšovat. Zatím z toho budeme profitovat hlavně my, diváci, takže jde o válku, kterou si vlastně docela užíváme.

Osobní tip Civala: krasojízda Dcery - Stačí originální vize a můžeš dobýt celý svět. I s malým animákem. Famózní kombinace loutek a ruční kamery protlačily Dceru před celý svět a naprosto zaslouženě. Budiž to inspirace pro filmaře všech zemí.

Osobní tip imfa: MCU vs. Martin Scorsese - Aférka, která se nám směle protáhla až do roku 2020. Marty se tak trochu v zajetí marketingové kampaně na Irčana rozpovídal o úpadku blockbusterů a lunaparkových atrakcích od Disneyho, resp. Marvelu, a hned byl oheň na střeše. Tím spíš, že špinavé prádlo rázem začali vyvěšovat i další auteuři. Pro běžného diváka to byla spíš otravná estráda, to když se to řešilo skutečně dlouhé týdny, přičemž pravdu měly tak trochu obě strany, jen to nechtěly přiznat a jen dál přikládaly pod mediální táborák.

Osobní tip KarlaR: Marvel oznamuje Fázi 4 - Sledovat vítězné kolečko Kevina Feigeho, při němž nastínil dalších pár let MCU, byla čirá radost. Na dvojku Doctora Strange nebo čtyřku Thora se těším jako malé děcko, hlavní trumf ale pochopitelně přišel až na konec. Marvelu se opět podařilo velké překvápko, protože… držitel dvou Oscarů Mahershala Ali jako Blade? Krucifix, takhle to má vypadat!

Osobní tip Mr. Hlada: Pád Star Wars – Deváté Hvězdné války nebyla vyloženě srágora, ale když se uzavírá největší filmová sága, člověk zkrátka čeká o hodně víc než průměrnou sci-fi, v níž většina postav nebyla zajímavá ani po třech filmech. Disney to uspěchal a já si nejsem jistý, jestli mu fanoušci budou chtít odpustit.

Osobní tip Rimsyho: Nabarvené ptáče - Přestože samotný film nedopadl tak úžasně, jak se původně doufalo, Václavu Marhoulovi se podařil husarský kousek. V mezinárodní koprodukci sehnal věhlasné herecké tváře a nechal vizuálního mága Vladimíra Smutného nasnímat ambiciózní adaptaci kontroverzního románu. Dekáda práce se vyplatila, film se dostal do Benátek i mezi desítku nejlepších zahraničních filmů podle oscarové Akademie. Cokoli se kolem tohoto filmu semlelo, vzbudilo velký ohlas – od Marhoulových ambicí přes angažmá Stellana Skarsgarda či Harveyho Keitela až po zkazky o hromadných úprcích z projekcí kvůli násilným scénám. No a samozřejmě ten otřesný, přesto již i Českým lvem oceněný plakát! Tohle ptáče loni pípalo hodně nahlas a na to se bude vzpomínat.

Osobní tip TedGeorge: Největší událost: Avengers: Endgame se stává nejvýdělečnějším filmem všech dob - Všichni jsme samozřejmě očekávali dolarové žně, ale miliarda za víkend a sesazení Avatara z pozice tržební jedničky je neskutečný výkon, který nijak nesnižují ani miliony hejtrů, kterým se ultimátní blockbuster netrefil do noty. Třeba se časem dočká Endgame docenění i od nich. Já si ostatně také prošel obdobím, kdy jsem se vymezoval vůči všemu populárnímu a nebral v potaz nezpochybnitelné kvality daného fláku.

Osobní tip Spoonera: Joker komerčním megahitem - Událost, kterou nečekal nikdo. Prostě nikdo. Každý jsme tak nějak tušili, že Joker nějaké ty dolary v kině po všem tom buzzu vydělá. Že ovšem překoná (kdysi) bájnou miliardu a díky svému nízkému rozpočtu vydělá v podstatě více než Avengers: Endgame, z toho člověku padá brada i po několika měsících. Hezký příklad toho, že lidé nechodí do kina v houfech jen na digitální blockbustery či pohádky od Disneyho, ale že je s šikovnou kampaní dokáže nalákat i poctivé temné drama. 

Osobní tip do_oda: Všichni sledují Černobyl - Že všichni čuměli na poslední sérii Hry o trůny tak nějak chápu, stejně jako že všichni vyrazili do kina na Endgame. V případě Černobylu mě ale jednoduše těší, že si k seriálu podle skutečných událostí, ve kterém nehraje nikdo atraktivní, není v něm žádná akce, a vlastně ani nevypadá moc hezky, našlo cestu tolik obyčejných lidí. Diskutovalo se na fórech, psali se články, řešilo se v hospodách. A mám pocit, že jsme díky tomu všichni tak nějak vzdělanější (byť je to trochu ostuda, protože by to pro většinu z nás nemělo být nic nového). Víc takových událostí.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace