Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní úspěchy roku 2016


ikona
TedGeorge
Disney vládne všem a čtyři miliardové hity z minulého roku to jenom potvrzují. 

S menším zpožděním, ale článek rozebírající ty největší filmové finanční trefy minulého roku je tady. Byl to zajímavý rok, který dokázal v kinech nejednou překvapit (ne-li šokovat) a napsal mnoho tržebních příběhů stojících za zmínku. Do svého článku vybírám 11 nejúspěšnějších filmů právě skončeného roku a mnozí čtenáři jistě nebudou souhlasit. Necelý tucet pozic totiž zákonitě nemůže postihnout všechny úspěšné a super-výdělečné filmy za uplynulou kalendářní jednotku. To se nedá nic dělat. Jaká byla kritéria mého výběru?

Zase a znovu nehraju hru na procentuální výpočty výdělečnosti filmu. Tím hlavním rozdílovým faktorem, který určuje konečné pořadí hrstky vyvolených, je překvapení. Díky rekordnímu a nejbohatšímu studiu Disney jsme se dočkali tří (respektive čtyř) miliardových filmů a mnohé jistě překvapí, že (zatím) nejvýdělečnější film minulého roku Captain America: Občanská válka, není na prvním místě. Dokonce to nebylo ani na top trojku. Probudil jsem ve vás zvědavost? To jsem rád. Dejte si na čtvrt hodinky pohov, začtěte se do článku a otevřete si k tomu červené víno Kanonkop Kadette Pinotage. Jdeme na to.

3. Rogue One: Star Wars Story

Rozpočet: 200 je oficiální číslo, ale zase se přetáčelo a osobně bych tipoval číslo o 50 větší.
Tržby v USA: 455,3 a půjdeme daleko za půl miliardy.
Tržby ve světě: 383,1 a to ještě čekáme na čísla z Číny. Bude z toho celkově 700?
Tržby v kinech celkem: 838,4 a bude se útočit na 1,2 miliardy.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nasliboval jsem kupu projekcí, takže třikrát kino... a pořád 6/10.
Vytáhni v hospodě: Když už se bavíme o těch penězích… Suverénně nejvíc dostala zaplaceno Felicity Jones. Prý více než 10 mega předem a následně menší procenta z profitu. Ostatní herci nejspíš nepřekročili hranici 5 milionů dolarů. To mi připomíná, že se v Hollywoodu často nadává na to, jak jsou špatně placení scenáristi. Neplatí to pro všechny. Tony Gilroy, které je vrchním princem hollywoodských „script doktorů“, měl dostat za 3 měsíce práce na filmu nějakých 5 melounů. A to už se vyplatí.

Proč jenom třetí místo pro první spin-off ze stáje Hvězdných válek? Protože tu miliardu všichni očekávali a až tak zázračné ty tržby prostě nejsou. Jistě, je to úspěch jako Brno, ale první dvě místa mého žebříčku dokázala šokovat s takovou intenzitou, že je bronzová pozice maximum, pro které si Rogue One mohlo dojít. Od Warnerů dezertující režisér Gareth Edwards to nakonec zvládl a naservíroval divákům po celém světě film, ze kterého redakce MovieZone sice neskáče nadšením do vzduchu, ale většina do kina chodícího světa je spokojená.

Ty 4 miliardy utracené za Lucasfilm se Disneymu vracejí rychlostí větší, než jsme předpokládali. Napodobení dvou miliard dolarů, které v kinech překonal J.J. Abrams se sedmičkou Hvězdných válek, samozřejmě nikdo nečekal. Tady jde hlavně o to, že Disneymu se dostalo oficiálního potvrzení toho, že lidé budou chodit na Star Wars každý rok a vůbec nevadí, že ve filmu ani jednou nezazní jméno Skywalker. Uvidíme, kam konečné tržby posune právě startující Čína. S velkou pravděpodobností to bude stačit na první místo v žebříčku tržeb za rok 2016. Myšák je prostě nezastavitelný. Což jenom potvrzuje druhé místo, na kterém zaslouženě trůní…


2. Zootropolis

Rozpočet: 150
Tržby v USA: 341,3
Tržby ve světě: 682,5
Tržby v kinech celkem: 1023,8
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Fajnový kreslený noir, od kterého jsem bůh ví proč čekal maličko víc. Asi jsem neměl mít načteného Blacksada...
Vytáhni v hospodě: Vzpomínáte si na slušný animák Velká šestka? A vybavuje se vám průlet pod železničními kolejemi? Ne? Nic si z toho nedělejte, nejste v tom sami. Píšu vám to tu jenom proto, že se v té scéně naskytl Hirovi a Baymaxovi první pohled na plakát Zootropolisu.

Jaro roku 2016 bylo z pohledu tržeb naprosto neskutečně. Zatímco v lednu ještě vládnul Revenant, v únoru a březnu lákaly diváky do kin první dva filmy mojí top jedenáctky. Začneme Zootropolisem, který předvedl jednu z nejvíce šokujících miliard v celkových tržbách všech dob. Znovu musím zmínit naprosto precizně zvládnutou reklamní kampaň. Už když jsem viděl první plnohodnotnou upoutávku sázející na jednu dlouhou scénu s lenochody na dopravním úřadě, věděl jsem, že nás čeká obrovský hit. Nemýlil jsem se, ale tu miliardu prostě nemohl čekat nikdo. Když jsem 13. března psal víkendový report tržeb na MovieZone, tak byl Zootropolis právě 10 dní v kinech. Za tu dobu zvládnul vydělat 134 milionů v USA a více než 434 milionů celkově ze světa.

V Americe se díky nesmírně pozitivní šuškandě útočilo na 350 mega a svět díky fantastickým 235 milionům z Číny přidal dalších 682 mega. Pro zbrusu nový animák to jsou neskutečně silná čísla a člověk prostě musí kroutit hlavou při zjištění, že je za to znovu zodpovědný Disney. Ten po Ledovém království znovu vsadil 150 milionů dolarů na originální animák svojí vlastní provenience a zase z toho byly štědré dividendy pro každého akcionáře. Nějaké negativum? Jedno bych našel. Shakira si ve filmu nazpívala gazelu jménem Gazelle a písnička Try Everything mi dodnes rve uši.

 

1. Deadpool

Rozpočet: 58 (!!!)
Tržby v USA: 363,1
Tržby ve světě: 420
Tržby v kinech celkem: 783,1
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Zábavná eRková blbina, které ten úspěch rozhodně přeju.
Vytáhni v hospodě: Jedno z těch „Vytáhni v hospodě“, které by vydalo na samostatný článek. Dobrá, kdybych měl vytáhnout jenom jednu věc, bude to… V původním scénáři Deadpoola bylo několik barových scén, ve kterých se postavy vsází o to, kdy a jak zemře zpěvačka Amy Winehouse. Celá kampaň filmu byla postavená na tom, že Deadpool není obyčejný blockbuster a tvůrci mají odvahu dělat si srandu ze všeho. Koule na to, dělat vtípky na účet zpěvačky, která se opravdu ufetovala k smrti, však tvůrci nenašli.

První místo letos prostě nemohl urvat jiný film. Kariéra Ryana Reynoldse dlouho visela na vlásku. Když jsem viděl, jak více než rok před premiérou Deadpoola zoufale propaguje sprostého hrdinu, bylo mi ho vlastně líto. Ryan má pověst jednoho z nejsympatičtějších herců Hollywoodu a po Green Lanternovi, R.I.P.D. a dalších failech to s ním vážně nevypadalo dobře. Jenomže Deadpool šokoval s intenzitou z vězení právě propuštěného taxikáře, který vám naúčtuje 100 Euro za cestu z Hlaváku do Pařížské. Otvírák 132 milionů dolarů znamenal mimo jiné můj první víkendový tržební report všech dob a polovina producentů z továrny na sny se ten víkend chytila za hlavu.

Reynolds totiž s projektem dlouho a neúspěšně obcházel všechny velké hollywoodské hráče a nikde se mu pro jeho vizi nedostalo pochopení. Až Foxové odsouhlasili (na poměry komiksáren) absurdně nízký rozpočet 58 milionů dolarů. Ryan si z celého procesu začal dělat srandu a na každém kroku prolamoval tu legendární „čtvrtou zeď“. Diváci na ony promluvy komentující eRko, škudlící studia a komiksové stereotypy slyšeli a Ryanovi dali ten nejlepší dárek k narození prvního potomka - návrat do první herecké ligy. V současnosti to tedy vypadá tak, že se o něj rvou všechna studia, dvojka Deadpoola se připravuje rychlostí blesku a herec se po náročných natáčecích dnech vrací domů k Blake Lively. Vážně mi ho bylo o odstavec výš líto?

Takže takhle bych to pojal. Doufám, že jste se alespoň s nějakými body v mojí topce ztotožnili a koukejte do diskuze napsat svojí vlastní jedenáctku nejúspěšnějších filmů minulého roku. Mějte se dobře a jděte do kina (znovu) na La La Land!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace