Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Zábavná detektivka Na nože


ikona
Mr. Hlad
chris evansdaniel craigjamie lee curtisknives outmichael shannonna nožeprvní dojmyrian johnson
Excentrický detektiv, jedna mrtvola a hromada hvězdných podezřelých.  

Takže máme po vánocích a z oslav nového roku už jste se taky snad vzpamatovali, tudíž se můžeme vrátit k filmu. A začneme rovnou detektivkou Riana Johnsona Na nože. Ta v zahraničí sbírala naprosto nadšené ohlasy, takže jsme na ni byli docela zvědaví. Jak se nám líbila? 

Jak to vidí Rimsy:
Rian Johnson dokazuje, že sice není nepochopený filmařský bůh (jak se jeho fanoušci po přijetí Epizody 8 snažili tvářit), ale „jen“ výborný filmař, který dokáže pochopit žánrové konvence, lehce je přežvýkat a stylově vrhnout na plátno. Nabízí se srovnání s dva a půl roku starou Vraždou v Orient expresu, která je sice o poznání okázalejší, ale zároveň filmařsky konzervativnější; přestože Johnsonova rodinná detektivka není nepředvídatelná, daří se jí skvěle dávkovat informace a umožňuje divákovi být o ten příjemný půlkrok napřed. Vedle poctám klasickým detektivkám se Johnson nebojí ani ožehavé kombinace flashbacků a nespolehlivých vypravěčů, čímž dává vzpomenout třeba na Tarantinovu devadesátkovou tvorbu. Zároveň si však uchovává sociálně-kritický osten, který je v současné Americe asi nezbytný – a tak vyznění jistě nebude protrumpovské základně po chuti. Dohromady je však tenhle mix dostatečně chutný i nápaditý na to, aby byl i přes několik zaškobrtnutí v tempu divácky velmi vděčný.

Jak to vidí KarelR: 
Jen párkrát za rok se objeví film, který byste si z fleku dali znovu a klidně s celou rodinou – a ano, letos je to detektivka Na nože. Spousta lidí si po Posledním z Jediů myslí, že je Rian Johnson totální packal, jenž by měl odevzdat režijní průkazku. Jeho novinka je však možná přesvědčí o tom, že se v něm mýlí, protože se jedná o nesmírně hravou detektivní hříčku, která je často chytřejší než divák. Zatímco se tak vaše teorie, jak celé bylo, rozpadají na prach, Rian se ohromně baví za kamerou a Daniel Craig, Ana de Armas nebo Chris Evans excelují před ní. Ta herecká radost z toho, že Hollywoodem proletěl takhle zamotaný a zábavný scénář, je prostě čitelná z každé vteřiny. A i když se Na nože mezi zlomové detektivní klasiky asi nezařadí, z fleku bych doporučil čestné místo mezi těmi nadprůměrnými, jež potěší kohokoliv a kdykoliv.

Jak to vidí Mr. Hlad: 
Riana Johnsona jsem měl vždycky rád a líbilo se mi, jak vychytralé jeho filmy jsou. A slovo vychytralé podle mě Na nože vystihuje nejlépe. Johnsonovi se povede diváky zpočátku ukolébat tím, že jeho novinka vypadá jako víceméně klasická detektivka, kde je několik podezřelých a mezi nimi se skrývá vrah. Ale už po nějakých dvaceti minutách si začne Johnson hrát s žánry, postupy, příběhem a celkovým režijním podáním. Několikrát razantně mění styl, dovede se vysmát divákům, klišé i svým vlastním hrdinům a celou dobu je krok před všemi v sále. Když už si totiž myslíte, že máte Na nože prokouknuté, zjistíte, že Johnson vás zase převezl. A vám se to bude líbit. Mimochodem už dlouho jsem neviděl film, v němž by na všech hercích bylo tak strašně vidět, jak moc je jejich práce a postavy baví.

Recenzi čekejte velmi brzy. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace