Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Star Wars filmy od Disneyho aneb co všechno se dělo po Pomstě Sithů


ikona
TedGeorge
bob igercarrie fisherdisneydisney+george lucashan soloharrison fordhvězdné válkyj. j. abramskathleen kennedylucasfilmmark hamillmarvelnostalgiepixarstar warssteve jobssteven spielberg
V kinech je právě devátá (a prý vážně poslední) epizoda Hvězdných válek. Pojďme si posvítit na vznik nejnovější trilogie. 

Viděli jste už v kině Star Wars – Epizodu IX: Vzestup Skywalkera? Že se teprve chystáte? Tak to vás možná bude zajímat téma, které si bere na paškál další z těch velkých obchodů mocného disneyovského šéfa Boba Igera a vznik nejnovější Star Wars trilogie pod křídly studia Disney a dozorem producentky Kathleen Kennedy. Nebudu úvod zbytečně protahovat, dejte se do čtení.

 

Diváci se v létě 2017 ještě těšili na Epizodu VIII a na základě teaseru si rozhodně nepřipouštěli, že je v kinech bude čekat vztyčený prostředníček Riana Johnsona. V té době už pilně probíhaly přípravy na sólovku toho nejvíc cool vesmírného pašeráka s lodí, která zvládla Kessel Run za méně jak 12 parseků. Sola kuchtili bratři v triku – Phil Lord a Chris Miller. Tedy dvojka režisérů, která se dočkala zaslouženého úspěchu s LEGO příběhem.

 

Dne 21. června Mr. Hlad ve své novince napsal (redakčně zkráceno): „Ty vole, co se to děje? Sólovka Hana Sola přišla o režiséry a Phil Lord s Chrisem Millerem ji nakonec nedotočí. Můžou za to samozřejmě kreativní rozpory a je to fakt šok. Film je totiž v produkci už 5 měsíců a času uvědomit si, že to nefunguje, měly obě strany už docela dost. Podle Kennedy se jména nového režiséra dočkáme již brzy a platí premiéra v květnu 2018.“

Producentka nekecala a jen dva dny po vyhazovu oblíbeného dua sděluje světu, že výzvu přetočit Sola přijal legendární Ron Howard, který má v Hollywoodu pověst toho nejhodnějšího profesionála. Howard byl přítelem jak Kateřiny, tak George Lucase, který mu už kdysi marně nabízel režii Skryté hrozby. Na první pohled to nevypadalo jako nějaká nemožná mise, protože se hovořilo o posledních třech zbývajících týdnech natáčení a následném měsíci přetáček. Na tomto místě jen připomínám, že se nacházíme uprostřed léta 2017.

 

Přesuňme se teď do ledna 2018. Premiéra je doslova za rohem, pořád se přetáčí a dotáčí. Byť se to zdá při pohledu na 9 teaserů a trailerů Epizody VIII neuvěřitelné, ještě 4 měsíce před premiérou jsme neviděli jediný záběr z filmu. Živě si vzpomínám, jak jsme se tenkrát v redakci vsázeli, na kdy se film odsune, a já tipoval Vánoce. Až pátého února se objevil SuperBowl spot následovaný teaserem a začalo být jasné, že se to všechno asi opravdu stihne. 

Bohužel, chtělo by se dodat. Možná neměli experimentovat a posílat Star Wars do kin na začátku léta. Bylo z toho tragicky nízkých 392 milionů dolarů a vzhledem k drahým dotáčkám, kvůli nimž rozpočet nabobtnal až někam za hranici 250 mega, tu mluvíme o historicky prvním tržebním průšvihu ze světa Hvězdných válek (odhaduje se, že film tratil v kinech více než 70 milionů dolarů). Nebudu prvním ani posledním pisálkem, který to napíše: Diváci poprvé vystavili Hvězdným válkám vysvědčení za několik měsíců starou Epizodu VIII.

 

Zdecimovaní fanoušci Star Wars, které nejprve zklamal Rian Johnson a následně neuspokojil Ron Howard, prožívali velmi špatný půlrok. Respektive rok, protože už na začátku září 2017 byl odejit režisér Colin Trevorow (kreativní rozpory, znáte to) a týden poté bylo oznámeno, že k režii se vrací právě J.J. Abrams. Ten se musel mimo jiné vyrovnat se smrtí Carrie Fisher a hned bylo jasné, že premiéra v květnu 2019 je pasé. Následující den bylo potvrzeno, že poslední Epizodu Star Wars uvidíme v kinech až na Vánoce 2019.

Kam tedy vedlo těch dlouhých 7 let od prvního oznámení návratu Síly na plátna kin? Až na jednoho rebela je celá redakce MovieZone nespokojená, nebo rovnou naštvaná (moji nespokojenost kvantifikuje slabší sedmička) a vy už jste si jistě přečetli dvojici recenzí, které pro vás v uplynulém týdnu sepsali Cival a Imf. To stejné platí i o ČSFD, americkém Cinemascore a dalších hodnotících databázích. Horší čísla ještě Hvězdné války nikdy neviděly. A to vlastně platí i o tržbách, které podle všeho nedosáhnou ani na 1,3 miliardy utrženou před dvěma lety Posledním z Jediů.

 

Budoucnost jistě poskytne mnoho šťavnatých detailů z náročné a problémové produkce. Za zmínku především stojí šproch, že měl mnohokrát přepisovaný scénář původně spoléhat na zbrusu nového záporáka hraného Mattem Smithem, nikoliv na zničehonic se objevivšího Palpatina. Samotný Abrams dal před pár dny skoro až odevzdaně za pravdu kritikům poslední Epizody. Když si člověk čte reporty o mohutných přetáčkách, které končily až v říjnu a nespokojenosti režiséra se zásahy Disneyho, tak se vlastně není čemu divit.

Ne, úkrok v podobě Epizody VIII nebyl součástí pečlivě naplánovaného mistrovského plánu, a Rian Johnson se nedočkal rozhřešení v podobě navazující a smysl dávající závěrečné epizody. Místo toho J.J. Abrams necelé dvě a půl hodiny lítá sem a tam a zapuzuje Johnsonovu tezi, že Rey je už od narození „nikdo“. Rose se v Johnsonově epizodě dočkala dlouhých minut na plátně a divákovi byl naznačený románek s Finnem. Abrams se ve své epizodě na postavu Rose s prominutím... No však vy víte co. A je toho samozřejmě mnohem víc.

 

Bohužel se v plné nahotě potvrdilo to, čeho jsme se všichni báli: Kathleen není Kevin a rozsypalo se jí to pod rukama. Pod jejím vedením Hvězdné války povstaly jako Fénix z popela, jen aby se před týdnem dočkaly dalšího pohřbu. Když se tak dívám na trapné odcházení dua Benniof/Weiss od jejich vlastní trilogie a (prý pořád pokračujícím) plánům na samostatný triptych filmů z dílny Riana Johnsona, tak se vlastně nejvíc upínám na film, který pro nás společně připravují Kathleen Kennedy a Kevin Feige. Chytrému napověz, chtělo by se dodat na závěr.

--- 

Poznámka pod čarou: Není to vlastně trochu smutné vysvědčení pro Disneyho, když se dnes po tolika filmech a utracených miliardách v souvislosti se Star Wars nejvíc mluví o Baby Yodovi ze seriálu pro Disney+?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace