Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MoneyZone: Který vánoční film vyhraje tržební jackpot?


ikona
TedGeorge
bumblebeedceudeadpool 2emily blunthobbitjames wanjason momoamarvelmary poppins se vracimoviezone livenicole kidmanPeter Jacksonrobert zemeckisshyamalanthe muletransformerstransformers: posledni rytirtržbywarner bros.warneřiwill ferrell
Bez vánoční premiéry dalších Star Wars to bude ještě velmi zajímavé...  

Na stránkách MovieZone se rádi (a často) hádáme o filmových tržbách. Někteří na to jdou analyticky, jiní tzv. "poslouchají srdíčko". Ta konečná čísla často překvapí oba tábory Síly a právě nadcházející svátky vánoční mají podle mého názoru potenciál na to vyrazit dech i otrlým tržebním kecalům. V následujících třech kapitolách si probereme vyhlídky devíti - ve většině případů u nás i v zámoří brzy startujících - filmů, které si dělají ambice urvat trochu toho vánočního tržebního perníčku a ulehčit vašim přecpaným peněženkám. Jelikož jsem se na následujících řádcích zase jednou rozepsal, dejte si ke čtení nějaké občerstvení. Za sebe doporučuji fantastickou Frankovku ročník 2015 z Vinařství Veverka a jdeme na to.

Vítězové?


Aquaman

Premiéra (USA): 21.12.
Odhady tržeb alias tracking za první 3 americké dny: (odhady webu pro.boxoffice.com): 55 (milionů dolarů)
Odhady tržeb alias tracking v Americe celkem: (odhady aktuální k 30.11): 200
KarelR od filmu očekává: Fajn comicsovku, která ale DC nijak zásadně nespasí - na to je moc pozdě a pořád je to vlastně spin-off nenáviděné Justice League.
Vytáhni v hospodě: Nicole Kidman si ve filmu zahrála Atlannu. Byť to podle všeho nebude role velká, přece jenom je její účast zajímavá. Proč? Protože Nicole je vybíravá a kromě jiného odmítla roli Hippolyty ve Wonder Woman. Jejího debutu v superhrdinském filmu se dočkáme především kvůli jejímu vztahu k Jamesi Wanovi. Toho chválí kde může a považuje ho za, cituji: „hororového mistra“.

Jasně si vzpomínám, jak byl po rok staré premiéře Justice League Aquaman jednou z těch nejvíce vysmívaných postav a živě se spekulovalo o tom, že se režisér James Wan dočká svého největšího propadáku a Warneři už nadobro pohřbí komiksový DC universe. Abych byl upřímný, tvrdil jsem to i já. Jenomže pak se na světlo světa dostaly první šprochy „šťastných“ recenzentů / bloggerů, kteří viděli nedokončenou verzi filmu. Ti chválili a někteří dokonce řvali nadšením. Popojedeme o pár měsíců dál a máme tu první trailer. Ten byl fajn (sjeďte dolů a připomeňte si ho) a lidé se začali rezervovaně těšit.

Ještě jednou popojedeme – tentokrát někam na začátek listopadu. To se nám představila zatím poslední upoutávka na Aquamana a já myslím, že je pomalu vymalováno. Ty tři minuty totiž jasně ukazují, že je "rejža" Wan sebevědomý jako nikdy a naservíruje nám zábavné dobrodružství, které se vyvaruje té největší bolístky posledních DC filmů – nebude se brát až tak vážně a nebude mít ambice budovat obří (a ještě větší univerzum). K tomu si připočtěte velmi spokojené reakce prvních opravdových recenzentů a já bych pomalu řekl, že ty prvotní odhady hovořící o tržbách 55 mega za první 3 dny a 200 míčích celkově z USA, jsou už pasé.

Kdepak, níže rozebíraná Mary Poppins promine, ale Aquaman si podle všeho dojde pro ten největší vánoční tržební jackpot. Budu odvážný (dobrá, možná bláhový) a napíšu tu, že v Americe se po 70milionovém třídenním otvíráku půjde až ke čtvrt miliardě, a svět vyžene tržby na dohled k 800 milionům babek. Oči mi otevřel už ten mnohokrát propíraný Venom, na kterého sice všichni nadávali kvůli pochybným kvalitám, ale lidem ty superhrdinské PG-13 pohádky už chyběly. Proto jsme v případě symbionta (pravda, poslední týdny hlavně díky monstrózní Číně) už na dohled od 900 milionů dolarů. Aquaman toho Venoma čísly napodobí, dejte na mě.


Mary Poppins se vrací

Premiéra: 19.12.
Odhady tržeb alias tracking za první 3 americké dny: 40
Odhady tržeb alias tracking v Americe celkem: 350
KarelR od filmu očekává: Že bude tak přepáleně retro, že spoustu lidí úplně mine. Ale Emily Blunt je jasně boží už teď.
Vytáhni v hospodě: Všichni jistě víte, že si původní Mary Poppins zahrála Julie Andrews. Tu chtěl pro roli kouzelné chůvy sám Walt Disney a osobně jí tuhle životní roli nabídnul. Julie nejprve odmítla, protože byla těhotná. Walt však byl tvrdohlavý, dlouho připravovanou produkci filmu odložil a na Julii počkal. Historie se opakovala před pár lety, když se začalo připravovat pokračování. Tentokrát se kvůli těhotenství čekalo na Emily Blunt.

Pokud jste na MovieZone jako doma, tak si možná vybavíte rok starý článek, ve kterém jsem opatrně kroužil okolo možné miliardy pro populární pohádkovou chůvu s britským přízvukem. První teaser na mém tipu nic nezměnil a já jsem se tetelil blahem, jaká muzikálová pecka se chystá do kin. Poslední týdny už se zase tolik netěším. Můžou za to především trailery, které sice lákají na příjemné pohádkové retro, ale rozhodně nevyráží dech a nezařazují tu nejvyšší upoutávkovou rychlost. I proto už si nemyslím, že je miliarda na skladě. Dokonce bych si troufnul tipnout, že celosvětově to nebude stačit ani na toho chváleného Aquamana.

Pozor, celosvětově. V Americe je o vítězi už (pravděpodobně) rozhodnuto. Na Mary Poppinsovou totiž budou chodit anglicky mluvící rodinky celé svátky, a byť je těch úvodních 40 mega za 3 dny opravdu docela nízkých, modří dobře vědí, že je výdrž rodinných filmů o Vánocích naprosto neskutečná. Proto bych těch amerických 350 predikovaných kecaly z Pro.boxoffice.com podepsal a o páďo nižší částku predikuji i ze zbytku světa. Disney se tedy nažere, ale Jason Momoa zůstane celý. Jak ty tržby létající chůvy vidíte vy?


Spider-Man: Paralelní světy

Premiéra: 14.12.
Odhady tržeb alias tracking za první 3 americké dny: 29
Odhady tržeb alias tracking v Americe celkem: 130
KarelR od filmu očekává: Ta animace mi pořád přijde divná, ale jednohlasně nadšeným ohlasům se odolává fakt těžko.
Vytáhni v hospodě: Ve filmu se dočkáme camea nedávno skonavšího Stana Lee, který na poslední chvíli stihnul nahrát svůj part. Nevím jak vy, ale já jsem docela zvědavý.

Největší překvapení letošních Vánoc? Máte ho před sebou. Po prvním traileru jsem byl znechucený levně vypadající animací a kroutil hlavou nad drzostí studia Sony. Nevěřil jsem totiž, že právě tenhle (na první pohled béčkový) animák je bude reprezentovat o Vánocích a věštil jsem jak kvalitativní, tak finanční průšvih. Jenomže… Trailer dal trailer, nadšené reakce vzrušily nejenom KarlaR a najednou před sebou máme dost možná největšího kandidáta na narušení sváteční tržební hegemonie dua Aquaman – Poppins.

Ty reakce se čtou vážně moc hezky a já sem si právě vzpomněl na (první) LEGO příběh, kterému jsme se skoro všichni vysmívali. V kinech nás však čekala skvělá a originální zábava, kvůli které si sice dodnes děláme legraci z tenkrát recenzujícího Karla (rád bych řekl, že se do něj ve článku navážím naposledy, ale lhal bych), nicméně i ten nejzapšklejší cynik musí uznat, že duo Miller – Lord tenkrát natrefilo zlatou žílu (pozn. KarlaR: Pořád je to pecka, Tede!). Něco mi říká, že trefou do černého bude i „originálně“ animovaný Spider-Man, který se prý dočká obří reklamní kampaně za bratru nekřesťanských 115 mega (zdroj Deadline.com). Ještě jednou si zahraju na prognostika – zatímco před pár měsíci se na tento film těšil možná tak jeden uživatel MovieZone z deseti, teď už budeme někde na polovině. Což už je pomalu na potlesk pro Soňáky.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace