Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní úspěchy roku 2016


ikona
TedGeorge
Disney vládne všem a čtyři miliardové hity z minulého roku to jenom potvrzují. 

S menším zpožděním, ale článek rozebírající ty největší filmové finanční trefy minulého roku je tady. Byl to zajímavý rok, který dokázal v kinech nejednou překvapit (ne-li šokovat) a napsal mnoho tržebních příběhů stojících za zmínku. Do svého článku vybírám 11 nejúspěšnějších filmů právě skončeného roku a mnozí čtenáři jistě nebudou souhlasit. Necelý tucet pozic totiž zákonitě nemůže postihnout všechny úspěšné a super-výdělečné filmy za uplynulou kalendářní jednotku. To se nedá nic dělat. Jaká byla kritéria mého výběru?

Zase a znovu nehraju hru na procentuální výpočty výdělečnosti filmu. Tím hlavním rozdílovým faktorem, který určuje konečné pořadí hrstky vyvolených, je překvapení. Díky rekordnímu a nejbohatšímu studiu Disney jsme se dočkali tří (respektive čtyř) miliardových filmů a mnohé jistě překvapí, že (zatím) nejvýdělečnější film minulého roku Captain America: Občanská válka, není na prvním místě. Dokonce to nebylo ani na top trojku. Probudil jsem ve vás zvědavost? To jsem rád. Dejte si na čtvrt hodinky pohov, začtěte se do článku a otevřete si k tomu červené víno Kanonkop Kadette Pinotage. Jdeme na to.

9. Zpívej

Rozpočet: 75 (!)
Tržby v USA: 193,8 a směřujeme k 250.
Tržby ve světě: 103,7 a půjdeme za 200.
Tržby v kinech celkem: 297,5 a bude se útočit na půl miliardy.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Tajnému životu mazlíčku jsem uniknul, tak doufám, že tady dopadnu stejně. Trpění u Mimoňů mi bohatě stačilo.
Vytáhni v hospodě: Film jsem neviděl a dobrovolně nikdy neuvidím. Dočetl jsem se však, že je v něm odkaz na Návrat do budoucnosti a slavné kytarové sólo Martyho McFlye. Chvíli potom jsem si klasiku režiséra Roberta Zemeckise pustil. Pořád je to velká pecka.

Přečtěte si můj komentář k jedné z upoutávek a bude vám jasné, že tenhle úspěch mě nikterak netěší. Odporně vypadající animák "pyšnící" se luxusním hlasovým obsazením (McConaughey je u mě mrtvej člověk) bohužel o Vánocích nalákal miliony diváků do multiplexů a v zámoří právě překonává hranici 200 milionů dolarů. Ale třeba mi ten úspěch v diskuzi osvětlíte. Viděli jste snad precizně zvládnutou reklamní kampaň? Trefili se tvůrci do vkusu lidí chodících v davech na teenage zpívánky Ladíme? Nebo za vše můžou děti, které si návštěvu kina prostě vydupaly?

Nevím, a vlastně se mi ani nechce spekulovat. Pro studio jsou důležitá čísla, a ta jsou naprosto luxusní. Opravdu se bude útočit na půl miliardy, což je při oficiálním rozpočtu 75 mega velikánský úspěch. Na tomto místě je třeba zmínit, že za animák Zpívej je zodpovědné studio Illumination Entertainment. To je dvorní filiálka studia Universal, které je produkční maminkou zodpovědné nejenom za všechny ty Já, padouchy a Mimoně, ale i za Tajný život mazlíčků, který také najdete v mém žebříčku. Jak vysoko? Nechte se překvapit.

 

8. Sebevražedný oddíl

Rozpočet: 175, ale spíš to bylo kvůli dotáčkám víc.
Tržby v USA: 325,1
Tržby ve světě: 420,5
Tržby v kinech celkem: 745,6
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nedávno jsem to dával potřetí (poprvé v prodloužené verzi) a pořád mě to nebolí.
Vytáhni v hospodě: Asi víte, že Jared Leto aplikoval na roli Jokera stejný postup, jaký používá Daniel Day-Lewis při každém natáčení: Svojí rolí žil a choval se stejně jako Joker po celou dobu produkce. To obnášelo „žertíky“, které odnášeli jeho kolegové z placu. Margot Robbie od Jokera (respektive Jareda) dostala živou krysu, celý štáb použité kondomy a Will Smith náboje. Smith při „Tour de press“ předcházející uvedení filmu do kin řekl, že reálného Leta mimo jeho charakter nikdy nepotkal. Takového pozdvižení pro tak zabitou roli, chce se mi napsat.

Ať už se na kvality komiksovky ze světa Batmana, Supermana, Wonder Woman a dalších díváte jakkoliv, jedno musíte Warnerům nechat: Tu reklamní kampaň zvládli naprosto fantasticky. Počínaje pečlivě dávkovaným materiálem na Comic-Conu, pokračujíc fantastickým trailerem využívajícím genialitu skupiny Queen, konče embargem na recenze, které nestihly diváky varovat včas. Faktem je, že naprostá většina z nás byla v kině zklamaná a režisérovi Davidu Ayerovi vyčítala promarněnou šanci. Tenhle článek je však hlavně o tržbách, a tak je třeba také trochu chválit.

Na rozdíl od „týmovky“ Batman vs. Superman, která se sice pohodlně zaplatila, ale tržbami nevybílila očekávanou miliardu, tu máme film zalidněný filmově veskrz neprovařenými charaktery. Byl z toho fantastický otvírák v amerických kinech za necelých 134 milionů dolarů. Nesměle se spekulovalo o útoku na miliardu dolarů v celkových tržbách. K tomu nakonec nedošlo a z části za to může Čína. Tamní cenzoři nepovolili start v kinech. No a druhý důvod? Přestože se Warnerům podařilo vyšponovat očekávání na maximum, ten film nemá skoro nikdo rád. Redaktor TVZone do_Od jistě promine, ale konečných 26 procent na webu RottenTomatoes je naprosto spravedlivých a podle mého názoru velmi pravdivě prezentuje kvality zmatečného a mizerného filmu. Raději si od Ayera znovu pusťte nedoceněná Železná srdce.

 

7. Hledá se Dory

Rozpočet: 200
Tržby v USA: 486,3
Tržby ve světě: 541,6
Tržby v kinech celkem: 1027,9
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nema uctívám, ale nic zbytečnějšího jsem loni neviděl!
Vytáhni v hospodě: Disney musí mít nějaké kompromitující fotky na Idrise Elbu. Jinak by totiž tento herec v roce 2016 nenamluvil postavy hned ve třech filmech jejich provenience – Knize džunglí, Zootropolisu a právě Dory. Anebo mu dali hodně peněz, no...

Všechno jsem to vlastně už napsal v mém článku oznamujícím miliardu posledního pixarovského filmu. Sequel jednoho z nejlépe (ne-li nejlépe, těch 40 milionů prodaných DVD zní skoro až děsivě) prodávaných filmů na stříbrných nosičích vydělal hlavně v Americe respektu-hodná čísla a potvrdil to, o čem všichni spekulovali už dlouhé měsíce předem. Jo, byla z toho miliarda, ale to je vše. Pixar si připsal největší animovaný otvírák v USA všech dob, ale svět přece jenom trochu zaostal za očekáváním a velmi těsný skalp Zootropolisu z vlastní disneyovské stáje vlastně nic neznamená.

Pixar si i nadále připisuje jeden úspěch za druhým (na Hodného dinosaura teď prosím na chvíli zapomeňte), ale čím dál častěji je to sequelová jistota. Psal jsem to už několikrát a napíšu to znovu. Zatímco dříve byl animák ze stáje skákající lampičky jistota, která nás všechny hnala povinně do kina, poslední dobou to autoři sequelů Aut, Toy Story a Příšerek s.r.o s pokračováními trochu přehánějí. V blízké budoucnosti nás totiž opravdu čekají již třetí Auta, čtvrtý Příběh hraček a dost možná i pokračování Úžasňákových. Pokaždé z toho bude tržební trefa do černého, ale nadávat tu prostě musím.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace