Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 nezapomenutelných tržebních milníků


ikona
TedGeorge
avataravatar 2avengersavengers: infinity wardark knightdeadpooldeadpool 2disneyhvězdné válkyjames cameronjursky svetJurský svět 2marvelpirates of caribbeanpirates of caribbean: dead man´s chest
Tržební pohádky, které vás jen tak neuspí. 

Kde to jenom skončí… Je tomu týden, co třetí Avengers pátkem načali velký tržební rekord a nejenom mě donutili bilancovat. Kolikrát jsem si totiž během posledních let říkal, že tady už musí být ta hranice a vydělat čtvrt miliardy dolarů za první tři dny v amerických kinech prostě není možné. Jak vidíte, tak je. A jistě nebudu jediný, kdo v návaznosti na jakoby samozřejmý úspěch třetí marvelovské týmovky tuší velké věci od deváté epizody Star Wars a Avengers 4. Zase budou padat rekordy a je jenom otázkou času, kdy nějaký hollywoodský biják překročí hranici 300 milionů dolarů za první víkend a celkovou miliardu jenom ze země za velkou louží.

Ale dost už o nejisté budoucnosti. Pojďme se na chvíli ponořit do „jisté“ minulosti. Před sebou máte necelý tucet příběhů, které nám, filmovým fanouškům s tržebním koníčkem, v posledních dvaceti letech (sorry, Stevene) něčím vyrazili dech. Říkejme tomu neoriginálně „tržební milníky“ a vy už jistě tušíte, u kterého legendárního filmu budu, vzhledem k časovému ohraničení článku, začínat.

8. Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže

Čím jsou výjimeční? Po čtyřech letech první film, který sesadil z trůnu Spider-Mana a jeho rekordní start v amerických kinech. Jako třetí film historie překonal miliardu dolarů celosvětově.
Kdy se to stalo? V průběhu roku 2006
Celosvětové tržby k dnešnímu dni: 1 066
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Matně si vzpomínám, že to asi půl hodiny bylo fajn. Potom už jen natahovaná nuda.
Vytáhni v hospodě: Možná si někteří z vás vybavují, že byl film zakázaný v Číně. Ale těžko si vzpomenete na oficiální důvod. Že by si Johnny Depp někde potřásl rukou s Dalajlámou? Nebo se snad cenzoři báli, že budou sympatičtí piráti čínský lid lákat na nebezpečné kapitalistické hodnoty? Ale co vás vede. Oficiálně se to u soudruhů zdůvodnilo (v Číně zakázaným) kanibalismem, který je ve filmu naznačený. Co se trojky týče, tak ta šla v tamních kinech bez vystříhaných scén s Chow Yun Fatem. „Díky“ tomu prý vůbec nedávala smysl. Ještě, že v té zemi nežiju.

Vzpomínáte si ještě na doby, kdy byl Jerry Bruckheimer nejmocnějším hollywoodským producentem a bez mrknutí oka vrážel 150 milionů dolarů do každé blbosti s Nicolasem Cagem? V novém miléniu je za jeho sladký život zodpovědný hlavně kapitán Jack Sparrow, respektive Johnny Depp. Jednička Pirátů startující v kinech v roce 2003 byla svým způsobem podobný případ jako Titanic. Všichni tušili průšvih. Přešvihl se rozpočet, studioví hlavouni chtěli zabít Deppa. Pak přišla premiéra, víc jak 600 mega za světových multiplexů, jedno z nejlépe prodávaných DVD všech dob a dvojka (souběžně natáčená s trojkou) nemohla do kin uhánět rychleji.

Přesto bylo překonání čtyři roky starého rekordu Spider-Mana nečekané. Gore Verbinski se blýsknul nezapomenutelnými akčními scénami a naplno rozjel pirátskou ságu, která nás potkává v multiplexech fakticky dodnes. Já osobně nejsem příliš velký fanda toho přístupu, kdy se z relativně jednoduché a svěží jednohubky stal kolos, který představuje snad až příliš mnoho nových postav a dějových linek. Divákům to však očividně nevadilo a do kin chodili v houfech. A Johnny Depp? Ten byl v jednu chvíli tou největší (a nejlépe placenou) hollywoodskou hvězdou na světě. Budiž mu země lehká. A Verbinskému vlastně taky.

 

7. Temný rytíř

Čím je výjimečný? Jako teprve čtvrtý film historie překonal miliardu dolarů ze světa. Dnes je v tržebním žebříčku "až" na 33. místě.
Kdy se to stalo? Před deseti lety
Celosvětové tržby k dnešnímu dni: 1004
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Geniální drama, za kterým jsem se vydal až na Slovensko, protože tam běželo o týden dřív.
Vytáhni v hospodě: Christopher Nolan prý před natáčením Batman začíná uvažoval o Heathu Ledgerovi pro roli Bruce Waynea. Proběhlo setkání a některé zdroje hovoří o tom, že si Chris Heatha proklepl i v kamerové zkoušce. Nakonec se však pánové shodli, že se herec na roli nehodí a Batmanem se stal Christian Bale. Když se ve warnerovském ústředí odsouhlasila produkce Temného rytíře, Nolan si na Ledgera vzpomněl a navzdory brblajícím fanouškům Jacka Nicholsona mu dal roli Jokera.

Batman začíná byl v roce 2005 slušný kasovní úspěch především v Americe. Tam vydělal více než 200 milionů dolarů a dal tak zapomenout na relativně nízká čísla ze světa. Warneři si rychle spočítali, že se jim vyplatí natočit dvojku a režisér Christopher Nolan se vyznamenal. Komiksový Nelítostný souboj s tím nejlepším Jokerem všech dob totiž funguje na všech frontách, a jistě nebudu jediný, kdo má film zařazený ve své TOP 20 nejoblíbenějších filmů. Proto se není čemu divit, že kvalita rezonovala i u diváků, kteří filmu dopřáli jednu z nejzaslouženějších miliard historie.

Bylo to tenkrát plno slávy, když padla. Já bych si ani v nejdivočejších snech nedovedl představit, že od té doby vznikne dalších 30 filmů, které tu miliardu dají také. Tenkrát se to každopádně povedlo teprve počtvrté, a vzhledem ke kvalitám filmu je vážně velká ostuda, že Temný rytíř nebyl nominovaný na Oscara za režii a nejlepší film. Vtipně se o to ostatně otřel i Hugh Jackman v tomto legendárním oscarovském entreé. Co dodat? Nechť Heath Ledger odpočívá v pokoji. Cynikové tenkrát tvrdili, že miliarda padla jenom kvůli té tragické události. Sice se o tom psalo úplně všude (a jeho Joker k úspěchu samozřejmě přispěl lvím dílem), ale hlavní zásluhy bych připsal Christopheru Nolanovi.


6. Avatar

Čím je výjimečný? Co se tržeb týče, tak fakticky vším.
Kdy se to stalo? 2009 - 2010
Celosvětové tržby k dnešnímu dni: 2 787
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Našlapaná blockbusterová jízda, u které se dalších dílů vážně nebojím.
Vytáhni v hospodě: „Vytáhni v hospodě“ si s dovolením vyhradím pro svůj hejt na pana režiséra. Říkám to pořád, ale je naprosto nepřijatelné, že Cameron točí jeden film za více než 10 let. Titanic vzniknul v roce 1997, Avatar v roce 2009 a dvojka Avatara by měla jít do kin v roce 2020. To je přece taková škoda a promarněná půlka režisérského života! Ne, nezajímají mě všechny ty zbytečné 3D premiéry dvacet let starých filmů, expedice do Mariánského příkopu a producentský dohled nad odepsanou Alitou...

Podle mého názoru Avatar v roce 2009 dost možná zachránil uvadající kinoprůmysl. Tenkrát o Vánocích chtěli úplně všichni vidět novou 3D atrakci a kina měla co dělat, aby nápor (třetího rozměru chtivých) diváků ukočírovala. Právě díky Avatarovi se tehdy rekonstruovaly desítky tisíc sálů. Právě díky Avatarovi (a s ním souvisejícím třetím rozměrem) začal velký asijský boom, který v následujících letech Hollywoodu pomohl překonat výpadek v příjmech z DVD. No a v neposlední řadě – právě díky Avatarovi před sebou máme nejziskovější film všech dob, který k dnešnímu dni přepočítává více než 2,78 miliardy dolarů. Přitom to až do prvního traileru vypadalo všelijak, a byť byli všichni alespoň trochu zvědaví, nikdo nemohl tušit, jestli to Cameron celé ukočíruje.

Jenomže tu mluvíme o železném Jimovi. Ten velmi chytře nabídnul novinářskou premiéru vybraných 15 minut z filmu několik měsíců před samotnou premiérou. Nejenom na MovieZone se pak x měsíců nemluvilo o ničem jiném. Zapomeňte teď na chvíli na všechny ty stesky srovnávající scénář Avatara s Pocahontas nebo Tancem s vlky. V tom kině jsme tenkrát byli všichni několikrát a zážitek to byl neuvěřitelný. Stejně tak sledování tržeb, které se vzepřely známé poučce, že první víkend v kinech je ten nejdůležitější. Avatar neklesal a po vzoru Titanicu okupoval kinosály disponující 3D projektorem několik měsíců. Že by všechny ty rekordy překonal zase až Cameron Avatarem dvojkou v roce 2020? Uvidíme.


5. Avengers

Čím jsou výjimeční? První film, který vydělal víc jak 200 mega za víkend.
Kdy se to stalo? 2012
Celosvětové tržby k dnešnímu dni: 1 518
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nadprůměrná a v lecčems ikonická týmovka, dvojku i trojku mám ale radši.
Vytáhni v hospodě: Casting Avengers byl podle všeho docela zajímavý. Chcete jednu perličku? Lindsay Lohan tvrdí, že si v komiksové týmovce málem zahrála. Když se jí při příležitosti premiéry televizního filmu o Elizabeth Taylor „novináři“ zeptali, koho měla hrát, tak řekla, že je to tajné. Když pisálci pokračovali otázkou, kdo tu „tajnou“ roli nakonec dostal, tak odvětila, že prý „někdo neznámý“. Váš tip? Že by Maria Hill?

Kevin Feige je génius, což vám ostatně napsal už imf v ultimátním tématickém článku. To, co načal Iron Man v roce 2008, „dokončili“ první Avengers před šesti lety. Marvel (respektive Disney) měl vizi a ta se prostě a jednoduše naplnila na tržební jedničku s hvězdičkou. Představil nám Iron Mana, Capa, Thora, Nicka Furyho, Black Widow, Hulka, Hawkeye, agenta Coulsona a další. Nechal je bojovat s mimozemskou armádou pod vedením Lokiho a svět spěchal do kin. Avengers potom suše vydělali miliardu a půl.

Ono to takhle na papíře zní strašně jednoduše, ale uvědomte si prosím, co všechno se mohlo pos_at. Feige (respektive Joss Whedon) všechna ta ega ukočíroval a vztyčil prostředníček DC universu, které se plácá na místě a kdo ví, jestli se nebude znovu restartovat. Kdybych měl (a mohl) investovat do nějakého hollywoodského studia, bude to nepřekvapivě Disney. To partnerství s Marvelem totiž jen tak neskončí a rozjeté to mají naprosto neskutečně na všech frontách.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace