Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Star Wars filmy od Disneyho aneb co všechno se dělo po Pomstě Sithů


ikona
TedGeorge
bob igercarrie fisherdisneydisney+george lucashan soloharrison fordhvězdné válkyj. j. abramskathleen kennedylucasfilmmark hamillmarvelnostalgiepixarstar warssteve jobssteven spielberg
V kinech je právě devátá (a prý vážně poslední) epizoda Hvězdných válek. Pojďme si posvítit na vznik nejnovější trilogie. 

Viděli jste už v kině Star Wars – Epizodu IX: Vzestup Skywalkera? Že se teprve chystáte? Tak to vás možná bude zajímat téma, které si bere na paškál další z těch velkých obchodů mocného disneyovského šéfa Boba Igera a vznik nejnovější Star Wars trilogie pod křídly studia Disney a dozorem producentky Kathleen Kennedy. Nebudu úvod zbytečně protahovat, dejte se do čtení.

 

Neříkejte, že jste tenkrát také nebyli nadšeni a vzrušeni. Mluvím samozřejmě o sedm let starém oficiálním oznámení, že budou další Star Wars a ne o tom, že nějaký Disney zaplatil za Lucasfilm 4 miliardy dolarů. To zajímalo jen naprostou menšinu reprezentovanou burzovními analytiky, tržebními kecaly a redaktory filmových webů spekulujících o hollywoodském všehomíru. Všichni ostatní řešili jenom možný návrat Hana Sola, princezny Leiy a Lukea Skywalkera. 

 

Ne, při oznámení ještě nebyl jejich návrat jistý. KarelR ostatně ve své sedm let staré novince napsal: „Podaří se Disneymu zlákat Marka Hamilla, Harrisona Forda a Carrie Fisher k tomu, aby se vrátili do svých ikonických rolí? Nebo vyfasujeme zbrusu novou sadu postav? Na podobné spekulace je ještě příliš brzy.“ Potvrzení toho, o čem fandové ikonických postav desítky let snili, jsme se dočkali až na jaře 2013.

Když už tu řešíme vznik nové trilogie, musíme se samozřejmě věnovat právě Kathleen Kennedy. Slavná producentka, která si své hollywoodské vavříny vysloužila především díky spolupráci se Stevenem Spielbergem, byla velká kamarádka George Lucase. Ten jenom velmi nelibě nesl, že mu při dlouhých jednáních s Disneym bylo jasně řečeno, že nebude mít jakýkoliv kreativní podíl na vzniku nejnovější trilogie. Jednu věc si však při dohadování s Igerem prosadil: jmenování spřízněné producentky do čela Lucasfilmu. 

 

Iger ve své knize vzpomíná na schůzku, kde spolu s Kateřinou a tehdejším scenáristou Michaelem Arndtem nastínili Georgeovi své plány na trilogii a Lucas se okamžitě naštval. Došlo mu totiž, že se pánové a dáma rozhodli nevyužít jeho scenáristických nástřelů a nápadů, které jim prodal spolu s Lucasfilmem. Při rozhovoru s Charliem Rosem dokonce utrousil, že prodal svoje dítě do otroctví, za což se následně Igerovi omluvil.

Nastal čas najít správného režiséra. Jméno J.J. Abrams zaznělo na samém začátku a režisér/producent nejprve sám možnost, že bude režírovat milované Hvězdné války, odmítnul. Až po jmenování legendární producentky (a jeho dobré známé) Kathleen Kennedy prezidentkou Lucasfilmu dne 30. října 2012 se naplno rozhořely rozhovory, které ho donutily změnit názor, a 26. ledna 2013 bylo hotovo. Režisér konkurenční startrekovské značky a tehdejší zaměstnanec Paramountu J.J. Abrams si zrežíruje Hvězdné války.

 

Disney nákupem Lucasfilmu riskoval, protože za 4 miliardy nekupoval fungující společnost, která za pár měsíců pošle do kin připravovaný film. Iger a spol. tu obří částku utratili především za možnost natočit další Hvězdné války a všichni zúčastnění od samého začátku dobře věděli, že první tantiémy uvidí až mnoho let po uzavření obchodu. Bylo třeba najít někoho, kdo prvním dílem nové trilogie nepošle resuscitované Star Wars vy víte kam. A právě Abrams se těšil pověsti spolehlivého profesionála, který nic nezkazí.

Co se castingu týče, tak Daisy Ridley, John Boyega a Oscar Isaac prominou, ale všechny od samého začátku zajímalo jediné: Vrátí se hlavní trojka, tedy Ford, Hamill a Fisherová? Ford svou účast (k velkému nadšení celého Star Wars pozitivního světa) potvrdil jako první, a to už na začátku roku 2013. Oficiálního potvrzení, že se vrátí i princezna Leia a její filmový brácha, se pak svět dočkal až na začátku roku 2014 právě z úst Carrie.

 

Hamill sám dlouho odmítal potvrdit, že se do své ikonické vrátí, a musel to za něj učinit jeho kamarád Robert Englund. Ten už v polovině roku 2013 řekl, že na sobě Mark usilovně maká, a všem bylo jasné, co to znamená. No a jistotu všem dala právě Carrie, která byla v Hollywoodu proslavená svou prořízlou pusou. Něco mi říká, že jí následně „někdo“ z disneyovské stáje volal a dostalo se jí mírného „sprdnutí“. Oficiální potvrzení dobrých zpráv si Disney jistě šetřil pro jinou příležitost.

Během hamillovského hraní na schovávanou samozřejmě pilně probíhaly přípravy na natáčení a tím nejdůležitějším elementem byl scénář. Výše zmíněný Michael Arndt byl v naprosté tichosti "odejit" a za psací stroj usedl veterán Lawrence Kasdan, který se podílel na scénáři k (snad úplně všemi milované) Epizodě V. S Kathleen ho pojila také práce na Indiana Jonesovi a dobyvatelích ztracené archy. Na scénáři Kasdan nepracoval sám – pomoci se mu rozhodl i všudybyl Abrams.

 

Přeskočíme o pár měsíců dál. Všichni jsme dlouhé roky čekali na první záběry a dočkali jsme se 28. října 2014. Troufnu si tvrdit, že před pěti lety nebyl jediný kazišuk, kterého by teaser nevzal za srdce. KarelR to tenkrát v popisku teaseru (sjeďte až úplně dolů) shrnul následovně: „Srdce buší na plné obrátky, natěšenost stoupá ke hvězdám a prosinec 2015 se najednou zdá být nekonečně daleko.“ To nejlepší však mělo teprve přijít.

Po dlouhých šest měsících se 16. 4. 2015 konala velká Star Wars akce a vrcholem byl druhý teaser Epizody VII, která měla erektivní podtitul Síla se probouzí. Jistě nebudu jediný, kdo hodinu sledoval veskrze nudný večer plný poplácávání po zádech, jen aby se na samotný závěr dočkal libových dvou minutek, které suše skončily tím, po čem snad každý filmový fanoušek toužil celý život – návratem Hana Sola! Dejme slovo Civalovi, který tenkrát vzrušeně napsal: „To je prostě dokonalost. Chci Vánoce! Ne kvůli dárkům, ne pro koledy, ale prostě proto, že návrat Star Wars má všechny předpoklady fakt být filmovou událostí roku. Ne-li pětiletky!“. A mluvil nám všem z duše.

Faktem je, že Epizoda VII měla výbornou kampaň a na premiéru jsme se těšili opravdu všichni. Kathleen Kennedy a Disney se připravovali na rekordní vánoční dolarový nášup a fanoušci Hvězdných válek je nezklamali. Po (tenkrát) rekordním americkém otvíráku 247 milionů dolarů jsme se dočkali dodnes nepřekonaných 936 mega z USA a další miliardy a 131 míčů ze světa. Kolem a kolem se u myšáka radovali ze dvou miliard a na konci roku 2015 bylo ještě všechno sluníčkové. Pokračujte na další kapitolu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace