Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 nezapomenutelných tržebních milníků


ikona
TedGeorge
avataravatar 2avengersavengers: infinity wardark knightdeadpooldeadpool 2disneyhvězdné válkyjames cameronjursky svetJurský svět 2marvelpirates of caribbeanpirates of caribbean: dead man´s chest
Tržební pohádky, které vás jen tak neuspí. 

Kde to jenom skončí… Je tomu týden, co třetí Avengers pátkem načali velký tržební rekord a nejenom mě donutili bilancovat. Kolikrát jsem si totiž během posledních let říkal, že tady už musí být ta hranice a vydělat čtvrt miliardy dolarů za první tři dny v amerických kinech prostě není možné. Jak vidíte, tak je. A jistě nebudu jediný, kdo v návaznosti na jakoby samozřejmý úspěch třetí marvelovské týmovky tuší velké věci od deváté epizody Star Wars a Avengers 4. Zase budou padat rekordy a je jenom otázkou času, kdy nějaký hollywoodský biják překročí hranici 300 milionů dolarů za první víkend a celkovou miliardu jenom ze země za velkou louží.

Ale dost už o nejisté budoucnosti. Pojďme se na chvíli ponořit do „jisté“ minulosti. Před sebou máte necelý tucet příběhů, které nám, filmovým fanouškům s tržebním koníčkem, v posledních dvaceti letech (sorry, Stevene) něčím vyrazili dech. Říkejme tomu neoriginálně „tržební milníky“ a vy už jistě tušíte, u kterého legendárního filmu budu, vzhledem k časovému ohraničení článku, začínat.

4. Jurský svět

Čím je výjimečný? Vydělal to skoro 209 milionů za první tři dny v amerických kinech, což byl rekord.
Kdy se to stalo?
V létě 2015
Celosvětové tržby k dnešnímu dni: 1 671
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Skvělá dinopodívaná, která jedničce vůbec nedělá ostudu.
Vytáhni v hospodě: Vzpomínáte si na tu parádní motorku (Triumph), kterou Chris Pratt ve filmu prohání raptory? Producenti jasně viděli, že před sebou mají největší hollywoodskou hvězdu současnosti a stroj mu po skončení natáčení (ne)zištně věnovali.

Nebyl jsem jediný, kdo před premiérou Jurskému světu prorokoval jenom průměrná čísla a při pohledu na nabitý rok 2015 tušil nějakých 500-600 milionů celosvětově. Vzpomínáte na tu smršť článků, kterými jsme vás na MovieZone tenkrát zahltili? KarelR si napsal páteční oznamovačku hovořící o 82 milionech za první den v amerických kinech. Cival oslavný víkendový report chválící povedený blockbuster a jeho 500 milionový start v kinech po celém světě. No a já jsem po necelých dvou týdnech čtenářům nabídnul miliardový článek, který chválil hlavně Universaly. Ti v roce 2015 bez přehánění povstali z popela jako bájný fénix.

Kde se vzal takový úspěch? Při pohledu na 46 milionový otevírací víkend Jurského parku 3 vážně nevím. V té době jsem si sice myslel, že za to může Chris Pratt, ale ztrátové blockbustery Sedm statečných a Pasažérů mě z toho omylu velmi rychle vyvedly. Ten neuvěřitelný úspěch bude asi kombinací úplně všeho. Po těch letech se lidem znovu zachtělo přerostlých ještěrek, trailery lákaly na nenáročný výplach a datum premiéry bylo vyloženě chytře zvolené. Uvidíme, kam celý koncept posune zanedlouho startující dvojka Jurského světa s podtitulem Zánik říše. S velkou jistotou však už teď můžeme napsat, že z toho miliarda a půl v celosvětových tržbách znovu nebude, ale těch tisíc milionů by padnout mohlo.


3. Star Wars: Síla se probouzí

Čím je výjimečný? Až donedávna držitel tržebního rekordu za první tři dny v amerických kinech. Dále třeba nejvyšší americké tržby v historii, více než dvě miliardy celosvětově… Vyberte si.
Kdy se to stalo? Na přelomu let 2015 a 2016
Celosvětové tržby k dnešnímu dni: 2 068
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Abrams je bůh!
Vytáhni v hospodě: Mark Hamill se ve filmu objeví na nějakých 30 vteřin. Natočeno však mělo být mnohem více scén a všechny prý zůstaly na podlaze střižny. Že by se zjevily v nějaké ultimátní vánoční Blu-ray edici nejnovější trilogie? Nezlobil bych se.

Už když jsem viděl tohle video, tak mi bylo jasné, že Star Wars překonají všechny možné tržební rekordy. Nadrženost diváků po legendárních postavách, návrat do milovaného universa, režijní vedení geeky milovaným J.J. Abramsem… Tady se prostě sešlo úplně všechno a jedinou otázkou tedy bylo, jak vysoko film zamíří. Díky vánoční premiéře z toho bylo dechberoucích 247 milionů dolarů za první tři americké dny a následně výstup na tržební Mount Everest, znamenající ještě nějaký ten rok nepřekonatelných 936 melounů ze země za velkou louží. Celkem se Star Wars: Síla se probouzí dostala (jako teprve třetí film v historii) za hranici 2 miliard dolarů celosvětově a u Disneyho si zase jednou mnuli ruce.

Koupě Lucasfilmu za čtyři miliardy babek byl totiž majstrštyk, který nijak zvlášť nedevalvují ani trochu zklamavší tržby Posledního z Jediů. Disney pověřilo dohledem nad sérií Kathleen Kennedy a ta se do toho pustila s velkou vervou. Filmů ze světa Star Wars se totiž dočkáme každý rok. Však počítejte se mnou…

Rok 2015 – Síla se probouzí – dvě miliardy
Rok 2016 – Rogue One – miliarda a drobné
Rok 2017 – Poslední z Jediů – miliarda plus 330 mega k tomu
Rok 2018 – Solo: A Star Wars Story – bude to ta miliarda, uvidíte
Rok 2019 – Star Wars 9 – že by zase dvě miliardy?
Rok 2020 – Zatím neoznámená sólovka – možná Obi-Wan – miliarda padne jakbysmet
Rok 2021 (???) – Začátek nové trilogie, která nijak nesouvisí se ságou Skywalkerů, zatím pořád připravované Rianem Johnsonem


2. Deadpool

Čím je výjimečný? Rekordní čísla pro „mládeži nepřístupný“ film, kam se podíváš.
Kdy se to stalo? Na jaře roku 2016
Celosvětové tržby k dnešnímu dni: 783 a výš to nešlo jenom kvůli zákazu v Číně.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Fajnová akční komedie, ale třeba Kick-Ass je o úroveň jinde
Vytáhni v hospodě: Fanoušky seriálu Firefly milovaný Nathan Fillion byl mezi horkými kandidáty na roli Cablea v Deadpoolovi dvojce. Bohužel pro některé z nás z toho nic nebylo a setkání po letech s Morenou Baccarin se prozatím odkládá. Roli nakonec dostal Josh Brolin, který se díky Deapoolovi a Avengers pomalu probojoval do první hollywoodské ligy. Deadpool je samozřejmě notoricky známý svým prolamováním tzv. čtvrté zdi a promlouváním k uvědomnělým divákům. Dočkáme se tedy ve dvojce nějakého komentáře ohledně obsazení Brolina do (pořád ještě konkurenční) komiksové značky? (pozn. redakce: Byl už v traileru, Tede...)

Ryan Reynolds je sympaťák, kterého mi jednu dobu bylo trochu líto. Plácal se totiž od průšvihu k průšvihu, a byť na něj doma čekala Blake Lively, nebylo to s jeho kariérou zrovna sluníčkové. Proto jsem s napětím očekával, jak si v kinech povede jeho vymodlená srdcovka jménem Deadpool. To víte, že to nakonec dopadlo dobře. Wade Wilson se s drzostí sobě vlastní vetřel do kin na Valentýna a bylo z toho dechberoucích 132 milionů dolarů za první zámořský víkend. Do milníků však biják zařazuji hlavně kvůli tomu, že je film se střídmým rozpočtem 56 mega nekompromisní sprosté eRko.

To byl sice jeden z důvodů, proč film nakonec nemohl startovat v čím dál důležitější Číně, ale koho to vlastně zajímá. Pohádka pokračuje dvojkou, která se do kin chystá už za pár týdnů. Pokud můžeme věřit prvním reportům o rekordních předprodejích, tak nás čeká 150 milionový otvírák. Co bude dál? Pomrkávání na konkurenční komiksové hrdiny je fajn, ale já bych si ve trojce rád užil Deadpoola ve společnosti X-Menů. Průnik do světa Avengers je sice pořád příliš velká sci-fi, ale tenhle maskovaný desperát má koule na cokoliv. Baví mě to, těším se, mám z toho radost. Máte to stejně?


1. Avengers: Infinity War


Čím je výjimečný? První film, který v amerických kinech překonal hranici čtvrt miliardy dolarů za úvodní tři dny v multiplexech. Nemluvě o rekordních číslech ze zbytku světa.
Kdy se to stalo? Před týdnem
Celosvětové tržby k dnešnímu dni: Na dohled miliardě. Ve chvíli, kdy si tento článek čtete, už možná padla.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Epický splněný sen...
Vytáhni v hospodě: Některé zdroje uvádějí, že se jedná o nejdražší blockbuster všech dob. Tento primát podle všeho dodnes drží čtyřka Pirátů z Karibiku s rozpočtem překračujícím 400 milionů dolarů (mluvíme tu totiž o hurikánu, který zničil většinu pirátských kulis). Zkazky o rozpočtu 500 milionů dolarů pro Infinity War bych však bral s rezervou a klonil se spíš k číslu 300 mega. Dotyčný tržební kecal totiž do rozpočtu očividně započítal i nezanedbatelné náklady na reklamu. Nicméně Robert Downey Jr. a spol. vyhrávají díky vyjednaným procentům z tržeb jackpot století, o tom žádná.

Posledních pár měsíců jsme to sice všichni tušili, ale stejně je čerstvý útok na 700 milionů babek z Ameriky a dvě miliardy ze světa milníkem, na který se bude vzpomínat minimálně do premiéry Avengers 4. Marvelovská jízda nemá konce a při pohledu na neskutečná čísla Black Panthera se dokonce zdá, že studio žijící v symbióze s Disneym zařazuje ještě vyšší rychlost. Já bych si vážně nikdy nemyslel, že se dočkáme více než 250 milionů babek za první tři dny z amerických kin, ale stalo se a je jenom otázkou, kdy padne 275, 300 a víc. Něco mi říká, že u toho zase bude Marvel.

Dovolím si svůj článek zakončit citací Civala, protože mi mluví z duše: „Ne, nejsem kdovíjaký marvelfanboy, ty filmy si opakovaně nepouštím a nikdy jsem k nim nezahořel takovou láskou jako třeba k původním Star Wars, Matrixům, Temným rytířům nebo libovolné blockbusterové pecce za pět hvězdiček z pěti. Přesto na nové kousky z marvelovské zahrádky vždycky spěchám, více či méně se u nich bavím a obdivuju jejich strůjce, že je zvládnou sypat v rychlém sledu za sebou bez výrazných failů a brodění se ve sračkách.“

---

To je všechno, přátelé. Diskuze je otevřená, tak se neupejpejte a napište tam, který film vám ve výčtu nejvíc chybí. Zároveň by nás zajímalo, který z budoucích filmů podle vás překoná nějaký další milník. Mějte se dobře.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace