Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jurský svět pokořil miliardu a svět se klaní


ikona
TedGeorge
tržby
Kina mají žně. Proč se Universal změnil z otloukánka v nejúspěšnější studio? 

Sám sebe se ptám, kde tohle skončí. Kdybych to měl zkrátit, tak prostě napíšu, že letošní jaro a léto v kinech je z pohledu tržeb naprosto bezprecedentní masakr. Co v lednu načal Americký sniper (v prosinci válčil jenom v omezené distribuci), v tom pokračovalo šesté pokračování Rychle a zběsile. Když jsem následně psal článek o tom, že Avengers překonali miliardovou hranici, tak jsem další možné překonání milníku viděl v toužebně očekávaném pokračování Mission: Impossible. No, byl jsem vedle. Stejně jako prakticky celý svět, kterému minulý víkend vyrazil dech Jurský svět.

 

Chris Pratt a ochočení raptoři otevřeli v kinech za víc než půl miliardy a redakce MovieZone nestíhala psát články o rekordech, které se dinosaurům podařilo překonat. Překonání půl miliardy dolarů během prvního víkendu nemohl čekat nikdo. Jenomže tím to neskončilo. Rekordy se na nás valí dál. Pokud nepočítáme filmy, které startovaly v kinech daný den a svátky, tak si Jurský svět připsal rekord pro nejvyšší tržby v pondělí i úterý. Středa a čtvrtek potom jasně naznačily, že tady se brzdit nebude. Druhý víkend v kinech vytáhl legendární značku na dostřel k jedné miliardě. Je úterý večer a miliarda celosvětově padla.

Společným jmenovatel té bouřky v kinech je studio Universal. Co si budeme namlouvat, od party superhrdinů kolem Tonyho Starka se obří tržby tak nějak očekávaly. Dech nám tedy vyráží jeho konkurence, studio Universal, které jsem se obšírněji věnoval v mém nedávném článku. Až donedávna to byli hollywoodští outsideři, kteří šli z průšvihu do průšvihu a čest jim zachraňovala značka Rychle a zběsile. Díky vyloženě chytrému výběru projektů a relativně nízkým nákladům na výrobu (pokud nepočítáme největší blockbustery, tak mají jejich filmy v průměru nejnižší rozpočty ze všech studií) tu najednou máme nejúspěšnější hollywoodské studio. Jurský svět jenom podtrhuje jejich superúspěšný start do roku 2015. A to máme za rohem jejich Mimoně, kteří také mohou útočit na miliardu.

 

Ale zpátky k přerostlým ještěrkám. Bylo by vyloženě nefér na tomto místě nezmínit Christe Pratta. Z neznámého tlouštíka, který blbnul v seriálu Parks and Recreation, se stal namakaný borec, před kterým teď klečí celý Hollywood. Všeobecně se soudí, že jeho transformace započala minulý rok ve Strážcích Galaxie, ale to je mýlka. Parta kolem ozbrojeného mývala ho samozřejmě proslavila, ale všem doporučuji znovu se podívat na 30 minut po půlnoci z roku 2012, kde si pod vedením Kathryn Bigelow vystřihl parádní roli namakaného mariňáka. U LEGO příběhu mohli ještě někteří argumentovat tím, že je to světoznámá značka a Prattův příspěvek byl minimální. Jurský svět už ale všechny pochyby zadupává do země. Máme před sebou dost možná největší hvězdu současného Hollywodu. Čeká nás sci-fi Passengers, v níž se pobudí na vesmírné lodi vedle Jennifer Lawrence, a vsadím se s vámi, že do roka a do dne tu máme oznámení pokračování Indiana Jonese, ve kterém si Pratt zahraje hlavní roli.

 

Když psal imf před týdnem o tom, že to byl pro boxoffice fanatiky napínavý víkend, tak jsme všichni souhlasně pokývali hlavou. Teď už je naprosto jasné, že celé léto bude z hlediska tržeb napínavé jako hledání hlavolamu ve Stínadlech. Čeká nás jízda, na kterou jen tak nezapomeneme, třeba zmíněný spin-off animovaného Já, padouch už je za rohem. Pouze překvapit pak může návrat Arnieho jako Terminátora a jako jistota se jeví Tom Cruise, který cestuje na "korbě" letadla v pokračování Mission: Impossible. No, ještě to bude sranda.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace